1. Blog
  2. Carriere
  3. Solliciteren voor een stage? Dit moet je weten voordat je solliciteert!
Geschreven door Misty PathuisMisty Pathuis

Solliciteren voor een stage? Dit moet je weten voordat je solliciteert!

20 minuten leestijd
Solliciteren voor een stage? Dit moet je vooraf weten!
Kunstwerk door:Katya Simacheva
Goede voorbereiding bij het vinden van je droomstage is cruciaal. Lees hier alle praktische tips over wat er allemaal bij een sollicitatie voor een stage komt kijken.

Het moment is aangebroken: je gaat stage lopen en bent op zoek naar een stageplek! Dit is de ultieme kans om praktijkervaring op te doen over alles wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Daarnaast zie je nu voor het eerst hoe het is om mee te draaien met een bedrijf en bouw je tegelijkertijd werkervaring op voor je cv. Je kijkt op diverse stagemarkten, stagebanken en stagebureaus en komt vele interessante stageplekken tegen. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je solliciteert voor een stageplek? Je ontdekt het in dit blog.

Moeite met een cv maken voor een stageplek? Bekijk onze cv templates of ga aan de slag met onze online cv maker. 

Afstudeerstage, meeloopstage of maatschappelijke stage?

Voordat je gaat solliciteren voor een stage moet je jezelf eerst een paar vragen stellen:

  • Wat wil je bereiken?
  • Wat voor soort bedrijf spreekt je aan?
  • Wil je stage lopen in het buitenland?
  • Wat zou je graag willen leren?

De allerbelangrijkste vraag is: wat wil je graag bereiken met je stage? Er zijn veel verschillende soorten stages. Zo zijn er kortdurende snuffelstages om een eerste kijkje achter de schermen te nemen of juist een lange afstudeerstage. Er zijn ook maatschappelijke stages waar middelbare scholieren vrijwillig nuttig werk doen in het kader van karaktervorming. Er zijn tevens meeloopstages waarbij je gedurende een semester onder begeleiding ervaring opdoet en beroepsspecifieke taken mag uitvoeren. 

Niet alleen de duur van deze stages verschilt, ook de dingen die je leert zullen per soort stage anders zijn. Bij een afstudeeronderzoek voer je meer research uit en bij een meeloopstage of leerwerkplek kan je juist veel meer praktijkkennis opdoen. Denk goed na over wat je wilt (of moet) leren tijdens je stageperiode, en bespreek dit met je stagebegeleider en potentiële leerbedrijf.

Hoe langt duurt een stage? Dit hangt af van het type stage. Een maatschappelijke stage op de middelbare school duurt vaak een halve dag tot 3 dagen. Een afstudeerstage is meestal 5 of 6 maanden en dan zo’n 4 à 5 dagen per week.

De 10 bestbetaalde studentenbanen
Gerelateerde artikelen
De 10 bestbetaalde studentenbanen

Op zoek naar een bijbaan om het studentenleven te bekostigen? Dit zijn de 10 best betaalde bijbanen voor studenten.

Midden- en kleinbedrijf, multinational, of een stageplek in het buitenland? 

Ook is het belangrijk om te kijken naar het soort bedrijf waarbij je graag stage zou willen lopen. Misschien is dit wel de uitgelezen kans om een tijdje in het buitenland te wonen en je horizon te verbreden! Of je blijft wel in Nederland, maar neemt in je werkzaamheden een kijkje over de grenzen door stage te lopen voor een multinational, een bedrijf met buitenlandse vestiging. 

Misschien wil je juist voor een midden- en kleinbedrijf werken, waar de werkrelaties vaak persoonlijker zijn. Hoe dan ook doe je bij een stage waardevolle contacten op, waardoor je na je studie misschien wel een baan aan over houdt. 

Wat je keuze ook wordt: de periode waarin je stage loopt, is één van de meest leerzame periodes uit je leven. Iets om naar uit te kijken, om de sfeer te proeven en te kijken of het voldoet aan je verwachtingen. Wie weet sla je na een stage wel een andere weg in: een stage in het MKB ziet er immers anders uit dan een stageplek bij een groot bedrijf. Weeg je opties af en kies bij je sollicitatie voor een stage de optie die beste bij jouw doelen past!

Hoe solliciteer ik voor een stage? 

Ben je een mbo-student en zoek je een stage? Dan begint de speurtocht naar een geschikte stageplek bij het zoeken naar een erkend leerbedrijf. Als je een hbo- of wo-studie doet, hoeft het bedrijf waar je stage wil lopen geen erkend leerbedrijf te zijn. Er zijn verschillende stagemarkten, stagebureaus en stagebanken waar je allerlei soorten stageplekken en afstudeerstages kan vinden.

Heb je internationale ambities, dan kan je zelfs over de grens kijken naar een buitenlandse stageplek. Dit is vooral interessant wanneer je buitenlandse ervaring wil opdoen of later graag voor een internationaal bedrijf wil gaan werken.

Hoe benader je een bedrijf voor een stageplek?

Heb je een geschikt leerbedrijf gevonden? Neem dan direct contact met ze op! Goede stageplekken zijn schaars, en daarom goud waard. Het kan zijn dat er geen beschikbare stageplek (meer) beschikbaar is voor jouw stageperiode. Door meteen die telefoon te pakken krijg je sneller antwoord op je vragen. Daarnaast kom je door te bellen gemotiveerder over - hiermee heb je direct een streepje voor!  

Expert tip

Check eerst of je zélf een stageplaats moet regelen, of dat de opleiding dat voor je doet. Veel mbo-opleidingen hebben een stagebureau die de stageplaatsen regelt voor de leerlingen.

Afstudeerstage vinden

Een afstudeerstage doe je in het laatste jaar van je hbo- of wo-studie. Hierbij ben je vaak meer bezig met onderzoek dan met het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijf. Met jouw afstudeeronderzoek kan je een bedrijf of organisatie van waardevolle kennis voorzien. Je kan bijvoorbeeld onderzoek doen naar aspecten van de interne organisatie, klanttevredenheid, of marketing en communicatie. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst een afstudeerstage vinden!

Een afstudeerstage doe je in het laatste jaar van je hbo- of wo-studie. Hierbij ben je vaak meer bezig met onderzoek dan met het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijf. Met jouw afstudeeronderzoek kan je een bedrijf of organisatie van waardevolle kennis voorzien. Je kan bijvoorbeeld onderzoek doen naar aspecten van de interne organisatie, klanttevredenheid, of marketing en communicatie. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst een afstudeerstage vinden!

Naast de stagemarkten en stagebureaus die hierboven al werden genoemd zijn er speciale stagebanken voor afstudeerstages. Als je er vroeg bij bent weet je studieadviseur wellicht nog wel enkele bedrijven die op zoek zijn naar een gemotiveerde stagiair. Wat je ook kan doen is via LinkedIn of Facebook contact opnemen met alumni van jouw studie, en hen vragen waar zij stage hebben gelopen. Hbo-studenten kunnen ook hier gratis een afstudeerstage zoeken.

Praktische zaken: Stageovereenkomst

Zodra je de sollicitatie voor een stage succesvol hebt afgerond en als stagiair aan de slag gaat, zal je waarschijnlijk een stageovereenkomst ondertekenen. Het is dan ook erg handig om deze goed door te lezen. Een stageovereenkomst is niet verplicht, maar voor beide partijen wel erg waardevol. Hierin staan namelijk de afspraken waar jij en je stagebedrijf aan moeten houden. Zo weet je wat er van jou verwacht wordt en waar je recht op hebt.  

In een stageovereenkomst staat als het goed is sowieso je begin- en einddatum, het aantal uren dat je per week meedraait, of je vakantiedagen opbouwt, welke taken je gaat uitvoeren, en wie je stagebegeleider is. Daarnaast staat hierin je (eventuele) stagevergoeding en of je doorbetaald krijgt bij ziekte. Lees dit document dan ook goed door, dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan!

Expert tip

Een stagevergoeding is vaak een vergoeding en geen volwaardig loon. Dit kan een leuk klein extraatje zijn, maar rijk zal je er nooit van worden. Een van de hoogste stagevergoedingen vind je bij de Rijksoverheid: €628 bruto per maand, of je nou mbo-, hbo- of wo-student bent.

Het financiële aspect van een stage

Zoals je weet staat in je stageovereenkomst wat het schuift. Maar waar je misschien niet zo snel aan denkt, is hoeveel het jou kost. Naast bloed, zweet en tranen dan. ;-) Is je stageplek niet om de hoek of binnen fietsafstand, en moet je dagelijks heen en weer reizen met het OV? Dan kan dat bedrag snel oplopen tot honderd euro per maand, of meer, als je geen reiskostenvergoeding ontvangt.

Stage lopen in het buitenland

Wanneer je stage in het buitenland wil lopen, kan het zelfs nog meer kosten. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om dit te compenseren. Zo zijn er verschillende (Europese) subsidieprogramma's, waarvan Erasmus+ de bekendste is. Vraag je stagebegeleider gerust naar de mogelijkheden - misschien is er meer mogelijk dan je denkt! Je opleiding kan je zelfs helpen bij het vinden van (buitenlandse) stageplekken. Super handig, maak er gebruik van!

Belastingen

Tja, heel leuk is het niet om belasting te betalen... maar je ontkomt er in het leven helaas niet aan. De Belastingdienst ziet een stagevergoeding ook als inkomen. En zoals je weet - over inkomen moet je loonbelasting betalen. Door de algemene heffingskorting en arbeidskorting kan je zo’n €8.750,- per jaar of omgerekend €729,- per maand verdienen (2020) zonder belasting te betalen. De meeste stages zullen hier niet bovenuit komen. Als je dan het formulier voor loonheffingskorting invult, hoef je dus geen belasting te betalen. 

Als je naast je stage nog een bijbaan hebt, of bijvoorbeeld in de zomervakantie veel hebt gewerkt, kan je wel boven dit bedrag van €8.750,- per jaar uitkomen. Dan moet je belasting betalen en hou je onder de streep dus minder over dan het bruto bedrag. Wanneer je stagevergoeding alleen uit een reiskosten- of onkostenvergoeding bestaat, hoef je er gelukkig geen belasting over te betalen.

Expert tip

Let op: je kan de loonheffingskorting slechts bij één werkgever tegelijkertijd toepassen! Kies dan de werkgever waar je het meest verdient. Het is mogelijk dat je de belasting die je betaalt bij je tweede werkgever gedeeltelijk terug krijgt na de belastingaangifte in het voorjaar.

Wel
  • Bedenk goed van tevoren bij welk bedrijf je graag stage wilt lopen en welke kennis je opdoet.
  • Ga op zoek naar een erkend leerbedrijf
  • Wees proactief en neem direct contact op
  • Maak gebruik van je eigen netwerk zoals LinkedIn, Facebook of je studieadviseur
  • Bekijk regelmatig stagebanken, stagesites en stagebureaus
  • Bekijk je stageovereenkomst zorgvuldig en kijk naar het financiële plaatje
  • Bekijk eventuele subsidieprogramma’s wanneer je in het buitenland stage wilt lopen
Niet
  • Solliciteer niet zomaar bij elk willekeurig bedrijf
  • Stel het zoeken naar een stageplek niet uit

Hoe bereid je jezelf goed voor op een stage sollicitatiegesprek? 

Wanneer je jouw ideale stageplek hebt gevonden, is een goede voorbereiding cruciaal bij de sollicitatie voor je stage. Naast alle bovenstaande punten is het verstandig om een aantal zaken te regelen voordat je naar een stage sollicitatiegesprek gaat:

  1. Maak een ijzersterk stage cv en schrijf een steengoede sollicitatiebrief. Lees het blog over het vermelden van eerdere stages in je CV.
  2. Lees je in over het bedrijf. Gebruik hun website en social media om meer te leren over de geschiedenis, werksfeer en communicatie van het bedrijf.
  3. Noteer de naam van degene waarmee je het gesprek voert.
  4. Bedenk van tevoren alvast een antwoord op moeilijke vragen die een bedrijf aan jou kan stellen tijdens het gesprek. Zo kunnen ze vragen: Wat je slechte eigenschappen zijn? Waarom je juist bij dit bedrijf stage wilt lopen? Waarom heb je je studiegebied gekozen? En wat je hoopt te leren tijdens je stage?
  5. Bedenk van tevoren ook vragen die je zelf kan stellen tijdens het gesprek. Zo kun je vragen hoe ze een stagiair beoordelen en hoe je het bedrijf kan helpen.
Expert tip

Hoe bereid je je voor op een stage? Ook hierbij geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Als je bent aangenomen kan je in de tijd voordat je echt begint extra veel lezen over het bedrijf en het soort werk dat je gaat doen. Plan de eerste weken van je stage ook niet teveel andere dingen in - dan kan je er vol voor gaan!

5 Belangrijke vragen en antwoorden tijdens een stage sollicitatiegesprek 

1. Hoe zou je jezelf omschrijven?

Beschrijf hier wie je bent als persoon bijvoorbeeld:  "Ik ben (naam) en ben (X) jaar. Ik studeer aan (schets kort je opleidingen). Mijn vrienden omschrijven mij als: (geef een paar eigenschappen die ook aansluiten bij het profiel van de functie).”

2. Wat zijn je hobby's?

Benoem hobby's die laten zien wat voor geweldige kandidaat je bent. Het liefst zijn je hobby's gerelateerd aan je werkzaamheden of tonen aan dat je bepaalde skills al hebt.

Bijvoorbeeld: “In mijn vrije tijd fotografeer ik graag, iets wat wel handig komt als content marketeer”.  Of,  “In mijn vrije tijd speel ik graag hockey, ik ben er dol op om samen te werken naar een goal. Niets geeft me een beter gevoel dan samen een verschil te maken.” 

3. Wat weet je al over het bedrijf?/ Waarom wil je juist bij ons bedrijf stage lopen?

Hier is het belangrijk om aan te tonen dat je je huiswerk hebt gedaan. Dat kan je doen op de about pagina van het bedrijf maar ook door je in te lezen over trends op de markt. Dus lees je vooral goed in over het bedrijf en geef een paar positieve korte punten die je is opgevallen aan het bedrijf zoals hun missie of visie (of een nieuwsartikel die je kort geleden hebt gelezen). 

Antwoord: “Ik las onlangs nog een super interessante artikel in de [X]  waarin ik zag dat jullie meer op duurzaamheid willen inzetten. Dat is echt is wat dit bij mijn hart staat aangezien ik [x].” 

4. Wat hoop je te leren tijdens je stage?

Tijdens je stage sollicitatiegesprek wil je vooral benadrukken dat je hoopt meer inzicht te krijgen in je toekomstige werkveld of beroep. Zo kun je bijvoorbeeld meer praktijkkennis willen opdoen, op juist een verdiepingsslag in je research maken. 

Voorbeeld: “Ik zou graag meer kennis willen opdoen in [x].” 

21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt
Gerelateerde artikelen
21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt

21e-eeuwse vaardigheden, of 21st century skills, zijn competenties die je nodig hebt in de huidige maatschappij. Hoe breng je leerlingen die vaardigheden bij en waarom zijn ze onmisbaar op de werkvloer?

5. Welke overeenkomsten zie je tussen je opleiding en deze stageplek? 

Antwoord: “In mijn opleiding, Marketing en Communicatie heb ik veel kennis opgedaan over producten promoten op social media of campagnes bedenken. Ik zou dan ook graag mijn kennis in het praktijk willen testen en helpen met het optimaliseren van jullie socialmediacampagnes.”

Expert tip

Welke kleding trek je aan tijdens je stage sollicitatiegesprek? Ook hierbij geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Je kledingkeuze hangt af van het bedrijf waar je solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld bij een advocatenbureau dan kun je beter in je nette pak komen. Bij een creatieve start-up kun je wat kleurrijker voor de dag komen  (nee, geen mouwloos Hawaii t-shirt, maar een nette kleurrijke cobert kan prima). Je kunt beter iets te netjes gekleed zijn dan ‘underdressed’. 

Vragen die je zelf kan stellen tijdens het stage sollicitatiegesprek

  • Is er ruimte voor loopbaanontwikkeling?
  • Kunt u mij meer vertellen over het team?
  • Hoe is het om hier te werken?
  • Hoe vaak wordt mijn presteren beoordeeld?
  • Wat is de volgende stap in dit proces?
Expert tip

Wat neem je mee naar het stage sollicitatiegesprek? Veel hoef je niet mee te nemen, maar neem wel je pen en papier mee zodat je eventueel notities kan maken. Neem ook je cv en motivatiebrief mee aangezien dit besproken zal worden tijdens het gesprek (wel zo handig, want dan kan je ook even spieken als je zenuwachtig bent). 

Wel
  • Geef een stevige handdruk
  • Lees je volledig in over het bedrijf
  • Noteer de naam van de interviewer
  • Wees goed voorbereid op moeilijke sollicitatievragen
  • Benadruk je goede kanten en je kennis en vaardigheden
Niet
  • Wees niet bang om vragen te stellen
  • Kleed je professioneel aan. Laat je hoodie met sneakers en een koptelefoon thuis
  • Blijf vriendelijk en beleefd
  • Spreek je gesprekspartner met ‘u’ aan tot ze duidelijk aangeven dat je “je” mag zeggen
  • Kom nooit te laat en laat je telefoon uit staan
  • Kom alleen, laat je hoogstens (om de hoek) afzetten door je moeder of vriend
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere7 minuten leestijd
Een nieuwe baan aankondigen op LinkedIn: voorbeelden en tips
aankondiging-nieuwe-baan-linkedin
CV15 minuten leestijd
Alles over cv templates in Google Docs
Alles over cv templates in Google Docs
CV7 minuten leestijd
Kinderen op mijn CV vermelden?
Kinderen op mijn CV vermelden?
Carriere6 minuten leestijd
De Beste Bijbanen voor Jongeren
De Beste Bijbanen voor jongeren
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren