1. Blog
  2. Sollicitatiegesprek
  3. Sollicitatietips voor alleenstaande ouders
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Sollicitatietips voor alleenstaande ouders

10 minuten leestijd
Sollicitatietips voor alleenstaande ouders
Ben je alleenstaande ouder en wil je solliciteren? In deze blog vind je waardevolle sollicitatietips voor alleenstaande ouders en ideeën voor flexibele banen.

Als alleenstaande ouder moet je vele ballen hooghouden. Tegelijkertijd moet er ook voldoende geld binnenkomen. Het zijn immers dure tijden. Wil jij als alleenstaande ouder solliciteren naar een nieuwe baan? In deze blog vind je essentiële sollicitatietips voor alleenstaande ouders. Zo vind je snel een baan die bij je past én die te combineren is met de zorg voor je kinderen.

Waarom werken als alleenstaande ouder?

Als ouder wil je het liefst 24/7 bij je kinderen zijn. En als alleenstaande ouder is dat in sommige gevallen zelfs noodzakelijk. Maar in dure tijden is dat niet altijd haalbaar.

Werken als alleenstaande ouder zorgt voor meer geld in het laatje. Geld voor noodzakelijke uitgaven, een vakantie, spullen voor de kinderen of als buffer voor als de wasmachine of auto kapot gaat.

Maar ook als er voldoende inkomsten zijn, zijn er genoeg redenen te bedenken om te werken als alleenstaande ouder. Sociale contacten bijvoorbeeld. En een leuke baan zorgt er ook voor dat je iets om handen hebt buiten de zorg voor je kinderen.

Hieronder vind je enkele waardevolle sollicitatietips voor alleenstaande ouders die zorgen voor een betere werk-privé balans.

7 Sollicitatietips voor alleenstaande ouders

1. Onderzoek hoeveel uur je moet werken als alleenstaande moeder of vader

Het eerste dat je wilt doen in je zoektocht naar een baan, is uitrekenen hoeveel uur je moet of wilt werken. Zodra dat duidelijk is, kun je daar vacatures op filteren.

Enerzijds wil je weten hoeveel uur je minimaal moet werken om rond te komen. Anderzijds wil je er natuurlijk rekening mee houden dat je opvang zult moeten regelen tijdens deze arbeidsuren. Misschien heb je ouders, buren of vrienden die af en toe kunnen oppassen. En anders is er natuurlijk de kinderopvang. Dat is prijzig, maar je hebt recht op kinderopvangtoeslag om de kosten te drukken.

Houd er bovendien rekening mee dat je altijd meer tijd kwijt bent met een baan dan alleen je contracturen. Reistijd, vrijdagmiddagborrels en personeelsuitjes horen er ook bij. Kies daarom een werkweek die voor jou werkt en haalbaar is. Ambitieuze doelen zijn fantastisch, een alleenstaande ouder met een burn-out wat minder.

Expert tip

Vergeet bij het berekenen van je ideale inkomen niet de toeslagen waar je als ouder recht op hebt. Alleenstaande ouders hebben bovendien vaak recht op meer toeslagen.

2. Kies een baan die flexibel genoeg is voor jouw situatie

Als alleenstaande ouder ben je nu eenmaal minder flexibel. Dat geeft niets, maar het is wel slim om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een baan. Ook wil je hierover duidelijke afspraken maken met je toekomstige werkgever. Durf je verwachtingen uit te spreken. Enkele onderwerpen die aan bod mogen komen:

  • Hoe makkelijk is overwerken te realiseren voor je?
  • Wat als je kind onverwacht ziek is? Is er dan de mogelijkheid om verlof op te nemen?
  • Kun je af en toe thuiswerken?
  • Kun je je uren flexibel indelen?

Door goede afspraken te maken, weten beide partijen waar ze aan toe zijn. En dat geeft rust. Vergeet daarnaast niet dat je als ouder recht hebt op bepaalde regelingen, zoals geboorteverlof, ouderschapsverlof en calamiteitenverlof.

3. Wees eerlijk over je situatie

Veel ouders willen bij het solliciteren verzwijgen dat ze kinderen hebben, vaak uit angst voor vooroordelen. Alleenstaande ouders voelen deze druk nog wat meer. Maar in deze geldt: eerlijkheid duurt het langst. Alleen door eerlijk te zijn en goede afspraken te maken, kun je werk en de zorg voor je kinderen laten slagen.

Kinderen op mijn CV vermelden?
Gerelateerde artikelen
Kinderen op mijn CV vermelden?

Natuurlijk ben je apetrots op je kinderen. Maar is het wel zo verstandig om kinderen op je cv te vermelden? Je leest het hier!

4. Overweeg een duobaan

Een duobaan is een baan die je deelt met een collega. Eén fulltime functie wordt dus verdeeld onder twee werknemers. Het is een populaire oplossing voor (alleenstaande) ouders die graag parttime willen werken.

Het vergt wat afstemming en overdracht met je collega, maar in de praktijk kan dit heel goed uitpakken. Ook biedt het je de flexibiliteit om onderling te overleggen hoe jullie de werkweek verdelen.

5. Bedenk of je wilt thuiswerken

Sinds de coronacrisis is thuiswerken niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Bedenk echter voordat je gaat solliciteren of dit een goede oplossing is voor jou.

Een groot voordeel van thuiswerken is dat je je uren flexibel kunt indelen. Ook kun je tussendoor een wasje draaien én heb je geen reistijd.

Aan de andere kant moet thuiswerken in praktisch opzicht wel te doen zijn. Heb je jonge kinderen, dan is er vaak veel afleiding. Met iets oudere kinderen is thuiswerken meestal beter te combineren. Ook moet je beschikken over een prettige en rustige werkplek.

Laten we niet vergeten dat thuiswerken bij je moet passen. Misschien vind jij het juist fijn om even van huis te zijn. Werken op kantoor zorgt bovendien voor een betere scheiding van werk en privé.

6. Wil je in loondienst werken of ZZP’er worden?

Er is een trend gaande onder werkende moeders. Steeds meer moeders kiezen namelijk voor het ondernemerschap. Droom jij al jaren van een eigen bedrijf? En denk je dat het goed te combineren is met kinderen? Dan is het zeker het overwegen waard. Maar…

Verlies niet de praktische kant uit het oog. Als zelfstandig ondernemer ben je namelijk niet zeker van een vast inkomen. Ook heb je geen vangnet als je ziek wordt en is de grens tussen werk en privé soms flinterdun.

7. Netwerk erop los

Reageren op een vacature is één manier om een nieuwe baan te bemachtigen. Maar wist je dat een groot deel van de werknemers hun baan vindt via hun netwerk?

Het is dan ook slim om actief te netwerken. Maak eens wat vaker een praatje, wissel telefoonnummers uit en laat anderen weten dat je op zoek bent naar een baan.

Bereid een elevator pitch voor waarmee je in een halve minuut kunt vertellen wat voor soort functie je zoekt, wat je vaardigheden zijn en waar je interesses liggen. Het zal je verbazen hoe snel balletjes kunnen rollen.

Werk voor alleenstaande moeders en vaders

Wat voor werk kies je als alleenstaande moeder of vader? Het allerbelangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt. Een baan waar je energie van krijgt zorgt er namelijk voor dat je aan het einde van de werkdag nog wat energie over hebt voor je kinderen.

Als je op zoek bent naar een flexibele baan voor moeders of vaders, dan is een baan in de zorg of detailhandel een prima keuze. Dit zijn sectoren die over het algemeen bekend staan om hun flexibele arbeidsregelingen. Ook een baan in het onderwijs is populair onder werkende ouders. Je bent dan namelijk vrij tijdens de schoolvakanties.

Werk je graag vanuit huis? Hieronder vind je enkele ideeën:

  • Virtueel assistent. Help mensen op afstand met hun administratie en/of klantenservice
  • Grafisch ontwerper
  • (Freelance) tekstschrijver
  • Vertaler
  • Proeflezen / corrector
  • Transcriptionist. Oftewel het uittypen van audio- of videobestanden
  • Dropshipping
  • Bloggen of vloggen combineren met affiliate marketing (het promoten van producten in ruil voor een vergoeding)
  • Boekhouder
  • Etsy-verkoper
  • Social media beheerder
  • Privéleraar
  • Websites of producten testen
  • Enquêtes invullen
  • Maaltijden bereiden.

Solliciteren als alleenstaande ouder? Met een overtuigend cv en een dito sollicitatiebrief zorg je voor een goede eerste indruk. Op CVster.nl maak je een professioneel cv en een bijbehorende sollicitatiebrief in slechts enkele minuten. Kies één van de vele (in de praktijk geteste) templates, pas ze aan naar je eigen smaak en download ze als PDF-bestand. Veel succes met solliciteren!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV19 minuten leestijd
Zachte vaardigheden voor op je cv: ontdek alles over soft skills
Soft skills op je cv vermelden - tips
Carriere22 minuten leestijd
Competenties in cv, sollicitatiebrief en werksituaties
Competenties – Zo onderscheid je jezelf van de rest
CV12 minuten leestijd
Zo schrijf je goede cv-doelstellingen als starter (met voorbeelden)
Zo schrijf je goede cv-doelstellingen als starter (met voorbeelden)
Sollicitatiegesprek20 minuten leestijd
Meestgestelde vragen sollicitatie - sollicitatievragen + antwoorden
Meestgestelde vragen sollicitatie – sollicitatievragen + antwoorden
Alles Doorbladeren