1. Blog
 2. CV
 3. Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat
Geschreven door Rolf BaxRolf Bax

Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat

14 minuten leestijd
Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat
Welke nevenactiviteiten zijn vermeldenswaardig op je cv? En hoe vermeld je ze? Bekijk de info en voorbeelden.

Je werkervaring geeft niet altijd een volledig beeld van al je vaardigheden en talenten. Zeker voor starters op de arbeidsmarkt is het belangrijk om nevenactiviteiten te benoemen. Maar welke nevenactiviteiten zijn het vermelden waard? En hoe zet je ze op je cv? In dit artikel laten we zien hoe je jouw nevenactiviteiten vermeldt en waar je ze het best een plekje op je cv kan geven.

Met jouw curriculum vitae geef je een potentiële werkgever een kort maar krachtig inzicht in jouw kennis en ervaring. Naast je opleidingen en werkervaring hoort daar ook een vermelding van interessante nevenactiviteiten bij. 

Twijfel je of je wel een kopje met nevenwerkzaamheden op je cv moet zetten? Recruiters hechten er waarde aan om te zien dat je méér bent dan je dagelijkse werk. 

Expert tip

In bepaalde sectoren, zoals bij NGO’s en goede doelen, wordt zelfs van je verwacht dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan. 

Wat zijn nevenactiviteiten?

Wat betekent nevenactiviteiten eigenlijk? Het is een vrij breed begrip waar van alles onder valt. Kort gezegd zijn het onbetaalde of betaalde activiteiten die je naast je baan of studie doet. Een nevenactiviteit is dus per definitie parttime. Het kan gaan om enkele uren per maand, maar ook om enkele dagen per week. Het kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook freelance werkzaamheden, of je eigen start-up waar je buiten werktijd mee bent begonnen. Ook als je een serieuze blogger of vlogger bent, actief bent voor een politieke partij, of in het bestuur van je studievereniging hebt gezeten, kan je dat zien als nevenactiviteit. 

Expert tip

Een nevenactiviteit verricht je naast je baan of studie en gaat gepaard met bepaalde verantwoordelijkheden.

Hoe maak je een cv? - cv maken guide
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een cv? - cv maken guide

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

Voorbeelden van nevenactiviteiten

Vrijwilligerswerk 

 • hulpkracht in het dierenasiel of bij de dierenambulance
 • activiteitenbegeleider in een verpleeghuis
 • gastheer in het buurtcentrum
 • simulatiepatiënt in het ziekenhuis
 • trainer of coach bij een muziek-, theater- of sportvereniging
 • lidmaatschap van een medezeggenschapsraad, wijkraad of ouderraad
 • collectant voor een goed doel
 • voorlezer bij de bibliotheek
 • buddy voor jongeren of nieuwkomers

Bestuursfuncties

Bestuurslid of commissielid van een:

 • studie- of studentenvereniging
 • Vereniging van Eigenaren
 • speeltuinvereniging
 • sportclub
 • buurtvereniging
 • hospice

Politiek

Actief lid van een politieke partij. Bijvoorbeeld als:

 • afdelingsbestuurder
 • lid van het campagneteam
 • lid van een bepaalde commissie

Extracurriculaire activiteiten 

Activiteiten gerelateerd aan je school of studie. Bijvoorbeeld lid zijn van:

 • het debatteam
 • de jaarboekcommissie
 • een literaire club
Expert tip

De betekenis van extracurriculaire activiteiten is eenvoudiger dan het moeilijke woord doet vermoeden. Extracurriculaire activiteiten zijn activiteiten die je op school of naast je studie doet en verband houden met je school of studie. 

Mantelzorg 

Wanneer je naast je baan zorgt voor voor zieke vrienden, buren of familieleden.

Side hustle

Een side hustle is een activiteit naast je huidige baan waar je inkomsten uit genereert en persoonlijk van groeit. Je werkt naast je vaste baan een aantal uren als freelancer, werkt aan een boek of experimenteert met een bedrijfsidee. 

 • bloggen, vloggen of een webshop runnen
 • als freelancer werken aan parttime klussen
 • bouwen aan je start-up als beginnend ondernemer
Ambities of doel op je cv vermelden
Gerelateerde artikelen
Ambities of doel op je cv vermelden

Werkgevers zijn dol op ambitieuze kandidaten, maar hoe vermeld je jouw ambitie op een leuke manier op je cv? Je leest het hier!

Verschil tussen nevenactiviteiten en hobby’s

Zowel nevenactiviteiten als hobby’s zijn activiteiten die je doet naast je baan of studie. Dat maakt het soms onduidelijk wat het verschil is tussen nevenactiviteiten en hobby's. Maar het verschil is er zeker:

Hobby’ s zijn activiteiten die je graag doet, meestal ter ontspanning. Er komen weinig of geen verantwoordelijkheden bij kijken. Denk aan sporten, zingen, fotografie, koken, tuinieren, gamen, schilderen, vissen en handwerken.

Een nevenactiviteit of nevenfunctie is een activiteit die je naast je werk of opleiding doet, en waarmee verantwoordelijkheden gemoeid zijn. Vaak hebben ze te maken met maatschappelijke betrokkenheid. Voorbeelden hiervan zijn betrokkenheid bij een politieke partij, een sportteam coachen, een bestuursfunctie bij een sportclub of een hospice, een eigen bedrijf runnen, etc. 

Waarom nevenactiviteiten het vermelden waard zijn

Nevenactiviteiten zijn meestal niet het soort werk waarvoor je gestudeerd hebt en waarmee je brood op de plank brengt. Toch doe je er waardevolle ervaring mee op. Ze vergroten je (sociale) vaardigheden en je bouwt hiermee aan je karakter. Het kan een welkome aanvulling zijn op de vaardigheden die je tijdens jouw dagelijkse werk nodig hebt, of ze kunnen je bestaande professionele vaardigheden juist verder versterken. 

Wanneer je een carrièresprong maakt of net begint op de arbeidsmarkt, kan je het gebrek aan werkervaring in een branche soms goedmaken met de ervaring, kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens jouw nevenactiviteiten. Als je een carrièreswitch maakt en na jaren op kantoor nu opeens aan de slag wil in de zorg, dan helpt het als je mantelzorg of sociaal vrijwilligerswerk op je cv hebt staan. En als je aan de slag wilt in de communicatie, is een nevenactiviteit zoals een succesvolle blog of YouTubekanaal een toonbeeld van jouw communicatieve kwaliteiten. 

Expert tip

Met nevenactiviteiten kun je aantonen dat je over bepaalde kennis, ervaring en vaardigheden beschikt. 

Een gat in je CV wegwerken, zo doe je dat
Gerelateerde artikelen
Een gat in je CV wegwerken, zo doe je dat

Heb je een gat in je cv en weet je niet hoe je dat kan aanpakken? Zó ga je er het beste mee om:

Welke nevenactiviteiten zijn geschikt voor je cv?

Welke nevenactiviteiten je wel en niet vermeldt hangt sterk af van je werkervaring. Ben je net klaar met je opleiding, en heb je alleen nog maar een bijbaantje bij de Albert Heijn gehad? Dan is het goed om te laten zien dat je maatschappelijk betrokken bent, door te benoemen dat je al jaren collecteert of zwerfvuil opruimt. Maar heb je het begin van je carrière al achter de rug? Dan wil je de kostbare ruimte op je cv niet vullen met een nevenactiviteit die je maar heel af en toe doet, zoals collecteren. 

Net als bij je werkervaring raden we je aan om vooral recente nevenactiviteiten te benoemen. Als je 5 jaar geleden een succesvolle blog had maar al tijden geen blogposts meer hebt geschreven, is dat nu niet zo relevant meer. Hier is wel een uitzondering op: als oudere nevenactiviteiten veel beter aansluiten bij de functie waarop je nu solliciteert kan je best wél die oude koeien uit de sloot halen. 

Cursussen op je cv vermelden: wel of niet?
Gerelateerde artikelen
Cursussen op je cv vermelden: wel of niet?

Is het slim om cursussen, masterclasses en workshops op je cv te noemen? Welke cursus noem je wel en welke niet? En hoe vermeld je cursussen op je cv?

Welke nevenactiviteiten móet je vermelden?

Er zijn situaties waarin je nevenactiviteiten altijd dient te vermelden, ook als je cv eigenlijk al vol is. Werkgevers kunnen namelijk bepaalde nevenactiviteiten verbieden, of er restricties voor opleggen. 

Een voorbeeld is wanneer je een eigen onderneming hebt die direct of indirect concurreert met het bedrijf waar je voor solliciteert. Ook als het imago van je bedrijf geschaad kan worden door je nevenwerkzaamheden moet je dit van tevoren vermelden. Bijvoorbeeld als je een actieve vrijwilliger bent van Milieudefensie, terwijl het bedrijf het net aan de stok heeft gehad met deze organisatie. 

Expert tip

Controleer altijd je arbeidscontract en een eventueel personeelshandboek of er een nevenwerkzaamhedenbeding in staat. Controleer wat je wel en niet mag doen aan nevenactiviteiten en zorg ervoor dat je je hier aan houdt. Wanneer je een nevenactiviteitenbeding overtreedt, mag je werkgever een sanctie opleggen. 

Hoe je jouw nevenactiviteiten vermeldt

Als je een starter bent zijn je nevenactiviteiten erg belangrijk. Misschien straalt er nog weinig werkervaring van jouw cv af, maar dat betekent niet dat je nog groen achter de oren bent. Je laat met het vermelden van je nevenactiviteiten zien dat je gráág je mouwen opstroopt en goed bent met mensen. 

Ook als je al wat langer werkt, zijn die nevenactiviteiten van harte welkom op je cv. Werkgevers zien graag dat je maatschappelijk betrokken bent of aan vaardigheden buiten je eigen vakgebied werkt. Als je buiten werktijd behoorlijk actief bent (geweest), zal je een selectie moeten maken. Hierbij moet je goed nadenken over het beeld dat je van jezelf wilt scheppen. 

Twijfel je of een activiteit een goed beeld van jou geeft voor een bepaalde functie, laat deze dan weg. Hieronder zie je twee voorbeelden van nevenactiviteiten en hoe wij die op een cv zouden zetten. 

2010-2013 Leidinggevende bij scoutingvereniging Verantwoordelijk voor de algehele leiding en het opzetten van activiteiten en evenementen. 

2009 Vrijwilligerswerk in Oeganda Bouwen van basisschool en toiletgebouw in Kanyanga (Bukeda District).

Probeer bij het vermelden van nevenactiviteiten niet de indruk te wekken dat ze teveel tijd opslokken en jouw dagelijkse werk in de weg kunnen zitten. Een bedrijf moet niet denken dat nevenwerkzaamheden je te moe of ongeconcentreerd maken om je echte baan goed te kunnen uitvoeren. 

Een cv-sjabloon gebruiken in Word: zó werkt dat
Gerelateerde artikelen
Een cv-sjabloon gebruiken in Word: zó werkt dat

Wil jij een cv-sjabloon gebruiken in Word? Moderne, creatieve en degelijke cv-templates in Word zijn gratis te downloaden en makkelijk aan te passen. Zó gebruik je een cv-template in Word.

Waar horen nevenactiviteiten te staan op je cv?

Omdat nevenactiviteiten behoorlijk waardevol kunnen zijn, verdienen ze het om relatief hoog op een cv te staan. Daarom staan ze over het algemeen direct onder de werkzaamheden en opleidingen. Hieronder een nevenactiviteiten voorbeeld cv:

Voorbeeld cv nevenactiviteiten
Voorbeeld cv nevenactiviteiten

We wensen je veel succes bij het afmaken van jouw cv en veel plezier bij dat onvermijdelijke sollicitatiegesprek. CVster.nl heeft veel blogs boordevol tips. Ons doel is om jou aan die felbegeerde baan te helpen! Daarom hebben we ook een handige cv-bouwer waarmee je voor iedere sollicitatie in een handomdraai een cv en sollicitatiebrief op maat maakt.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV13 minuten leestijd
Sterke punten cv
Sterke punten cv
CV20 minuten leestijd
Buitenlandervaring op je cv zetten
Buitenlandervaring op je cv zetten
CV9 minuten leestijd
Leeftijd of geboortedatum op je CV vermelden?
Leeftijd of geboortedatum op je CV vermelden?
CV23 minuten leestijd
10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv + voorbeelden
10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren