1. Blog
  2. Sollicitatiegesprek
  3. Je stage sollicitatiegesprek voorbereiden - zo doe je dat
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Je stage sollicitatiegesprek voorbereiden - zo doe je dat

12 minuten leestijd
Je stage sollicitatiegesprek voorbereiden - zo doe je dat
Een stagegesprek voorbereiden zorgt voor rust. Met onze tips is je voorbereiding top en ga je zelfverzekerd naar het sollicitatiegesprek voor je stageplaats.

Je hebt een stageplaats toegewezen gekregen vanuit je opleiding of zelf een interessante stageplek geregeld. Nog één hobbeltje nemen en dan kan de stageperiode beginnen.

Het hobbeltje? Dat is het stage sollicitatiegesprek. Een kennismakingsgesprek met de HR-manager, een leidinggevende of een stagebegeleider van het stagebedrijf. 

Zo’n sollicitatiegesprek voor je stageplaats is het moment waarop jij kunt ontdekken of de stage inhoudelijk past bij je stagedoelen. En het stagebedrijf zal willen uitzoeken of jij de geschikte stagiair bent voor de stageplek. Dat wil zeggen: kunnen zij je enerzijds een leeromgeving bieden die past bij je leerdoelen vanuit de opleiding, en kunnen ze anderzijds jouw kennis en kunde benutten op de werkvloer. 

Voor een verplichte snuffelstage in 4 vwo zal het stagegesprek een formaliteit zijn, als er überhaupt al een gesprek plaatsvindt. Voor een vierdejaars stage waarbij je een half jaar of 9 maanden meerdere dagen per week bij het stagebedrijf meedraait, is het stagegesprek eigenlijk een sollicitatiegesprek. De werkgever zal je in het gesprek goed willen leren kennen en beslist na het gesprek of je de stageplaats krijgt. Bereid je daarom goed voor. 

Met onze tips zit jij straks goed voorbereid aan tafel!

Hoe bereid je je voor op een stagegesprek?     

Je stagegesprek voorbereiden begint met de basics: praktische checks over het wie, wat, waar, wanneer en hoe. 

Dat wil zeggen: ga na met wie je het gesprek hebt, op welke locatie, op welke dag en tijd en hoe je daar het beste kunt komen. Ook is het handig om te achterhalen of je de enige potentiële stagiair bent voor de stageplek, of dat er meer kandidaten zijn met wie je moet concurreren. 

Solliciteren voor een stage? Dit moet je weten voordat je solliciteert!
Gerelateerde artikelen
Solliciteren voor een stage? Dit moet je weten voordat je solliciteert!

Goede voorbereiding bij het vinden van je droomstage is cruciaal. Lees hier alle praktische tips over wat er allemaal bij een sollicitatie voor een stage komt kijken.

Wanneer je de naam hebt van degene met wie je het sollicitatiegesprek voor je stage gaat voeren, haal je die natuurlijk even door Google (al is het maar omdat ze dat andersom waarschijnlijk ook doen). Die snelle zoekactie levert je alvast een beeld op van je gesprekspartner. 

Met deze basisinfo op orde, is het nu tijd voor een stappenplan waarmee je het stage sollicitatiegesprek inhoudelijk kunt voorbereiden.

Het sollicitatiegesprek voor je stageplaats inhoudelijk voorbereiden

1. Verdiep je in de organisatie

Bekijk de website en zoek uit welke producten en/of diensten ze aanbieden. Kijk ook of je kunt achterhalen hoe groot de organisatie is, wat voor een type mensen er werkt ( bedrijfscultuur) en wat de bedrijfsmissie en -visie is.

2. Verdiep je in de stageplek en/of jouw stageopdrachten

Heb je gereageerd op een vacature voor een stagiair? Bekijk dan de beschrijving van de stageplaats zodat je weet welke taken je mag gaan uitvoeren en welke eisen ze stellen aan je kennis en vaardigheden.  

