1. voorbeelden
 2. Verzorger
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Voorbeeld sollicitatiebrief Verzorger

Om één van de vele banen als verzorger te bemachtigen, moet je aan een familie of personeelsmanager laten zien dat je uitstekende organisatievaardigheden hebt, oog hebt voor detail en vooral gepassioneerd bent om de mensen voor wie je zorg draagt een comfortabel leven te bieden. Hoe je al deze informatie snel en effectief kunt overbrengen? Met een doordachte en professionele sollicitatiebrief! Hier lees je hoe!
4.7
Gemiddelde beoordeling
66 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Verzorger
Bewerk deze sollicitatiebrief

Mensen worden steeds ouder. Daarom is de verwachting dat de vraag naar ervaren en zorgzame verzorgers exponentieel zal toenemen. Verzorgers zorgen ervoor dat oudere patiënten en mensen met een handicap of ziekte een comfortabel en evenwichtig leven leiden door te zorgen voor hun behoeften op het gebied van baden, voeding en thuiszorg. Je werkt niet alleen voor je patiënt, je biedt ook gemoedsrust aan hun familie en dierbaren. Er zijn maar weinig banen die meer bevredigend zijn, maar ook maar weinig die zo zwaar zijn.

Om één van de vele banen als verzorger te bemachtigen, moet je aan een familie of personeelsmanager laten zien dat je uitstekende organisatievaardigheden hebt, oog hebt voor detail en vooral gepassioneerd bent om de mensen voor wie je zorg draagt een comfortabel leven te bieden. Hoe je al deze informatie snel en effectief kunt overbrengen? Met een doordachte en professionele sollicitatiebrief! Hier lees je hoe!

Een sollicitatiebrief voor een verzorger is één van de beste manieren om op te vallen en aan een familie te laten zien dat je serieus bent over de functie. Het stelt je in staat om de informatie uit je cv verder toe te lichten en een persoonlijke connectie te maken waarmee je laat zien waarom jij de perfecte match bent.

In deze schrijfgids, samen met ons gratis voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een verzorger, behandelen we het volgende:

 • De onderdelen en het doel van een voorbeeld van een sollicitatiebrief.
 • Belangrijke fouten om te vermijden in je sollicitatiebrief.
 • Hoe je een sollicitatiebrief voor een verzorger zonder ervaring schrijft.
 • Het beste format voor een sollicitatiebrief voor een verzorger (inclusief voorbeeld).
Statistisch overzicht

Zo’n 1 op de 6 mensen werkt in de sector ‘zorg en welzijn’. Daarmee is deze branche de grootste werkgever van Nederland. Tegelijkertijd kampen we met grote tekorten in de zorg. Daarom zal het aantal banen naar verwachting alleen maar verder toenemen de komende jaren. Bron: CBS

Als je meer inspiratie zoekt, bekijk dan vooral even onze collectie van meer dan 125 voorbeelden van sollicitatiebrieven!

Beste format voor een sollicitatiebrief voor een zorgverlener

Het beste format van een sollicitatiebrief maakt het gemakkelijk voor een familie of personeelsmanager om jouw verhaal te volgen, van het eerste woord tot de laatste alinea. Omdat elke regel van een sollicitatiebrief meer redenen zou moeten toevoegen waarom jij de juiste persoon bent voor de baan, zal het volgen van deze beproefde structuur je kansen op het bemachtigen van de functie helpen vergroten.

Het format van een sollicitatiebrief voor een zorgverlener moet de volgende elementen bevatten:

 • De kop van de sollicitatiebrief
 • De begroeting/aanhef
 • De introductie van de sollicitatiebrief
 • De middelste alinea's (hoofdgedeelte van de brief)
 • De slotparagraaf van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)

Elk onderdeel van dit format moet in de andere overvloeien, waardoor een naadloze overgang tussen de verschillende elementen ontstaat. Jouw sollicitatiebrief moet de belangrijkste onderdelen van je ervaring benadrukken en vaardigheden onder de aandacht brengen die belangrijk zijn voor de specifieke functie waarop je solliciteert.

Bekijk ons ​​gratis voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een zorgverlener voor meer hulp bij het schrijven van je eigen sollicitatiebrief. Dit voorbeeld kan ook worden aangepast in onze gebruiksvriendelijke online sollicitatiebrief tool.

Sollicitatiebrief kop

De kop van een sollicitatiebrief speelt een belangrijke rol bij het zorgen dat de HR-manager (of de ontvanger van de brief) basisinformatie heeft over wie je bent en hoe hij/zij contact met je kan opnemen. De kop bevindt zich aan de bovenkant van het document en zou je naam, contactgegevens en eventuele andere relevante details moeten bevatten. Zorg ervoor dat je de kop niet overbelast met te veel onnodige informatie, want je wilt geen kostbare ruimte wegnemen van wat je verder in je sollicitatiebrief te zeggen hebt.

Voeg gerust je woonplaats toe, maar laat je volledige adres weg tot het aanbodstadium in de sollicitatieprocedure. Hier kunnen namelijk AVG kwesties spelen. Bovendien is de vereiste om een adres van de werkgever op te nemen niet langer verplicht omdat de meeste sollicitatiebrieven elektronisch worden verstuurd. Beide weglatingen besparen waardevolle ruimte voor je daadwerkelijke verhaal.

Doel van de kop van de sollicitatiebrief: Belangrijke informatie delen over wie je bent en hoe men contact met je kan opnemen, visuele interesse wekken bij de HR-manager zodat die verder wil lezen.

Expert tip

De kop van een sollicitatiebrief is een van de weinige plaatsen waar je een vleugje kleur of andere visuele elementen kunt toevoegen. Voor verzorgers is een neutraal kleurenschema wellicht meer geschikt, maar dat betekent niet dat je sollicitatiebrief stijlloos moet zijn. Bekijk onze gratis sollicitatiebrief sjablonen voor eenvoudige opmaakopties.

Sollicitatiebrief begroeting

Je sollicitatiebrief begroeting verwijst simpelweg naar de manier waarop je de persoon aanspreekt die je brief zal lezen. Als je niet bekend bent met de HR-manager of de ontvanger van de brief, is "Geachte" gevolgd door de juiste aanspreekvorm en achternaam over het algemeen een veilige en beleefde manier. Als je al bekend bent met het gezin waar je hoopt te werken, kun je kiezen voor een meer informele begroeting, inclusief een voornaam of zelfs "Hallo," vooral wanneer je je sollicitatiebrief in de tekst van een e-mail verstuurt.

Probeer de naam van de HR-manager te achterhalen als dat mogelijk is. Dit kan de naam zijn van het zorgbedrijf of het kan de naam zijn van de patiënt of een familielid als je rechtstreeks solliciteert. Vermijd in ieder geval de onpersoonlijke "Aan wie het aangaat."

Doel van de sollicitatiebrief begroeting: Creëer een vriendelijke en beleefde toon door de juiste begroeting te gebruiken en de ontvanger van de sollicitatiebrief, indien mogelijk, bij naam aan te spreken.

Expert tip

Als je om de een of andere reden de naam niet kent van de exacte persoon die je brief gaat lezen en er geen betrouwbare manier is om daarachter te komen, is een algemene begroeting een prima optie. 'Geachte wervingsmanager' of 'Beste familie' zijn goede opties voor voorbeelden van sollicitatiebrieven voor verzorgers.

Sollicitatiebrief introductie

De introductie van je sollicitatiebrief is het moment om de lezer in te pakken en hen aan te moedigen om meer te horen over je sterke punten in de volgende alinea's. Vermijd indien mogelijk generieke of verouderde introducties. Begin in plaats daarvan met een verklaring over je motivatie, de reden waarom je aangetrokken was tot de functie of een andere interessante wetenswaardigheid. Zorg ervoor dat je toon energiek en positief is, zodat de lezer je passie vanaf de allereerste zin kan voelen.

Die eerste woorden moeten een gevoel van vertrouwen in je vaardigheden geven. Je krijgt de ultieme verantwoordelijkheid, dus kies een geruststellend voorbeeld rondom je bekwaamheid en zelfvertrouwen.

Haal meer inspiratie uit de introductie in ons voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een verzorger:

Aanpasbaar voorbeeld van een introductie in een sollicitatiebrief

Ik ben een gecertificeerd verzorger met negen jaar ervaring in het bieden van thuiszorg aan oudere patiënten met geestelijke gezondheidsproblemen.

Gekopieerd!

Het doel van de introductie van de sollicitatiebrief: Begin je sollicitatiebrief met een enthousiaste openingszin die iets uitlegt over je vaardigheden of ervaring en die meteen leidt naar het hoofdgedeelte.

Middengedeelte van je sollicitatiebrief (de kern)

Het middengedeelte van je sollicitatiebrief, ook wel de kern genoemd, is de plek om verder in te gaan op je relevante werkervaring en de vaardigheden die je daarin hebt geleerd. De lezer moet de indruk hebben dat je je professionele verhaal deelt en niet alleen een opsomming van kwalificaties. Hoewel het belangrijk is om je prestaties en resultaten op te nemen, zorg er ook voor dat je je menselijke kant laat zien en de manieren waarop je je patiënten met respect en zorg behandelt. Je kunt ook schrijven welke vaardigheden je hebt die specifiek worden genoemd in de functieomschrijving om te laten zien welke voordelen je hebt ten opzichte van eventuele andere kandidaten.

Elke verzorger moet zich in een sollicitatiebrief richten op de onderdelen van hun ervaring die relevant zijn voor de toekomstige zorgtaken. Bepaalde aandoeningen en ziekten vereisen zeer specifieke vaardigheden, dus zet die bovenaan de sollicitatiebrief waar mogelijk. Deel de context van je prestaties en wees zo specifiek mogelijk zonder vertrouwelijke patiëntinformatie te delen.

Het doel van het middengedeelte van de sollicitatiebrief: Geef de meest overtuigende informatie over waarom je geschikt bent voor de rol van verzorger, terwijl je ook je persoonlijkheid en zachtere kwaliteiten benadrukt die jou tot een plezier maken om mee samen te werken.

Hier is het middengedeelte van ons voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een verzorger:

Aanpasbaar voorbeeld van het middengedeelte van de sollicitatiebrief

Bij mijn vorige werkgever bood ik thuiszorg aan maximaal tien patiënten per week. Ik verzorgde de basis medische zorg, hield hun geestelijke toestand bij, bood basisontwikkeling therapieën en hielp met essentiële levensbehoeften. Mijn patiënten waren doorgaans 65-80 jaar oud met een scala aan fysieke en geestelijke gezondheidsproblemen.

Naarmate mijn ervaring groeide, ben ik de tekenen gaan herkennen wanneer iemand aanvullende medische hulp nodig heeft of gewoon iemand om mee te praten. Oudere patiënten kunnen basistaken vergeten als ze ziek zijn of stress hebben, dus ik specialiseer me in geduldige en zorgzame educatie wanneer het allemaal een beetje te veel wordt.

Een aanzienlijk deel van mijn vorige patiënten was niet ambulant en daarom heb ik de vaardigheden (en kracht) ontwikkeld die nodig zijn bij het omgaan met deze patiënten. Ik ben een gekwalificeerd fysiotherapeut en heb mensen geholpen te herstellen van vele fysieke kwalen veroorzaakt door hun mentale instabiliteit.

Gekopieerd!

Mijn tweede expertisegebied is werken met patiënten met dementie en Alzheimer. Ik heb een diploma in Geestelijke Gezondheidszorg en besteed veel van mijn vrije tijd aan fondsenwerving. Als verzorger zie ik dagelijks de directe impact van deze liefdadigheidsfondsen op het leven van mijn patiënten.

Expert tip

Als je eerdere ervaring hebt als verzorger, kan de STAR-methode je helpen om dit om te zetten in beknopte anekdotes. Begin met een Situatie, beschrijf vervolgens de Taak die van je werd verwacht, jouw Actie en het positieve Resultaat dat je hebt bereikt. Zorg ervoor dat je anekdotes beknopt zijn en zich richten op alleen de ervaringen die het meest relevant zijn voor de functie.

Hoe een sollicitatiebrief voor een verzorger af te sluiten

Gefeliciteerd met het bereiken van de afsluiting van je sollicitatiebrief voor een verzorger. Het zware werk ligt achter je en het enige wat je nu hoeft te doen, is een HR-manager overtuigen om contact met je op te nemen via een 'Call to Action'. Deze zin drukt je interesse in de functie uit en nodigt de ontvanger nadrukkelijk uit om contact met je op te nemen voor een sollicitatiegesprek, zonder al te opdringerig over te komen.

Sluit af met een professionele afsluiting zoals "Met vriendelijke groet," "Hartelijke groeten" of zelfs een meer informeel "Dank u" kunnen allemaal goed werken.

Het doel van de afsluiting van de sollicitatiebrief: Een effectieve 'Call to Action' creëren die jouw kansen vergroot om een reactie te krijgen, en sluit af met een vriendelijke en respectvolle handtekening.

Bekijk de afsluiting in ons voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een verzorger:

Afsluiting van de sollicitatiebrief en voorbeeld van afsluiting

Ik zou graag de kans krijgen om uw bedrijf te bezoeken voor een sollicitatiegesprek en misschien ook één van uw verzorgers te vergezellen tijdens een patiëntbezoek om te begrijpen welke aanpak u hanteert in dit zo belangrijke beroep.

Met vriendelijke groet, 

Annette Groeneveld

Gekopieerd!

Zorgverlener zonder ervaring sollicitatiebrief 

Een baan als zorgverlener, zelfs zonder ervaring, ligt binnen handbereik. Het enige wat nodig is, is wat extra aandacht om ervoor te zorgen dat jouw sollicitatiebrief een familie laat zien dat je alle benodigde vaardigheden hebt, zelfs als je nog geen werkervaring hebt.

Gelukkig kunnen veel van de basiswerkzaamheden voor zorgverleners worden aangeleerd tijdens het werk. Veel verantwoordelijkheden van zorgverleners omvatten:

 • Het baden en aankleden van patiënten
 • Koken en maaltijden serveren volgens dieetwensen
 • Helpen bij lichte huishoudelijke taken zoals stofzuigen of afwassen
 • Patiënten naar afspraken rijden en hen helpen bij het plannen van hun schema

Als je geen ervaring hebt als zorgverlener, is het schrijven van een sollicitatiebrief bij je cv extra belangrijk omdat het dé plek is om uit te leggen welke eigenschappen je hebt die jou perfect maken voor de functie. Overweeg verschillende zachte vaardigheden, waaronder:

 • Geduld
 • Organisatietalent
 • Aandacht voor detail
 • Motivatie
 • Vriendelijke houding
 • Flexibiliteit

Je kunt ook over deze "harde vaardigheden" beschikken die nuttig zijn in de zorg:

 • EHBO- en reanimatietraining
 • Rijbewijs
 • Kennis van medische termen
 • Gezond kunnen koken
 • Basis gezondheidscontroles kunnen uitvoeren zoals bloeddruk of glucosemetingen.

Door te focussen op de kwaliteiten die je wel hebt (in plaats van degene die je mist), kun je een familie laten zien dat hun geliefde grootouder of kind in goede handen zal zijn bij jou.

Percentage van mensen die een sollicitatiebrief versturen
Percentage van mensen die een sollicitatiebrief versturen

Basisfouten die je wilt vermijden in een sollicitatiebrief voor een zorgverlener

Om ervoor te zorgen dat je sollicitatiebrief volledig wordt gelezen en al je harde werk niet voor niets is, is het belangrijk om een paar basisfouten te vermijden. Door aandacht te besteden aan deze details kun je jezelf een voorsprong geven ten opzichte van veel kandidaten zonder ervaring in het schrijven van sollicitatiebrieven. Let op het volgende:

 • Algemene sollicitatiebrieven: Kopieer-en-plak-sollicitatiebrieven geven een recruiter het gevoel dat je geen moeite hebt gedaan voor je sollicitatie. Door je sollicitatiebrief aan te passen aan elke vacature en alleen je meest relevante ervaringen en vaardigheden op te nemen, kun je snel bewijzen dat je een serieuze kandidaat bent.
 • Spel- en grammaticafouten: Typefouten kunnen je sollicitatiebrief snel onleesbaar maken en je kansen op een sollicitatiegesprek verkleinen. Gelukkig kunnen deze fouten eenvoudig worden opgelost door een automatische spellingscontrole te gebruiken, zoals degene die te vinden is in onze sollicitatiebrief tool.
 • Slechte opmaak: De opmaak hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar moet altijd professioneel en aantrekkelijk zijn. Zorg ervoor dat je de stijl van de werkgever bestudeert en gebruik waar mogelijk een geschikt sjabloon.

Belangrijkste punten

 1. Een sollicitatiebrief is een essentieel onderdeel van je sollicitatie. Hierin kun je informatie over jezelf overbrengen die niet uit je cv kan worden afgeleid, dus zorg ervoor dat je tijd en aandacht besteedt aan het schrijven van dit document.
 2. Het beste formaat voor een sollicitatiebrief bevat alle verwachte elementen, inclusief een koptekst die je naam en contactgegevens duidelijk kenbaar maakt.
 3. Spreek de briefontvanger indien mogelijk aan bij naam om een persoonlijke toon te creëren en te laten zien dat je aandacht hebt besteed aan de details van de functie.
 4. Bij het solliciteren naar een functie als zorgverlener zonder ervaring, richt je je op je persoonlijke eigenschappen en andere harde vaardigheden die je hebt opgedaan in andere functies.
 5. Laat spelling en grammatica niet je ondergang zijn - vraag een vriend om je sollicitatiebrief na te lezen en voer een spellingscontrole uit voordat je deze indient.
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.703 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
430.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
270.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
54.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
44.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren