1. voorbeelden
 2. Stage
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Voorbeeld sollicitatiebrief Stage

Solliciteren naar een stageplek? Met onze voorbeeld sollicitatiebrief stage en de praktische schrijfgids krijg jij die felbegeerde plaats!
4.9
Gemiddelde beoordeling
65 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Stage
Bewerk deze sollicitatiebrief

Een stage volgen is dé manier om praktijkervaring op te doen in je toekomstige vakgebied. Bovendien kan het een slimme manier zijn om een voet tussen de deur te krijgen bij een interessante werkgever. Er is echter één grote uitdaging: stageplekken zijn schaars. Daarom is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van je medestudenten. Hoe? Met een overtuigende stage sollicitatiebrief!

Kanttekening: deze schrijfgids ‘sollicitatiebrief stage schrijven’ is algemeen van aard. En daardoor geschikt voor iedere student, ongeacht de studierichting.

Volledige voorbeeld sollicitatiebrief stage

Volledige voorbeeld sollicitatiebrief stage

Geachte mevrouw Hanssen,

Een flinke dosis creativiteit en jeugdig perspectief. Dat is wat ik kan inbrengen als stagiair bij Blinq Media.

Ik ben enthousiast op zoek naar een mogelijkheid om aan de slag te gaan in de wereld van media. Stage lopen bij Blinq Media zou betekenen dat ik van de besten kan leren hoe de wereld van Public Relations werkt. Mijn studie Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht onderstreept mijn passie voor het schrijven, en ik droom ervan om met mijn woorden een verschil kunnen maken in de wereld. Een stage bij Blink Media zou de ideale gelegenheid bieden om dat te bewerkstelligen.

Als stagiair zou ik mij graag richten op het analyseren van berichtgeving in de pers. Ik kan de social media campagnes van uw klanten inrichten en beheren en boeiende persberichten schrijven. Met mijn scherpe analytische geest, social media skills en talent voor taal, verwacht ik in korte tijd al te kunnen bijdragen aan uw teamprestaties.

De uitgebreide werkervaring die ik de afgelopen twee jaar op de universiteit opdeed, zou bij deze stage goed van pas komen:

Ik schreef als editor mee aan de wekelijkse universiteitskrant met een lezerspubliek van meer dan 8.000 studenten.

De aanwezigheid op sociale media van studentenaccount TaalSociaal is onder mijn leiding met 1200% gegroeid - tot meer dan 23.000 volgers.

Tijdens een eerdere PR-stage heb ik 12+ artikelen geschreven voor Marner.

Mijn vlotte werktempo en enthousiaste aanpak zouden goed passen in de snel veranderende omgeving waarin Blinq Media opereert. Het spreekt mij aan dat jullie de klant centraal zetten en samen tot een win-winsituatie komen: in die samenwerking ontstaat de magie.

De creatieve, nauwgezette schrijver in mij gaat graag op zoek naar de juiste woorden voor uw klanten en hun publiek.

Ik vertrouw erop dat het bovenstaande u uitnodigt mijn cv met belangstelling te lezen en ben dankbaar voor uw aandacht. Ik geloof dat uw stageprogramma niet hetzelfde zal zijn zonder mij en hoop van harte dat u mij binnenkort uitnodigt om dat toe te lichten.

Met vriendelijke groet,

Sarah Arbeider

Gekopieerd!

Secties van een stage sollicitatiebrief

 

Wist je dat er een vast format bestaat voor een overtuigende sollicitatiebrief? Met dit format neem je de lezer mee in jouw persoonlijke verhaal en motivatie. Neem deze secties op in je brief:

 • Een kopregel met je contactgegevens. Zo kan een werkgever snel contact met je opnemen. Vermeld contactgegevens dus niet alleen op je cv!
 • Een gepersonaliseerde aanhef. Maak direct een goede indruk door de lezer van je brief bij naam te noemen. Het laat ook zien dat je de moeite hebt genomen om de juiste naam te achterhalen. Wees formeel in je aanhef, aangezien het een junior functie betreft.
 • Een pakkende introductie. Maak jouw stage sollicitatiebrief onvergetelijk met een pakkende introductie. Dit zorgt er tevens voor dat de lezer verder wil lezen.
 • Een middenstuk waarin je je motivatie en vaardigheden toelicht. Dit is het hart van je verhaal.
 • Een afsluiting met call to action. Benadruk nogmaals je enthousiasme voor het bedrijf. Sluit vervolgens af met een beleefde groet en je naam.

Met deze secties zorg je ervoor dat jouw stage sollicitatiebrief alle ingrediënten bevat waarmee je laat zien dat je een uitstekende stagiair zou zijn. En een aanwinst voor het bedrijf!

Zorg ervoor dat je stage motivatiebrief beknopt is. Zo houd je de aandacht van de lezer vast. De richtlijn is 200-400 woorden op maximaal één A4’tje.

Kun je wat inspiratie gebruiken? Bekijk de voorbeeld sollicitatiebrief stage bovenaan dit artikel of één van deze gerelateerde motivatiebrief voorbeelden:

Wil je een algemeen advies over elk van de sollicitatiebrief secties? Lees dan ons algemene stappenplan “ Hoe schrijf je een sollicitatiebrief”.

Introductie van een stage sollicitatiebrief

Voor de beste stageplekken is de concurrentie vaak groot. Je stage sollicitatiebrief kan het verschil maken. Waarom? Zowel jij als je medestudenten hebben waarschijnlijk nog niet veel werkervaring in het vakgebied. Daarom zijn jullie cv’s grotendeels vergelijkbaar voor een werkgever. Een sollicitatiebrief met een sterke introductie laat een blijvende indruk achter.

Wel

Geachte heer Brandsma,

Als gedreven marketingstudent met een specialisatie in Artificial Intellingence (AI) en growth hacking heb ik zeker 5 concrete ideeën om de online positie van GENTS naar een nieuw niveau te tillen.

Niet

Geachte heer, mevrouw,

Mijn naam is Jeroen. Ik ben marketingstudent en ik schrijf u omdat ik interesse heb in een stageplek bij GENTS.

 

De introductie van je stage sollicitatiebrief is de eerste kans om je persoonlijkheid en vaardigheden te laten zien. Daarom is het essentieel om een ​​saaie, standaard introductie te vermijden.

Tips voor een pakkende introductie voor jouw sollicitatiebrief stage:

 • Begin met een sterke anekdote. Een kort verhaal dat de aandacht trekt.
 • Noem in één zin wat jij als stagiair te bieden hebt. Profileer jezelf als een respectvolle en energieke student met een flinke dosis werkdiscipline en motivatie.
 • Laat blijken dat je je verdiept hebt in de werkgever.
 • Vertel kort waarom jij gemotiveerd bent om bij deze werkgever stage te lopen.
Aanpasbaar introductie voorbeeld sollicitatiebrief

Geachte mevrouw Hanssen,

Een flinke dosis creativiteit en jeugdig perspectief. Dat is wat ik kan inbrengen als stagiair bij Blinq Media.

Gekopieerd!

Hoofdtekst van je motivatiebrief stage

De hoofdtekst van een sollicitatiebrief is bedoeld om je kennis en vaardigheden toe te lichten. Maar ook om je persoonlijkheid te laten zien en je motivatie te laten blijken. En ja, ook als stagiair met weinig werkervaring kun je deze sectie interessant maken!

Eerste alinea van de hoofdtekst – Jouw geschiktheid voor de stage (vaardigheden en ervaring)

Als je een stageplaats zoekt, vraag je je misschien af: ‘Hoe kan ik bewijzen dat ik een goede stagiair ben als ik dit werk nog nooit eerder heb gedaan?’. Het is een dilemma voor veel beginnende werkzoekenden en studenten, maar er is een manier!

Heb je al enige relevante werkervaring? Bijvoorbeeld een studentenbaan waarvoor vaardigheden vereist zijn die ook op je stageplek goed van pas komen? Vermeld deze werkervaring dan in deze sectie.

Heb je nog geen (relevante) werkervaring? Maak dan een lijst van al je vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken die van jou de geschikte kandidaat maken. Als je alle informatie over jezelf hebt verzameld, maak je er een kort verhaal van. Het liefst een eenvoudig verhaal dat uitlegt wie je bent en waarom je over de juiste kwaliteiten beschikt voor de stage.

Dit lijstje is een goede houvast voor het hoofdgedeelte van je stage motivatiebrief.

 1. Bereidheid om te leren: Een leergierig karakter en het vermogen om instructies op te volgen zijn misschien wel de belangrijkste vaardigheden voor elke stagiair.
 2. Motivatie: Een bedrijf wil een stagiair die er zin in heeft! Laat je liefde voor je opleiding en het vakgebied blijken uit je algemene positiviteit, je eerdere werkervaring of je achtergrond.
 3. Werkethiek: Laat blijken dat je over een gezonde dosis werkethiek beschikt. Het vermogen om zelfs aan het einde van een lange stagedag gemotiveerd te blijven, is niet alleen essentieel voor je succes als stagiair. Maar ook voor succes in je toekomstige carrière.
 4. Focus: Oog voor detail en een scherp geheugen zijn belangrijk in elk vakgebied. Zorg ervoor dat je deze kwaliteiten benadrukt. Bijvoorbeeld aan de hand van je eerdere ervaringen of voorbeelden uit het dagelijks leven.

Noem harde en zachte vaardigheden om jezelf te profileren als een stagiair waar het team echt wat aan heeft. Denk aan: timemanagement, softwarekennis, emotionele intelligentie en technische vaardigheden. 

Wil je praktijkvoorbeelden noemen? De STAR-methode kan je helpen. Beschrijf eerst kort de situatie en daarna jouw taak in het geheel. Leg vervolgens uit welke actie je ondernomen hebt en het positieve resultaat dat daaruit volgde.

Tweede alinea van de hoofdtekst – Afstemming op het bedrijf

Wat je ten allen tijde wilt voorkomen is een algemene stage sollicitatiebrief sturen naar meerdere bedrijven. Daar prikken werkgevers zo doorheen. Het enige wat je je zelf bezorgd hebt is een enkeltje prullenbak.

Wat je wél moet doen is je sollicitatiebrief toespitsen op het bedrijf in kwestie. Waarom ben je gemotiveerd om specifiek bij dit bedrijf stage te lopen?

Wat kan helpen is aandachtig de website en social media kanalen van het bedrijf bestuderen. Hieruit kun je meestal kernwaarden en hun missie halen. Met andere woorden: waar het bedrijf voor staat. Als je ervoor kunt zorgen dat deze missie globaal overeenkomt met de strekking van jouw brief, zit je goed.

Door deze alinea goed aan te pakken, kan je sollicitatiebrief deuren openen. Het helpt je namelijk een persoonlijke band met de werkgever te creëren, zelfs voordat je hem/haar hebt ontmoet.

Aanpasbaar voorbeeld van de hoofdtekst van een sollicitatiebrief

Ik ben enthousiast op zoek naar een mogelijkheid om aan de slag te gaan in de wereld van media. Stage lopen bij Blinq Media zou betekenen dat ik van de besten kan leren hoe de wereld van Public Relations werkt. Mijn studie Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht onderstreept mijn passie voor het schrijven, en ik droom ervan om met mijn woorden een verschil kunnen maken in de wereld. Een stage bij Blink Media zou de ideale gelegenheid bieden om dat te bewerkstelligen.

Als stagiair zou ik mij graag richten op het analyseren van berichtgeving in de pers. Ik kan de social media campagnes van uw klanten inrichten en beheren en boeiende persberichten schrijven. Met mijn scherpe analytische geest, social media skills en talent voor taal, verwacht ik in korte tijd al te kunnen bijdragen aan uw teamprestaties.

De uitgebreide werkervaring die ik de afgelopen twee jaar op de universiteit opdeed, zou bij deze stage goed van pas komen:

 • Ik schreef als editor mee aan de wekelijkse universiteitskrant met een lezerspubliek van meer dan 8.000 studenten.
 • De aanwezigheid op sociale media van studentenaccount TaalSociaal is onder mijn leiding met 1200% gegroeid - tot meer dan 23.000 volgers.
 • Tijdens een eerdere PR-stage heb ik 12+ artikelen geschreven voor Marner.

Mijn vlotte werktempo en enthousiaste aanpak zouden goed passen in de snel veranderende omgeving waarin Blinq Media opereert. Het spreekt mij aan dat jullie de klant centraal zetten en samen tot een win-winsituatie komen: in die samenwerking ontstaat de magie.

De creatieve, nauwgezette schrijver in mij gaat graag op zoek naar de juiste woorden voor uw klanten en hun publiek.

Gekopieerd!

Call to action & conclusie: voorkom dat je brief aan de kant geschoven wordt!

Het slot van je stage sollicitatiebrief is minstens net zo belangrijk als de introductie. In je slotalinea laat je daarom nogmaals je enthousiasme blijken voor het bedrijf. Wil je de kans op een telefoontje vergroten? Sluit je motivatiebrief dan af met een call-to-action. Een zin waarin je laat blijken dat je eigenlijk iets van de lezer verwacht.

Voorbeelden van een call-to-action zijn:

 • Ik kijk uit naar uw reactie.
 • Neem contact met me op als u vragen heeft n.a.v. mijn sollicitatiebrief.
 • Ik hoop van harte dat ik mijn motivatie mag toelichten in een persoonlijk gesprek.

Extra bonuspunten scoor je als je de lezer bedanken voor zijn/haar tijd en overweging. Dat laat zien dat je goede manieren hebt. Sluit tot slot af met ‘Met vriendelijke groet,’ en daaronder je voor- en achternaam.

Aanpasbaar voorbeeld van de conclusie van een sollicitatiebrief

Ik vertrouw erop dat het bovenstaande u uitnodigt mijn cv met belangstelling te lezen en ben dankbaar voor uw aandacht. Ik geloof dat uw stageprogramma niet hetzelfde zal zijn zonder mij en hoop van harte dat u mij binnenkort uitnodigt om dat toe te lichten.

Met vriendelijke groet,

Sarah Arbeider

Gekopieerd!

Belangrijkste laatste tips voor jouw sollicitatiebrief stage

Professioneel schrijven is een belangrijk onderdeel van een goede sollicitatiebrief, maar het is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Je zult ook op de opmaak moeten letten. Lettertypen, marges, kleuren en andere ontwerpelementen kunnen je eerste indruk maken of breken. Ben je hier geen ster in? Dan kan een gratis sollicitatiebrief sjabloon je helpen.

Op cvster.nl vind je een online builder waarin je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief schrijft. In een professioneel template dat wij al voor je hebben gemaakt. Succes met solliciteren!

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.703 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
430.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
270.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
54.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
44.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren