1. Blog
 2. CV
 3. Zachte vaardigheden voor op je cv: ontdek alles over soft skills
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Zachte vaardigheden voor op je cv: ontdek alles over soft skills

19 minuten leestijd
Soft skills op je cv vermelden - tips
Soft skills zijn belangrijk bij het solliciteren: ze laten zien dat jij de juiste vaardigheden in huis hebt en een prettige collega bent. Lees hier hoe je soft skills in je cv zet.

Voor elke functie heb je specifieke vaardigheden nodig. Praktische vaardigheden en persoonlijke vaardigheden, oftewel hard skills en soft skills. Over de laatste soort gaan we het in dit artikel hebben. Soft skills, ofwel zachte vaardigheden, namelijk essentieel voor het goed uitoefenen van je beroep en verdienen dan ook een prominente plek op je cv.

Wat zijn soft skills?  

Een soft skill is een vaardigheid die iets zegt over je persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten. Meestal zijn deze interpersoonlijk van aard en zeggen ze dus iets over de manier waarop we naar de buitenwereld toe reageren of overkomen. Soft skills vinden hun oorsprong in persoonlijke kwaliteiten die we van nature hebben en gedurende ons leven ontwikkelen door studie, oefening en ervaring. Zo kan een extravert persoon uiting geven aan deze persoonlijke eigenschap door sterke communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Soft skills zijn subjectief en dus moeilijk te meten. 

Recruiters hechten veel waarde aan de zachte vaardigheden die je op je cv vermeldt, omdat ze iets zeggen over de manier waarop je omgaat met anderen en je algehele functioneren. Soft skills zijn overdraagbaar en dus neem je ze mee wanneer je van baan of zelfs carrièrepad wisselt. Vooral in banen met veel interne (collega’s) en externe (klanten) contacten zijn dit soort vaardigheden van groot belang. Denk aan feedback geven en ontvangen, klantgericht communiceren en samenwerken.

Voorbeelden van soft skills

Er zijn tal van zachte vaardigheden die je op je cv kunt vermelden. Enkele voorbeelden:

 • communiceren
 • samenwerken
 • delegeren
 • onderhandelingsvaardigheden
 • draagvlak creëren
 • spreken
 • prioriteiten stellen
 • plannen
 • feedback geven
 • kritisch denken
 • oplossingsgericht denken
 • creatief denken
 • stressbestendigheid
 • empathisch vermogen
 • netwerken

Verschil tussen hard en soft skills 

Zachte vaardigheden zijn de intermenselijke vaardigheden die je een leven lang blijft doorontwikkelen. Denk aan: conceptueel denken, effectief communiceren, time management, leiderschap en onderhandelen.

Harde vaardigheden (hard skills) zijn praktische of technische kennis en kunde die je nodig hebt om een functie succesvol uit te voeren. Harde vaardigheden zijn meetbaar zoals computerkennis of taalvaardigheid en vaak duidelijk gelinkt aan een beroep. Denk aan snoeien voor een hovenier, programmeren voor een developer en een infuus aanleggen voor een verpleger. 

Expert tip

Zowel zacht als harde vaardigheden zijn belangrijk op de werkvloer. Het is dan ook belangrijk om beide vaardigheden te laten zien in je cv en sollicitatiebrief.

Waarom zijn soft skills zo belangrijk? 

Zonder goede soft skills komen je praktische vaardigheden niet uit de verf. Stel je de resultaten van deze arbeidskrachten maar eens voor:

 • Een chef-kok die niet kan delegeren naar zijn sous-chefs: hij krijgt de gerechten niet tijdig op tafel.
 • Een freelancer zonder verkoopvaardigheden: hij zit chronisch zonder werk.
 • Een leerkracht die geen orde kan houden: zijn uitleg wordt niet gehoord door de chaos in de klas.
Taartdiagram dat laat zien waarom zachte vaardigheden duurzamer en belangrijker zijn
Taartdiagram dat laat zien waarom zachte vaardigheden duurzamer en belangrijker zijn

Hoe verschillen soft skills en persoonlijke kwaliteiten in betekenis van elkaar?  

De termen soft skills (zachte vaardigheden) en persoonlijke kwaliteiten (persoonlijke eigenschappen) worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zit verschil tussen:

 • Een persoonlijke kwaliteit is een eigenschap die je bezit dankzij je genen (erfelijkheid) en omgeving (opvoeding en sociaal milieu). Voorbeelden zijn: leergierig, zorgzaam, vriendelijk, geduldig, positief, voortvarend en nuchter.
 • Een soft skill is een activiteit of gedraging waarmee je uiting geeft aan die persoonlijke kwaliteit.

Voorbeelden die het verschil tussen soft skills en persoonlijke kwaliteiten duidelijk maken:

Persoonlijke kwaliteit Bijbehorende soft skills
leergierig lezen, luisteren, doorvragen, analyseren
zorgzaam aandacht geven, verzorgen, luisteren, helpen
consciëntieus controleren, plannen, zelfdiscipline, overwegen, objectief denken, doorvragen, onderzoeken, gedetailleerd zijn
behulpzaam mensen helpen
assertief nee zeggen, grenzen bewaken, duidelijk communiceren

Zoals je ziet is een persoonlijke kwaliteit een eigenschap en zijn de bijbehorende soft skills activiteiten en gedragingen.

Expert tip

Een persoonlijke kwaliteit is geen vaardigheid, maar valt wel onder de noemer ‘competentie’. Competenties zijn een combinatie van kennis, vaardigheden, gedrag en persoonlijke eigenschappen, die je in staat stellen om binnen een bepaalde rol goed te functioneren. Net als vaardigheden, zijn ook persoonlijke eigenschappen goed om op je cv te benoemen.

Soms zijn een kwaliteit en vaardigheid hetzelfde, maar dan anders verwoord (behulpzaam – mensen helpen). Soms zit er een duidelijk verschil tussen een kwaliteit en een vaardigheid waarmee je die kwaliteit laat zien (optimistisch - oplossingsgericht). 

Het kan ook zijn dat je een persoonlijke kwaliteit bezit en een van de bijbehorende soft skills nog niet. Je bent bijvoorbeeld consciëntieus, maar moet nog oefenen met de bijbehorende vaardigheden ‘ plannen’ en ‘doorvragen’. Of je hebt veel taalgevoel, maar moet nog leren hoe je een persbericht schrijft. 

6 zachte competenties en vaardigheden die goed staan op je cv

In een snel veranderende wereld is het belangrijk dat werknemers kunnen meebewegen. Er zijn van die soft skills die je elke dag nodig hebt op de werkvloer. Recruiters zijn dol op sollicitanten met de onderstaande 6 competenties en zachte vaardigheden:

 1. Leergierig: je leert graag nieuwe dingen.
 2. Klantgericht: je zet nét dat stapje extra voor de klant en denkt goed mee over het oplossen van diens probleem.
 3. Aanpassingsvermogen: je kunt goed omgaan met veranderingen en past je snel aan wanneer de situatie wijzigt.
 4. Sociale en communicatieve vaardigheden: samenwerken, overleggen, feedback geven en ontvangen, jezelf mondeling en schriftelijk kunnen uitdrukken: deze skills zijn stuk voor stuk onmisbaar op de werkvloer.
 5. Organisatorische vaardigheden: denk aan je eigen taken inplannen, projecten managen, agenda's afstemmen, evenementen organiseren etc.
 6. Probleemoplossend vermogen: je bent oplossingsgericht en in staat problemen en obstakels vakkundig de wereld uit te helpen.

Volgens CareerBuilder vinden recruiters soft skills minstens zo belangrijk als hard skills. In een onderzoek vroegen ze werkgevers welke specifieke competenties en zachte vaardigheden dan zoal belangrijk zijn. Hoe hoger het percentage, hoe vaker de competentie werd genoemd:

Vaardigheden waar werkgevers op zoek naar zijn  %
Sterke werkethiek 73%
Betrouwbaar 73%
Positief ingesteld 72%
Sterk gemotiveerd  66%
Teamspeler  60%
Goed georganiseerd  57%
Stressbestendig 57%
Communicatief 56%
Flexibel 51%
Zelfzeker 46%

Bekijk de vacature goed. Vaak geeft je toekomstige werknemer aan welke soft skills zij belangrijk vinden. Gebruik dan ook vaardigheden die in lijn zijn met de vacaturetekst. Lees bijvoorbeeld deze vacaturetekst van Indeed hieronder:

“Fiks jij een glimlach op het gezicht van iedere klant? HEMA zoekt winkelmedewerkers.”

Uit deze vacaturetekst valt meteen 1 belangrijke soft skill op: “klantgerichtheid”. Als junior kun je het beste deze soft skills dus op je cv zetten.

Gekopieerd!
Vaardighedenanalyse: dit zetten mensen op hun cv
Gerelateerde artikelen
Vaardighedenanalyse: dit zetten mensen op hun cv

Probeer je je lijst met vaardigheden in te korten? Onze analyse van miljoenen sollicitaties laat je precies zien welke vaardigheden en cursussen andere werkzoekenden op hun cv zetten.

Hoe zet je vaardigheden op je cv? 

Op je cv wil je jouw soft skills zo goed mogelijk laten aansluiten op de functie-eisen. Kijk daarom goed naar de vacaturetekst, daarin lees je waarschijnlijk al een aantal zachte vaardigheden die de werkgever belangrijk vindt. 

Daarnaast is het slim om soft skills te noemen die aansluiten op de vereiste harde vaardigheden. Voor een programmeur zijn dat bijvoorbeeld analyseren, nauwkeurig werken en probleem oplossend denken.

Bij het verwerken van soft skills in je cv zijn twee dingen heel belangrijk:

 1. De vaardigheden die je noemt, moet je ook daadwerkelijk goed in de vingers hebben.
 2. De vaardigheden die je noemt moeten passen bij de functie waarnaar je solliciteert en de betreffende organisatie.
Expert tip

Maak een basislijst met alles waar jij goed in bent. Ga je solliciteren, selecteer dan eenvoudig de 10 best passende vaardigheden voor die specifieke vacature.  

Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden - tips & lijst
Gerelateerde artikelen
Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden - tips & lijst

Persoonlijke eigenschappen zijn belangrijk op je cv: ze laten zien of jij de juiste persoon bent voor de functie. Maar wat zijn persoonlijke eigenschappen eigenlijk precies? Uitleg, tips en een lange lijst met voorbeelden voor op je cv.

Op welke plek noem je soft skills op je cv?  

Je kunt je soft skills verwerken in:  

 • een opsomming: zet ze (samen met je hard skills) onder elkaar in een aparte sectie Vaardigheden.
 • de lopende tekst van de secties Werkervaring en Persoonlijk profiel. Daar kun je persoonlijke vaardigheden koppelen aan taken, verantwoordelijkheden en resultaten. In onze handleiding Vaardigheden in je cv vermelden, lees je er meer over.
Voorbeeld van waar je soft skills kunt plaatsen op je cv.

Soft skills cv lijst met voorbeelden 2024

Lijst met soft skills voor op je cv
Anticiperen Improviseren Rekenvaardig
Aansturen Klantgericht Relativeren
Adviseren Kostenbewust Representatief
Analytisch vermogen Kernachtig communiceren Risico nemen
Accuraat werken Leidinggeven Resultaatgericht
Beargumenteren Leergierig Ruimdenkend
Beoordelingsvermogen Logisch denkvermogen Samenwerken
Besluitvaardigheid Luisteren Schrijfvaardig
Coördineren Mensenkennis Snel schakelen
Coachen Muzikaal begaafd Spreekvaardigheid
Concentratievermogen Methodisch Stressbestendig
Conflicthantering Motiveren Structureren
Delegeren Netwerken Sturend vermogen
Didactische vaardigheden Onderhandelen Sociaal
Diplomatie Organisatietalent Standvastig
Discussiëren Overtuigingskracht Taakgericht werken
Doorzettingsvermogen Objectief denken Teambuilding
Draagvlak creëren Ordelijk Visie ontwikkelen
Empathisch vermogen Oplossingsgericht Zelfbeheersing
Feedback geven Presenteren Zelfstandig werken
Initiatief nemen Prioriteiten stellen Timemanagement

Aan de slag met je cv

Zin gekregen om met je cv aan de slag te gaan? Bekijk onze handleiding cv maken, struin door onze cv-voorbeelden of kies een cv-template en maak in een handomdraai een professioneel curriculum vitae!  

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV10 minuten leestijd
Netwerk-cv: wat is het en wanneer gebruik je het?
Wat is een netwerk-cv?
Carriere7 minuten leestijd
25 jaar in dienst? Alles wat je moet weten over een 25-jarig jubileum en bonussen
25 jaar in dienst? Alles over de jubileumbonus en cadeaus!
CV14 minuten leestijd
Hoe stel je jezelf voor (met voorbeelden)
Hoe stel je jezelf voor (met voorbeelden)
CV12 minuten leestijd
Een Frans cv maken? Bekijk onze tips en voorbeelden
Een Frans cv maken? Bekijk onze tips en voorbeelden
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren