1. Cv voorbeelden
 2. Freelancer
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Freelancer cv- voorbeeld & schrijfgids

Een goed cv voorbeeld, speciaal voor het soort baan waarnaar jij op zoek bent, om snel jouw volgende baan voor 2024 te vinden. Kies dit freelancer cv voorbeeld om het te bewerken met jouw gegevens. Zo kom je snel uit de startblokken en maak je binnen een paar minuten een perfect cv. Vul gewoon je gegevens in, download je nieuwe cv en solliciteer vandaag nog!
4.8
Gemiddelde beoordeling
30 mensen die het al beoordeeld hebben
Freelancer cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Het bestaan als freelancer kan opwindend en spannend tegelijk zijn. Want hoewel je de vrijheid hebt om je eigen uren, tarieven en projecten te bepalen, heb je niet langer het vangnet van een maandelijks salaris om op terug te vallen.

Wat jouw expertise als freelancer ook is, als freelancer heb je een overtuigend cv nodig bij het scoren van nieuwe opdrachten. Belangrijk daarbij is dat een freelancer cv flexibel is zodat je het eenvoudig kunt aanpassen voor een specifieke opdracht. 

Het freelancer cv voorbeeld van CVster.nl en deze schrijfgids geven je essentiële tips en richtlijnen voor zelfstandigen die hun cv willen maken. Wil je branchespecifieke tips voor een bepaald beroep? Bekijk dan onze collectie cv voorbeelden met voor tientallen beroepen. In onze online cv maker maak je vervolgens in een handomdraai je eigen freelancer cv met onze professionele cv templates.  

Expert tip

Bekijk voor diepgaand advies over cv’s maken onze uitgebreide handleiding Hoe maak je een cv? met info over elk aspect van een overtuigend cv. Daarnaast staan er in ons blog vele artikelen rond de thema’s carrière, cv’s, sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken voor je klaar. 

Hoe Schrijf Je Een Freelancer CV?

Cv’s zijn opgebouwd uit vaste cv-onderdelen die je cv structuur geven. Zoals je in het cv voorbeeld freelancer kunt zien, zijn dit de vaste cv-onderdelen die in elk cv thuishoren:

 • De koptekst van je cv
 • Het persoonlijk profiel
 • Werkervaring
 • Vaardigheden
 • Opleiding

Er zijn drie situaties denkbaar waarom je wilt weten hoe je een freelancer cv moet maken:

 • Je bent een freelancer die solliciteert naar nieuw freelance werk
 • Je bent een werknemer die wil starten als zzp'er
 • Je bent een freelancer die wil overstappen naar een baan in vaste dienst.

Elk van deze situaties verlangt een andere benadering van het schrijven van je freelance cv. De eerste twee situaties vereisen een cv dat sterk gericht is op je vaardigheden. Wat is jouw toegevoegde waarde bij projecten en kortlopende opdrachten?

De derde situatie vereist een cv dat meer in lijn is met wat recruiters zoeken in traditionele kandidaten. In dat geval ligt het zwaartepunt op je werkervaring en organiseer je jouw ervaringen als freelancer zodanig dat je goed kunt laten zien wat jouw toegevoegde waarde is voor de werkgever. 

Als freelancer werk je vaak voor meerdere opdrachtgevers tegelijk, of voor meerdere klanten na elkaar in één jaar. Dat maakt dat een freelancer cv er anders uitziet dan dat van een werknemer. 

De Beste CV Indeling Kiezen voor een zzp'er 

De meest gangbare cv indeling is de omgekeerd chronologische cv-indeling. Recruiters zijn gewend om dit type cv’s te beoordelen en vinden het vaak de prettigste indeling. Deze cv indeling zal vooral van toepassing zijn voor freelancers die solliciteren naar een reguliere baan. Bij de omgekeerd chronologische cv indeling zet je bij het cv-onderdeel werkervaring je meest recente werkervaring bovenaan, daaronder je vorige job en zo verder. Dit doe je zo ook bij het onderdeel Opleidingen.  

Een anti-chronologisch cv bestaat sowieso uit de 5 vaste cv-onderdelen: koptekst met contactgegevens, persoonlijk profiel, werkervaring, vaardigheden en opleidingen. Je kunt dit eventueel aanvullen met extra secties zoals bijvoorbeeld hobby’s en vrijwilligerswerk.

Freelancers kiezen regelmatig voor een vaardigheden-cv omdat zij daarmee voorkomen dat de sectie werkervaring uitpuilt met tientallen korte opdrachten. Het vaardigheden-cv draait niet om jaartallen en werkgevers, maar om het benadrukken van vaardigheden en situaties waarin je die hebt ingezet. 

Percentage van managers die een chronologisch cv-formaat verkiezen
Percentage van managers die een chronologisch cv-formaat verkiezen

Neem je contactgegevens op

De koptekst van je cv is als een visitekaartje en bevat dus overzichtelijk je contactgegevens. Zorg ervoor dat je in ieder geval de volgende gegevens opneemt:

 • Volledige naam + functietitel.
 • Een professioneel e-mailadres.
 • Je telefoonnummer.
 • Stad + land.
 • LinkedIn.
 • Voor zzp'ers: een link naar je website of online portfolio.

Tegenwoordig is het niet nodig om je geboortedatum of volledige adres op te nemen. Dit i.v.m. de AVG richtlijnen bij veel bedrijven. 

Voorbeeld cv zzp'er: het persoonlijk profiel 

Voor welke type cv je ook kiest – vaardigheden-cv of traditioneel cv – het is altijd een goed idee om je cv te starten met een persoonlijk profiel. In een aantal zinnen kun je de lezer rechtstreeks aanspreken en uitleggen wat je concreet te bieden hebt. Geef een voorproefje van hoe het is om met jou te werken. 

Gebruik sterke actiewerkwoorden en verwerk je trefwoorden die ook in de functiebeschrijving staan in je profielschets. Leg een overtuigend verband tussen wat de werkgever of opdrachtgever zoekt en wat jij te bieden hebt. Bekijk ook het persoonlijk profiel uit ons cv voorbeeld freelancer. Deze kun je kopiëren en aanpassen voor je eigen cv.

Aanpasbaar cv voorbeeld persoonlijk profiel freelancer:

Dynamische freelancer, gespecialiseerd in contentcreatie, het schrijven van blogs en social media updates. Bedreven in het creëren van boeiende, data-gestuurde inhoud die krachtige boodschappen doorgeeft aan gerichte doelgroepen en aanzet tot actie. Diepgaande ervaring in de nieuws- en entertainmentindustrie. Leergierig, maakt makkelijk contact, goede netwerker en werkt zich snel in op complexe materie.

Gekopieerd!

Voorbeeld cv freelancer: werkervaring 

Maak je de overstap van freelancen naar een dienstverband, dan maak je een cv met een aparte kop voor werkervaring. Daarin stem je de inhoud af op de functie waarop je solliciteert. Zoek de aansluiting tussen jouw werkervaring als freelancer en wat er in de baan van je verwacht wordt. 

Met energieke taal en levendige voorbeelden laat je zien wat je voor opdrachtgevers hebt kunnen betekenen. Heb je veel werkervaring? Kies dan zorgvuldig welke prestaties en ervaringen je benadrukt en welke je weglaat. Beschrijf alleen je meest relevante werkervaring als freelancer.

Expert tip

Gebruik sterke actiewerkwoorden bij het beschrijven van je werkervaring. 

Bijvoorbeeld:

 • Implementeerde
 • Initieerde
 • Formuleerde
 • Maakte
 • Bouwde
 • Bracht in kaart
 • Ontwierp
 • Bedacht
 • Ontwikkelde
 • Leverde

Concrete, meetbare informatie doet het altijd goed op een cv. Gebruik feiten en cijfers om je werkervaring inzichtelijk te maken. Vragen als ‘hoeveel, hoe vaak, voor wie en met welk resultaat?’ helpen je bij het concretiseren van je werkervaring.

Bekijk hieronder ter inspiratie de kopieerbare tekst van ons cv freelancer voorbeeld: 

Aanpasbaar voorbeeld werkervaring cv freelancer

Editorial Content Manager, J&R Media, Amsterdam
Augustus 2018 - Heden

 • Werkte als Content Manager voor dit digitale communicatieplatform dat gespecialiseerd is in entertainmentnieuws en dagelijks 1,85 miljoen unieke bezoekers trekt.
 • Altijd actief op zoek naar interessante verhalen, hield dagelijks meerdere interviews met burgers, bedrijfsverantwoordelijken en hulpverleners.
 • Toezien op de productie van foto- en videomateriaal en de lay-out ervan (aansturen van ca. 15 freelance fotografen en videomakers)
 • Effectief coördineren van teamleden (ca. 8 fte) en opdrachten om de dagelijkse contentdoelen te bereiken.
 • Actief onderhouden van de redactionele kalender en toezicht houden op de plaatsing van content op interne en externe (social media) kanalen.

 

Freelance schrijver, Zuidas Nieuws, Amsterdam
Juli 2015 - Mei 2018

 • Schreef meer dan 200 blogartikelen voor dit drukbezochte nieuwsplatform.
 • Hielp mee om het doel van 200.000 lezers per maand te bereiken.
 • Deed diepgaand onderzoek en werkte contentstructuren uit voorafgaand aan het produceren van artikelen.
 • Werkte samen met andere schrijvers aan complexe onderwerpen.
 • Begeleidde nieuwe schrijvers bij het werken volgens de richtlijnen en best practices voor geweldige content.
Gekopieerd!

Wil je een zzp'er cv maken omdat je nieuwe opdrachten wilt binnenhalen? Dan richt je je liever op je vaardigheden. 

Cv voorbeeld freelancer: vaardigheden die jou als zzp'er uniek maken

Als freelancer zijn je vaardigheden jouw toegevoegde waarde die je à la carte verkoopt. Dus dit onderdeel is heel belangrijk op het cv van een freelancer. Maak een overzichtelijke lijst met bullet points of kies ervoor deze sectie wat uitgebreider in te kleuren. Bijvoorbeeld door elke vaardigheid te voorzien van een concreet voorbeeld uit jouw rugzak vol zzp ervaringen.

Laat de vaardigheden zien die vereist zijn voor de opdracht en die jouw toegevoegde waarde benadrukken. Maak het uniek, voeg context toe en noem zachte én harde vaardigheden. Inspiratie nodig? Bekijk dan ons zzp'er cv voorbeeld. 

Maak een gedetailleerd overzicht van je opleidingen & relevante freelance certificaten 

Afhankelijk van je specialisatie en branche, is een diploma van meer of minder belang. Maar selecteurs vinden het altijd interessant wat je aan formeel verworven kennis bij je draagt. Laat in het cv-onderdeel opleidingen zien dat je over de juiste bagage beschikt voor het werk. Vermeld alle relevante opleidingen die je hebt gedaan met daarbij het jaartal, de naam van de opleiding en de locatie. 

Heb je tijdens het werk nog cursussen en trainingen gevolgd? Vermeld ze hier dan ook. Als het een flinke lijst is, maak dan een aparte sectie voor Cursussen & Trainingen. 

Aanpasbaar cv voorbeeld opleiding

Creatief schrijven, Post HBO, Hogeschool Utrecht, Utrecht
2017 - 2018

HBO-Journalistiek, Hogeschool Utrecht, Utrecht
2011 - 2015

Gekopieerd!

Kies de Beste CV Lay-out en een Design Geschikt voor een freelancer CV 

Zorg voor een professionele uitstraling en een visueel aantrekkelijke opmaak. Kies een design dat jouw verhaal ondersteunt en laat stralen. Zo val je positief op tussen de andere sollicitanten.

Een online cv-sjabloon is de snelste manier om een mooi cv te maken. Daarmee voorkom je veelgemaakte opmaakfouten en creëer je snel een perfect opgemaakt cv in een modern design. 

Onze sjablonen zijn afgestemd op de eisen en wensen van werkgevers en getest door recruiters. Je profiteert in onze cv-maker van tekstsuggesties, spellingcontrole en een ruime keuze uit mooie designs. 

Bekijk onze collectie cv-templates en kies een modern, professioneel of creatief cv dat past bij jou als persoon en de specifieke opdracht als freelancer. 

Hoe maak je een inspirerend cv?
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een inspirerend cv?

Met een inspirerend cv val je op. Een inspirerend cv zorgt ervoor dat de selecteur denkt: ‘Die kandidaat wil ik spreken.’ Tips voor het maken van een inspirerend cv.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.8
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
4.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
4.000.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
740.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
730.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
590.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
59.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
560.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
520.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
360.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
940.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
490.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
210.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
55.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
76.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
23.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
41.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
2.000.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren