Wanneer je een cv schrijft, rijst de vraag of het slim is je hobby’s te noemen. Wat zijn de do’s en don’ts anno 2022? En is het eigenlijk verplicht om hobby's en interesses aandacht te geven op je curriculum vitae, of kan je ze beter weglaten? Waarom zou je hobby's en interesses op je cv zetten, en wanneer is het slim om te doen of juist beter van niet?
Dit artikel vol tips en voorbeelden geeft je de info die je nodig hebt om te beslissen of je hobby's toevoegt aan je cv.
Heb je de beslissing genomen dat ze op je cv komen? Lees dan ook even de cv-handleiding Hobby's en Interesses. Die handleiding gaat over hoe en waar je hobby's en interesses op je cv zet.
Wat is een hobby en wat is een interesse?
Voordat we beginnen, eerst even de basics. Want wat is een hobby en wanneer noem je iets een interesse?
- Hobby's zijn activiteiten die je graag doet in je vrije tijd. Een hobby is ontspannend, plezierig en meestal verdien je er geen geld mee. Voorbeelden zijn voetballen, lezen, mountainbiken, skiën, vogelhuisjes timmeren, trompet spelen, een moestuin bijhouden, yoga en bijzondere wijnen verzamelen.
- Interesses zijn onderwerpen waar je belangstelling voor hebt en waar je over leest, schrijft, spreekt, tv-programma's over kijkt en/of podcasts over luistert. Je weet er veel van en leert graag bij. Denk aan de podcasts die je vaak luistert over sport en voeding, economie en beleggen, criminologie of kunstgeschiedenis. De galeries met moderne kunst die je bezoekt. De collectie filosofische werken die in je kast staan. De Formule 1 races die je op de voet volgt et cetera.
De hobby's en interesses waar jij wekelijks vrije uurtjes aan besteedt, zeggen veel over jou. Ben je sportief, belezen, muzikaal, kunstzinnig, een bourgondiër, een natuurliefhebber of houd je van architectuur? Recruiters en personeelsmanagers vinden dat razend interessant. Die zijn bij het lezen van jou cv namelijk hard bezig zich een beeld van jou te vormen. Hobby's en interesses op je cv noemen, helpt hen daarbij.
Waarom zou je hobby’s en interesses toevoegen aan je cv?
De vraag waarom je hobby's en interesses op je cv zou zetten, is daarmee eigenlijk al een beetje beantwoord: Je voegt persoonlijkheid toe aan je cv.
Het gemiddelde cv is namelijk een nogal zakelijk en droog document. Je professionele kwaliteiten en prestaties staan erop en natuurlijk een overzicht van je werkervaring en opleiding. Gaap.
Je maakt het al een stuk aantrekkelijker wanneer je je cv begint met een profielschets. Een andere manier om je cv persoonlijker te maken, is door je hobby’s en interesses te benoemen.
Bijkomend voordeel is dat de recruiter meteen een beeld bij jou heeft na het doornemen van je hobby’s. Wat is bijvoorbeeld het beeld dat je krijg van iemand met deze hobby’s en interesses?
Darten, gamen, sleutelen aan oldtimers, films kijken
En wat zou deze persoon voor een collega zijn?
Golfen, bridge, schaken, viool spelen, culinaire stedentrips maken
En wat vertellen deze hobby’s je alvast over de sollicitant?
Koken, reizen, yoga, schilderen
Precies. Hobby’s en interesses geven de recruiter een inkijkje in je persoonlijkheid. Dat fleurt zo’n droog cv helemaal op.
Er zijn vier goede redenen om hobby’s en interesses op je cv te zetten:
- persoonlijkheid aan je cv toevoegen
- je vaardigheden aantonen
- je groeipotentieel laten zien
- een klik met de recruiter maken
Over persoonlijkheid toevoegen hebben we het hierboven gehad. Hieronder lees je meer over de andere redenen.
Hobby’s die vaardigheden aantonen
De tweede reden om hobby's op je cv te zetten, is omdat je er vaardigheden mee kunt aantonen. Vaardigheden die belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert. Dat maakt het de moeite waard om je hobby’s en interesses op je cv te zetten.
Misschien sta je er niet altijd bij stil, maar wat jij in je vrije tijd doet, kan je zeker helpen op de werkvloer. Ben je sportief en doe je bijvoorbeeld al jaren aan voetbal of rugby? Dan heb je waarschijnlijk een goede conditie, wat laat zien dat je geschikt bent voor fysiek werk. Ook toont het aan dat je een goede teamplayer bent.
Recruiters hebben daarom altijd oog voor hobby’s en interesses van kandidaten en kijken aandachtig naar de vrijetijdsbesteding van sollicitanten. We geven je met de onderstaande voorbeelden een beetje inzicht in wat een recruiter uit jouw hobby’s en interesses zou kunnen afleiden.
- Sleutel je graag aan fietsen of auto’s? Dan ben je geduldig en heb je een groot technisch inzicht.
- Schilder je veel? Dan heb je oog voor detail en ben je creatief.
- Heb je huisdieren? Dan is de kans groot dat je zorgzaam bent.
- Ben je een echte backpacker? Dan laat dat zien dat je probleemoplossend kunt handelen en je in elke situatie wel weet te redden, ook als je de taal niet spreekt en de omgeving niet kent.
Kwaliteiten uit hobby's inzetten op je werk
Hobby’s hebben met passies te maken, wat betekent dat je er met plezier vele uren aan besteedt. Zijn de kwaliteiten die je nodig hebt voor je hobby ook vereist voor de functie waar je op solliciteert? Dan weet de recruiter dat je goed matcht op dat vlak!
Interesses die je verder kunt ontwikkelen
De derde reden om je hobby's en interesses te vermelden is omdat het jouw groeipotentieel kan blootleggen:
- Het kan zijn dat je hobby's of interesses hebt die aansluiten bij specifieke taken die op termijn een onderdeel van je functie kunnen worden.
- Of die nu al duidelijk in lijn liggen met een verplichte cursus of training die je moet gaan volgen als je wordt aangenomen.
- Of misschien heb je een passie die op de één of andere manier nuttig wordt wanneer je promotie maakt.
Het klinkt misschien wat vaag, maar dat komt omdat de mogelijkheden vrijwel oneindig zijn. Met onderstaande voorbeelden wordt het wat concreter:
- Heb je een passie voor vreemde talen en breng je uren door op Duolingo? Dat komt dan goed uit als je op de internationale afdeling van een bedrijf komt te werken: klanten uit het buitenland waarderen het als je ze in hun eigen taal begroet.
- En ben je wekelijks op het voetbalveld te vinden? Dan toont dat jouw affiniteit met voetbal aan wanneer je solliciteert bij de KNVB.
- Verslind je moeiteloos de werken van Aristoteles, Descartes, Kant en Nietzsche? Dan draai je je hand niet om voor het doorspitten van een lijvig beleidsstuk.
- Heb je veel interesse in gezonde voeding en weet je veel van koolhydraatarm eten, intermittent fasting, keto en plantaardig eten? Dan kan je als fysiotherapeut je cliënten ook op dat vlak meerwaarde bieden.
- Je bent al enige tijd lid van een toneelvereniging en kunt inmiddels behoorlijk goed acteren. Deze vaardigheid kun je prima verder ontwikkelen als je als politierechercheur undercover werk wilt gaan doen en daarvoor een interne training moet volgen.
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Misschien hecht je zelf weinig toegevoegde waarde aan jouw hobby’s en interesses, maar een potentiële werkgever kan ze zien als mogelijkheden voor jouw professionele groei.
Hobby’s die voor een ‘klik’ zorgen
De vierde reden waarom je hobby's en interesses kunt toevoegen aan je cv is omdat ze voor een klik kunnen zorgen. Recruiters zijn ook gewoon mensen. Het kan zijn dat jouw opleidingen en werkervaring niet direct voor een sterke interesse in jou als persoon zorgen, maar dat er bij de recruiter wél een denkbeeldige knop omgaat zodra diegene over je hobby’s leest.
Ga maar na: niet iedereen rijdt paard, doet aan kitesurfen of speelt ultimate-frisbee. Om maar enkele voorbeelden te noemen. Zo kan een hobby of interesse een goede ijsbreker zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Een selecteur ziet kandidaten namelijk graag gepassioneerd over bepaalde dingen praten. Het enthousiasme en het gemak waarmee jij over jouw hobby praat, kan de interviewer vervolgens vergelijken met de interesse waarmee jij over de vacature praat.
Weet je de naam van de recruiter? Zoek diegene dan op op social media - net zoals ze bij jou zullen doen ;-)
Zie je op Instagram, Twitter of Facebook dat jullie iets gemeen hebben, zoals een passie voor bergwandelingen of politiek? Vergeet die hobby dan niet op je cv te zetten!
Met welke hobby’s scoor je het beste op je cv?
Vaak krijgen we de vraag: welke hobby’s kan ik het beste op mijn cv zetten? Of met welke hobby maak ik een goede indruk?
De beste hobby die je op je cv kunt zetten, is je echte hobby. Ga geen hobby’s verzinnen om je ‘beter voor te doen’. Daarmee zet je een onrealistisch beeld neer en met een beetje pech komt het ook nog eens aan het licht. Bijvoorbeeld omdat jouw verzonnen hobby de grote passie is van de recruiter en hij je enthousiast allerlei vragen stelt die je dan uiteraard niet kunt beantwoorden. Eerlijkheid duurt het langst en is het meest comfortabel.
Hoe zet je hobby’s op je cv?
Hoe maak je een cv? Daar schreven we een hele reeks artikelen over zodat je per cv-onderdeel een handleiding hebt die je helpt bij het opstellen van je cv. In de handleiding Hoe vermeld je hobby’s en interesses op je cv? lees je alles over de wijze waarop je jouw favoriete bezigheden op je cv zet.
Interesses en hobby's die je beter niet op je cv zet
Hoe leuk het ook kan zijn om een persoonlijk tintje aan je cv te geven, kan je hierin ook te ver gaan. Als jouw interesses en hobby’s smakeloos kunnen overkomen of de indruk kunnen wekken dat ze jouw functioneren in de weg zullen zitten, kan je ze beter niet vermelden. Ook wil je niet al te nonchalant of ongeremd overkomen. We kunnen zo een paar hobby’s bedenken die je maar beter niet op je cv kunt zetten:
- Uitgaan
- Hard gaan bij dancefestivals
- Joyriden
- Vrouwen of mannen versieren
- Seksueel getinte hobby’s
- Dagenlang gamen
- Kroegentochten
Benoem hobby’s en interesses die aansluiten op de vacature of de branche waarin je solliciteert! Bij een jong PR-bedrijf kan je júist aangeven dat je verslaafd bent aan social media. Een ICT-bedrijf hoort gráág dat je een vrijwillige bètatester bent voor grote games! En solliciteer je bij Christine le Duc? Dan zijn die seksueel getinte hobby’s opeens wél een waardevolle toevoeging voor je cv.
- Hobby’s en interesses vermelden.
- De hobby’s die je noemt afstemmen op de recruiter, het bedrijf, of de branche.
- Gepassioneerd vertellen over bepaalde hobby’s tijdens een sollicitatiegesprek.
- Zeggen “dat je geen hobby’s hebt” - dan kan je beter het hele kopje weglaten.
- Ongepaste of illegale hobby’s en interesses noemen.
- Hobby’s benoemen die iedereen heeft: afspreken met vrienden of familie is geen hobby.
Nu je weet hoe je hobby's en interesses op je cv kunt vermelden, kun je aan de slag met het samenstellen van je cv. Heb je je cv afgerond? Bekijk dan deze blog met de meest complete lijst van Nederlandse vacaturebanken in 2021 en start met solliciteren!
Dit artikel is dankzij tips van solliciteren.info tot stand gekomen. Op deze website vind je volop sollicitatie-tips en gratis cv voorbeelden.