3. Verdiep je in jezelf 

Wat voor een persoon ben jij? Wat zijn je zwakke en sterke punten? Wat hoop je te leren tijdens je stage? Zelfkennis maakt het makkelijker om vragen te beantwoorden wanneer de stagebegeleider wil uitpluizen wat voor een type collega jij zal zijn. 

4. Bereid een korte pitch voor 

Dikke kans dat de eerste vraag is: ‘Kun je jezelf even kort voorstellen?’ Je valt positief op wanneer je dan kan reageren met een pakkend verhaal over jezelf. Vertel waarom je voor de studie hebt gekozen, wat je eventueel al aan ervaring hebt opgedaan en geef een inkijkje in je persoonlijkheid door kort te vertellen hoe je je vrije tijd besteedt. Eindig met een volzin over wat je met deze stageperiode wilt bereiken en waarom je juist bij deze organisatie wil stage lopen. 

Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen

Solliciteren is spannend en het is dan ook niet gek dat je zenuwachtig bent voor je sollicitatiegesprek. Maar je wilt niet dat die zenuwen je sollicitatie beïnvloeden. Daarom geven we je 6 tips waarmee je je zenuwen de baas kunt blijven.

5. Bereid antwoorden op sollicitatievragen voor  

Wanneer je solliciteert op een stageplaats, kun je vragen verwachten die daar naadloos op aansluiten. Bijvoorbeeld:

  • Waarom wil je bij ons stagelopen
  • Wat vind je interessante vakken in je opleiding?
  • Welk beroep zou je over 5 jaar willen uitoefenen?
  • Wat wil je leren
  • Wat moet je leren vanuit je opleiding
  • Wat denk je tijdens je stageperiode te kunnen bijdragen aan onze organisatie?

Bedenk hoe je wilt antwoorden en oefen je antwoord ook eens hardop. Daarnaast kan je lijsten met sollicitatievragen bekijken voor regulieren sollicitatiegesprekken. Hier op CVster.nl vind je bijvoorbeeld een blogartikel met veelgestelde sollicitatievragen.

6. Bedenk vragen die jij aan de stagebegeleider wilt stellen 

Daarmee laat je zien dat je je goed hebt voorbereid.  Voorbeeldvragen ter inspiratie: 

  • Wie gaat je begeleiden tijdens de stageperiode?
  • Hoeveel tijd heeft de stagebegeleider dagelijks of wekelijks voor jouw begeleiding?
  • Zijn er stagevergoedingen?
  • Wat zijn de werkdagen en werktijden?
  • Met welke collega’s krijg je te maken?
  • Lunchen collega’s samen en/of is er een bedrijfsrestaurant?
Expert tip

Sommige bedrijven geven je geen stagevergoeding. Andere organisaties bedanken je met een cadeaubon en een bloemetje. En dan zijn er nog werkgevers die je een stagevergoeding bieden. Hoeveel je in dat geval aan stagevergoeding krijgt, hangt af van je leeftijd, opleidingsniveau en hoe graag de werkgever jouw via een stageplaats wil laten warmlopen voor een vaste baan. 
 

7. Breng je eisen, wensen en mogelijkheden in kaart 

Zorg dat je helder hebt wat je per se moet doen tijdens je stage. Welke taken moet je uitvoeren om je stage succesvol te kunnen afronden?

En zijn er nog zaken die niet verplicht zijn vanuit je opleiding, maar die je wel graag zou doen tijdens je stage? Zet ze op een rij. 

Verder is het slim om even in je agenda te kijken wat voor jou (on)haalbaar is qua werkdagen en tijden, of je al vakanties gepland hebt of afspraken bij de fysiotherapeut hebt staan om maar wat te noemen.

Wat moet je meenemen naar je stage sollicitatiegesprek?

  • pen en papier
  • een printversie van je cv
  • een overzicht van je stageopdrachten
  • de naam en contactgegevens van de stagebegeleider vanuit je opleiding

Zorg ook dat je de naam en contactgegevens van degene met wie het stagegesprek hebt in je telefoon hebt staan. Dan kan je bellen als je te laat dreigt te komen of het gebouw niet kunt vinden. 

Het stagegesprek afsluiten

Een stage sollicitatiegesprek rond je natuurlijk netjes af. Bedank je gesprekspartner voor zijn tijd en het plezierige gesprek. Geef aan dat je het leuk vond om kennis te maken en dat je zin hebt om aan je stageperiode te beginnen. 

Was het geen leuk gesprek en zie je de stage niet zitten bij deze organisatie? Dan kan je dat op dit moment aangeven. Misschien voelt dat wat ongemakkelijk, maar dan heb je het maar gehad. Anders neem je het mee de deur uit als vervelend klusje voor later die dag. 

Hoe je kunt aangeven dat je de stageplek niet aanneemt? Bedank voor de tijd en alle informatie en geef aan dat je denkt dat de stageplaats toch minder goed aansluit dan gedacht. Dan komt er vanzelf een reactie waarop je weer kunt reageren. Tot slot kun je dan iets zeggen als: ‘Ik vond het leuk om kennis te maken en hoop dat jullie snel een geschikte stagiair vinden.’

Secundaire arbeidsvoorwaarden – de complete guide voor sollicitanten
Gerelateerde artikelen
Secundaire arbeidsvoorwaarden – de complete guide voor sollicitanten

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een mooie bonus én je kunt erover onderhandelen. Van vakantiedagen en een dertiende maand tot studeren op kosten van de baas. In deze complete guide lees je alles wat je als sollicitant wilt weten over secundaire arbeidsvoorwaarden.

Do’s en don’ts stagegesprek

Wel
  • Kom op tijd: ga te vroeg van huis zodat je stressvrij een beetje OV-vertraging kunt oplopen of nog even naar de ingang van het juiste pand kunt zoeken.
  • Ga bij twijfel liever te netjes gekleed dan te casual.
  • Neem een enthousiaste en energieke houding aan.
  • Wees beleefd, toon interesse en bereid je goed voor
  • Beantwoord vragen volledig en geef beknopte voorbeelden ter verduidelijking.
Niet
  • Te laat komen en daar ook geen contact over opnemen.
  • slecht voorbereid zijn: je hebt je stageopdrachten de stagebeschrijving niet op je netvlies, weet niet wat het bedrijf precies doet en kunt je eigen kennis, vaardigheden en eigenschappen niet benoemen.
  • Een passieve houding aannemen: onderuit hangen, hand onder je hoofd, uit het raam staren, weinig intonatie in je stem.
  • Weinig oogcontact maken;
  • Geen vragen stellen, niet doorvragen.
  • De stagebegeleider niet laten uitpraten.
  • Toneelspelen: sociaal wenselijke antwoorden geven, overdrijven etc.

Een cv en motivatiebrief maken voor je stage

Wellicht moet je nog een cv en motivatiebrief maken voor je stage sollicitatie. Bekijk dan zeker onze handleiding cv maken en gebruik onze cv-templates waarmee je snel en eenvoudig een professioneel cv opstelt.  

Bekijk ook ons voorbeeld cv stage en voorbeeld motivatiebrief voor een stageplaats ter inspiratie. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV19 minuten leestijd
Val op met een pakkende cv titel
Val op met een pakkende cv titel
Carriere10 minuten leestijd
Schuilt er een ondernemer in jou? Kom alles te weten over ondernemend gedrag!
Schuilt er een ondernemer in jou? Kom alles te weten over ondernemend gedrag!
Carriere15 minuten leestijd
Persoonlijke ontwikkeling voor je carrière
Hoe werkt persoonlijke ontwikkeling voor je carrière?
Carriere10 minuten leestijd
Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
Alles Doorbladeren