1. Home
  2. Blog
  3. CV
  4. Vrijwilligerswerk op mijn CV vermelden?
Geschreven door Rolf BaxRolf Bax

Vrijwilligerswerk op mijn CV vermelden?

11 minuten leestijd
Vrijwilligerswerk op mijn CV vermelden?
Moet je vrijwilligerswerk nou wel of niet op je cv vermelden? En waarom wel of niet? Dat hangt van meerdere factoren af. Welke? Lees het in deze blogpost!

Wanneer je op een baan solliciteert, wil een potentiële werkgever weten wat voor werkervaring je hebt. De nadruk ligt hierbij meestal op betaald werk, omdat je daar over het algemeen voor opgeleid bent en meer verantwoordelijkheden hebt dan bij vrijwillig werk. Maar betekent dat dat vrijwilligerswerk niet interessant is en je daar geen ervaring op doet? Zeker niet!

Vrijwilligerswerk: slim om wél op je CV te plaatsen

Het hangt echt af van het soort vrijwilligerswerk dat je deed en van de vacature waarvoor jij je kandidaat stelt. Toch is het in de meeste gevallen wenselijk om wel vrijwilligerswerk op je cv te vermelden. Vaak is het inhoudelijk namelijk te vergelijken met betaalde werkervaring. Het feit dat je jouw vrije tijd opoffert voor onbetaald werk, zegt daarnaast ook veel over je karakter.

Bovendien kan het voor jongeren of starters met een beperkt cv een ideale methode zijn om je te onderscheiden. Dat gaat ook op als je een gat in je cv hebt, bijvoorbeeld omdat je als ouder een paar jaar thuis voor de kinderen hebt gezorgd. Als je een gat op je cv kan opvullen met vrijwilligerswerk, kan een recruiter bijvoorbeeld de volgende conclusies trekken aan de hand van je cv:

1. Je hebt duidelijke waarden en vrijgevende mindset

Als je vrijwillig anderen helpt, betekent het dat je volop in de maatschappij staat en het belangrijk vindt om een steentje bij te dragen. Dezelfde waarden die je ertoe bewegen om vrijwilliger te zijn, worden tussen collega’s onderling zeer gewaardeerd, en dat geldt helemaal bij externe partijen zoals klanten en leveranciers.

Wanneer je je vrijwilligerswerk toevoegt aan je cv, maak je je cv een stuk persoonlijker. Het zegt namelijk veel over het type persoon dat je bent.

2. Je zit vol daadkracht en motivatie

Ga er maar eens aan staan: een baan, studie of kinderen opvoeden, en daarnaast nog eens vrijwilligerswerk doen. Als je dat volhoudt, is dat voor potentiële werkgever een indicatie van je energie, intrinsieke motivatie, doorzettingsvermogen en werklust. Ook als je een tijdje werkloos bent geweest maar toch vrijwilligerswerk bent blijven doen, maakt dat een goede indruk. Je bent niet iemand die een uitkering zomaar accepteert: je steekt je handen graag uit de mouwen!

Expert tip

Heb je bijvoorbeeld langdurig gezorgd voor een ziek familielid of vriend en wil je nu solliciteren voor een baan als verpleegkundige? Dan is het slim om je vrijwilligerswerk als mantelzorger te benoemen in je cv. Dankzij jouw vrijwilligerswerk heb je namelijk een directe connectie met je werkgever en heb je een streepje voor op andere kandidaten.  

3. Je bent van alle markten thuis

De kans is groot dat je bij je vrijwilligerswerk andere taken hebt dan de baan waarop je solliciteert. Je gaat bijvoorbeeld veel meer met mensen om in een verzorgende rol, of je werkt met je handen terwijl je op de ‘betaalde werkvloer’ vooral met je hoofd werkt. Zo zullen de taken in je betaalde baan en je onbetaalde betrekking elkaar prima aanvullen, waardoor je zowel professioneel als persoonlijk in balans blijft.

Expert tip

Heb je vaardigheden opgedaan in vrijwilligerswerk waar je in een betaalde baan ook voordeel aan hebt? Zodra het vrijwilligerswerk een duidelijk verband heeft met de functie waarop je solliciteert, is jouw vrijwilligerswerk een fantastische aanvulling in je cv! Bijvoorbeeld als je in de lokale kringloopwinkel hebt gewerkt: in deze vrijwilligersfunctie heb je ervaring opgedaan met teamwork, teambuilding, klantenservice, recyclen, organiseren, sorteren en wellicht nog veel meer. Benoem die vaardigheden in je cv.

4. Je bent continu jezelf aan het ontwikkelen

Wij zeiden het hierboven al: als vrijwilliger werk je aan interpersoonlijke vaardigheden en kwaliteiten. Op die manier bouw je – wellicht geheel onbewust – aan je zelfvertrouwen en doe je zelfkennis op. 

En zit je tussen twee banen? Dan geeft vrijwilligerswerk je een reden om uit bed te komen en een gezond dagritme te behouden.

Expert tip

Wie als vrijwilliger aan de slag gaat, bouwt meteen een mooi netwerk op.

Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat
Gerelateerde artikelen
Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat

Welke nevenactiviteiten zijn vermeldenswaardig op je cv? En hoe vermeld je ze? Bekijk de info en voorbeelden.

Wanneer vrijwilligerswerk niet op je cv zetten

Hoewel vrijwilligerswerk je net dat extra zetje kan geven, is het niet altijd verstandig om vrijwilligerswerk op een cv te vermelden. Soms is een cv al te lang en zou een vermelding van vrijwilligerswerk om een extra velletje papier vragen. En aangezien een cv maar één of twee pagina’s mag zijn, is vrijwilligerswerk benoemen soms zonde van de beperkte ruimte. 

Daarnaast kan het zijn dat het type vrijwilligerswerk dat je doet of deed je het verkeerde imago kan geven. Dat je actief was in de feestcommissie van je studentenvereniging is iets wat je liever weglaat als je voor een serieuze functie als, we noemen maar wat, financieel directeur solliciteert. 

Expert tip

Wanneer je vrijwilligerswerk relevant is voor de baan waarop je solliciteert, is het juist wel verstandig om het te vermelden op je cv, ook al wordt je cv daardoor langer. 

In de regel betekent twijfel over het vermelden van vrijwilligerswerk dat je het maar beter kan weglaten. Als je het later toch passend of relevant vindt, kan je het tijdens het sollicitatiegesprek altijd nog benoemen.

Is je vrijwilligerswerk heel lang geleden, of heb je een soortgelijke functie gedaan maar dan betaald, of is je vrijwilligerswerk totaal niet relevant voor de functie waarop je solliciteert en heb je voldoende betaalde werkervaring? Dan kan je vrijwilligerswerk beter weglaten op je cv - zonde van de ruimte. 

Expert tip

Mocht het bedrijf waarop je solliciteert dezelfde waardes en missie hebben als jouw vrijwilligerswerk, vermeld jouw vrijwilligerswerk dan op je cv. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg bedrijven die juist op zoek zijn naar kandidaten die erg maatschappelijk betrokken zijn. 

Wanneer moet je wel of niet vrijwilligerswerk vermelden op je cv? 

Wel
  • Wanneer het aansluit bij de vacature of bedrijf
  • Wanneer je weinig werkervaring hebt
  • Wanneer er specifiek om wordt gevraagd
  • Wanneer er aangegeven is dat ze een kandidaat zoeken die erg maatschappelijk betrokken is
Niet
  • Wanneer je vrijwilligerswerk totaal niet relevant is
  • Wanneer je cv zonder vrijwilligerswerk al twee volle A4tjes beslaat
Expert tip

Als je weinig werkervaring hebt doordat je bijvoorbeeld een student bent of een stageplek zoekt, zet dan gerust je vrijwilligerwerk op je stage cv

Cursussen op je cv vermelden: wel of niet?
Gerelateerde artikelen
Cursussen op je cv vermelden: wel of niet?

Is het slim om cursussen, masterclasses en workshops op je cv te noemen? Welke cursus noem je wel en welke niet? En hoe vermeld je cursussen op je cv?

Waar in je cv vermeld je vrijwilligerswerk?  

Relevant vrijwilligerswerk is dus ontzettend waardevol om op je cv te zetten, maar wat is de perfecte locatie om vrijwilligerswerk neer te zetten? Een ding is zeker: verstop het niet onder het kopje ‘Overige’. Vrijwilligerswerk is immers een belangrijke ervaring en het mag dus rustig op een prominente plek staan. Hieronder onze adviezen: 

Optie 1:  Heb je weinig vrijwilligerswerk gedaan? Plaats dan je vrijwilligerswerk direct na je werkervaring. 

Optie 2: Heb je veel vrijwilligerswerk gedaan bij diverse organisaties? Plaats jouw vrijwilligerswerk als een apart onderdeel op je cv. Hierdoor kan je laten zie wie jij als persoon bent en welke normen en waarden je belangrijk vindt. Het laat namelijk zien dat je intrinsiek gemotiveerd bent: een fijne eigenschap in de ogen van werkgevers.

Voorbeeld van vrijwilligerswerk op je cv

Hoe vermeld je vrijwilligerswerk op je cv? Meestal doe je dit onder een kopje “Nevenactiviteiten”, of onder een specifiek kopje “Vrijwilligerswerk”. Je kan er ook voor kiezen om omvangrijke vrijwillige functies onder het kopje “ Werkervaring” te zetten, maar vermeld dan wel altijd dat het een onbezoldigde (oftewel, onbetaalde) functie was. Hieronder een voorbeeld van hoe je vrijwilligerswerk op je cv kan zetten: 

2017-2020 Leidinggevende bij scoutingvereniging Verantwoordelijk voor de algehele leiding en het opzetten van activiteiten en evenementen.

  • Meer dan 15 evenementen gecoördineerd in twee verschillende landen.
  • Verzorgde de briefing en het draaiboek voor meer dan 25+ medewerkers. 

2016 Vrijwilligerswerk in Oeganda Bouwen van basisschool en toiletgebouw in Kanyanga (Bukeda District).

  • Fundering gelegd van klaslokalen en het toiletgebouw
  • Muren van klaslokalen geschilderd 
  • Geholpen bij de aanleg van het sanitair
Expert tip

Presenteer je vrijwilligerswerk kort maar krachtig - net zoals je werkervaring. Zet je meest recente werkzaamheden eerst en omschrijft precies wat je deed en (indien mogelijk) welke resultaten je boekte (door gebruik te maken van duidelijke actiewoorden). Zo weet een recruiter precies weet welke impact je hebt gemaakt.

Op CVster.nl kan je eenvoudig vrijwilligerswerk toevoegen aan je curriculum vitae. Kies een template en maak een apart kopje aan voor vrijwilligerswerk. Een cv opstellen met onze cv-maker is snel, simpel en voordelig. Probeer het vandaag nog!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV14 minuten leestijd
25 Belangrijke analytische vaardigheden voor je cv
25 Belangrijke analytische vaardigheden voor je cv
Sollicitatiegesprek10 minuten leestijd
Slechte eigenschappen: zo vertel je erover
Slechte eigenschappen: zo vertel je erover
Carriere9 minuten leestijd
Vind werkgeluk in de zorg, overheid en onderwijs
Vind werkgeluk in de zorg, overheid en onderwijs
CV13 minuten leestijd
Hoe populair is de profielschets in Nederland?
Hoe populair is de profielschets in Nederland?
Alles Doorbladeren