1. Home
  2. Blog
  3. CV
  4. Leeftijd of geboortedatum op je CV vermelden: wel of niet verstandig?
Geschreven door Rolf BaxRolf Bax

Leeftijd of geboortedatum op je CV vermelden: wel of niet verstandig?

13 minuten leestijd
Leeftijd of geboortedatum op je CV vermelden?
Op je cv zet je bij de personalia belangrijke gegevens over jezelf. Maar behoort je leeftijd daartoe? Wat is verplicht en wat verwachten werkgevers? Lees gauw verder en ontdek of het verstandig is om je geboortedatum op je cv te vermelden.

Bij het opstellen van je cv komen als eerste de personalia aanbod. Dit is een lijstje van vaststaande gegevens zoals je naam, je adres, je telefoonnummer en je geboortedatum. Alhoewel, is dat laatste wel echt noodzakelijk? Nodigt het vermelden van je leeftijd niet uit tot discriminatie, hoe onbewust ook?

Daarover krijgen we bij CVster regelmatig vragen. Deze vragen lijken vooral te komen van sollicitanten die al een paar decennia werkervaring hebben. En dat is logisch, want je wilt natuurlijk niet de aandacht op je leeftijd vestigen, maar juist op je kennis en ervaring. Bewust of onbewust kan je geboortedatum de keuze van de recruiter beïnvloeden.

Moet je geboortedatum op je cv staan?

Veel mensen denken dat het verplicht is om hun geboortedatum op hun cv's te vermelden. Omdat we een geboortedatum zo vaak op voorbeeld-cv's terugzien, nemen we dit automatisch over, totdat we aannemen dat het moet. Maar wat blijkt? Het is helemaal niet verplicht. Toch neemt dat niet weg dat veel werkgevers het prettig vinden om een geboortedatum te zien. Zo krijgen ze makkelijker een totaalplaatje van je. 

Expert tip

Volgens de wet gelijke behandeling op grond van leeftijd is leeftijdsdiscriminatie verboden. Toch voelt maar liefst 66% van de sollicitanten zich wel eens gediscrimineerd op basis van hun leeftijd. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke invloed die je geboortedatum heeft op je baankansen.

Het is frappant om te zien dat een modern en ontwikkeld land als Nederland achterloopt als het gaat om eerlijke selectie. In veel landen is het vermelden van persoonlijke gegevens als leeftijd, burgerlijke staat of nationaliteit juist heel raar omdat het –bewust of onbewust– discriminatie in de hand werkt. Voorbeelden hiervan zijn de VS, Australië, Groot-Brittannië en Canada. Daar moet je juist nooit je geboortedatum of leeftijd op je cv vermelden.

De invloed van leeftijd op baankansen

Leeftijdsdiscriminatie mag officieel niet, maar toch zullen bedrijven wel degelijk naar je geboortedatum kijken als je ervoor kiest om die op je cv te zetten. Voor een startersfunctie kan het raar worden gevonden als je als dertiger solliciteert, ook al heb je geldige redenen voor je relatief late start. Kijken we een stukje verder, dan zien we dat vijftigplussers meer moeite hebben om een baan te vinden dan jongeren. Dat komt omdat er allerlei vooroordelen en (mogelijk negatieve) associaties rondom ervaren sollicitanten bestaan. Zo zouden ze minder flexibel en leergierig zijn, relatief vaker ziek zijn en stellen ze hoge looneisen. 

Omgekeerd zijn er ook banen waarbij een hogere leeftijd juist als positief wordt gezien, vooral omdat een werkgever er veel ervaring mee in huis haalt. In tijden van economische onzekerheid neemt de vraag naar gedreven en loyale medewerkers toe. Ook in bestuursfuncties en in de wetenschap kan een gevorderde leeftijd juist een troefkaart zijn, waardoor het verstandig is om het op je cv te zetten.

Voordelen van je geboortedatum vermelden

De meeste mensen zetten standaard hun geboortedatum op hun cv. Dat is niet zomaar, want het vermelden van je leeftijd kent een aantal belangrijke voordelen:

Geeft eerlijk en volledig beeld

Een recruiter verwacht op ieder cv een geboortedatum te zien. Voor hen is het fijn om direct goed beeld te krijgen van wie je bent en dus ook wat je leeftijd is. Als je in tegenstelling tot de meeste andere kandidaten geen geboortedatum vermeldt, kan dat irritatie of zelfs argwaan opwekken. Een belangrijk voordeel van de vermelding van je leeftijd is dus ook dat je daarmee transparant overkomt: je hebt niets te verbergen.

Helpt je door de ATS-software

Steeds meer organisaties maken gebruik van Applicant Tracking Software. Voordat je cv in de handen van een recruiter valt, zal deze software een soort voorselectie doen om te achterhalen of je een geschikte kandidaat bent. Als je je leeftijd niet vermeldt, verhoog je het risico dat het systeem je cv afkeurt op basis van onvolledigheid.

Je leeftijd kan in je voordeel werken

Zoals eerder benoemd, roept je leeftijd bepaalde associaties op. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet nadelig te zijn. Ben je jong? Dan geeft dat indirect de boodschap af dat je gedreven, leergierig en ‘kneedbaar’ bent. Als die eigenschappen voor de functie goed van pas komen, dan is het natuurlijk slim om je leeftijd te vermelden. Ben je wat ouder? Dan kom je al snel kundig, stabiel en loyaal over. Als een bedrijf op zoek is naar een ervaren expert, is je oudere leeftijd dus een groot pluspunt.

Nadelen van je geboortedatum vermelden

In sommige gevallen kan je leeftijd tegen je werken. Hieronder lees je enkele nadelen van het vermelden van je leeftijd op je cv:

Verhoogt risico op vooroordelen

Net zoals dat je leeftijd in je voordeel kan werken, geldt andersom natuurlijk precies hetzelfde. Mogelijk neemt een recruiter door je jonge leeftijd aan dat je nog geen grote verantwoordelijkheden aankunt, terwijl je misschien wel veel meer verantwoordelijkheidsgevoel hebt dan mensen die twee keer zo oud zijn als jij. Als je ouder bent, kan het dan weer gebeuren dat je wordt afgewezen uit angst voor inflexibiliteit, terwijl je misschien wel het aanpassingsvermogen hebt van een kameleon. Kortom: je leeftijd wekt bepaalde vooroordelen bij de lezer op die diens beeld van je tijdens de sollicitatieprocedure beïnvloeden.

Vooroordelen werken leeftijdsdiscriminatie in de hand

De mogelijke vooroordelen die recruiters van je hebben, werken (negatieve) leeftijdsdiscriminatie in de hand. Hoewel het bij wet verboden is om mensen af te wijzen op basis van hun leeftijd, gebeurt dit in de praktijk wel. Het risico op (negatieve) leeftijdsdiscriminatie is dus het allergrootste nadeel van je geboortedatum benoemen op je cv.

Wanneer je geboortedatum wel of juist niet vermelden?

Nu begrijp je waarom de discussie over leeftijd op een cv zo lastig is. Het hoeft niet, maar het wordt wel verwacht om je geboortedatum mee te sturen. Maar tegelijkertijd wil je niet dat een potentiële werkgever zich blind staart op je leeftijd. Dus wat doe je? 

De oplossing is om dit op een case-by-case basis te beoordelen, dus afhankelijk van de baan waar je op solliciteert. 

  • Als je denkt dat je geboortedatum positieve discriminatie in de hand kan werken, raden wij je zeker aan om dat gegeven te vermelden.
  • Wanneer je bang bent dat je gevorderde leeftijd alleen maar van je werkervaring en opleidingen afleidt, is het beter om je geboortedatum niet te vermelden.
  • Als je juist denkt dat het weglaten van je leeftijd argwaan wekt, probeer dan een positieve draai aan je gevorderde leeftijd (veel ervaring) of jonge leeftijd (flexibel en leergierig) te geven. Niet op je cv, maar in de begeleidende brief.
Expert tip

Kies je ervoor om je leeftijd niet te noemen op je cv? Dan kan je tijdens het sollicitatiegesprek natuurlijk  alsnog zeggen hoe oud je bent (als ze dat al niet zelf hebben ingeschat en er specifiek naar vragen). Zit je gemotiveerd en enthousiast aan tafel, dan zal je geboortedatum dan geen obstakel meer zijn voor het binnenhalen van de baan.  

Do’s en don’ts

Samenvattend nog even de do’s en don’ts rond het vermelden van je leeftijd op je cv. 

Wel
  • Je leeftijd vermelden als je jong bent of je senioriteit juist een pre is.
  • Je leeftijd noemen tijdens het sollicitatiegesprek
  • Een positieve draai geven aan je leeftijd
  • Je leeftijd inzetten als pluspunt als het past
    bij de functie
Niet
  • Liegen over je leeftijd
  • Je leeftijd noemen als je denkt dat het afleidt van je werkervaring

Hoe vermeld je leeftijd op je cv?

Heb je de bewuste keuze gemaakt om je leeftijd op je cv te vermelden? Kun je deze het beste invoegen bij je personalia die bovenaan je cv staan. Houd het eenvoudig door je geboortedatum in cijfers te weergeven (dag-maand-jaar).

Bedenk je dat je leeftijd het minst belangrijke gegeven van je personalia is en daarom geen prominente plek hoeft in te nemen. Andere gegevens - zoals hoe recruiters contact met je kunnen opnemen - moeten daarom bovenaan staan. 

Hieronder vind je twee voorbeelden van hoe je je geboortedatum op je cv kunt vermelden:

Voorbeeld cv Receptionist
Voorbeeld cv Student

Welke personalia zijn verplicht?

Je weet nu dat het benoemen van je geboortedatum op je cv niet verplicht, maar wel gebruikelijk is. Maar hoe zit het met andere persoonlijke gegevens? Er is veel onduidelijkheid over wat er precies op je cv moet staan, want de meningen verschillen hierover. Benieuwd wat wij denken? Lees dan ook eens deze artikelen over de vraag of je burgerlijke staat op je cv moet of dat je het bezit van een rijbewijs dient te vermelden. Succes met het maken van je cv!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief30 minuten leestijd
20 tips om de perfecte sollicitatiebrief te schrijven
20 tips en aandachtspunten voor je sollicitatiebrief
Carriere13 minuten leestijd
Wat als je verliefd wordt op een collega?
Wat als je verliefd wordt op een collega?
6 minuten leestijd
Technische vaardigheden voor je cv (handleiding met voorbeelden en uitleg)
Technische vaardigheden voor je cv (handleiding met voorbeelden en uitleg)
CV27 minuten leestijd
Opleidingen cv
Opleidingen cv
Alles Doorbladeren