1. Cv voorbeelden
 2. Data Analist
Geschreven door Paul DruryPaul Drury

Data Analist cv- voorbeeld & schrijfgids

Ben je data-analist en op zoek naar een nieuwe baan? Deze cv handleiding en het cv-voorbeeld voor een data-analist helpen je aan de baan!
4.9
Gemiddelde beoordeling
40 mensen die het al beoordeeld hebben
Data Analist cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

De beste beslissingen worden genomen na zorgvuldige afweging van de data. In een wereld waar data letterlijk overal is (zowel zichtbaar als onzichtbaar), kan dit soms zelfs de meest ervaren bedrijfsleiders overweldigen. Ze hebben mensen nodig die de tools en mindset hebben om door de data heen te kijken - die het kunnen verzamelen, analyseren, die patronen kunnen herkennen, inzicht hebben en resultaten rapporteren die leiden tot de juiste acties. Deze mensen zijn data analisten (data scientists) en ze zijn momenteel enorm in trek.

Een positief aspect is dat er niet genoeg mensen zoals jij kunnen zijn. Het is bijna genoeg om "Data Analist" bovenaan je cv te zetten (met een paar basis kwalificaties en wat relevante werkervaring) en je zult gegarandeerd een paar sollicitatiegesprekken krijgen. Iedereen met slechts basiskennis en achtergrond in data science krijgt tegenwoordig een baan. Echter, om werk te vinden bij een organisatie die data science centraal stelt in alles wat ze doen is verre van een eenvoudige taak. Slechts 5% van de grotere bedrijven heeft een aanzienlijke data science afdeling en de concurrentie om voor deze bedrijven te werken is enorm.

Deze cv-gids probeert te omschrijven hoe de verschillende kenmerken van de meest succesvolle data analisten geïntegreerd kunnen worden in een cv. Deze gids laat zien hoe je:

 • Jouw data analist vaardigheden passen bij de besten in het vak.
 • Bewijst dat jouw data-analysemethoden hebben geleid tot echte transformaties.
 • Zorgt dat jouw cv de cv-basics dekt om langs ATS software te komen.
 • Helpt om te focussen op je sociale vaardigheden en je spreadsheet vaardigheden.
 • Samen met onze cv-voorbeelden en online cv-maker de data van je loopbaan tot leven brengt.

Wat doet een data analist?

Het werkveld van data science ontwikkelt zich net zo snel als de informatietechnologie die het ondersteunt. Data analisten staan ​​vooraan bij het vertalen van deze data naar iets wat bedrijven kunnen gebruiken. Zo veel bedrijven hebben een enorme hoeveelheid data tot hun beschikking, maar weinig hebben kennis van de inzichten die het zou kunnen bieden. Stel je een spreadsheet voor met een miljoen columns en 10 miljoen regels. Dergelijke complexiteit vereist een supercomputer om het te bewaren en lezen, maar het vereist een super data analist om collega's te vertellen wat het betekent.

Om tot oplossingen te komen, moeten data analisten eerst de aard van het probleem begrijpen. Ze moeten in staat zijn om te praten met hun collega's in hun taal, de bedrijfsproblemen te verkennen en uit te zoeken welke soort data potentiële oplossingen zou kunnen bieden. Het verzamelen van data is niet het moeilijke stuk - je moet ervoor zorgen dat je precies het soort data verzamelt dat je vertelt wat je moet weten.

Hoe schrijf je een data analist cv?

De eerste belangrijke data die je nodig hebt bij het schrijven van je cv is begrijpen welke secties je moet opnemen. Je cv moet de volgende elementen bevatten:

 • De cv-header
 • De cv-samenvatting (persoonlijk profiel)
 • De werkervaring sectie
 • De vaardigheden sectie
 • De opleiding sectie

Een data analist cv moet de bredere businesskennis van een individu laten zien. Zonder dat is het alsof je verdwaald bent in een oneindige appelboomgaard, onzeker over welke boom je moet schudden om de appels te krijgen die je nodig hebt.

Hoewel een data analist cv geschreven moet worden voor een breder zakelijk publiek (aangezien de uiteindelijke manager vaak een senior non-technicus is), mogen kandidaten niet vergeten alle details van programmeertalen en moeilijke projecten voor hun toekomstige bazen en collega's op te nemen.

Projectmanagement vaardigheden zijn een ander belangrijk aspect in de rol van data scientists. Data analisten werken vaak in groepen met professionals uit allerlei afdelingen en moeten leiding geven vanuit een technisch (zo niet organisatorisch) oogpunt. Hun vermogen om patronen te herkennen en de data te interpreteren, kan worden vertaald in acties in de echte wereld door de betrokken specialisten. Het eindproduct is dus een echte teaminspanning.

Er wordt veel gezegd over het afstemmen van een cv op een bepaalde werkgever, en het cv van een data analist is niet anders. Als je kunt praten over de soort projecten waar je toekomstige werkgever aan denkt, positioneer je jezelf automatisch als iemand die een geweldige match is. Werkgevers willen zich gesterkt voelen wanneer ze een cv lezen, en als zelfs een niet-technisch persoon kan zien dat je ervaring vergelijkbaar is met wat het bedrijf nodig heeft, heb je al een voorsprong op je concurrenten. Een data analist cv moet bedrijven het vertrouwen geven dat jij de persoon bent om deze trends en inzichten te identificeren.

Expert tip

Hoe versla je de ATS?

Data analisten begrijpen beter dan de meesten dat een stuk software (of algoritme) alleen zo goed is als waarvoor het is geprogrammeerd. Gezien de grote aantallen sollicitaties in het wervingsproces, gebruiken organisaties software genaamd Applicant Tracking Systems (ATS) om de cv’s te filteren. Als bepaalde cv's niet genoeg van de vereiste keywords bevatten, betekent dit dat sommige zeer gekwalificeerde kandidaten de boot missen omdat hun cv niet door een mens gelezen wordt. Zorg er daarom voor dat je de woorden opneemt waar deze werkgevers naar op zoek zijn.

Lees de functieomschrijving om te bepalen waar de werkgever naar op zoek is als het om sleutelvaardigheden gaat. De ATS zal vaak de functieomschrijving als sjabloon gebruiken om keywords uit te filteren, dus zorg voor genoeg overeenkomsten tussen de vacature en je cv.

Data analist samenvatting cv voorbeeld

De samenvatting voor een data analist moet focussen op drie dingen: branchespecifieke expertise, zakelijk inzicht en project overwinningen. Heb je de juiste kennis, is het nuttig voor de mensen om je heen en zal je intelligentie je werkgever winstgevender maken? Je samenvatting moet benadrukken wat jou onderscheidt van alle andere kandidaten, die waarschijnlijk alleen maar met een lange lijst van hun analytische vaardigheden komen. Wanneer je praat over jouw rol als schakel tussen de data en je collega's, laat je je echte waarde zien. Wanneer je praat over de impact van je projecten op de koers en winstgevendheid van een bedrijf, kwantificeer je je ingewikkelde data vaardigheden in realistische termen.

Als je in je samenvatting niet praat over hoe je data verzamelt en analyseert, zal je potentiële werkgever argwanend zijn. Laat je zakelijk inzicht je kernkwaliteiten als data analist niet overschaduwen. Praat over de problemen die je hebt opgelost, de omvang van de data waarmee je hebt gewerkt en de software die je gebruikt.

Maar data leeft niet in een vacuüm. Alle data analisten hebben hun eigen aanpak om data te communiceren met hun collega's en anderen aan boord te krijgen met wat het betekent. Het is belangrijk om precies te beschrijven hoe je je data tot leven brengt, want het zal niet veel goeds doen als het vastzit in een spreadsheet die alleen jij begrijpt.

Expert tip

Neem andere mensen op in je samenvatting.

De output van een data analist komt niet zonder een hoop input van anderen. Data analisten presenteren hun bevindingen aan hun collega's, bespreken wat ze zouden kunnen betekenen, nemen feedback mee om hun modellen te verfijnen en bouwen nieuwe hypothesen op basis van alle bewijs. Ze begrijpen de data misschien op een dieper niveau dan de mensen om hen heen, maar dat betekent niet dat de mensen om hen heen de data niet vanuit een andere hoek begrijpen. Het is alleen door samen te werken dat de optimale koers vooruit wordt gevonden.

Data analist samenvatting

Ambitieuze Data Scientist met een passie voor innovatieve datawerving en analysemethoden. Bedreven in het ondersteunen van bedrijven door hen op basis van voorspellende modellen en waardevolle inzichten te voorzien van vooruitstrevende strategieën. Heeft een bewezen staat van dienst in het analyseren van complexe datasets en is een sterke adviseur.

Gekopieerd!

Werk ervaring cv voorbeeld

Als data analist moet je werkervaring sectie focussen op de details van wat je data analyse werk heeft bereikt. Het heeft geen zin om te praten over welke vaardigheden je hebt zonder de resultaten van die vaardigheden te delen. Houd je aan de belangrijkste projecten die waarschijnlijk relevant zijn voor je toekomstige werkgever en neem meer details op voor je meest recente werkgevers.

Data science is de afgelopen vier tot vijf jaar aanzienlijk ontwikkeld, dus ervaring uit je eerdere carrière zal minder relevant zijn. Laat je progressie zien in termen van de omvang van projecten waarmee je bent toevertrouwd en de complexiteit van de data waarmee je hebt gewerkt. Als je een gedetailleerde beschrijving van een situatie geeft, kun je overwegen de STAR-methode te gebruiken, waarbij S staat voor de situatie waarin je zat, T voor de taak waar je voor stond, A voor de actie die je ondernam en R voor het resultaat dat je behaalde.

De meeste data analisten zullen het omgekeerd chronologische cv-format willen gebruiken voor het presenteren van hun werkervaring (en onderwijskwalificaties). Dit betekent dat je je huidige of laatste baan als eerste vermeldt en je eerste baan als laatste. Als je carrièrepad je naar steeds betere banen heeft geleid, staat je meest indrukwekkende kwalificatie bovenaan de lijst.

Werk ervaring

Data Scientist, Total Tech , Delft 
April 2019 - Oktober 2023 

 • Analyseerde complexe datasets om bedrijven te helpen de besluitvorming te verbeteren.
 • Trad op als adviseur en werkte samen met professionals van de sales- en marketingafdelingen.
 • Ontwikkelde en implementeerde voorspellende modellen met behulp van algoritmen en uiteenlopende programmeertalen.
 • Voerde exploratieve data-analyses uit om belangrijke onderlinge relaties en trends te identificeren.
 • Monitorde bedrijfsprestaties en identificeerde aandachtspunten.

 

Data Scientist, Onderzoeksinstituut Max, Delft 
November 2014 - Februari 2019 

 • Onderzocht bedrijfsbehoeften en droeg op data gebaseerde oplossingen aan.
 • Analyseerde ruwe data om hier bruikbare gegevens uit te halen.
 • Identificeerde onaangeroerde databronnen.
 • Vertaalde complexe analyses naar begrijpbare en bruikbare rapporten.
 • Droeg bij aan de optimalisering van analytische tools om betere resultaten te behalen.
Gekopieerd!

Data analist cv voorbeeld: de vaardigheden

De vaardigheden sectie van een data analist cv is waar een werkgever verwacht dat elk data science vakje wordt aangevinkt. Als bepaalde aspecten ontbreken, zullen alarmbellen afgaan, dus zorg ervoor dat de lijst zo compleet mogelijk is.

Dit zijn enkele van de gebieden waarvan werkgevers verwachten dat ze aanwezig zijn bij topkandidaten: 

 • Ze gebruiken de meest geavanceerde methoden om hun data te verzamelen.
 • Ze automatiseren processen om data te kunnen interpreteren en analyseren.
 • Met behulp van data-extractie software zijn ze in staat om de data te verkennen, patronen te identificeren en testbare modellen te bouwen.
 • Wanneer ze naar de resulterende datasets kijken, kunnen ze verbanden leggen en conclusies trekken voor het bredere bedrijf.
 • Hun wiskundige en analytische vaardigheden moeten geavanceerd genoeg zijn om deze patronen te zien, maar het is eigenlijk belangrijker om deze bevindingen te kunnen vertalen in eenvoudige en begrijpelijke acties voor hun collega's om uit te voeren.
 • Dit vereist dus ook creatief denken en artistieke vrijheid.

Hier zijn een paar voorbeeldzinnen die je in je vaardigheden sectie zou kunnen opnemen:

Data analist vaardigheden
 • Analytische vaardigheden
 • Communicatieve vaardigheden
 • Data Munging
 • Leiderschapsvaardigheden
 • Voorspellende modellen ontwikkelen
 • Datawarehouses ontwikkelen
Gekopieerd!

Opleiding cv voorbeeld

De opleiding sectie van het cv is waar je je opleidingsniveau en diploma’s deelt. Data analisten hebben vaak een diploma wiskunde, economie of data science. Training in kwalificaties zoals statistiek is ook gebruikelijk als mensen intern vanuit operations of finance afdelingen zijn doorgestroomd. Het is gebruikelijk om alle kennis van programmeertalen en data software te specificeren in de opleiding sectie en hoe meer je kunt opnemen, hoe beter.

Opleiding sectie

MSc in Marketing: Marketing Analytics en Data Science (MADS), Rijksuniversiteit Groningen, Groningen 
September 2013 - Juli 2014 


BSc Data Science, Tilburg University , Tilburg 
September 2010 - Juni 2013

Gekopieerd!

Belangrijke tips voor een data analist cv

 1. Data analisten zijn in trek, maar de concurrentie voor de beste data analist functies is groot.
 2. Laat zien hoe jij data-analyse omzet in winstgevende acties.
 3. Focus op je communicatie- en beïnvloedingsvaardigheden: de statistieken vertalen naar anderen.
 4. Deel de details van je grootste projecten.
 5. Je werkervaring moet de volledige details van je technische mogelijkheden bevatten.
 6. Benadruk je impact op het bedrijf - hoe maak jij het verschil?
 7. Zorg ervoor dat je de volledige details van je opleiding en baan gerelateerde kwalificaties deelt.

Gebruik de in de praktijk geteste cv-templates van CVster.nl om ervoor te zorgen dat je werkt met een levensvatbaar design en format. Wij zorgen voor een winnende look en feel - jij hoeft alleen de data in te voeren.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.9
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
4.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
4.000.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
740.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
730.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
590.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
59.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
560.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
520.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
360.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
940.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
490.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
210.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
55.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
76.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
23.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
41.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
2.000.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren