1. voorbeelden
 2. Kinderopvang
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Voorbeeld sollicitatiebrief Kinderopvang

Ga je solliciteren als pedagogisch medewerker? Lees onze voorbeeld sollicitatiebrief kinderopvang en de bijbehorende schrijfgids vol tips!
4.2
Gemiddelde beoordeling
52 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Kinderopvang
Bewerk deze sollicitatiebrief

Gebruik deze voorbeeld sollicitatiebrief kinderopvang om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor pedagogisch medewerker functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.

Werken bij een kinderopvang

Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je groepen kinderen. Dat doe je doorgaans op één van deze plekken:

 • Kinderdagverblijf (0-4 jaar).
 • Peuterspeelzaal (2-4 jaar).
 • Buitenschoolse opvang (4-12 jaar).

Je maakt dagplanningen met je collega’s en onderneemt allerlei activiteiten met de kinderen die passen bij hun leeftijd. Denk aan knutselen, zingen, boekjes voorlezen of spelenderwijs leren. Daarnaast zorg je dat ze voldoende te eten en drinken krijgen, op tijd slapen en verschoond worden. Omdat hun ouders/verzorgers aan het werk zijn, ben jij dus medeverantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen. Een hele verantwoordelijkheid! Bovendien vertrouwen de ouders jou hun meest dierbare ‘bezit’ toe. Gelukkig sta je nooit alleen op een groep, maar werk je samen met minimaal één andere collega.

Als pedagogisch medewerker krijg je soms ook te maken met kinderen met een taalachterstand, ontwikkelingsachterstand op opvoedachterstand. Het is dan belangrijk dat je niet alleen de regels naleeft, maar ook aandacht hebt voor de persoonlijke behoeften en ontwikkeling van een kind.

Aan welke eisen moet je voldoen?

Om te mogen werken in een kinderopvang, heb je een diploma nodig. Dat kan een mbo-diploma zijn, zoals mbo-3 Pedagogisch Medewerker Kinderopvang of mbo-4- Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker. Ook op hbo-niveau kun je leren voor pedagoog. Vaak krijg je dan een leidinggevende functie binnen de kinderopvang. Je kunt binnen de pedagogiek overigens ook doorstuderen voor een master.

Daarnaast is de kans groot dat er om een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) wordt gevraagd tijdens je sollicitatie.

Opbouw sollicitatiebrief kinderopvang

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Jouw pedagogisch medewerker sollicitatiebrief kinderopvang bevat bij voorkeur de volgende opbouw:

 • Een kopregel met je contactgegevens;
 • Een gepersonaliseerde aanhef;
 • Een pakkende introductie;
 • Een middenstuk waarin je je motivatie toelicht;
 • Een afsluiting met call to action.

Voor een gedetailleerd advies voor elk van deze onderdelen, neem een kijkje in ons algemene stappenplan “ Hoe schrijf je een sollicitatiebrief”.

De kopregel van jouw kinderopvang sollicitatiebrief

Wat veel mensen vergeten op hun sollicitatiebrief zijn hun contactgegevens. Misschien zul je denken: die staan toch al op mijn cv? Dat klopt, maar weet dat je cv en motivatiebrief soms los van elkaar worden gelezen of onderling aan collega’s worden doorgestuurd. Wel zo handig dus als op beide documenten jouw contactgegevens staan. Zo kan een recruiter altijd snel contact met je opnemen. Vermeld in de kopregel van je kinderopvang sollicitatiebrief in ieder geval je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

Pedagogisch medewerker kinderopvang: de sollicitatiebrief aanhef

Werken in de kinderopvang is een persoonlijk beroep. Je hebt de hele dag door contact met mensen. Of dat nu de kinderen, hun ouders of je collega’s op de groep zijn. Daarom is het bij deze functie des te belangrijker dat je jouw motivatiebrief begint met een persoonlijke aanhef.

Dus wel: ‘Geachte mevrouw Nooteboom’.

En niet: ‘Geachte directie kinderopvang Kindergarden’.

Tenzij je de persoonlijke naam van de leidinggevende natuurlijk écht niet kunt achterhalen. Je zult echter merken dat deze ofwel in de vacaturetekst vermeld staat of dat je deze vrij simpel kunt achterhalen met één telefoontje. Een kleine moeite, maar je scoort er bonuspunten mee.

Voorbeeld sollicitatiebrief pedagogisch medewerker: de introductie

Als jij ’s ochtends de deuren van de kinderopvang openslaat en de kindjes en hun ouders begroet, hebben zij direct een indruk van jou.

Hetzelfde geldt voor de introductie van je pedagogisch medewerker sollicitatiebrief. De eerste paar zinnen zetten direct de toon voor je hele brief. Niet alleen moet de intro jouw enthousiasme voor de functie weerspiegelen. Hij moet de directie ook triggeren om verder te lezen. Je weet immers nooit hoe groot de concurrentie is en hoeveel brieven ze moeten lezen.

Een standaard zin als: ‘Ik schrijf u omdat…’ kun je beter vermijden. Ze weten immers al waarom je ze schrijft: je reageert op een vacature.

Ideeën en tips voor een pakkende openingszin voor jouw kinderopvang sollicitatiebrief:

 • Begin met een pakkende anekdote.
 • Een mooi voorbeeld van iets dat je met kinderen hebt meegemaakt.
 • Noem in één zin wat jij het bedrijf kan bieden. Met andere woorden: waarom jij dé kandidaat bent voor de baan.
 • Begin altijd met een energieke en vriendelijke toon. Jij hebt er zin in!
Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief kinderopvang - introductie

Geachte mevrouw Den Helder,

Al ruim 10 jaar werk ik met heel veel plezier in de kinderopvang. Als pedagogisch professional heb ik zowel ervaring met de allerkleinsten (0-4 jaar) als met schoolgaande kinderen. Daarnaast speel ik piano en gitaar en ben ik gespecialiseerd in muzieklessen ontwikkelen en geven aan kinderen van alle leeftijden. 

Gekopieerd!

Hoofdtekst van je sollicitatiebrief

Na jouw introductie heb je nog 2 à 3 alinea’s de ruimte om dieper in te gaan op jouw motivatie en ervaring. Dit is je kans om te laten zien waarom ze jou bij de kinderopvang moeten aannemen.

Expert tip

Heb je ervaring met werken met kinderen? Dan mag dat natuurlijk niet ontbreken in je sollicitatiebrief. Daarnaast is het altijd slim om ergens in je verhaal te vermelden dat je over het juiste diploma beschikt en over eventuele andere certificaten zoals EHBO bij kinderen.

Iets wat je altijd moet onthouden bij het schrijven van een sollicitatiebrief, is dat je benoemt wat je voor hén kunt betekenen. Welk probleem kun je voor hén oplossen?

Dus niet: ‘ik wil voor 3 dagen per week aan de slag bij jullie kinderopvang omdat ik het geld goed kan gebruiken’.

Maar wel: ‘Als gediplomeerd pedagogisch medewerker met een specialisatie in taalachterstand bij kinderen, kan ik jullie helpen om op maat gemaakte taallessen te geven aan kinderen die dat nodig hebben’.

Motivatie

Er zijn meer dan 15.000 kinderopvanglocaties in Nederland. En bijna geen enkele locatie is hetzelfde. Aan jou de taak om te omschrijven waarom je hebt gekozen voor dit specifieke bedrijf. Heb je goede verhalen over ze gehoord? Heeft je eigen kindje op deze kinderopvang gezeten? Hebben ze speciale aandacht voor kindjes die dat nodig hebben?

Met andere woorden: laat je potentiële werkgever zien dat je je in hun bedrijf verdiept hebt en dat je geen massabrief naar 20 verschillende kinderopvanglocaties stuurt. Daar prikt de gemiddelde recruiter namelijk zo doorheen.   

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief pedagogisch medewerker - hoofdtekst

Als moeder van 2 kinderen weet ik als geen ander dat je een kinderopvang je dierbaarste bezit toevertrouwt. Dat is een verantwoordelijkheid die ik dagelijks voel in mijn werk. Tegelijkertijd vind ik onderdeel mogen zijn van de opvoeding en ontwikkeling van kinderen het allermooiste wat er is. Ik creëer dan ook graag een warme, stimulerende  en veilige omgeving voor kinderen en onderhoud nauwe contacten met collega's en de ouders van de kleintjes. 

Waarom ik zo graag bij Kindergarden Nijmegen wil werken? Ik ben een groot voorstander van jullie peuterplus activiteiten waarbij jullie kinderen in groepjes opdelen om activiteiten te organiseren die aansluiten op de leeftijd en behoefte van de kinderen. Ook vind ik het geweldig dat jullie een eigen moestuin hebben. Ik schrijf vaak liedjes over verschillende soorten eten (dat blijkt namelijk een grote hit onder kinderen - als ik hun ouders mag geloven) en de moestuin zou daar een geweldige aanvulling op zijn.

Ik beschik over een mbo-diploma ‘Pedagogisch Medewerker’, een EHBO aan baby’s en kinderen certificaat en een VOG.

Gekopieerd!

Sollicitatiebrief kinderopvang voorbeeld: de afsluiting

De beste manier om je sollicitatiebrief af te sluiten is met een call-to-action. Laat in je slotconclusie nogmaals je enthousiasme blijken voor de functie (en het bedrijf) en eindig met een uitnodiging tot actie. Je geeft de lezer van jouw brief daarmee het gevoel dat hij/zij actie moet ondernemen na het lezen van je brief. En deze dus niet achteloos aan de kant kan schuiven!

Voorbeelden van een goede call-to-action zijn:

 • Ik kijk uit naar uw reactie of Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.
 • Neem gerust contact met me op als u vragen heeft n.a.v. mijn sollicitatie.
 • Ik hoop van harte dat ik mijn motivatie mag toelichten in een gesprek.
 • Het lijkt me geweldig om een keer een dag mee te lopen op uw kinderdagverblijf om de collega’s en kindjes in het echt te ontmoeten en natuurlijk om de werksfeer te proeven.

Sluit vervolgens af met ‘Met vriendelijke groet,’ en daaronder je voor- en achternaam.

Aanpasbaar sollicitatiebrief voorbeeld kinderopvang- de afsluiting

Het lijkt me fantastisch als ik eens een dag zou mogen meelopen op jullie kinderopvang om zowel de kindjes als jullie medewerkers te ontmoeten. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

Hartelijke groet,

Mandy Doornen

Gekopieerd!

Laatste tips voor jouw pedagogisch medewerker sollicitatiebrief

Naast een beresterke inhoud, moet jouw sollicitatiebrief er natuurlijk ook goed uitzien. Als pedagogisch medewerker moet je o.a. over creativiteit en organisatietalent beschikken. Jouw sollicitatiedocumenten mogen dat uitstralen.

 • Gebruik een accentkleur om je kinderopvang sollicitatiebrief te laten opvallen. Maar maak er geen kleurencocktail (oftewel: kunstwerkje van een peuter) van!
 • Kies voor een zakelijk en duidelijk leesbaar lettertype in lettergrootte 11 of 12.
 • Beperk je motivatiebrief tot max. 1 A4’tje.
 • Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief dezelfde opmaakelementen heeft als je cv. Zo ziet je potentiële werkgever in één oogopslag dat beide documenten van jou afkomstig zijn.
 • Handig: bekijk hier ons Pedagogisch Medewerker Kinderopvang cv-voorbeeld. Zo heb jij in één keer al je sollicitatiedocumenten tiptop in orde!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het opmaken van je sollicitatiebrief of cv? Dan ben je bij CVster.nl aan het juiste adres. Met onze online builder vind je tal van bewezen effectieve templates. Zowel voor je motivatiebrief als je cv! Schrijf snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in een prachtig vormgegeven template. Wij hebben het opmaakwerk voor je gedaan, jij hoeft je alleen te focussen op de inhoud.  

Succes met solliciteren!

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.745 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
450.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
290.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
250.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
63.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
53.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
57.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.900 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
36.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
94.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
46.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
30.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
23.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
20.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
18.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
110.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren