1. Cv voorbeelden
 2. Data scientist
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Data scientist cv- voorbeeld & schrijfgids

Een goed cv-voorbeeld, speciaal voor het soort baan waarnaar jij op zoek bent, om snel jouw volgende baan voor 2023 te vinden. Kies dit Data Scientist cv-voorbeeld om het te bewerken met jouw gegevens. Zo kom je snel uit de startblokken en maak je binnen een paar minuten een perfect cv. Vul gewoon je gegevens in, download je nieuwe cv en solliciteer vandaag nog!
4.6
Gemiddelde beoordeling
78 mensen die het al beoordeeld hebben
Data scientist cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Hoe schrijf je een cv voor de functie van Data scientist

We leven in het tijdperk van de nerd. Als je van cijfertjes houdt dan is een baan als data scientist wellicht precies wat je zoekt. Bijkomende bonus: de Harvard Business Review noemde het beroep van data scientist/ datawetenschapper de meest sexy baan ban de 21e eeuw! 

Als data scientist kun je in deze explosief groeiende arbeidsmarkt je dromen laten uitkomen. Uiteraard heb je daarbij wel een overtuigend cv nodig. 

Maak jouw cv snel en makkelijk met onze handleiding cv schrijven voor Data scientists. Met deze schrijfgids en het Data scientist voorbeeld cv laat je jouw capaciteiten en persoonlijkheid stralen in een goed cv.

Je vindt bij ons een online cv-maker, professioneel ontworpen cv-templates en dit Datascientist voorbeeld cv met schrijfgids.

In deze schrijfgids lees je over de volgende onderwerpen:

 • Hoe schrijf je een data scientist cv?
 • Algemene schrijftips voor je cv (en je cv optimaliseren voor ATS)
 • Advies per cv-onderdeel: profielschets, werkervaring, opleiding en vaardigheden.
 • Professionele cv-opmaak en design tips
Expert tip

Als datawetenschapper ga je natuurlijk grondig te werk. Pak nog meer kennis mee en kijk voor diepgaand advies over cv’s maken onze uitgebreide handleiding Hoe maak je een cv? met info over elk aspect van een overtuigend cv. 

Daarnaast staan er in ons blog vele artikelen rond de thema’s carrière, cv’s, sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken voor je klaar. 

Opbouw cv data scientist

Cv’s zijn opgebouwd uit vaste cv-onderdelen die je cv structuur geven. Zoals je in het data scientist cv-voorbeeld kunt zien, zijn dit de vaste cv-onderdelen die in elk cv thuishoren:

 • De koptekst van je cv
 • Het persoonlijk profiel – ook wel profielschets genoemd
 • Werkervaring
 • Vaardigheden
 • Opleiding

Algemene schrijftips voor jouw data scientist cv

Als data scientist weet je hoe belangrijk data is voor succes in organisaties: meer dan ooit! Zowel in operationele, tactische als in strategische besluitvorming komen jouw kwaliteiten als data specialist van pas. 

Jij zet data in voor het optimaliseren van de bedrijfvoering, als onderdeel van het productenportfolio of als fundament voor managementbeslissingen. Als data scientist laat je de klant of organisatie succesvol datagedreven werken en maak je innovaties mogelijk met data. Je bent als business data scientist van onschatbare waarde bij het ontwikkelen van nieuwe datatoepassingen. 

En ja, die kwaliteiten moeten allemaal terugkomen op je data scientist cv. 

Daarbij kan je niet simpel de feiten vermelden. Je zal je stijl, toon en boodschap moeten afstemmen op de ontvanger van je cv. Dan zal de lezer zich kunnen voorstellen hoe jij met jouw data-kunsten het bedrijf vooruit kunt helpen. 

Verdiep je daarom in de organisatie, de medewerkers en de producten en/of diensten. Online is veel informatie te vinden, ook op sociale media. Probeer een goed beeld te krijgen van de bedrijfscultuur en de bedrijfsactiviteiten. 

Markeer in de functieomschrijving welke functievereisten eruit springen, welke taken belangrijk zijn en wat de werkgever van een goede kandidaat verwacht. Verwerk de belangrijke taken, eisen, wensen en vaardigheden in jouw cv zodat deze helemaal op maat is voor de specifieke functie als data scientist.

De eerste uitdaging: het Applicant Tracking System

Als data scientist heb je vast wel eens gehoord van Applicant Tracking Systems (ATS). De meeste grotere werkgevers gebruiken ze om cv's te filteren. De ATS software scant de cv’s op essentiële trefwoorden en gebruikt algoritmen om cv’s te rangschikken. Kandidaten met een cv dat hoog scoort, komen op het bureau van de selecteur terecht. Kandidaten met een cv dat in de ATS-selectie onvoldoende aanknopingspunten biedt, wijst het ATS automatisch af. 

Je cv optimaliseren voor ATS
Gerelateerde artikelen
Je cv optimaliseren voor ATS

De beste ATS-check voor je cv: volg onze handleiding en scoor hoog in het Applicant Tracking System.

Daarom is het belangrijk om de juiste trefwoorden in je cv te verwerken en de opmaak van je cv te optimaliseren voor het ATS. Want als het ATS de inhoud van jouw cv (deels) niet kan scannen (opmaakfouten, afbeelding met tekst), zal het laag scoren. 

Belangrijke trefwoorden vind je in de vacaturetekst. Bestudeer de functiebeschrijving om erachter te komen wat de werkgever belangrijk vindt en verwerk dat in je cv. 

Let daarbij vooral op de functie-eisen, cruciale kwalificaties en harde en zachte vaardigheden. Zo voorkom je dat je cv wordt afgewezen door software in plaats van door een mens. 

" Gebruik geen sluwe ATS-trucs"
Gebruik geen sluwe ATS-trucs

De beste cv-indeling voor een Data scientist kiezen

Solliciteer je als data scientist naar een baan in loondienst? Dan is een cv volgens de omgekeerd chronologische cv-indeling het meest geschikt. 

Recruiters zijn gewend om dit type cv’s te beoordelen en vinden het vaak de prettigste indeling. Ze kunnen het makkelijk scannen om zich snel een beeld te vormen. Ook wanneer je je cv moet uploaden in een online formulier of ATS is deze cv-indeling vaak de standaard.

Bij de omgekeerd chronologische cv-indeling zet je bij het cv-onderdeel werkervaring je meest recente werkervaring bovenaan, daaronder je vorige job en zo verder. Ook bij het onderdeel Opleiding begin je met de laatst gevolgde opleiding of cursus en zo verder terug in de tijd. 

Een anti-chronologisch cv bestaat sowieso uit de 5 vaste cv-onderdelen: koptekst met contactgegevens, persoonlijk profiel, werkervaring, vaardigheden en opleidingen. Je kunt dit eventueel aanvullen met extra secties zoals bijvoorbeeld hobby’s en vrijwilligerswerk.

Wil je als freelance data scientist aan de slag voor diverse opdrachtgevers? Dan past een vaardigheden-cv misschien wel beter bij jou. Verdiep je in de opties, maak een keuze die bij je past, maar onthoudt dat 99% van alle cv’s de traditionele indeling volgt van een omgekeerd chronologisch cv.

Voorbeeld Persoonlijk profiel data scientist cv

Een data scientist kan met een bedrijfskundige blik reflecteren op de toepassing van data, digitale innovatie en transformatie in organisaties. Maar omdat je vaak de drijvende motor achter veranderingen zal zijn, is het belangrijk ook je interpersoonlijke skills en sociale vaardigheden te laten zien aan je nieuwe werkgever. 

De profielschets is een prima plek om dat te doen. Je kunt er je menselijke kant tonen en een scheutje persoonlijkheid toevoegen aan je cv. 

Benadruk je belangrijkste kwalificaties en mooiste prestatie. Daarmee vertel je de selecteur waarom jij een goede data scientist bent en van toegevoegde waarde bent voor de organisatie. 

In het persoonlijk profiel gebruik je sterke actiewerkwoorden en verwerk je trefwoorden die ook in de functiebeschrijving staan. 

Leg een overtuigend verband tussen wat de werkgever zoekt en wat jij te bieden hebt. Het onderstaande voorbeeld persoonlijk profiel voor data scientists kun je kopiëren en aanpassen voor je eigen cv.

Aanpasbaar cv voorbeeld persoonlijk profiel data scientist:

Ervaren data scientist met een passie voor het inzetten van analytische tools en methodes om gegevens op te halen en waardevol te maken. Helpt bedrijven vooruit door strategische plannen te ontwikkelen op basis van voorspellende modellen en bevindingen. Heeft een bewezen staat van dienst in het analyseren van complexe datasets en het adviseren van het management.

Gekopieerd!

Voorbeeld Werkervaring Data scientist cv

Een waardevolle data scientist combineert analyseren, communiceren en adviseren in de context van data. In je cv wil je laten zien dat je hierin excelleert. 

Omdat het cv-onderdeel werkervaring meestal het grootste deel van je cv beslaat, zal het je niet verbazen dat je die informatie in dit deel het beste kan etaleren. 

Laat in je werkervaring zien dat jij weet hoe datagedreven projecten, producten en proposities van waarde zijn voor de organisatie op tactisch en strategisch niveau. Wanneer je ervaring hebt met AI en machine learning is dat in deze tijd van ChatGPT een mooie bonus. 

Zoek de aansluiting tussen jouw werkervaring als data scientist en wat er in de baan van je verwacht wordt. Kies dan zorgvuldig welke prestaties en ervaringen je benadrukt en welke je weglaat. Beschrijf alleen je meest relevante werkervaring als data scientist. 

Probeer je werkervaring te omschrijven als een resultaatgerichte prestatie, in plaats van als een taak. Daarmee help je werkgevers of opdrachtgevers zich voor te stellen hoe jij dat straks in je nieuwe rol gaat doen. 

Concrete, meetbare informatie doet het altijd goed op een cv. Gebruik feiten en cijfers om je werkervaring inzichtelijk te maken. Vragen als ‘hoeveel, hoe vaak, voor wie en met welk resultaat?’ helpen je bij het concretiseren van je werkervaring.

 Bekijk hieronder ter inspiratie de kopieerbare tekst van ons voorbeeld cv data scientist: 

Aanpasbaar voorbeeld werkervaring cv data scientist

Data scientist, Viacom, Almere
Juli 2018 - Heden

 • Paste statistische technieken toe om prototypes en schaalbare data-analyses te ontwikkelen.
 • Optimaliseerde de systemen en data science processen voor dataverzameling, opschoning, modelbeoordeling en modelimplementatie.
 • Ontwikkelde ML-applicaties in Python.
 • Paste state of the art technieken toe zoals deep learninge-learninglearning en AI as a service (Cognitive Services en OpenAI).
 • Werkte in multidisciplinaire teams aan diverse projecten om business value toe te voegen.

 

Junior data scientist, Eneco, Rotterdam
Juni 2016 - Juni 2018

 • Ontwikkelde met algoritmen diverse krachtige, voorspellende modellen op basis van beschikbare data.
 • Interpreteerde modeluitkomsten en lichtte deze toe.
 • Exploreerde nieuwe databronnen en het gebruik daarvan binnen de privacywetgeving.
 • Deed samen met een senior data scientist experimenten met als doel modellen te verbeteren en processen te standaardiseren.
 • Herkende business behoeften en vertaalde deze samen met een senior data scientist naar een effectieve en efficiënte data science aanpak.
Gekopieerd!

Voorbeeld Vaardigheden data scientist cv

Het onderdeel vaardigheden op je cv is de perfecte plek om je capaciteiten te benadrukken. Het is een cv-onderdeel dat recruiters makkelijk kunnen scannen. Zo kunnen ze snel beoordelen of jij in huis hebt wat ze zoeken in een nieuwe data scientist. 

Laat de vaardigheden zien die vereist zijn voor de functie en jouw toegevoegde waarde benadrukken. Maak het uniek, voeg context toe en noem zachte én harde vaardigheden.

Voorbeeld Opleidingen data scientist cv

Recruiters die op zoek zijn naar data scientists, zijn gespitst op professionals met een neus voor wiskunde, exacte wetenschappen, ingenieurswetenschappen, techniek en technologie. 

Heb je een opleiding in die richting gedaan, zoals wiskunde, engineering & technologie, computertechnologie, informatietechnologie, natuurkunde of technische bedrijfskunde? Vermeld dat dan zeker op je cv, ook als je de opleiding al meer dan 10 jaar geleden volgde.

Sommige data scientists hebben naast een STEM-opleiding (Science – Technology – Engineering – Mathematics) ook een aanvullende opleiding gedaan. Bijvoorbeeld een module Business Data Scientist bij een universiteit. 

Vermeld alle relevante opleidingen die je hebt gedaan met daarbij het jaartal, de naam van de opleiding en de locatie. 

Heb je tijdens het werk nog cursussen en trainingen gevolgd? Vermeld ze hier dan ook. Als het een flinke lijst is, maak dan een aparte sectie voor Cursussen & Trainingen. 

Aanpasbaar cv voorbeeld opleiding

Master of Science in kwantitatief management, NYU Stern School of Business, New York Verenigde Staten
2014 — 2016

Econometrie en Operations Research, Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam
2010 — 2014

Gekopieerd!

Professionele cv-opmaak en design tips

Als data scientist weet je dat de inhoud belangrijker is dan het design. Toch is het belangrijk om aandacht te besteden aan een professionele uitstraling en een visueel aantrekkelijke opmaak. Zo val je positief op tussen de andere sollicitanten en zal je cv de aandacht krijgen die het verdient. 

Een online cv-sjabloon is de snelste manier om een mooi cv te maken. Daarmee voorkom je veelgemaakte opmaakfouten en creëer je snel een perfect opgemaakt cv in een modern design. 

Onze sjablonen zijn afgestemd op de eisen en wensen van werkgevers en getest door recruiters. Je profiteert in onze cv-maker van tekstsuggesties, spellingcontrole en een ruime keuze uit mooie designs. 

Bekijk onze collectie cv-templates en kies een modern, professioneel of creatief cv dat past bij jou als persoon en de specifieke baan als data scientist. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.6
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
4.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
4.000.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
740.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
730.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
590.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
59.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
560.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
520.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
360.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
940.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
490.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
210.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
55.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
76.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
23.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
41.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
2.000.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren