1. Blog
  2. CV
  3. Hoe lang mag een cv zijn?

Hoe lang mag een cv zijn?

14 minuten leestijd
Hoe lang mag een cv zijn?
Als je solliciteert met een veel te lang cv, loop je het risico om op de nee-stapel te belanden. Hoe lang mag een cv eigenlijk zijn? Je leest het in dit blog.

Wanneer je gaat solliciteren op die mooie vacature zijn twee dingen vereist: een overtuigende sollicitatiebrief en een indrukwekkend cv. Het woordje indrukwekkend nemen we in dit geval letterlijk: je cv moet de recruiter namelijk in één oogopslag een compleet beeld van jezelf geven.

Wist je dat recruiters gemiddeld slechts 6 seconden naar je cv kijkt? Dat is erg kort, zeker wanneer het afzet tegen de uren die je erin stak. Na deze 6 seconden velt de recruiter zijn oordeel: je bent interessant voor de vacature of niet. 

Geen wonder dat je zorgvuldig aandacht aan je cv wilt besteden! Een van de belangrijkste vragen die dan ook bij kandidaten hebben is: hoeveel pagina’s mag een cv eigenlijk zijn? Laten we meteen maar de deur in huis vallen: maximaal 2 A4'tjes.

Wel
  • Een cv van één of maximaal twee pagina’s
  • Verwerk alleen relevante informatie in je cv
  • Gebruik een recruiter geteste template
  • Benut de lay-out van je cv optimaal
Niet
  • Een cv van langer dan twee pagina’s
  • Je cv dubbelzijdig printen
  • Elke vierkante centimeter willen vullen
  • Onnodig veel details geven in je cv
  • Irrelevante en oude baantjes toevoegen
  • Verouderde vaardigheden en certificaten toevoegen

De perfecte lengte van een cv

Ooit een eindeloos verslag gelezen dat maar niet to-the-point kwam? Je kent het wel: zo’n lang verslag, waarbij je bijna in slaap viel? Dat is precies wat je wilt voorkomen met je cv. 

Recruiters zien talloze cv’s en hebben weinig tijd. Zodra ze op zoek moeten naar informatie, beland je al snel op de nee-stapel. Je cv moet dus een zo goed mogelijke indruk geven van wie je bent, en makkelijk scanbaar zijn. De reden hiervoor is simpel: het eerder genoemde tijdgebrek van de recruiter. 

Maar wat is dan wel de perfecte lengte van een cv? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Als vuistregel kun je echter een maximumlengte van twee pagina's hanteren (daar bedoelen we dus twee kantjes A4-papier mee). Maar het exacte antwoord verschilt per persoon. 

Als je een starter bent op de arbeidsmarkt of heel lang dezelfde baan hebt gehad, dan kom je waarschijnlijk niet boven één kantje uit. Maar ben je al wat ouder of heb je al decennialange werkervaring, dan kan je waarschijnlijk wel vijf pagina’s vol schrijven met jouw werkervaringen. Maar de kunst is om dat juist niet toe doen. Het gezegde ‘less is more’ gaat hier zeker op. Benoem alleen wat relevant is voor de functie waarop je solliciteert. 

Expert tip

Een cv kan 1 of 2 pagina’s zijn. Relevantie is hier het sleutelwoord. Geef alleen relevante informatie. Past dat op één A4’tje? Top. Heb je twee kantjes nodig. Ook prima. Zo lang de informatie op je cv, maar beknopt en relevant is (én natuurlijk bijdraagt aan een compleet beeld van jou).

Statistisch overzicht

Wist je dat recruiters het liefst een cv van 2 pagina’s zien? Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat recruiters bijna twee keer langer naar een cv van 2 kantjes kijkt. Zodra het gaat om vacatures op managementniveau, wordt een cv van twee A4tjes nog belangrijker. Onderzoek toont namelijk aan dat recruiters een cv van twee pagina’s, 2,3 keer vaker prefereren dan een cv van 1 kantje.

Wat is de beste lengte van een cv?

De beste lengte van een cv verschilt per branche. In de retail sector is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat kandidaten hun ervaring en opleidingen op één velletje kwijt kunnen. In de IT zijn vaak twee volle pagina’s nodig om alle opleidingen, cursussen en programmeerervaring op te sommen. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken wanneer je denkt dat je cv te lang is. Maar nogmaals: houd het kort en bondig, en niet meer dan twee A4’tjes. 

Ook als je van carrière switcht kan je het waarschijnlijk kort houden: werkervaring en opleidingen die totaal niet relevant zijn hoef je niet te vermelden.

Expert tip

De lengte van cv hangt af van je situatie. Ben je al verder in je carrière? Dan heb je waarschijnlijk meer ruimte nodig om alle relevante werkervaring op te sommen. Maak er alleen geen boekwerk van. 

Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

Hoe ver ga terug op je cv?

Vaak vragen mensen zich af hoe ver je eindelijk terug moet gaan op je cv? Moet je bijvoorbeeld je eerste baantje vermelden? En hoe zit het eigenlijk met je hobby's en vrijwilligerswerkzaamheden? Het antwoord is simpel: alleen als het relevant is voor je nieuwe functie. 

Natuurlijk is het belangrijk om je persoonlijkheid ten toon te stellen, maar dat kan je het beste doen door een spraakmakende profielschets te schrijven. Je eerste baantje bij de supermarkt is niet relevant als je solliciteert op een Senior Programmeur functie. Maar je baantje als vakkenvuller kan wel weer relevant zijn als je solliciteert als regionale manager bij de Lidl. 

Hetzelfde geldt voor je vrijwilligerswerk. Was je in het verleden een vrijwilliger bij de dierenambulance? Dan kan je dat zeker op je cv vermelden als je solliciteert op een baan als paardenmasseur of een bedrijf dat een sterke verbintenis voelt met dieren. Maar voegt je vrijwilligerswerk niks toe aan je nieuwe baan en kom je ruimte te kort? Dan haal je het gerust weg. 

" De winnende kansen voor een cv"
De winnende kansen voor een cv

Hoeveel banen zet je op je cv?

Niet alle functies hoef je op je cv te zetten. Vooral wanneer je veel werkervaring hebt, kan het zijn dat je niet alle banen op je cv wilt vermelden, om je cv beknopt te houden. Een goede vuistregels is alleen 10 tot 15 jaar relevante werkervaring op je cv te vermelden. Een bijbaantje als taxichauffeur is dus niet meer relevant als je solliciteert als risicomanager bij een grote woningcorporatie. Voor sommige mensen betekent dat 1-3 banen en bij mensen met veel werkervaringen 3-8 banen. 

Kun je zwart werk op je cv zetten?

Zwart werk kun je beter niet op je cv zetten. Zwart werk is immers illegaal en strafbaar. Als de belastingdienst erachter komt, kun je als particulier een boete krijgen van 4.000 euro en de werknemer zelfs een boete van 8.000 euro per illegale werknemer.

Hoe hou je een cv kort? 

Een goede manier om je cv beter leesbaar te maken, is door alleen relevante informatie te verwerken in je cv. Maar heb je nog steeds te weinig ruimte? Dan kan je kijken wat je nog meer kan weghalen. 

Heb je bijvoorbeeld een cursus Microsoft Excel gehaald in 1988? Haal die gerust weg. Verouderde certificaten en vaardigheden, voegen vaak weinig toe. Hetzelfde geld voor oude (bij)baantjes, stageplekken: alles wat geen waarde toevoegt voor je nieuwe baan haal je weg. Bekijk dus je cv met een kritische blik. 

In andere woorden: Marie Kondo je cv. Zet alleen op je cv wat echt ‘joy sparkt’ bij je recruiter. Dat vergt een vleugje inlevingsvermogen en visueel inzicht. 

Hieronder vertellen we je hoe je die kantjes het beste kan presenteren (hint: niet dubbelzijdig printen en gebruik deze gebruiksvriendelijke templates). 

Expert tip

Naast verouderde informatie weglaten kan bij je werkervaring ook veel ruimte besparen door niet teveel te vermelden. Hou het bij de werkgever, plaats, data, je prestaties en je verantwoordelijkheden. Dat maakt je cv stukken overzichtelijker voor de ontvanger. 

Presentatie en lay-out van je cv

Hoe je de informatie op je cv rangschikt en presenteert, heeft een grote invloed op de lengte van je cv. Dat kan goed nieuws voor je zijn, want vaak kan je met een andere lay-out toch al je informatie kwijt op een cv van één of twee pagina’s. Daarmee bedoelen we niet dat je het lettertype kleiner moet maken, want dat kan heel irritant zijn voor een recruiter. Natuurlijk wil je het wel leesbaar houden. Zie hieronder een goed voorbeeld van een nette lay-out:

Voorbeeld cv

We raden je aan om de kantjes van je cv op aparte vellen te printen. Bij een cv van twee pagina’s, print je dus elke pagina dan op een apart vel A4-papier. Om te voorkomen dat de velletjes van elkaar gescheiden raken, kan je ze met een paperclip aan elkaar hechten. Een nietje is ook een idee, maar kan door sommige recruiters als minder professioneel worden gezien.

Expert tip

Maak een cv op A4-formaat, maximaal 2 pagina’s en met voldoende witruimte zodat het makkelijk scanbaar blijft voor recruiters. Ook witruimte aan de zijkant is handig: dan kan de selecteur daar aantekeningen in maken.

CVster.nl helpt je bij het maken van een overzichtelijk en beknopt cv. Omdat je het beste voor iedere vacature een cv op maat kan maken, kan daar heel wat tijd en moeite in gaan zitten.

Dankzij onze online tool ben je daar echter zo klaar mee: professionele cv’s en sollicitatiebrieven maak je in een handomdraai dankzij onze veelzijdige templates. Het is een kleine investering; helemaal wanneer je beseft dat je er je droombaan mee kan scoren! 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV14 minuten leestijd
Sterke punten cv
Sterke punten cv
CV13 minuten leestijd
Mag je kleuren in je cv gebruiken?
Mag je kleuren in je cv gebruiken?
CV14 minuten leestijd
De volgorde van onderdelen op je cv
De volgorde van onderdelen op je cv
CV20 minuten leestijd
Je cv maken met Europass: jouw complete gids met tips & tricks
Wat is een Europass-cv?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren