1. Blog
 2. Carriere
 3. Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht

10 minuten leestijd
Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
Kunstwerk door:Anna Koroleva
Mentaal sterker worden doe je door goed voor jezelf te zorgen en daarnaast aan een aantal karaktereigenschappen te werken. Het resultaat? Je zit goed in je vel en kunt beter presteren op de werkvloer.

In dit blog lees je alles wat je wilt weten over mentale kracht en mentaal sterker worden:

 • Wat is mentale kracht?
 • Wat zijn de basisvoorwaarden om mentaal sterk te kunnen zijn?
 • Hoe kan je mentaal sterker worden?

Wat is mentale kracht?

Mentale kracht helpt je overeind te blijven als het leven je uitdaagt. Mentaal sterk zijn betekent dat je je gevoelens, gedachten en gedrag kunt managen. Je neemt de regie en doet wat nodig is om je doelen te bereiken. 

Mentale kracht heeft te maken met weerbaarheid. Je kunt tegen een stootje. Als er iets onverwachts op je pad komt, weet je hoe je op dat moment het beste kunt handelen. De juiste coping strategieën zorgen ervoor dat je in het moment met de situatie kunt omgaan. En is de situatie voorbij, dan laat je mentale veerkracht je weer terugveren zodat je de draad weer kunt oppakken. 

Mentale kracht is een grote component in een sterk karakter. In een eerder blog over sterke karakters lieten we zien dat mensen met een sterk karakter beschikken over veerkracht, doorzettingsvermogen, discipline, moed, integriteit, optimisme en onafhankelijkheid. Een aantal van deze karaktereigenschappen zie je ook weer terug in het setje eigenschappen dat hoort bij mentaal sterk zijn. 

Mentaal sterk zijn komt voort uit:

 • Leiderschap (de regie nemen, verantwoordelijkheid nemen en grenzen stellen)
 • Discipline (wilskracht, zelfdiscipline en zelfbeheersing)
 • Optimisme (realistisch positief in het leven staan)
 • Veerkracht (incasseren en terugveren, relaties hebben om op terug te vallen)
 • Doorzettingsvermogen (volhouden en volharden)
 • Zelfvertrouwen (zelfkennis, specifieke vaardigheden)

Wat zijn de basisvoorwaarden om mentaal sterk te kunnen zijn?

Naast de set eigenschappen die je nodig hebt om mentaal sterk te kunnen zijn, zijn er belangrijke basisvoorwaarden. Hoe beter je aan die basisvoorwaarden voldoet, hoe beter je in staat bent mentaal sterk in het leven te staan.

De basisvoorwaarden om mentaal sterk te kunnen zijn:

Basisvoorwaarde 1: Slaap

Slaapgebrek is van grote invloed op je mentale gesteldheid. Slaaptekort beïnvloedt het functioneren van je hersenen: je geheugen wordt minder, je komt moeilijker uit je woorden, je reactiesnelheid neemt af en je besluitvaardigheid keldert naar beneden. Ook tast het je gevoel voor tijd en ruimte aan. Mentaal sterk zijn wordt een stuk lastiger als je (chronisch) moe bent. Zorg dus voor voldoende nachtrust, dan kan je overdag meer aan.

Basisvoorwaarde 2: Voeding

Een uitgerust lijf is niet genoeg. Ook gezonde voeding draagt bij. Wanneer je voldoende vitamines, mineralen, koolhydraten, vetten en eiwitten binnenkrijgt, heb je meer energie en kan je fysiek maar aan. Je fysieke toestand beïnvloedt je mentale toestand. Dus wanneer je gezond eet, werk je automatisch aan je mentale kracht.

Basisvoorwaarde 3: Beweging en trainen

Naast goed slapen en gezond eten is ook je conditie van belang. De beste manier om fit te blijven is dagelijks voldoende beweegmomenten in te bouwen. Er zijn honderden blogs over geschreven, dus we beperken ons hier tot de tip om dagelijks te bewegen (bijv. een stukje lopen of fietsen), regelmatig op te staan als je een zittend beroep hebt en twee tot drie keer per week spierversterkende oefeningen te doen. Thuis of in de sportschool, net wat bij jou past. 

Basisvoorwaarde 4: Ademhalen

Tot slot noemen we ademhalen als basisvoorwaarde. Nogal logisch, want zonder zuurstof ben je snel klaar. Wat we eigenlijk bedoelen is dat je met een rustige ademhaling je stressniveau kan laten zakken. Een opgefokt hoofd is te druk om mentaal sterk en evenwichtig te zijn. Daarom is stressmanagement een basisvoorwaarde en rustig ademhalen is de snelste manier om je stresslevel te laten zakken. Adem maar eens vier keer diep in en blaas zo lang mogelijk uit. Wedden dat je een positief verschil voelt? 

Hoe kan je mentaal sterker worden?

Wie wat wil bereiken in het leven heeft discipline, doorzettingsvermogen, veerkracht en zelfvertrouwen nodig. Plus een dosis optimisme om tegenslagen te overwinnen en leiderschapskwaliteiten om de regie te houden over zijn eigen leven. Hoe kan je mentaal sterker worden zou wat dat betreft een mooie les zijn voor op de basisschool. Daar pluk je een leven lang de vruchten van.

Hoe kan je mentaal sterker worden als volwassene? De meesten van ons hebben het onderwerp 'mentale kracht' nooit meegekregen op school of thuis. Waar begin je als je merkt dat een gebrek aan mentale kracht je loopbaangroei in de weg staat? 

Mentaal sterker worden heeft tijd en aandacht nodig. Dat begint bij goed slapen, gezond eten, voldoende bewegen en rust in je hoofd. Want dan ben je fit genoeg om je mentale kracht überhaupt aan te spreken. 

Persoonlijke ontwikkeling voor je carrière
Gerelateerde artikelen
Persoonlijke ontwikkeling voor je carrière

Haal het beste uit jezelf en je carrière met persoonlijk ontwikkeling. Ga via zelfkennis en persoonlijke doelen naar ontwikkeling, groei en meer werkgeluk.

Maar wat kan je nog meer doen om mentaal sterker worden te stimuleren? Zijn er oefeningen om mentaal sterker te worden? We hebben een aantal tips om mentale kracht te ontwikkelen op een rijtje gezet:

 1. Denk positief. Train jezelf om de positieve kanten van negatieve gebeurtenissen in te zien. En als er écht niks goeds te bedenken valt, weet dan dat alles vanzelf voorbij gaat en na regen uiteindelijk altijd zonneschijn volgt.
   
 2. Stop met klagen en de schuld buiten jezelf te leggen. De slachtofferrol kiezen is een teken van mentale zwakte. Bij wegblijven dus! Mentaal sterker worden lift mee op een positieve houding en verantwoordelijkheid nemen. 
   
 3. Accepteer je tekortkomingen. Niemand is overal goed in en iedereen maakt fouten. Laat irreële verwachtingen over je zelf los en omarm de kunst van het falen. Mentaal sterker worden heeft niets te maken met perfect zijn, maar alles met zelfkennis en weten waar je sterke en zwakke punten liggen én die accepteren. 
   
 4. Neem de regie. Ga niet zitten afwachten, maar neem zelf het initiatief én de verantwoordelijkheid voor je doen en laten. En bedenk: problemen zijn er om op te lossen.
   
 5. Stel grenzen. Bepaal waar jouw grenzen liggen en bewaak ze. Door grenzen te stellen zal je mentaal sterker worden (er is immers moed voor nodig om 'nee' te zeggen). Bijkomend voordeel is dat je respect afdwingt als duidelijk wordt dat jij niet over je heen laat lopen en 'ja' zegt tegen alle rotklusjes en overwerk. 
   
 6. Baseer beslissingen op je eigen waarden en normen. Als je dicht bij jezelf blijft, handel je in lijn met je grenzen en houd je de regie.
   
 7. Doe waar je goed in bent. Het kost je minder energie, je geniet van wat je doet en het is een boost voor je zelfvertrouwen. 
   
 8. Doe waar je (nog) niet goed in bent. Af en toe je grenzen verleggen, nieuwe dingen uitproberen, fouten maken en daarvan leren zijn uitgelezen kansen om je mentale kracht te trainen.
   
 9. Stop met piekeren, start met nadenken. Piekeren brengt je nooit tot een oplossing. Constructief nadenken wel.
   
 10. Reflecteer regelmatig. Kijk regelmatig eens achterom naar de dag of een gebeurtenis. Wat gebeurde er, wat deed je en wat kan je daarvan leren voor de toekomst?
   
 11. Verbeter je relaties. Mentaal sterke mensen doen het ook niet allemaal alleen. Zij kunnen bouwen en vertrouwen op een klein groepje mensen met wie ze een betekenisvolle relatie hebben. Die verbinding met anderen helpt bij het reflecteren op situaties, het verwerken van gebeurtenissen en zorgt voor ontspanning en plezier.

Een laatste tip is om mentaal sterke mensen te observeren en te leren van hoe zij in het leven staan, naar situaties kijken en welke strategieën ze inzetten om met lastige situaties om te gaan. 

Dai Carter bijvoorbeeld. De oud-militair is mentaal krachtig en kan goed uitleggen wat daarvoor nodig is. Dai Carter schreef een boek over zijn tijd bij defensie en koppelt dat aan het thema mentaal sterker worden. 

In onderstaande video geeft hij vele voorbeelden en tips over hoe je mentaal sterker kan worden. Laat je niet misleiden door de de tekst 'uitstelgedrag voorkomen', de video gaat over mentale kracht, omgaan met stressvolle situaties, tegenslagen en negatieve gedachten. 

Verder lezen over eigenschappen en vaardigheden

The Elevator is het blog waarin we artikelen schrijven over alles rond cv’s, sollicitatiebrieven, solliciteren en carrière. Klik door naar ons blog om verder te lezen over je persoonlijke ontwikkeling als professional.

Klaar met lezen en benieuwd naar hoe we jouw droombaan binnen handbereik brengen? Check onze cv-templates en maak in enkele minuten een professioneel cv.

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV10 minuten leestijd
Internationale vergelijking: zoveel talen zetten we op het cv
Internationale vergelijking: zoveel talen op ons het cv
Sollicitatiegesprek14 minuten leestijd
Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden
Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden
Carriere9 minuten leestijd
Werken in de horeca? Dit zijn de belangrijkste horeca vaardigheden voor op je cv!
Werken in de horeca? Dit zijn de belangrijkste horeca vaardigheden voor op je cv!
CV16 minuten leestijd
Vaardigheden-CV
Functioneel
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren