1. Blog
  2. CV
  3. Hobby's en interesses op je cv vermelden. Inclusief voorbeelden!
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Hobby's en interesses op je cv vermelden. Inclusief voorbeelden!

12 minuten leestijd
Hobby's en interesses op je cv vermelden
Kunstwerk door:Lizabeth Zaft
Hobby's en interesses op je cv vermelden: is dat een goed idee of niet? Het antwoord is ja! Toch zijn er ook hobby's die je beter kunt weglaten. In dit artikel lees je wanneer het in je voordeel of juist in je nadeel werkt.

Wanneer je een cv schrijft, rijst de vraag of het slim is je hobby’s te noemen. Waarom zou je hobby's en interesses op je cv zetten, en wanneer is het slim om dat juist niet te doen?

Dit artikel vol tips en voorbeelden geeft je de info die je nodig hebt om te bepalen of jij hobby's op je cv vermeldt.

Waarom hobby’s en interesses toevoegen aan je cv?

Er zijn vier goede redenen om hobby’s en interesses op je cv te zetten:

  • Persoonlijkheid aan je cv toevoegen
  • Je vaardigheden aantonen
  • Je groeipotentieel laten zien
  • Een klik met de recruiter maken.

Laten we beginnen met de eerste reden. Met hobby's op je cv voeg je persoonlijkheid toe. Het gemiddelde cv is namelijk een zakelijk en droog document. Je professionele kwaliteiten en prestaties staan erop en natuurlijk een overzicht van je werkervaring en opleiding. 

Je maakt het al een stuk aantrekkelijker wanneer je je cv begint met een profielschets. Een andere manier om je cv persoonlijker te maken, is door je hobby’s en interesses te benoemen. Bijkomend voordeel is dat de recruiter meteen een beeld bij jou heeft na het doornemen van je hobby’s. Wat is bijvoorbeeld het beeld dat je krijg van iemand met deze hobby’s en interesses?

Darten, gamen, sleutelen aan oldtimers, films kijken

En wat zou deze persoon voor een collega zijn?

Golfen, bridge, schaken, viool spelen, culinaire stedentrips maken

Hobby's op je cv die vaardigheden aantonen

De tweede reden om hobby's op je cv te zetten, is omdat je er vaardigheden mee kunt aantonen. Vaardigheden die belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert.  

Misschien sta je er niet altijd bij stil, maar wat jij in je vrije tijd doet, kan je helpen op de werkvloer. Ben je sportief en doe je bijvoorbeeld al jaren aan voetbal of rugby? Dan heb je waarschijnlijk een goede conditie, wat laat zien dat je geschikt bent voor fysiek werk. Ook toont het aan dat je een goede teamplayer bent. 

Recruiters hebben daarom altijd oog voor hobby’s en interesses van kandidaten en kijken aandachtig naar je vrijetijdsbesteding. We geven je met de onderstaande voorbeelden een beetje inzicht in wat een recruiter uit jouw hobby’s en interesses zou kunnen afleiden.

  • Sleutel je graag aan fietsen of auto’s? Dan ben je geduldig en heb je een groot technisch inzicht.
  • Schilder je veel? Dan heb je oog voor detail en ben je creatief.
  • Heb je huisdieren? Dan is de kans groot dat je zorgzaam bent.
  • Ben je een echte backpacker? Dan laat dat zien dat je probleemoplossend kunt handelen en je in elke situatie wel weet te redden, ook als je de taal niet spreekt en de omgeving niet kent.
Ambities op je cv vermelden + ambitie voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Ambities op je cv vermelden + ambitie voorbeelden

Werkgevers zijn dol op ambitieuze kandidaten, maar hoe vermeld je jouw ambitie op een leuke manier op je cv? Je leest het hier!

Interesses op je cv die je verder kunt ontwikkelen

De derde reden om je hobby's of interesses op je cv te vermelden is omdat het jouw groeipotentieel kan blootleggen: 

  • Het kan zijn dat je hobby's of interesses hebt die aansluiten bij specifieke taken die op termijn een onderdeel van je functie kunnen worden.
  • Of die nu al duidelijk in lijn liggen met een verplichte cursus of training die je moet gaan volgen als je wordt aangenomen.
  • Of misschien heb je een passie die op de één of andere manier nuttig wordt wanneer je promotie maakt.

Het klinkt misschien wat vaag, maar dat komt omdat de mogelijkheden vrijwel oneindig zijn. Met onderstaande voorbeelden wordt het wat concreter:

  • Heb je een passie voor vreemde talen? Dat komt dan goed uit als je op de internationale afdeling van een bedrijf komt te werken: klanten uit het buitenland waarderen het als je ze in hun eigen taal begroet.
  • En ben je wekelijks op het voetbalveld te vinden? Dan toont dat jouw affiniteit met voetbal aan wanneer je solliciteert bij de KNVB.
  • Verslind je moeiteloos de werken van Aristoteles, Descartes, Kant en Nietzsche? Dan draai je je hand niet om voor het doorspitten van een lijvig beleidsstuk.

Hobby’s op je cv die voor een ‘klik’ zorgen

De vierde reden waarom je hobby's en interesses op je cv zou toevoegen is omdat ze voor een klik kunnen zorgen. Recruiters zijn ook gewoon mensen. Het kan zijn dat jouw opleidingen en werkervaring niet direct voor een sterke connectie met jou als persoon zorgen, maar dat er bij de recruiter wél een denkbeeldige knop omgaat zodra diegene over je hobby’s leest. 

Ga maar na: niet iedereen rijdt paard, doet aan kitesurfen of speelt ultimate-frisbee. Om maar enkele voorbeelden te noemen. Zo kan een hobby of interesse een goede ijsbreker zijn tijdens het sollicitatiegesprek. 

Expert tip

Weet je de naam van de recruiter? Zoek diegene dan op op social media - net zoals ze bij jou zullen doen. Zie je op Instagram of Facebook dat jullie iets gemeen hebben, zoals een passie voor bergwandelingen of politiek? Vergeet die hobby dan niet op je cv te zetten!

Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat
Gerelateerde artikelen
Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat

Welke nevenactiviteiten zijn vermeldenswaardig op je cv? En hoe vermeld je ze? Bekijk de info en voorbeelden.

Welke hobby’s WEL op je cv vermelden? 

Vaak krijgen we de vraag: welke hobby’s kan ik het beste op mijn cv zetten? Met welke hobby maak ik een goede indruk? 

De beste hobby die je op je cv kunt zetten, is je echte hobby. Ga geen hobby’s verzinnen om je ‘beter voor te doen’. Daarmee zet je een onrealistisch beeld neer en met een beetje pech komt het ook nog eens aan het licht. 

Ook is het slim op de hobby's die je vermeldt op je cv aan te laten sluiten bij de functie of de vaardigheden die gevraagd worden.

Functie-eis: Taak: Hobby / interesse:
Schriftelijke communicatie Artikelen schrijven voor het intranet Kookblog bijhouden
Bereid om te reizen Verantwoordelijk voor de business in Azië Reizen
Delegeren/leidinggeven Taken delegeren naar een team stagiaires Jeugdteam coachen
Goed kunnen samenwerken Samenwerken in diverse multidisciplinaire teams Volleyballen
Affiniteit met de branche Relatiebeheer sportverenigingen Hockey en atletiek

Enkele hobby's op je cv die doorgaans goed scoren bij recruiters (uiteraard afhankelijk van de functie en branche):

  • Reizen
  • Lezen
  • Sporten
  • Schrijven
  • Puzzelen
  • Sleutelen
  • Muziek.
Expert tip

Maak een lijst met al je hobby's en interesses en schrijf in de kolom daarnaast de vaardigheden die daaruit voortvloeien. Leg deze lijst vervolgens naast de vacature waarop je solliciteert. Zo weet je precies welke hobby's je voor welke sollicitatie kunt gebruiken. 

Interesses en hobby's die je beter NIET op je cv zet

Hoe leuk het ook kan zijn om een persoonlijk tintje aan je cv te geven, kan je hierin ook te ver gaan. Als jouw interesses en hobby’s smakeloos kunnen overkomen of de indruk kunnen wekken dat ze jouw functioneren in de weg zullen zitten, kan je ze beter niet vermelden. We kunnen zo een paar hobby’s bedenken die je maar beter niet op je cv kunt zetten: 

  • Uitgaan
  • Hard gaan bij dancefestivals
  • Joyriden
  • Vrouwen of mannen versieren
  • Seksueel getinte hobby’s
  • Dagenlang gamen
  • Kroegentochten
Expert tip

Benoem hobby’s en interesses die aansluiten op de vacature of de branche waarin je solliciteert! Bij een jong PR-bedrijf kan je júist aangeven dat je verslaafd bent aan social media. Een ICT-bedrijf hoort gráág dat je een vrijwillige bètatester bent voor grote games! En solliciteer je bij Christine le Duc? Dan zijn die seksueel getinte hobby’s opeens wél een waardevolle toevoeging voor je cv.

Wel
  • Hobby’s en interesses vermelden.
  • De hobby’s die je noemt afstemmen op de recruiter, het bedrijf, of de branche.
  • Gepassioneerd vertellen over bepaalde hobby’s tijdens een sollicitatiegesprek.
Niet
  • Zeggen “dat je geen hobby’s hebt” - dan kan je beter het hele kopje weglaten.
  • Ongepaste of illegale hobby’s en interesses noemen.
  • Hobby’s benoemen die iedereen heeft, zoals afspreken met vrienden.

Waar zet je hobby’s op je cv?

Wat ons betreft zijn er twee logische plekken:

  1. Je persoonlijk profiel
  2. Het onderdeel hobby’s en interesses

1. Hobby’s en interesses noemen in je persoonlijk profiel

Hobby of interesses verwerken in je persoonlijk profiel, doe je alleen als je daar een duidelijke reden voor hebt:

  • Je hobby met bijbehorende vaardigheden is alom aanwezig in je leven, jij bént je hobby.
  • Je hobby toont je affiniteit aan met de dienst of het product van je potentiële werkgever.
  • Je hobby compenseert het gebrek aan werkervaring, bijvoorbeeld als je een carrièreswitch wilt maken of net uit de schoolbanken komt en alleen hobbymatig ervaring hebt met fotografie, schrijven, programmeren, events organiseren etc.

Je profielschets is een lopende tekst en daarin kan je net dat beetje extra context geven. Je hebt meer ruimte om je hobby - en de vaardigheden die je hebt opgedaan dankzij je hobby – toe te lichten en aan de functie of de werkgever te koppelen. Je persoonlijk profiel is echter niet de plek om álle hobby’s en interesses te benoemen. Noem hier alleen de belangrijkste hobby en verwerk de rest in een opsomming.

2. Hobby’s en interesses opsommen in een apart cv-onderdeel

De meeste sollicitanten kiezen ervoor hun hobby’s en interesses op te sommen in een apart onderdeel op hun cv. Meestal een cv-onderdeel met de kop 'Hobby's en interesses'. 

Je kunt hobby’s en interesses onder één kopje vermelden of juist apart benoemen. Is je cv erg vol en worstel je met de ruimte? Kies er dan voor om je hobby’s op één regel te zetten met een komma ertussen. Heb je nog voldoende ruimte? Zet je hobby’s dan met bulletpoints onder elkaar. 

 

Nu je weet hoe je hobby's en interesses op je cv kunt vermelden, kun je aan de slag met het samenstellen van je cv. Kun jij wel wat hulp gebruiken? Maak gebruik van de templates in onze online cv-maker

Dit artikel is dankzij tips van solliciteren.info tot stand gekomen. Op deze website vind je volop sollicitatie-tips en gratis cv voorbeelden.

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV14 minuten leestijd
25 Belangrijke analytische vaardigheden voor je cv
25 Belangrijke analytische vaardigheden voor je cv
Carriere9 minuten leestijd
Vind werkgeluk in de zorg, overheid en onderwijs
Vind werkgeluk in de zorg, overheid en onderwijs
CV12 minuten leestijd
Stages op je CV vermelden: ja of nee?
Stages op je CV vermelden: ja of nee?
CV11 minuten leestijd
Is het oké om een cv van 2 pagina’s te hebben?
Is het oké om een cv van 2 pagina’s te hebben?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren