Als je als arts 10 tot 15 recepten per dag kunt schrijven, vertrouwen wij erop dat je ook een sollicitatiebrief van één pagina kunt schrijven om de baan te krijgen die je graag wilt. Doe het alleen niet in je eigen handschrift!
Artsen worden doorgaans beschouwd als de elite als het gaat om carrièreambities. En terecht, want er is vrijwel geen enkel beroep dat zoveel jaren studie en praktijktraining vereist voordat iemand als volwaardig arts wordt beschouwd.
En toch zullen veel van deze geleerde professionals - ondanks het feit dat ze moeiteloos een 3000 woorden tellend artikel voor Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde tikken - het moeilijk vinden om een één pagina tellende sollicitatiebrief in simpel Nederlands te schrijven.
Deze schrijfgids, samen met de aanpasbare voorbeeld sollicitatiebrief voor een arts, biedt een overzicht van alles wat een arts moet weten om een beknopte, overtuigende en succesvolle sollicitatiebrief te schrijven die je imponerende cv kan vergezellen.
Wat we hier zullen bespreken:
- Het beste format voor een sollicitatiebrief voor een arts.
- Stapsgewijs advies om ervoor te zorgen dat elk van de zes sollicitatiebriefonderdelen een maximale impact heeft.
- Veelvoorkomende fouten bij het schrijven van sollicitatiebrieven die vermeden moeten worden!
Laten we dit met chirurgische precisie aanpakken en beginnen!
Beste opmaak voor een sollicitatiebrief voor een arts
Het kiezen van de beste opmaak voor een sollicitatiebrief voor een arts heeft alles te maken met structuur, ontwerp en lay-out. Laten we eerst kijken naar het "skelet" - de onderliggende structuur en het raamwerk van je brief - voordat we vlees aan de botten toevoegen.
We hebben gehoord van artsen die academische cv's opstellen die 80 pagina's lang kunnen zijn! Hoewel dat zeer indrukwekkend is, ga je hier leren hoe je een overtuigende tekst schrijft die maximaal ÉÉN pagina lang is. Je lezers zullen je bedanken.
Is het ooit acceptabel om een sollicitatiebrief te schrijven die langer is dan één pagina? Zeker, in sommige gevallen. Maar de beproefde regel is dat een sollicitatiebrief van één pagina nooit te kort wordt gevonden, en het is daarmee de veiligste optie. Ook houd je zo de aandacht van de lezer vast.
Dit zijn de essentiële onderdelen van elke sollicitatiebrief:
- Kop met contactgegevens
- Begroeting
- Introductie
- Hoofdtekst
- Conclusie
- Ondertekening
Dat is het "skelet", de basisstructuur van je brief. Andere aspecten van een goede brief hebben betrekking op het ontwerp en de lay-out, die ervoor zorgen dat je brief er net zo goed uitziet als hij leest. Er zijn veel beslissingen te nemen die het uiterlijk van je sollicitatiebrief zullen beïnvloeden, waaronder lettertypes, lettergroottes, tekstuitlijning, alinea's, marges, spaties, visuele balans en het gebruik van witruimtes.
Onze sollicitatiebrief templates hebben alle bovengenoemde ontwerpkwesties aangepakt. Niets zou gemakkelijker zijn dan een kant-en-klaar template in onze online builder te gebruiken, waardoor je nog maar één taak overhoudt: de inhoud van de brief schrijven!
Hieronder vind je een voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een arts die je kunt aanpassen voor de specifieke functie waarnaar je solliciteert.
Beste mevrouw Versluis,
Na drie decennia gewerkt te hebben als huisarts in twee huisartsenpraktijken, heb ik voor meerdere generaties patiënten gezorgd. Het zien van gemiddeld 25 patiënten per dag gedurende zo'n lange periode heeft er tevens toe geleid dat ik te maken heb gehad met enkele van de zeldzaamste medische situaties, terwijl ik ook innovatieve behandelingsopties heb verkend voor enkele van de meest voorkomende ziektes.
Ik weet dat hart- en vaatziekten, obesitas en beroertes bijzonder frequent voorkomen. In mijn laatste huisartsenpraktijk hebben een mix van educatie en proactieve medische interventies geholpen om hartproblemen met 45% en obesitas met 20% te verminderen.
Ik heb twee keer een tussenperiode genomen van mijn werk om aanvullende opleidingen te volgen in het Erasmus MC. Deze ervaringen waren van cruciaal belang voor het verbeteren van mijn kennis en capaciteit om optimale medische zorg aan patiënten te verlenen.
Het leeftijdsprofiel van mijn vorige patiënten komt aardig overeen met dat van jullie: veel jonge gezinnen en een groot aandeel ouderen in verzorgingshuizen. Ik heb mij daarom voornamelijk toegelegd op het leveren van hoogwaardige zorg aan zowel pediatrische als geriatrische patiënten.
Met vriendelijke groet,
Paul van der Oever
Kop sollicitatiebrief
De kop van een sollicitatiebrief (vroeger ook wel briefhoofd genoemd) is de aantrekkelijk ontworpen ruimte bovenaan de pagina, of soms aan de zijkant. Hoe dan ook is het de bedoeling dat dit onderdeel opvalt. De kop bevat namelijk je naam, beroep, telefoonnummer, e-mailadres, mogelijk je foto en misschien je LinkedIn-profiel of een andere website die je professionele kwalificaties etaleert.
Het zou een grote fout zijn als je de perfecte sollicitatiebrief zou schrijven, maar vergat om je contactinformatie op te nemen. Daarom heb je een goede briefkop nodig.
Daarnaast is de kop van je brief een belangrijk ontwerpelement dat als extra functie heeft je brief een prettig uiterlijk te geven. Goed ontwerp houdt creatief gebruik in van typografie, spaties, lay-out en vaak een spettertje kleur. Maak er optimaal gebruik van, want alles onder de kop zal zwarte tekst op een witte achtergrond zijn.
Opnieuw moedigen we je aan om onze professioneel ontworpen sollicitatiebrief templates te bekijken, een ontwerp te vinden die je bevalt en deze naar eigen wens aan te passen. Will Rogers zei: "Iedereen is onwetend, alleen op verschillende onderwerpen." Wij verwachten niet dat artsen weten hoe ze sollicitatiebriefkoppen moeten ontwerpen, en wij hopen dat artsen niet van ons verwachten dat wij keelamandelen kunnen verwijderen.
Doel van de sollicitatiebriefkop: Laat je sollicitatie opvallen op een manier die je contactgegevens benadrukt en de brief uitnodigender maakt om te lezen.
Begroeting sollicitatiebrief
De begroeting van de sollicitatiebrief is de regel die meestal begint met het woord "Geachte", gevolgd door "dhr.", "mevr." of "dr." en de achternaam van de ontvanger.
Er zijn aanvaardbare varianten op het woord "Geachte", maar laten we het niet ingewikkelder maken dan nodig is. "Geachte dr. Singh," zou een foutloze begroeting zijn, ervan uitgaand dat je de juiste persoon hebt en de naam goed hebt gespeld.
Het is zeer aan te raden dat je onderzoekt wie de persoon is die de sollicitaties verwerkt bij het bedrijf waar je solliciteert. Als dit niet in de vacaturetekst wordt vermeld en je het niet online kunt vinden, overweeg dan de ouderwetse speurderstactiek door het bedrijf gewoon op te bellen en ernaar te vragen.
Mocht ook dat niet lukken, begin dan je sollicitatiebrief met een algemene begroeting zoals: “Geachte medisch directeur van het XYZ Ziekenhuis” of “Geachte Commissie voor de werving van cardiologen”.
Doel van de sollicitatiebriefbegroeting: Maak een directe en persoonlijke connectie met de werkgever.
Introductie sollicitatiebrief
De introductie van je sollicitatiebrief moet een meeslepende, intrigerende, fascinerende eerste alinea zijn die het voor de ontvanger bijna onmogelijk maakt om te stoppen met lezen. No pressure…
Je introductie moet vooral een paar doelen vervullen: duidelijk maken op welke baan je solliciteert, en een overtuigend openingsbetoog houden dat jij de ideale kandidaat voor deze baan bent. Nog niet alle feiten hoeven boven tafel te komen, maar het moet voor de lezer wel direct duidelijk zijn dat je voldoende in je mars hebt.
Doel van de sollicitatiebrief introductie: Schrijf een boeiende opening waarom jij een arts bent met uitstekende kwalificaties en persoonlijke eigenschappen.
Dit fragment uit ons voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een arts kan dienen als model voor jouw eigen begroeting en introductie:
Beste mevrouw Versluis,
Na drie decennia gewerkt te hebben als huisarts in twee huisartsenpraktijken, heb ik voor meerdere generaties patiënten gezorgd. Het zien van gemiddeld 25 patiënten per dag gedurende zo'n lange periode heeft er tevens toe geleid dat ik te maken heb gehad met enkele van de zeldzaamste medische situaties, terwijl ik ook innovatieve behandelingsopties heb verkend voor enkele van de meest voorkomende ziektes.
Middelste deel sollicitatiebrief (hoofdtekst)
Het middenstuk van je sollicitatiebrief is waar je het zware werk moet doen. Namelijk beargumenteren waarom de werkgever in kwestie jou in zijn team nodig heeft.
Als je grootste verkoopargument je jarenlange ervaring in de geneeskunde is, ga dan voluit met je ervaring. Als je jong bent, maar net cum laude afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, begin daar dan mee. Niemand kent jou beter dan jijzelf, dus vind een manier om je meest indrukwekkende kwalificaties voor de baan te benadrukken.
Wees bij het beschrijven van je ervaring specifiek en gebruik waar mogelijk feiten en cijfers om je verhaal te onderbouwen. Probeer minstens één anekdote op te nemen: een kort verhaaltje waarin je vertelt hoe je ooit voor een lastig vakgerelateerd probleem stond en erin slaagde het naar ieders tevredenheid op te lossen.
Het is altijd een goed idee om de naam te vermelden van het bedrijf waar je solliciteert, en indien mogelijk specifiek uit te leggen hoe je denkt dat jouw bijdrage dit bedrijf efficiënter, succesvoller en rendabeler zou kunnen maken.
Doel van de sollicitatiebrief hoofdtekst: Reflecteer op je meest relevante en overtuigende prestaties om zo over te brengen hoe de werkgever kan profiteren van jouw bijdragen als medisch teamlid.
Hier is het hoofdgedeelte uit ons voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een arts:
Ik weet dat hart- en vaatziekten, obesitas en beroertes bijzonder frequent voorkomen. In mijn laatste huisartsenpraktijk hebben een mix van educatie en proactieve medische interventies geholpen om hartproblemen met 45% en obesitas met 20% te verminderen.
Ik heb twee keer een tussenperiode genomen van mijn werk om aanvullende opleidingen te volgen in het Erasmus MC. Deze ervaringen waren van cruciaal belang voor het verbeteren van mijn kennis en capaciteit om optimale medische zorg aan patiënten te verlenen.
Hoe een sollicitatiebrief voor een arts af te sluiten (conclusie en afronding)
In je laatste alinea, de conclusie van je sollicitatiebrief, moet je prettig afronden, maar ook een "call to action" aan je lezer opnemen. Je kunt zeggen dat je reikhalzend uitkijkt naar een reactie. Je zou kunnen vermelden dat je het geweldig zou vinden als je voor een gesprek zou mogen langskomen. Plant de gedachte dat de ontvanger van je brief contact met je zou moeten opnemen en je brief niet achteloos aan de kant zou moeten schuiven.
Sluit je sollicitatiebrief af met een simpel “Hoogachtend”, “Met vriendelijke groet”, "Bedankt voor uw tijd" of een gelijkwaardige zin. Voeg hieronder een enter toe en type dan je volledige naam.
Als je van plan bent een papieren kopie te versturen, moet je tussen de ondertekening en je getypte naam een echte handtekening zetten, maar dit is niet nodig bij elektronische correspondentie.
Doel van de afsluiting van de sollicitatiebrief: Eindigt op een zelfverzekerde en enthousiaste toon met een oproep tot actie die impliceert dat je verwacht van de werkgever te horen.
Bekijk de conclusie uit ons voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een arts:
Het leeftijdsprofiel van mijn vorige patiënten komt aardig overeen met dat van jullie: veel jonge gezinnen en een groot aandeel ouderen in verzorgingshuizen. Ik heb mij daarom voornamelijk toegelegd op het leveren van hoogwaardige zorg aan zowel pediatrische als geriatrische patiënten.
Met vriendelijke groet,
Paul van der Oever
Veelvoorkomende fouten die vermeden moeten worden
Dit zijn enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het schrijven van sollicitatiebrieven:
- Tik-, spel- of andere taalfouten.
- Een massa geproduceerde brief en die voor allerlei functies toepassen.
- Clichés, HR-taal en "flauwekul".
- Irrelevante informatie.
Belangrijkste tips
- In bijna alle gevallen moet een sollicitatiebrief slechts één pagina beslaan, dus snij het vet weg en houd het mager en beknopt.
- Je moet de zes essentiële onderdelen van een sollicitatiebrief opnemen: kop, begroeting, introductie, hoofdtekst, conclusie en ondertekening.
- Je brief moet er net zo goed uitzien als hij leest, dus besteed veel aandacht aan het ontwerp, de lay-out en de totale visuele indruk.
- Gebruik een professioneel sollicitatiebrief template om veelvoorkomende ontwerpfouten te voorkomen, zodat je je volledig kunt concentreren op het schrijven van de brief.
Nu je aan het einde van deze handleiding bent gekomen, hopen we dat je zult inzien dat het schrijven van een geweldige sollicitatiebrief voor een arts veel eenvoudiger is dan een openhartoperatie.
Succes met solliciteren!