Het is aantrekkelijk om een bijbaan naast je vaste baan te nemen. Een tweede baan waarmee je extra inkomsten genereert, je passie kunt uitleven of nieuwe kennis en vaardigheden opdoet.
Meestal nemen mensen een tweede baan om maandelijks wat extra geld op de rekening te hebben. Geld om de dagelijkse uitgaven mee te betalen of apart te zetten voor een groter doel. Bijvoorbeeld om de hypotheek versneld af te lossen of te sparen voor een wereldreis.
Bijverdienen naast je baan is makkelijker dan ooit. Je kunt kiezen uit talloze side hustles, online of offline. Naast de extra inkomsten levert het je ook nog eens nieuwe contacten op en verbreed je je (financiële) horizon.
Bekijk hieronder welke opties je hebt als je wilt bijverdienen naast je vaste baan.
Bijbaan naast vaste baan
Werknemers die een bijbaan naast hun vast baan willen, hebben volop keuze. Zeker wanneer je parttime werkt en flink wat uren in een tweede baan kunt steken zijn er talloze mogelijkheden om met een bijbaan wat extra bij te verdienen.
Met al die mogelijkheden kan het je gaan duizelen. Daarom brengen we de mogelijkheden even terug naar 4 opties voor een bijbaan naast je vaste baan:
- Bijverdienen met een tweede baan in loondienst
- Bijverdienen als freelancer, zzp’er of ondernemer
- Bijverdienen naast je baan met “Inkomsten uit overig werk”
- Bijverdienen met (online) verkopen of verhuren
Welke optie je ‘kiest’ hangt vaak ook af van de aard van de werkzaamheden.
Hieronder lees je meer over de 4 opties en de aandachtspunten.
1. Bijverdienen met een tweede baan in loondienst
Je kunt ervoor kiezen naast je hoofdbaan nog een tweede baan in loondienst te nemen. Deze optie spreekt voor zich: je blijft in dienst bij je huidige werkgever en gaat daarnaast een dienstverband aan bij een andere werkgever. Of je kiest voor een andere functie in dezelfde organisatie: een tweede dienstverband bij dezelfde werkgever.
Aandachtspunt: loonheffingskorting
Kies je voor een tweede baan in loondienst, dan heeft de loonheffingskorting je aandacht nodig. Want voor twee werkgevers werken heeft als nadeel dat je loonheffingskorting misloopt. Dat zit zo:
Wie werkt, moet inkomstenbelasting en premie voor volksverzekeringen afdragen aan de Belastingdienst: de loonheffing voor werknemers. Zodra je in dienst gaat bij een organisatie, draagt deze werkgever een deel van je loon af aan de Belastingdienst.
Op deze loonheffing past de werkgever loonheffingskorting toe. Loonheffingskorting bestaat uit een algemene heffingskorting en een arbeidskorting.
Er mag maar één werkgever loonheffingskorting toepassen. De hoogte van de algemene heffingskorting hangt af van de hoogte van je inkomen.
Over het algemeen geldt dat het verstandig is om de werkgever bij wie je het meeste verdient de loonheffingskorting te laten toepassen. Dan loop je de minste korting mis.
Dát je korting misloopt, is helaas onvermijdelijk wanneer je voor twee werkgevers werkt.
2. Bijverdienen als freelancer, zzp’er of ondernemer
Een baan in loondienst biedt veiligheid. Je maandelijkse salaris, pensioenopbouw en bescherming bij ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid zijn geregeld.
Vanuit die veiligheid kan je starten met een eigen bedrijf of jezelf verhuren als zzp’er voor freelance opdrachten. Voor veel mensen is dit een ideale manier om activiteiten waarmee ze kunnen bijverdienen naast een vaste baan laagdrempelig op te starten.
Aandachtspunt: inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Je vraagt je wellicht af: “Heb ik een KvK-inschrijving nodig voor mijn bijverdiensten?”. Voor zzp’ers en startende ondernemers is dat eigenlijk altijd het geval. Voor de zekerheid kan je jouw situatie toetsen aan deze 3 ondernemerscriteria voor een KvK-inschrijving:
- Je levert zelfstandig diensten en/of producten.
- Je vraagt hiervoor een prijs die boven de kostprijs ligt.
- Je levert aan mensen buiten de kring van vrienden en familie.
3. Bijverdienen met “Inkomsten uit overig werk”
De werkzaamheden waarmee je kunt bijverdienen naast je baan vallen niet altijd in de categorie “tweede baan in loondienst” of “zelfstandig ondernemerschap”. Maar als je er wel geld mee verdient, moet je de inkomsten meenemen in je jaarlijkse belastingaangifte. De Belastingdienst schaart deze extra inkomsten onder de noemer ‘Inkomsten uit overig werk’.
Voorbeelden van Inkomsten uit overig werk zijn:
- optreden met je band of op feesten draaien als dj
- sportdemonstraties geven als beroepssporter
- lezingen geven of spreken op een congres
- als gastdocent incidenteel lesgeven op een mbo- of hbo-opleiding
- schoonmaken bij of huishoudelijk werk voor anderen
- een kamer van je eigen woning langdurig verhuren (kostgangers)
Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie over wat je aan belasting en premies moet betalen over inkomsten uit overig werk.
4. Bijverdienen met (online) verkopen of verhuren
Met de komst van platforms zoals Marktplaats, Airbnb, Amazon, Peerby en Nextdoor is het makkelijk geworden om bij te verdienen met (online) verkopen of verhuren.
Van je eigen e-book of online training verkopen tot het verhuren van je gereedschap of auto en het opzetten van een webshop in zelfgemaakte producten: iedereen kan extra geld verdienen dankzij deze online voorzieningen.
Zodra je regelmatig producten of diensten levert en je doel is daarmee winst te maken, is het slim om even te checken hoe je deze inkomsten moet verwerken in je aangifte inkomstenbelasting.
Hoeveel geld mag ik naast mijn baan bijverdienen?
Het is een misverstand dat je over bijverdiensten geen belasting zou hoeven te betalen. Geld verdienen betekent belasting betalen.
De extra inkomsten uit een bijbaan naast je vaste baan zijn inkomsten en daarover moet je belasting betalen.
In de aangifte inkomstenbelasting geef je al je bronnen van inkomsten op (eerste baan, tweede baan, inkomsten uit je onderneming, inkomsten uit overig werk). Daar gaan een of meer aftrekposten vanaf. Het bedrag dat je overhoudt, is het bedrag waarover je inkomstenbelasting betaalt.
Alleen als je jaarlijks heel weinig verdient, betaal je geen inkomstenbelasting. Oftewel: belasting ‘mogen’ betalen, is een teken dat je lekker verdiend hebt.
Voorkom dat je de inkomstenbelasting niet kunt betalen
Het is verstandig om een deel van je bijverdiensten apart zetten voor de extra te betalen inkomstenbelasting. Zet zo'n 40 of 50 procent (afhankelijk van je belastingtarief) van je bijverdiensten bijvoorbeeld op een aparte rekening. Zo kom je niet in de verleiding het geld uit te geven en staat het bedrag klaar op het moment dat de belastingaanslag op de mat valt.
Moet ik mijn baas vertellen dat ik een tweede baan neem?
Wanneer je naast je vaste baan wilt bijverdienen met een tweede baan is het verstandig dat te bespreken met je werkgever. Vaak is het verplicht om nevenactiviteiten te melden en is die verplichting opgenomen in je arbeidscontract.
Daarmee kan de werkgever vervelende situaties voorkomen. Je werkgever wil bij voorbeeld niet dat:
- je bij de concurrent aan de slag gaat;
- er een situatie van belangenverstrengeling ontstaat;
- je als zzp’er opdrachten doet voor een klant van je werkgever;
- je dagelijks of wekelijks meer uren werkt dan wettelijk is toegestaan;
- je tweede baan een groot risico op arbeidsongeschiktheid oplevert.
Moet ik mijn tweede baan op mijn cv noemen?
Een cv maak je altijd op maat voor een specifieke functie. Bij de ene sollicitatie speelt je tweede baan een rol, bij de andere niet. Wanneer de vaardigheden die je opdeed in je tweede baan perfect aansluiten op de functie-eisen, hoort je tweede baan absoluut op je cv.
Kies de meest logische plek om de werkzaamheden te noemen: bij het onderdeel werkervaring of onder een apart kopje met nevenactiviteiten.