1. Blog
  2. Carriere
  3. Arbeidsduur: 32, 36 of 40 uur per week werken
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Arbeidsduur: 32, 36 of 40 uur per week werken

14 minuten leestijd
Arbeidsduur: 32, 36 of 40 uur per week werken
Kunstwerk door:Кameeellah
De standaard werkweek van 40 uur per week begint af te brokkelen. Steeds meer werknemers kiezen voor een 36-urige of zelfs 32-urige werkweek. Soms schakelt zelfs het hele bedrijf over naar een kortere werkweek. Wat past bij jou en wat zijn de voor- en nadelen van 32, 36 en 40 uur werken?

Solliciteren naar een nieuwe baan is vaak een natuurlijk moment om na te denken over het aantal uur dat je wilt werken. Fulltime of parttime werken is een keuze met gevolgen voor je inkomen en je werk-privé-balans. Twijfel je over een werkweek van 32, 36 of 40 uur? Cvster.nl helpt je bij het maken van je afweging. 

In dit blog lees je meer over:

  • De voor- en nadelen van 32, 36 en 40 uur werken
  • Wettelijke bepalingen rond meer of minder werken
  • De gevolgen van minder werken voor je salaris en inkomen
  • De tendens naar collectief minder werken

De 40-urige werkweek – fulltime werken

Het overgrote deel van de Nederlandse professionals werkt fulltime. Dat betekent een werkweek van 40 uur (of meer). Daarbij klokt kantoorpersoneel vooral in van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur, maar in branches zoals de zorg, transport en bouw kunnen de tijden heel anders liggen. 

Voordelen van 40 uur per week werken

  • Je verdient een volledig salaris.
  • Je bouwt maximaal pensioen op
  • Je bouwt maximaal vakantiegeld op
  • Je krijgt het maximaal aantal vakantiedagen bij je werkgever
  • Je bent volledig beschikbaar voor projecten, vergaderingen, scholingsdagen etc.

Nadelen van 40 uur per week werken

Een groot deel van je week gaat op aan werken. Afhankelijk van je privé-situatie en hobby’s kan het lastig zijn een goede harmonie te vinden tussen werkuren, vrije tijd en privé-verplichtingen. 

Statistisch overzicht

Wist je dat ICT-managers het meest voltijds werken? Slechts 3% van de ICT-managers werkt in deeltijd. Ook mensen in agrarische beroepen werken enorm veel. 64% van alle veehouders werkt bijvoorbeeld meer dan 40-uur per week.

Overzicht van % mensen die meer dan 40 uur per week werkten per beroepsklasse 2021 van 15 tot 75 jaar volgens het CBS

De 36-urige werkweek – bijna fulltime werken

Een half dagje minder werken dan fulltime, levert een 36-urige werkweek op. We gaan er hier even vanuit dat je dan ook daadwerkelijk 36 uur per week werkt en een salaris ontvangt gebaseerd op een werkweek van 36 uur. Er zijn namelijk ook organisaties waar in bij een arbeidsduur van 36 uur gewoon 40 uur gewerkt wordt in ruil voor extra vakantiedagen. 

Voordelen van 36 uur per week werken

  • Met 36 uur per week werk je nog bíjna fulltime. Dus je hebt – met een kleine afslag – nog ongeveer dezelfde voordelen als bij een volledige werkweek.
  • Bonusvoordeel van ietsje minder werken, is dat er een beetje lucht ontstaat. Je kunt makkelijker de loodgieter inplannen, naar de huisarts of nog even sporten na het werk.

Nadelen van 36 uur per week werken

  • Je levert in op salaris, pensioen, vakantiegeld etc.
  • Wanneer je een fulltime baan in 36 uur gaat doen, zul je productiever moeten werken.

Het verdelen van de 36 uur over de werkweek

Veel hangt af van de wijze waarop je de 36 te werken uren invult. Er zijn drie smaken:

  • 4 dagen van 9 uur. Voordeel hiervan is dat je een hele dag per week vrij te besteden hebt. Nadeel is dat werkdagen van 9 uur pittig kunnen zijn waardoor je ’s avonds geen puf meer hebt.
  • 4 dagen van 8 uur en 1 dag van 4 uur. Voordeel is dat je geen lange dagen hoeft te maken en toch een ochtend of middag vrij hebt. Nadeel is dat je voor dat halve dagje toch reistijd maakt en het lastig kan zijn de vrije middag daadwerkelijk (en zonder schuldgevoel) te pakken als het druk is op het werk.
  • Werkweken van 4x8 en 5x8 afwisselen. De ene week werk je fulltime, de andere week heb je een volledige dag vrij. Voordeel is dat je om de week een dag vrij bent en daarvoor geen lange dagen van 4x9 hoeft te maken. Nadeel is dat het wat onduidelijker is voor collega’s en klanten (ben je er vrijdag nu wel of niet deze week?).
Marktconform salaris – wat schuift die baan?
Gerelateerde artikelen
Marktconform salaris – wat schuift die baan?

Wij bieden jou gezonde lunches, ontspannen potjes tafeltennis en natuurlijk een marktconform salaris. Bij die eerste twee heb je vast beeld. Maar een marktconform salaris, wat is dat eigenlijk? In dit blog geven we je inzicht in de wondere wereld van marktconforme salarissen.

Statistisch overzicht

Wist je dat kassamedewerkers het vaakst in deeltijd werken? Volgens het CBS werkt maar liefst 94% van de kassamedewerkers in deeltijd. Zij worden op de voet gevolgd door verzorgenden (91%). Vooral onder verpleegkundigen op mbo-niveau is een hoog percentage deeltijdwerker.

De 32-urige werkweek – parttime werken

Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek. Ook starters zonder kinderen of mantelzorgtaken. De reden? Meer tijd voor andere dingen. 

Waar vorige generaties hard en lang werken zagen als statussymbool, kijkt de huidige generatie daar anders naar. Plat gezegd is de opvatting: hard werken en veel geld verdienen is voor sukkels. Vergeet uren draaien en veel geld binnen harken. Je bent pas succesvol als je veel tijd hebt (en je rekeningen kunt betalen natuurlijk).

Voordelen van 32 uur per week werken

  • Je werkt genoeg uren om inhoudelijk interessant werk te kunnen doen.
  • Je hebt meer tijd voor hobby’s, sport, vrienden en familie.
  • Je hebt meer tijd voor kinderen, huishouden, mantelzorgtaken en random klusjes.
  • Je hebt ruimte om naast je vaste baan te freelancen of aan een side hustle te werken.
  • De rust in je hoofd zorgt voor meer productiviteit op je werkdagen.

Nadelen van 32 uur per week werken

  • Minder salaris, pensioenopbouw, vakantiegeld en vakantiedagen.
  • Meer werkdruk wanneer je takenpakket eigenlijk hoort bij een fulltime aanstelling.
  • Minder overlap in werktijden met collega’s, soms onhandig met meetings inplannen.
  • Kans dat je op je vrije dag toch met werk bezig bent (telefoon, mail, thuis nog even achter de laptop om een deadline te halen of een collega uit de brand te helpen)
Overzicht van %  deeltijd- en voltijdwerkenden per beroepsklasse van 15 tot 75 jaar in 2021 volgens het CBS

Wettelijke bepalingen rond meer of minder werken

Overweeg je om minder te gaan werken, of wil je juist meer gaan werken? De Wet Flexibel Werken geeft je de mogelijkheid om je arbeidsduur te vermeerderen of verminderen. Je kunt bij je werkgever een aanvraag doen om je werktijden of je werkplek aan te passen. Bijvoorbeeld wanneer je deels wilt gaan thuiswerken. 

Je kunt een verzoek doen als je:

  • Minimaal een half jaar in dienst bent (kortere periodes mag je bij elkaar optellen)
  • Een eventuele vorige aanvraag voor een aanpassing minimaal 12 maanden geleden is gedaan.

Schrijf een mail of brief aan je werkgever waarin je vraagt of je meer, minder of flexibel mag gaan werken. Een reden opgeven is niet nodig, maar mag wel. Geef in je verzoek aan:

  • vanaf welke datum je de wijziging wilt laten ingaan;
  • hoeveel uren je meer of minder wilt gaan werken;
  • hoe je de uren wilt verdelen over de werkweek;
  • eventueel: op welke plek je wilt werken (bijvoorbeeld deels thuis of op een andere vestiging).

Stuur het verzoek minimaal 2 maanden voor gewenste ingangsdatum van de wijziging naar je werkgever. Je werkgever moet uiterlijk 1 maand voor de ingangsdatum schriftelijk laten weten of je verzoek akkoord is. 

Krijg je geen reactie? Dan mag je doen alsof je werkgever akkoord is. 

Stuurt je werkgever een afwijzing op je verzoek? Dan moet hij een reden opgeven. Als je het oneens bent met de beslissing, kun je het voorleggen aan de rechter. 

Is je werkgever akkoord? Dan wordt je contract aangepast. 

Ontslag nemen: Dit moet je weten
Gerelateerde artikelen
Ontslag nemen: Dit moet je weten

Ga je ontslag nemen bij je werkgever? Dan mag je deze tips niet missen! Lees hier hoe je ontslag neemt, waar je op moet letten als je jouw contract beëindigt, en hoe je een ontslagbrief schrijft.

Meer of minder werken? Bekijk de Wet flexibel werken.

De gevolgen van minder werken voor je inkomen

Zoals je hierboven bij de voor- en nadelen hebt kunnen lezen, heeft een verandering in je arbeidsduur gevolgen voor je inkomen. Meer of minder uren werken heeft invloed op je salaris, eventuele toeslagen, belasting en pensioenpremies. 

Dat zijn aardig wat factoren en dat maakt het ingewikkeld om de gevolgen van meer of minder werken zelf te berekenen. De tool WerkUrenBerekenaar geeft inzicht in de financiële gevolgen een aanpassing in je arbeidsduur. Het houdt rekening met je werksituatie, gezinssamenstelling, vaste lasten en inkomsten. Vervolgens geeft het inzicht in de gevolgen voor je salaris, toeslagen, premies en belastingen. 

Je vindt de tool op de website van het Nibud via deze link: WerkUrenBerekenaar

De tendens naar collectief minder werken

Wat als het hele bedrijf 32 uur per week gaat werken? De laatste jaren zijn er verschillende experimenten geweest met kortere werkweken of werkdagen van 6 uur. 

Bijvoorbeeld een 4 jaar durend onderzoek in IJsland waar 2.500 werknemers aan deelnamen. Zij gingen van een 40-urige werkweek terug naar 35 of 36 uren, zonder loonverlies. De resultaten waren positief. Zo werd er efficiënter gewerkt, korter vergaderd en was er meer tijd voor het gezin en het huishouden. 

Dit soort onderzoeken maakt dat er steeds meer stemmen op gaan om minder uren te werken en daarbij het salaris te behouden. Volgens John Trougakos, universitair hoofddocent organisatiegedrag aan de Universiteit van Toronto, heeft de 40-urige werkweek zijn langste tijd gehad omdat het niet effectief is. 

En dan te bedenken dat in de 19e eeuw werkweken van 75 uur heel normaal waren. We hebben het aan Henry Ford te danken dat de werkweek van 60 uur werd ingeruild voor een 40-urige werkweek. Wie weet werken we over 10 jaar wel collectief 30 uur per week. 

Solliciteren naar een parttime of fulltime baan?

Telt jouw droombaan 32, 36 of 40 werkuren per week? Hoe jouw ideale arbeidstijd er ook uit ziet, de stap naar een nieuwe baan begint met een overtuigend cv en een steengoede sollicitatiebrief

Je maakt beide documenten in een handomdraai op CVster.nl. Bekijk onze cv-templates en scroll door de bijpassende brief-templates. Maak je keuze, ga aan de slag en solliciteer naar jouw droombaan! 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere16 minuten leestijd
Perfectionisme - valkuil of pluspunt?
Perfectionisme - valkuil of pluspunt?
CV24 minuten leestijd
20 tips voor je cv: zo blaas je elke recruiter omver
20 tips voor je cv: zo blaas je elke recruiter omver
Sollicitatiegesprek13 minuten leestijd
Met een piercing of tattoo op sollicitatiegesprek
Met een piercing of tattoo op sollicitatiegesprek
CV18 minuten leestijd
Het oog wil ook wat: 5 tips voor de perfecte cv layout
Lay-out van je cv: hoe ver kun je gaan?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren