Werkgevers zijn gek op ambitieuze kandidaten. Iemand die ambitieus is, heeft een duidelijk doel voor ogen en laat zich niet van de wijs brengen door tegenslagen.
Ambitieuze medewerkers storten zich vol enthousiasme en energie op hun werk. Precies waar werkgevers van houden!
Zet je ambities op je cv
Werkgevers zoeken mensen met ambities. Waarom? Omdat hun enthousiasme en motivatie aanstekelijk werken. Als iemand altijd vol goede moed aan de slag gaat, zullen collega’s vaak ook net een beetje harder lopen. Uiteindelijk zal dat voor betere bedrijfsresultaten zorgen.
Bij de zoektocht van een recruiter naar de perfecte kandidaat kan je ambitie de doorslaggevende factor zijn.
Het is dan ook een goed idee om je ambities al vóór het sollicitatiegesprek kenbaar te maken. Dat doe je zowel in je sollicitatiebrief als op je cv.
Voordat we je praktische tips geven over het hoe en wat, is het goed om even stil te staan bij wat ambitie eigenlijk is en wat het niét is.
Wat zijn ambities?
De definitie van ambitie volgens Wikipedia:
Ambitie, ook wel eerzucht genoemd, is het "streven om carrière te maken" en de daarmee vaak gepaard gaande "zucht, dorst naar eer of roem". In meer algemene zin is ambitie het streven naar een bepaald doel. Ambitie in positieve zin is het streven om een bepaalde taak of functie beter uit te voeren.
Het woord “eerzucht” lijkt erop te duiden alsof ambitie alleen maar afhankelijk is van externe factoren, de waardering van anderen. Maar ambitieus zijn kent natuurlijk ook innerlijke drijfveren:
- trots zijn op jezelf
- niet goed kunnen stilzitten
- houden van nieuwe dingen en verandering
Zo kan een wetenschapper bijvoorbeeld de ambitie hebben om het bestaan van buitenaards leven te bewijzen, of een teamleider de ambitie hebben om uiteindelijk directeur te worden. Niet eens om waardering van anderen te krijgen, maar om voor jezelf die stap verder te zetten.
Ambitie is een van de vele manieren om voldoening en eigenwaarde uit je werk te halen - en zo het bedrijf waar je werkt een stapje verder te brengen.
Het woord Ambitieus heeft soms een negatieve bijklank. Dat zijn mensen die te ver gaan met hun ambitie en onrealistisch worden. Ze lopen te hard van stapel en verwachten van anderen dezelfde mate van ambitie. Trap niet in die valkuil!
Welke competenties heb je nodig voor ambitie?
Niet iedereen is ambitieus, dat heb je hier boven al kunnen lezen. Innerlijke drijfveren wakkeren ambitie aan. Daarnaast heb je competenties nodig om ambitieus te zijn. Deze vier competenties stimuleren ambitie en de wens om je ambities na te jagen:
1. Lef
Wie ambities heeft, heeft moed, dapperheid en durf nodig om ze te realiseren. Kortom, een gezonde portie lef om de benodigde risico's te nemen die nodig zijn om de ambitieuze doelen te halen.
2. Doelgerichtheid
Heb je ambities, dan stel je jezelf ambitieuze doelen. Ambitieuze doelen zijn doelen die flink wat inspanning vragen om bereikt te worden. Ambitieuze doelen vergen hard werk en toewijding. Een goed doel is SMART geformuleerd:
- specifiek
- meetbaar
- aantrekkelijk
- realistisch
- tijdgebonden
Wanneer een ambitieuze werknemer een SMART doel stelt, helpt de competentie doelgerichtheid bij het behalen van het doel.
3. Resultaatgerichtheid
Naast doelgerichtheid is resultaatgerichtheid minstens zo belangrijk.
Wat is het verschil tussen doelgerichtheid en resultaatgerichtheid?
Een voorbeeld maakt dat duidelijk:
Je doel is om een boek te schrijven in de categorie persoonlijke ontwikkeling en dat boek zelf te publiceren.
- Doelgericht werken betekent dat je dagelijks 1000 woorden schrijft zodat je uiteindelijk een boek van 70.000 woorden in handen hebt.
- Daarnaast zoek je uit hoe je in eigen beheer een boek kunt uitgeven.
- Natuurlijk wil je dat de lezers van je boek ermee geholpen zijn. Resultaatgerichtheid is daarbij essentieel. Tijdens het schrijven laat je proeflezers meelezen en verwerk je hun feedback in je teksten. Zo ontstaat er niet alleen een zelfhulpboek van 70.000 woorden, maar is je blik ook telkens gefocust op het beoogde resultaat van je boek: tevreden lezers die ermee geholpen zijn en je boek van harte aanbevelen bij vrienden en kennissen.
4. Initiatiefrijk
Wie ambities heeft, gaat niet zitten wachten op een gouden kans. Ambitieuze mensen creëren hun eigen kansen. Ze gaan actief op zoek naar mogelijkheden, boren hun netwerk aan, leren nieuwe vaardigheden en grijpen kleine en grote kansen aan als die zich voordoen.
Wie duidelijke ambities heeft, ziet het ook eerder wanneer zich een kans voordoet die past bij de ambitie. Initiatief nemen vergroot te kans dat je jezelf in een positie brengt waaruit nieuwe dingen kunnen ontstaan.
Kan je ambitie ontwikkelen?
Ambitie is moeilijk te ontwikkelen. Het is een persoonlijke eigenschap die diep in je karakter verankerd zit.
Wat kan helpen om ambitieuzer te worden, is te focussen op de uitkomst en daar een plan bij te bedenken. Een voorbeeld:
Zou je meer verantwoordelijkheid willen in je baan, maar heb je niet de ambitie een nieuwe rol na te jagen? Focus je dan op 'meer verantwoordelijkheid' als doel en zet op een rij via welke wegen je meer verantwoordelijkheid naar je toe kunt trekken.
Zet daar een plan op en begin aan de uitvoering. Voor je het weet ontstaat er een vonkje ambitie wanneer de eerste voorzichtige resultaten zich aandienen.
Lees ook zeker ons blogs over persoonlijke ontwikkeling voor je carrière een sterk karakter ontwikkelen. Daarin vind je nog meer tips over zelfverbetering.
Waar toon je ambitie op je cv?
De perfecte plek om je ambities op je cv te etaleren is je persoonlijk profiel.
Een cv is vaak een droog document vol jaartallen, cijfers en prestaties. Een opsomming van wat je gedaan hebt, wat je verantwoordelijkheden waren en welke vaardigheden je in de vingers hebt. De profielschets is de plek waar je iets van je persoonlijkheid kan laten zien op je cv én meteen je ambities en doelstellingen kunt delen met de recruiter.
In Nederland plaatsen steeds meer sollicitanten een persoonlijk profiel op hun cv. In drie of vier regels geef je aan:
- wat voor persoon je bent,
- wat je beweegt en
- welk doel je voor ogen hebt.
Daarmee is het ook de plek om je ambitie en doelstellingen te laten zien.
Voorbeeld - ambitie in je persoonlijk profiel verwerken
Een profielschets met ambities erin verwerkt:
Gedreven, energiek en servicegericht zijn woorden die mij goed omschrijven. Als teamplayer haal ik voldoening uit het stellen en bereiken van doelen, 'elke dag een stapje beter' is mijn motto. Mijn persoonlijke target voor de komende jaren is het genereren van één miljoen euro omzet op jaarbasis.
Ambitie tonen is niet altijd nodig op je cv. Als je solliciteert op tijdelijk werk of een bijbaan voor tijdens je studie hoef je niet per se ambitieus te zijn, maar vooral een vriendelijke en harde werker.
4 aandachtspunten voor ambities op je cv noemen
-
Wel of niet je ambities vermelden.
Passen jouw ambities bij de doelstelling van de organisatie: go for it! Sluiten jouw ambities niet aan, noem ze dan niet (en heroverweeg je sollicitatie).
-
Ambities juist verwoorden.
Zeg niet dat je ambitieus bent, maar beschrijf jouw ambitie. Wat is je doel, wat streef je precies na? "Het is mijn ambitie om door te groeien tot salesmanager."
-
Herhaal je ambitie in je sollicitatiebrief.
Iemand die ambitieus is, heeft een missie. Die is gedreven, het hart is er vol van. En waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. Dus vergeet niet ook in je sollicitatiebrief nog een keer je ambitie uit te spreken.
-
Blijf bij jezelf.
Zuig geen ambities uit je duim die niet of nauwelijks bij jou horen. Wanneer de recruiter ernaar vraagt, zal hij snel genoeg zien dat je ogen niet twinkelen van enthousiasme als je ambities hebt verzonnen. Ook loop je het risico dat je nieuwe werkgever je wil helpen bij het realiseren van je ambitie en je bijvoorbeeld een opleiding aanbiedt waar je geen zin in hebt.
Een sollicitatiebrief die ambitie uitstraalt
Naast je cv, is ook je sollicitatiebrief of motivatiebrief een mooie plek om je ambitie te delen. Je hebt hier de ruimte om stil te staan bij de vraag: waarom wil je juist bij die organisatie werken, en waarom specifiek in die functie?
Het kan best lastig zijn om je enthousiasme op een persoonlijke en geloofwaardige manier over te brengen. Simpelweg schrijven dat je ambitieus bent volstaat niet. En het woord ‘uitdaging’ begint inmiddels ook een cliché te worden.
Beter kan je vertellen waar je plezier in hebt en welke werkzaamheden je voldoening geven. Schrijf in de sollicitatiebrief wat jou drijft in het leven.
Voorbeeld - ambitie in je sollicitatiebrief verwerken
Onderstaande quote is een mooi voorbeeld van iemand die op de functie van archivaris solliciteerde en zijn ambitie uitschreef.
Veel mensen vinden het vervelend om duizenden documenten in honderden mappen op te bergen. Ik geniet er juist van wanneer ik een goed gestructureerd archief zie groeien. Zo bewaren we onze geschiedenis op een goede manier voor de volgende generatie.
Wat ook kan, is voorbeelden noemen van je ambitie:
- Wil je beter worden in je werk? Zo ja, op welke vlakken?
- Naar welke functie zou je willen doorgroeien?
- Wil je leidinggeven, promoveren, specialiseren, ...?
Je kan hierbij inspiratie putten uit ambities en doelen die je op je cv hebt benoemd in je profielschets - maar voorkom wel dat je in je brief precies dezelfde woorden gebruikt als in je persoonlijk profiel!
Wees niet té ambitieus.
Het moet niet lijken alsof je liever nog vandaag dan morgen CEO bent. Ontzettende haast hebben op weg naar de top is niet handig - dan kan een recruiter denken dat je vast binnen een jaar of twee weer ontslag neemt, op zoek naar iets beters.
Laat zien dat je op zoek bent naar doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf zelf, en dat je heus niet verwacht dat je morgen al promotie krijgt.
Ambities in een sollicitatiegesprek benoemen
Tijdens een sollicitatiegesprek is de kans groot dat de interviewer vraagt naar je ambities. Bijvoorbeeld met de vraag Waar zie je jezelf over 5 jaar. Op die manier probeert de recruiter te ontdekken of jouw toekomstplannen en ambities in lijn liggen met wat de functie en de organisatie te bieden heeft.
Daarom zou nadenken over je ambities een vast onderdeel van je sollicitatievoorbereiding moeten zijn. Dan heb je een mooi antwoord voorbereid, een antwoord waarmee je jouw gedrevenheid laat zien en waarin je jouw persoonlijke en professionele doelen verweeft met de organisatiedoelen.
Aan de slag: je ambities in je cv vermelden
Heb je jouw doelen en ambities helder voor ogen? Tijd om ze in je cv te verwerken! Zoek een cv-template uit die bij je past en maak een professioneel cv waarmee je jouw ambities kunt realiseren.