Droom je van een werkend bestaan met je voeten in de oceaan, een cocktail onder handbereik en een hangmat als bureaustoel?
Of zie je jezelf met een rolkoffer vol dossiers de hele wereld over vliegen en mooie deals beklinken in hoge wolkenkrabbers?
Of wil jij medische zorg verlenen in landen waar zelfs de meest basale zorg nauwelijks gegeven kan worden?
Je bent niet de enige. Veel mensen dromen van een baan waarbij ze in het buitenland kunnen werken. Sommigen pakken een enkele reis en vestigen zich in het buitenland, anderen houden Nederland als thuisbasis maar kiezen voor een baan waarbij veel reizen vaste prik is.
In dit blogartikel nemen we door welke opties je hebt als je een baan zoekt waarbij je veel moet reizen. Dit zijn de onderwerpen over banen waarbij je een paspoort nodig hebt:
- Banen waarbij je langere tijd in het buitenland bent
- Banen waarbij je veel en vaak moet reizen
- Banen die je overal ter wereld kunt doen
- Onze top 10 banen met veel reizen
Banen waarbij je langere tijd in het buitenland bent
Wil je graag in het buitenland werken, maar heb je geen zin om veel te reizen? Kies dan voor een baan waarbij je langere tijd in het buitenland bent.
Je hebt in dit geval drie opties:
Optie 1: leer een taal en werk in het buitenland in je vertrouwde beroep
Deze optie is misschien een beetje flauw en simpel, maar waarom zou je het jezelf moeilijk maken? Je hoeft namelijk geen ander beroep te kiezen voor een baan in het buitenland.
Dus ben je blij met je huidige beroep, maar klaar met het Nederlandse (honden)weer en de krapte op de woningmarkt? Kies een land, leer de taal, solliciteer bij een leuk bedrijf, pak je spullen en ga werken in het buitenland. Dat kan voor een half jaar, een aantal jaar of voor de rest van je leven. Net wat jij wilt.
Optie 2: kies een werkgever met vestigingen in het buitenland
Een variant op optie 1 is dat je een werkgever kiest waarbij je de mogelijkheid hebt een periode in het buitenland te werken. Dan blijf je bij dezelfde werkgever actief in je huidige baan (marketeer, software developer, logistiek manager, journalist, hotelmanager) maar doe je je kunstje bij of vanuit de vestiging in Spanje, Canada, Thailand, …
Optie 3: kies een beroep waarbij je langere tijd in het buitenland bent
Bij deze optie maak je bewust de keuze voor een baan waarbij je vaak voor langere tijd van huis bent. Soms is er een combinatie tussen werken in Nederland en werken in het buitenland. Maar meestal werk je maandenlang in het buitenland, afgewisseld met een periode in Nederland waarin je vrij bent.
Voorbeelden van beroepen waarbij je langere tijd in het buitenland bent:
- Beroepsmilitair: naast wekenlange oefeningen in het buitenland ga je als beroepsmilitair maandenlang op missie.
- Au pair: als au pair leef je bij een gastgezin. Je verzorgt de kinderen, doet huishoudelijk werk en kookt. In ruil daarvoor krijg je kost en inwoning en een bescheiden salaris.
- Skileraar, surfleraar, duikleraar, berggids etc.: je leert een groep mensen nieuwe vaardigheden aan of begeleidt ze tijdens hun avonturen.
- Kinderanimatie, hulpkracht op een camping of vakantiepark: onder jongeren en studenten is dit een populaire manier om vakantie en werken te combineren. Ze werken een aantal maanden op een camping of in een vakantiepark. Ze vermaken de kinderen of helpen met hand- en spandiensten.
- Kapitein, maritiem officier, eerste stuurman of werktuigkundige op een vrachtschip of cruiseschip: je bent weken of maanden op zee.
- Journalist op de buitenlandredactie: je bent maanden of jaren in het buitenland en verslaat het nieuws aldaar voor een Nederlandse krant of nieuwszender.
- Roadie, licht- of geluidstechnicus, rigger of podiumbouwer: je reis met een popartiest, circus of bijvoorbeeld de Formule 1 mee en kan bij grote wereldtournees weken tot maanden van huis zijn.
Banen waarbij je veel en vaak moet reizen
Wil je liever niet te lang van huis, maar lekker veel korte reizen maken? Dan zijn deze banen waarbij je veel moet reizen en vaak kort van huis bent misschien iets voor jou:
Exotische banen waarbij je veel reist:
- Koning of koningin: oké, voorlopig zitten Willem en Max nog stevig in het zadel, maar Amalia komt ooit aan de beurt. Ben jij tegen die tijd haar partner, dan staan je véél reisjes en internationale ontmoetingen te wachten.
- Minister van Buitenlandse Zaken: voor wie het koningshuis niet ziet zitten als werkplek maar wel de hele wereld over wil.
- Topsporter: met al die internationale wedstrijden en toernooien kom je nog eens ergens. Waarschijnlijk ligt je focus op de sportprestatie en heb je weinig tijd om de lokale cultuur op te snuiven en inwoners te ontmoeten.
- DJ: de succesvolle DJ’s van deze tijd vliegen de hele wereld over voor optredens. Ook hier geldt weer dat het tempo hoog ligt en je meestal weinig tijd hebt om van het land te genieten.
Toegankelijke banen waarbij je veel reist:
- Piloot of steward / stewardess: je vliegt de hele wereld over en ziet veel luchthavens. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij én de planning, heb je af en toe nog een dagje vrij te besteden in het buitenland voordat je weer terug naar Nederland vliegt.
- Persoonlijk assistent van een reislustige professional: je werkt als PA voor een baas die voor zijn onderneming de hele wereld over reist. Jij vliegt met hem mee en regelt alles wat nodig is voor de zakenreis, het werk en wat er verder nodig is.
- Hoogleraar: een béétje professor reist een aantal keer per jaar. Voor een congres, een presentatie, een samenwerkingsproject met een universiteit in het buitenland, etc.
- Archeoloog: je werkt mee aan opgravingen en onderzoeksprojecten op allerlei plekken. Soms midden in een grote stad, dan weer in afgelegen gebied ergens op de aardbol.
- Reisleider: je begeleidt een groep toeristen tijdens hun vakantie in het buitenland. Afhankelijk van de aard van de reis(organisatie) ga je met de groep op stap naar allerlei culturele bezienswaardigheden of ben je ter plaatse beschikbaar en aanspreekbaar voor informatie en noodgevallen.
- Tolk / vertaler: werk je als tolk / vertaler bij een organisatie die internationaal zaken doet? Grote kans dat je vaak mee reist naar besprekingen in het buitenland om de zakendeal te begeleiden met jouw vertaalkunsten.
- Vrachtwagenchauffeur op internationale ritten: je rijdt heel Europa door en bent dagen van huis. Op tussenstops en afleveradressen kom je in contact met de lokale bevolking en onderweg zie je telkens een ander landschap.
- Internationaal verhuizer: je demonteert meubels, pakt huisraad in en laadt de vrachtwagen vol. Na een flinke reis stap je uit in een Europees land en zet je alle spullen netjes op hun plek in de nieuwe woning van je klant.
- Diverse banen in de zakelijke dienstverlening: bij een internationaal bedrijf zal een deel van het personeel regelmatig naar het buitenland reizen. Denk aan de salesmanager, accountmanager, business controller, marketingmanager etc.
- Coördinator internationale samenwerking of coördinator internationalisering: deze baan vind je terug bij de meeste universiteiten en soms ook bij grote bedrijven. Je regelt studentenuitwisselingen, onderhoudt de contacten met partneruniversiteiten, begeleidt het uitwisselen van personeel en denkt mee over het internationaliseringsbeleid.
Banen die je overal ter wereld kunt doen
Tot slot zijn er nog banen die je overal ter wereld kunt doen. Het is aan jou of je al werkend de hele wereld bereist of dat je gewoon vanuit Nederland werkt. Beroepen waarin dat vaak prima gaat zijn:
- Virtual Assistent: je werkt als VA op afstand voor een opdrachtgever. Taken zijn bijvoorbeeld: de telefoon beantwoorden, afspraken in plannen, reizen boeken, social media bijhouden, administratie bijhouden, e-mails afhandelen. Omdat je volledig digitaal en online werkt, maakt het niet uit vanaf welke plek ter wereld je werkt. Zo lang er maar goede WiFi is.
- Copywriter / tekstschrijver: met een laptop op schoot kun je overal ter wereld werken. Soms zal je iemand moeten interviewen of met een opdrachtgever moeten overleggen (hallo Zoom, Skype, Teams), maar het grootste deel van je werktijd kan je zelfstandig aan de slag en maakt het niet uit of je werkt vanuit kantoor of vanuit een hangmat.
- Softwaredeveloper: ook voor dit beroep geldt dat je werkplek volledig remote kan zijn als je maar een goede internetverbinding tot je beschikking hebt.
- Grafisch ontwerper: een brochure ontwerpen of illustraties maken: het zal je baas of opdrachtgever weinig uitmaken waar ter wereld jij werkt en je inspiratie vandaan haalt.
- Online docent: lesgeven gaat – zeker sinds corona – steeds vaker online. Denk aan taleninstituten die taaltrainingen aanbieden die je volledig online kunt volgen. Maar ook trainingen op het vlak van marketing, finance, sales, etc. zijn er volop in online varianten. Dat betekent dat jij als docent – net als je cursisten – overal ter wereld voor de digitale klas kan staan.
- Blogger, vlogger, fotograaf: wie met deze creatieve beroepen een boterham wil verdienen, kan werken goed combineren met veel reizen. Zeker wanneer je verslag doet van hotelervaringen, culturele hotspots bespreekt of de leukste koffietentjes over de hele wereld vastlegt.
Onze top 10 banen met veel reizen
Wil je starten in een baan waarin je veel reist? Dan is het niet handig als je eerst nog een pilotenopleiding moet doen. Ook is het meestal geen optie om je nog te laten omscholen tot archeoloog of 'even' hoogleraar te worden. Ook een lid van het Koninklijk Huis versieren staat waarschijnlijk niet boven aan je wensenlijstje.
We vulden onze top 10 banen met veel reizen daarom met banen die je makkelijk tot redelijk makkelijk zou kunnen bemachtigen.
Onze top 10 banen waarin je veel reist of in het buitenland kunt werken:
- Reisleider
- Persoonlijk assistent van een reislustige professional
- Roadie, rigger of podiumbouwer
- Skileraar
- Hulpkracht / animator op een camping
- Au pair
- Internationaal verhuizer
- Online docent
- Coördinator internationale samenwerking
- Je eigen beroep maar dan in een internationale setting
Zin gekregen om een je carrière een internationale twist te geven? Gebruik onze cv-maker om snel een professioneel cv te maken!