1. Blog
  2. CV
  3. Burgerlijke staat: wel of niet op mijn CV vermelden?
Geschreven door Misty PathuisMisty Pathuis

Burgerlijke staat: wel of niet op mijn CV vermelden?

12 minuten leestijd
Burgerlijke staat: wel of niet op mijn CV vermelden?
Moet je wel of niet je burgerlijke staat vermelden op je cv? Wat zijn de voor- en nadelen als je je burgerlijke staat noemt in je curriculum vitae? Lees de antwoorden in het onderstaande blog!

Moet ik mijn burgerlijke staat op mijn cv zetten?

Veel sollicitanten doen het bijna zonder erbij na te denken: hun burgerlijke staat vermelden op hun cv. Maar wist je dat het helemaal niet verplicht is om je burgerlijke staat op je cv te zetten? De keuze is aan jou. 

De reden dat veel sollicitanten vermelden of ze al dan niet getrouwd zijn, is dat het vaak op voorbeeld-cv’s staat. Dat wekt de indruk dat je het moet vermelden op je curriculum vitae, maar dat is dus niet zo.

In de praktijk kom je nauwelijks tot geen vacatures tegen waarin wordt gevraagd of je ongehuwd, samenwonend of gehuwd bent. Wij zijn van mening dat je in dit geval beter geen informatie kunt geven over je burgerlijke staat als daar niet specifiek om gevraagd wordt. Deze informatie werkt namelijk eerder in je nadeel dan in je voordeel.

  • Je burgerlijke staat vermelden is niet verplicht.
  • Zet het alleen op je cv als je heel zeker weet dat het in je voordeel werkt.

Wat is een burgerlijke staat?

Volgens het CBS is de burgerlijke staat “een formele positie van een persoon waarbij wordt verwezen naar het huwelijk en het geregistreerd partnerschap”

Met andere woorden: je burgerlijke staat geeft je levenssituatie aan. Het geeft aan of je ongehuwd, gehuwd (getrouwd), gescheiden of verweduwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt. 

Expert tip

Ongehuwd is een beetje een aparte categorie. Of je nou single bent, een relatie hebt, samenwoont, of zelfs een samenlevingscontract hebt: val je alsnog onder de burgerlijke staat ‘ongehuwd’. Dat komt omdat dat een relatie niet via de wet is geregistreerd.  

Officiële burgerlijke staat opties en vormen

Per 1 januari 1998 heeft het CBS het geregistreerd partnerschap ingevoerd waardoor er nu in totaal 11 verschillende burgerlijke staat opties zijn.

  1. Gehuwd
  2. Gescheiden
  3. Gescheiden na partnerschap
  4. Gescheiden na wettig huwelijk
  5. Ongehuwd
  6. Partnerschap
  7. Verweduwd
  8. Verweduwd na partnerschap
  9. Verweduwd na wettig huwelijk
  10. Verweduwing
  11. Wettig gehuwd
Expert tip

Een samenlevingscontract levert je geen aparte burgerlijke staat op. Dat valt onder de noemer ongehuwd.

Er zijn dus veel verschillende vormen van burgerlijke staten in Nederland, met allerlei verschillende soorten verbintenissen. In het buitenland kan het echter zijn dat een bepaalde vormen niet erkend worden. Zo wordt het geregistreerde partnerschap niet erkend in Roemenië, Slowakije, Bulgarije, Litouwen, Letland, Polen en nog veel meer landen. 

Discrimineren op basis van burgerlijke staat

Discrimineren op basis van burgerlijke staat mag natuurlijk niet. En je wilt het ook niet in de hand werken. Want hoewel het wettelijk verboden is om te discrimineren bij het invullen van vacatures, is het moeilijk erop te controleren. Vooral wanneer het gaat om het selectieproces voor de sollicitatiegesprekken. En discriminatie gebeurt lang niet altijd met opzet.

Recruiters en werkgevers kunnen zich onbedoeld en onbewust laat beïnvloeden door de burgerlijke staat op een curriculum vitae. 

Waarom, en op welke gronden vraag je je af? In het geval van vrouwen kan een relatief lage leeftijd en het ongehuwd zijn, duiden op toekomstig ‘gedoe’. De meeste vrouwen hebben namelijk een kinderwens. Een zwangerschap betekent verlof en extra kosten voor een werkgever. Een man of een wat oudere vrouwelijke kandidaat –en dan bij voorkeur gehuwd– zou de werkgever kunnen interpreteren als een stabielere factor voor het bedrijf. Onzin natuurlijk, maar zoals gezegd kunnen ook onbewuste vooroordelen leiden tot discriminatie op basis van je burgerlijke staat.

Expert tip

Wees altijd voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens, omdat deze vooroordelen in de hand werken. Zo wordt er niet alleen op basis van je burgerlijke staat gediscrimineerd, maar bijvoorbeeld ook op je leeftijd. Wil je daar meer over weten? Lees dan ook eens dit artikel over het wel of niet benoemen van je geboortedatum op je cv.

Arbeidsduur: 32, 36 of 40 uur per week werken
Gerelateerde artikelen
Arbeidsduur: 32, 36 of 40 uur per week werken

De standaard werkweek van 40 uur per week begint af te brokkelen. Steeds meer werknemers kiezen voor een 36-urige of zelfs 32-urige werkweek. Soms schakelt zelfs het hele bedrijf over naar een kortere werkweek. Wat past bij jou en wat zijn de voor- en nadelen van 32, 36 en 40 uur werken?

Voordelen van je burgerlijke staat op je cv vermelden

Kruip als sollicitant eens in de huid van een HR-manager. Dan kan je wat objectiever naar je eigen sollicitatiebrief en cv kijken. Zou het in jouw geval een negatief effect kunnen hebben als je je burgerlijke staat vermeldt? Of zou het ook wel eens positief kunnen uitpakken?

Voor sommige vacatures en werkgevers geldt dat je burgerlijke staat in je voordeel kan werken. Die inschatting moet je zelf proberen te maken. 

Ben je getrouwd, dan kun je soms een streepje vóór hebben op ongetrouwde kandidaten. Het huwelijk vraagt namelijk om kwaliteiten die ook op de werkvloer worden gewaardeerd: loyaliteit, trouw, eerlijkheid en geduld. (Overigens heb je deze kwaliteiten ook nodig in een niet-geregistreerde relatie, maar die relaties vallen onder de term ‘ongehuwd’ en dat roept toch andere associaties op in het onderbewuste van de recruiter.)

Wanneer een werkgever echt iemand voor de lange termijn zoekt, kan het dus in je voordeel werken dat je getrouwd bent en dan pakt het positief uit om je burgerlijke staat op je curriculum vitae te vermelden. 

Expert tip

Wees altijd voorzichtig met het vermelden van je burgerlijke staat op je cv: je weet niet zeker of het positief of negatief uitpakt. Dus: bij twijfel geen info verstrekken over je burgerlijke staat.

Je burgerlijke staat noemen tijdens je sollicitatiegesprek

Tijdens je sollicitatiegesprek kan de recruiter vragen of je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Let op: eigenlijk mag deze vraag niet worden gesteld. Evenmin mag een werkgever vragen of je een kinderwens hebt, wat je seksuele geaardheid of geloofsovertuiging is. Je mag deze vraag dus wegwuiven, maar je hebt ook het recht om het antwoord uit je duim te zuigen. Bepaal zelf waar je je prettig bij voelt. 

Vragen en antwoorden voorbereiden voor je sollicitatiegesprek: tips en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Vragen en antwoorden voorbereiden voor je sollicitatiegesprek: tips en voorbeelden

In een sollicitatiegesprek wil de werkgever jou leren kennen. Bereid je daarom voor op vragen over je werkervaring, je werkstijl en sollicitatieredenen. Goed voor je zelfvertrouwen, goed voor je baankansen. Lees hier over welke onderwerpen je vragen kunt verwachten en hoe je omgaat met onverwachte sollicitatievragen.

Kinderen op je cv bij de burgerlijke staat vermelden?

Het is niet verplicht om je burgerlijke staat op je cv te vermelden. Kies je hier bewust wel voor, omdat je bijvoorbeeld getrouwd bent en de indruk van stabiliteit wilt wekken, dan kan het goed zijn om eraan toe te voegen dat je kinderen hebt. Maar het kan ook in je nadeel werken. Het zal van de eerdere ervaringen met andere werknemers afhangen hoe een werkgever tegen het ouderschap aankijkt.

1. Inspringen bij calamiteiten

Met elk kind groeit het risico op calamiteiten. Een ongelukkige valpartij op school, een baby die koorts krijgt op de opvang: dan worden de ouders gebeld en is het vaak einde werkdag. In die zin kan het vermelden van kinderen op je cv in je nadeel werken. 

2. Zekerheid en stabiliteit

De werkgever ervaart ook voordelen van werknemers met kinderen: ouders zijn gebaat bij voorspelbaarheid en zekerheid, vooral als het om een dienstverband gaat. Iemand met kinderen zal minder snel job-hoppen dan een ongebonden werknemer zonder kinderen. Voor een recruiter die iemand wil aannemen voor de lange termijn, is het interessant om een kandidaat aan te nemen die voor zekerheid en stabiliteit gaat. 

3. Kinderen en reizen

Solliciteer je op een baan waarvoor je veel moet reizen? Dan werkt het vermelden van kinderen op je cv wellicht in je nadeel. De inschatting kan zijn dat je het vroeg of laat toch niet prettig vindt zo veel te moeten reizen en meerdere dagen van huis weg te zijn. 

Expert tip

Ook het vermelden van kinderen op je cv is dus zeker niet verplicht. Denk je dat dit de juiste indruk maakt, dan kan het goed zijn om hier ruimte voor te laten op jouw curriculum vitae. Bij de geringste twijfel is het beter om niet te vermelden of je wel of geen kinderen hebt.

Hoe kan ik de burgerlijke staat op mijn cv vermelden?

Wil je jouw burgerlijke staat noemen op je cv, dan zijn er meer smaken dan alleen gehuwd en ongehuwd. Het CBS onderscheid meerdere opties voor de burgerlijke staat, zoals eerder hierboven genoemd. Echter raden we aan om je burgerlijke staat niet te noemen, tenzij je er van overtuigd bent dat het in je voordeel werkt. 

Wil je het wel benoemen, houd het dan lekker simpel: gehuwd, ongehuwd, gescheiden of verweduwd is al meer dan voldoende. Je vermeldt het onder het kopje personalia.

Burgerlijke staat: ongehuwd

Wil je hulp bij het schrijven van je cv? Bekijk dan onze templates of cv-voorbeelden. Ook in onze templates kun je zelf beslissen of je jouw burgerlijke staat wilt vermelden.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere9 minuten leestijd
Werken zonder diploma, dit zijn je opties
Werken zonder diploma, dit zijn je opties
Sollicitatiegesprek20 minuten leestijd
Vragen en antwoorden voorbereiden voor je sollicitatiegesprek: tips en voorbeelden
Vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Sollicitatiegesprek24 minuten leestijd
Je sterke en zwakke punten: zo zet je ze in tijdens je banenjacht
Je sterke en zwakke punten: zo zet je ze in tijdens je banenjacht
Carriere20 minuten leestijd
Solliciteren als 50-plusser en leeftijdsdiscriminatie voorkomen
Solliciteren als 50-plusser en leeftijdsdiscriminatie voorkomen
Alles Doorbladeren