1. Blog
  2. CV
  3. 10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv + voorbeelden
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv + voorbeelden

23 minuten leestijd
10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv
Kunstwerk door:Tanya Vino
Zet leiderschapsvaardigheden op je cv en stel je droombaan veilig. Bekijk 10 essentiële skills voor leiders mét voorbeelden van hoe je ze op je cv kunt vermelden.

Leiderschapsvaardigheden staan altijd hoog op de prioriteitenlijst van een selecteur. 

Het maakt namelijk niet uit op welke functie je solliciteert en hoe ervaren je bent, leiderschapsvaardigheden komen in elke rol van pas. Want leiderschapsvaardigheden stellen je in staat om dingen voor elkaar te krijgen, samen met anderen. En dat is in elke functie belangrijk.

Daarom is het een goed idee om je leiderschapsvaardigheden aan te tonen op je cv en in je sollicitatiebrief. Het vergroot je kansen om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. 

Maar hoe laat je leiderschap zien op je cv? Wat maakt iemand een goede leider en waarom is persoonlijk leiderschap belangrijk? Laten we eens kijken naar het volgende:

  • Wat zijn leiderschapsvaardigheden?
  • Zijn leiderschapsvaardigheden ook belangrijk als je geen manager bent?
  • Welke leiderschapsvaardigheden vinden werkgevers belangrijk?
  • Hoe laat je leiderschap zien op je curriculum vitae?
  • 10 leiderschapsvaardigheden + voorbeelden voor op je cv
  • Wat maakt iemand een goede leider?
  • Tip leiderschapsvaardigheden in je cv benoemen

Wat zijn leiderschapsvaardigheden? 

Leiderschapsvaardigheden zijn vaardigheden die een leider nodig heeft. Logischer kan niet, maar je schiet er niets mee op. Daarom eerst even een stapje terug:

Wat is een leider en wat is het verschil tussen een leider en een manager?

Een leider is iemand met een visie.
Een strategisch denker die aanstuurt op een situatie die er nog niet is. Iemand die vooruit kan denken, kansen ziet en graag anticipeert op de toekomst. Daarin neemt hij anderen mee. Hij neemt het voortouw en betrekt anderen door ze een rol te geven, te ondersteunen en vertrouwen. Een leider straalt overtuigingskracht uit, dwingt respect af door zijn doen en laten en is een goede communicator. Een leider hoeft geen leidinggevende te zijn. 

Een manager is een leidinggevende
Iemand die een bestaande situatie op rolletjes laat lopen en voortbouwt op iets wat er al is. Managers houden zich bezig met doelstellingen, procedures en processen. Ze besturen een organisatie(onderdeel) en houden hun kpi’s nauwlettend in de gaten. Controleren, analyseren, bijsturen, plannen en instrueren zijn belangrijke taken van een manager. 

Grote organisaties hebben voor al hun primaire en secundaire processen aparte managers aangesteld (HR-manager, financieel manager, marketing manager, product manager, accountmanager, project manager, office manager, IT manager, logistiek manager, facilitair manager etc.)

Hiermee is duidelijk dat een manager andere vaardigheden nodig heeft dan een leider. En daarmee zijn we terug bij de vraag: 

Wat zijn leiderschapsvaardigheden?’. 

Leiderschapsvaardigheden zijn vaardigheden die je nodig hebt om een visie te ontwikkelen en uit te dragen en anderen te enthousiasmeren voor je plannen zodat ze samen met jou naar een nieuwe situatie willen toewerken. Leiderschapsvaardigheden stellen je in staat om anderen succesvol te motiveren en sturen. 

Lees vooral verder voor 10 voorbeelden van leiderschapsvaardigheden en hoe je ze op je cv kunt zetten.

Zijn leiderschapsvaardigheden ook belangrijk als je geen manager bent?

Maar voordat we aan de lijst met 10 leiderschapsvaardigheden beginnen, moeten we eerst nog even een misverstand uit de wereld helpen. Want er zijn veel mensen die denken dat alleen managers leiderschapsvaardigheden nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.

Hoor jij ook bij die groep en vraag je je misschien af of leiderschapsvaardigheden überhaupt belangrijk zijn in jouw rol? Of je die skills eigenlijk wel nodig hebt als je geen directeur, manager of teamleider bent? 

Tijd om het misverstand de wereld uit te helpen: je hoeft geen manager te zijn om een leider te zijn. 

Ten eerste is het zeer gewenst als je persoonlijk leiderschap toont voor wat betreft je eigen taken. Leiderschap tonen in je rol betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je taken, ziet wat jouw bijdrage doet in het grote geheel van de organisatie en dat je open staat voor verandering als de situatie daarom vraagt. 

En ten tweede zijn medewerkers met leiderschapsvaardigheden vaak een voorbeeld voor hun collega’s. Iemand die het voortouw pakt, collega’s kan motiveren, overtuigend en duidelijk communiceert en besluitvaardig knopen doorhakt op de werkvloer. 

Kortom, leiderschapsvaardigheden zijn voor elke baan een grote pre.

Zachte vaardigheden voor op je cv: ontdek alles over soft skills
Gerelateerde artikelen
Zachte vaardigheden voor op je cv: ontdek alles over soft skills

Soft skills zijn belangrijk bij het solliciteren: ze laten zien dat jij de juiste vaardigheden in huis hebt en een prettige collega bent. Lees hier hoe je soft skills in je cv zet.

Welke leiderschapsvaardigheden vinden werkgevers belangrijk?

Het zal per werkgever verschillen welke leiderschapsvaardigheid zij het meest waarderen. Sommige bedrijven zijn sterk gericht op creativiteit en innovatie. Andere organisaties maken een verandering door na een fusie of hebben te maken met uitdagingen door veranderende wetgeving of een teruglopende marktvraag. 

Er is dus geen specifieke vaardigheid waarmee je in elke organisatie goede sier maakt. Doe daarom je huiswerk en verdiep je in het bedrijf. Dan kun je een cv schrijven waarin de leiderschapsvaardigheden terugkomen die je toekomstige werkgever goed kan gebruiken. 

Hoe laat je leiderschap zien op je curriculum vitae? 

De meest in het oog springende indicator dat je over leiderschapsvaardigheden beschikt, is je functietitel. Wanneer je het woord ‘manager’, ‘teamleider’ of ‘afdelingsleider’ in je huidige functietitel hebt staan, wekt dat alvast een gunstige indruk. Doe dat uiteraard alleen als je laatste werkervaring daadwerkelijk een leidinggevende functie betrof. Eerlijkheid duurt het langst en brengt je het verst. 

Maar zoals gezegd zijn leiderschapsvaardigheden niet enkel voorbehouden aan teamleiders en managers. Dus maak je geen zorgen als je geen functietitel hebt met het woord manager of leider erin. De beste plekken om je leiderschapsvaardigheden te noemen, zijn je persoonlijk profiel en je werkervaring. 

In deze cv-onderdelen heb je de ruimte om je leiderschapsvaardigheden organisch in je loopbaanverhaal te verweven. Het is niet nodig om de vaardigheid specifiek te benoemen. Veel beter is het om je leiderschapsvaardigheden te laten blijken uit je prestaties en resultaten. De werkgever leest dan tussen de regels door welke skills je in de vingers hebt. 

Hieronder volgen 10 voorbeelden van leiderschapsvaardigheden voor op je cv, ter inspiratie hoe je dat doet. 

Expert tip

Verrassend genoeg is het cv-onderdeel Vaardigheden niet de aangewezen plek om je leiderschapsvaardigheden te benoemen. Je wilt namelijk toelichten wat de impact van je leiderschap is geweest en daar leent deze lijst met bullet points zich niet voor. 

10 Leiderschapsvaardigheden + voorbeelden voor op je cv 

Deze top 10 leiderschapsvaardigheden horen thuis in de toolkit van elke leider.

1. Creativiteit en ontwikkeling

Voor innovaties en bij het tackelen van alledaagse problemen is een flinke portie creativiteit onmisbaar. Want wie creatief en buiten de gebaande paden kan denken, komt verder. Niet doen wat we altijd al deden, maar de zaken eens anders aanpakken. Zaken vanuit een ander perspectief bezien en durven spelen met de mogelijkheden. 

Als leider wil je niet alleen creatief zijn, maar ook creativiteit stimuleren en open staan voor de creativiteit van anderen. In een omgeving waarin teamleden zich vertrouwd genoeg voelen om hun ideeën te delen, ontstaan vanuit gevarieerde perspectieven de mooiste oplossingen. 

Voorbeeld creativiteit als vaardigheid in je cv verwerken:

“Ontwikkelde een totaal nieuwe manier om klantenservice medewerkers te werven door vacatures te promoten bij onze trouwste klanten. Daardoor ontvingen we 45% meer sollicitaties.”

Gekopieerd!
Conceptuele vaardigheden – betekenis en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Conceptuele vaardigheden – betekenis en voorbeelden

Wat zijn conceptuele vaardigheden en wat heb je eraan op de werkvloer? Krijg inzicht in jouw conceptual skills en bekijk voorbeelden van conceptuele vaardigheden.

2. Planning en organisatie

Een leider is dan wel geen manager, maar kan toch ook niet zonder een flinke dosis planning en organisatie. Ongeacht of je een team aanstuurt, een kenniswerker bent of een ondersteunende functie hebt: je taken plannen, doelen stellen en je werk organiseren is de brandstof voor goede prestaties. 

Planningsvaardigheden houden iedereen op het juiste spoor. En grote projecten kunnen niet zonder strakke organisatie van de rollen, taken en informatiestromen. Met planning en organisatie ben je goed voorbereid op de onvermijdelijke obstakels die je onderweg gaat tegenkomen. 

Voorbeeld planning en organisatie skills op je cv aantonen:

“Faciliteerde een planningssessie voor een project met meer dan 30 interne en 10 externe betrokkenen. Managede het kritieke pad en ronde het project 15% eerder dan gepland af.”

Gekopieerd!

3. Teamontwikkeling en people management

Leiders hebben anderen nodig om hun ambitieuze plannen te realiseren. Daarom is het zaak om de juiste medewerkers bij elkaar te zetten en een omgeving te creëren waarin teamleden kunnen groeien en bloeien. 

People management draait om het bouwen van een hecht team en het managen van de verschillende persoonlijkheden. Zo krijgt iedereen de ruimte om zich te ontwikkelen en mee te bouwen aan organisatieontwikkeling. Daarvoor is het nodig dat je verantwoordelijkheden bij je medewerkers neerlegt, kan loslaten en individuele kwaliteiten herkent en de ruimte geeft. 

Zo laat je op je cv zien dat je een team kunt bouwen:

“Ontwikkelde een groep trainees tot het meest succesvolle salesteam in de geschiedenis van het bedrijf. Van hen heeft 70% inmiddels promotie gemaakt.”

Gekopieerd!

4. Aanpassingsvermogen 

Incasseren en meebewegen. Soms is het niet makkelijk om je flexibel op te stellen en in te spelen op nieuwe situaties. Maar hoe flexibeler je bent als leider, hoe makkelijker je teamleden zich zullen aanpassen aan bijgestelde doelen. 

Zit het tegen, let dan goed op je reactie en de voorbeeldfunctie die je hebt. Als jij een positieve instelling laat zien en je aanpast, zullen de medewerkers dat ook sneller doen. 

Voorbeeld van aanpassingsvermogen inzichtelijk maken op je cv:

“Door corona werd ons doel onhaalbaar en moesten we de ambities bijstellen. We pasten de scope aan en zochten een nieuwe partner zodat we binnen budget konden blijven.”

Gekopieerd!
Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken
Gerelateerde artikelen
Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken

Ben je een kei in je vak? Prachtig. Maar het is niet genoeg. Een succesvolle professional is vakinhoudelijk sterk én bezit goede professionele vaardigheden. Lees hier welke professionele vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer en daarmee ook op je cv.

5. Overtuigend communiceren

Een goed idee hebben is één ding, het overtuigend kunnen brengen is een ander verhaal. Als leider is goed kunnen communiceren cruciaal om iedereen aan boord te krijgen. Dan krijgen vernieuwende ideeën een kans, zijn er minder conflicten en verbeteren relaties.

Denk aan schrijfvaardigheid voor overtuigende mails en beleidsnotities, spreekvaardigheid om bondig en helder je punt te maken, maar zeker ook luistervaardigheid. 

Grote leiders kunnen goed luisteren, weten daardoor wat er leeft en passen daar hun strategie op aan. 

Zo toon je jouw sublieme schriftelijke communicatie aan:

“Als EMVI-schrijver van ons inkoopteam won ik meer dan 65% van de aanbestedingen. Woorden kunnen het verschil maken, als het de juiste woorden zijn.”

Gekopieerd!

6. Visie en strategische planning             

Soms moet je strategisch denken om drie stappen vooruit te kijken en te kunnen anticiperen op wat komen gaat. Weten wat je wil en waarom. Het grote plaatje zien, en je constant afvragen of je op de goede weg bent. Zelfs als de bestemming nog ver in de toekomst ligt. 

Dat vraagt om analytische vaardigheden van topkwaliteit en om voelsprieten die veranderingen in de markt detecteren. 

Voorbeeld visie en strategisch denken aantonen op je cv:

“Ontdekte een trend in onze klantcontacten waardoor we onze marketing touch points met 75% konden vergroten.”

Gekopieerd!

7. Beslissingen nemen

Hoe groter het team, hoe moeilijker het wordt om totale consensus te bereiken. Aan de leider de taak om lastige beslissingen te nemen en de knoop door te hakken zodat het team verder kan. 

Medewerkers willen een betrouwbare leider die zelfverzekerd doorpakt. Geen draaikont die beslissingen uitstelt, zijn mening constant bijstelt en onzeker is in zijn beslissingen. Dat inspireert niemand. 

Een besluitvaardige leider durft beslissingen te nemen op basis van de feiten en meningen die op dat moment voor handen zijn.

Voorbeeld besluitvaardigheid aantonen op je cv:

“Zette succesvol een controversiële koerswijziging van het merk in gang.”

Gekopieerd!
Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

8. Veranderen

Verandering is de enige constante in het leven. Als leider moet je kunnen omgaan met verandering en je team kunnen meenemen in een koerswijziging. 

Met verandering kunnen omgaan, houdt in dat je begrijpt waarom verandering nodig is, de weerstand tegen verandering (bij jezelf en je teamleden) kunt overwinnen en vervolgens de verandering kunt implementeren. Daarvoor is nodig dat je je focust op het proces en begrijpt hoe alle tandwielen van de machine zich tot elkaar verhouden. 

Veranderen is uitdagend en vergt een leider die de visie kan communiceren, de veranderingen kan doorvoeren en obstakels overwint. 

Voorbeeld veranderingsgerichtheid in je cv verwerken:

“Begeleide het team na de bedrijfsfusie naar een nieuwe vorm van werken. Niet eenvoudig, maar we speelden het klaar om binnen 4 maanden al beter te presteren dan voor de fusie.”

Gekopieerd!

9. Delegeren

Geen enkele leidinggevende kan alles alleen en wie dat toch probeert, zal het niet ver schoppen. Als je bergen werk moet verzetten, moet je taken kunnen afstoten naar anderen om te voorkomen dat je uit tijdgebrek (of gebrek aan kennis en kunde) half werk gaat leveren. En soms moet je constateren dat anderen een taak gewoon beter, sneller, nauwkeuriger of slimmer aanpakken dan jij zelf zou kunnen. Delegeren is dan echt een win-winsituatie. 

Een taak delegeren en de medewerker begeleiden in de uitvoering is de beste manier om je doelen te bereiken. Enerzijds speel je jezelf vrij, anderzijds geef je een medewerker de kans zich te ontwikkelen en iets nieuws te leren. Zorg voor een goede instructie, accepteer dat iedereen zijn eigen draai geeft aan een taak, stuur begripvol bij op fouten en spreek je waardering uit als taken goed worden uitgevoerd. 

Voorbeeld van hoe je delegeren als vaardigheid op je cv zet:

“Bracht een inkoopexpert in het team die samen met ons 325.000 euro aan kostenbesparingen realiseerde.”

Gekopieerd!

10. Beïnvloeden en motiveren

Anderen begrijpen en hun motivaties aanboren om je eigen doelen te bereiken, vormt de kern van effectieve beïnvloeding. Anderen overtuigen werkt het beste als je de zaken vanuit hun perspectief bekijkt. De beste leiders besteden een groot deel van hun tijd aan het nadenken over hun richting vanuit het oogpunt van de mensen om hen heen. 

Motivatie ontstaat voor een groot deel uit het gevoel ergens bij te horen, aan mee te mogen werken en het gevoel te hebben daar ook capabel voor te zijn. Zorg er daarom voor dat je enthousiast over toekomstplannen vertelt, medewerkers erbij betrekt, werkt aan onderlinge relaties en de teamgeest en geef medewerkers taken die bij hun kennis, kunde en persoonlijke ontwikkeling passen. 

Voorbeeld voor op je cv:

“Initieerde een personeelsuitwisseling van 6 maanden tussen marketing en sales met als resultaat dat zij elkaars perspectief beter gegrepen en er nieuwe ideeën ontstonden om de markt te benaderen.”

Gekopieerd!
Tips om hard skills op je cv te vermelden
Gerelateerde artikelen
Tips om hard skills op je cv te vermelden

Elk beroep kent zijn eigen vaardigheden. Hard skills zijn vaardigheden die onmisbaar zijn in een specifieke functie. Beheers je ze niet, dan is solliciteren zinloos. Lees hoe je hard skills op je cv zet en welke vaardigheden je zeker moet noemen voor een succesvolle sollicitatie.

Wat maakt iemand een goede leider? 

Expert tip

Zelfkennis – jezelf kennen is de sleutel tot het begrijpen van je impact op anderen.

Integriteit – echte leiders zijn eerlijk, oprecht, onomkoopbaar en houden vast aan goede normen en waarden. 

Focus – leiders hebben tientallen prioriteiten, maar richten zich op de prioriteiten die de grootste bijdrage leveren aan het behalen van hun doelen.

Verantwoordelijkheid – leiders nemen verantwoordelijkheid voor hun beslissingen en keuzes.

Proactief – leiders kijken graag vooruit en anticiperen op verwachte ontwikkelingen. Ze nemen de regie, tonen initiatief, maken dingen bespreekbaar en nemen verantwoordelijkheid.

Kennishonger – leiders zijn altijd op zoek naar nieuwe kennis en inzichten.

Sterke punten cv
Gerelateerde artikelen
Sterke punten cv

De beste cv’s staan vol met sterke punten. Denk aan de vaardigheden die je in de vingers hebt en aan kennis en persoonlijke eigenschappen die jou onderscheidend maken. Met sterke punten op je cv benadruk je je expertise en geschiktheid voor de baan.

Tip leiderschapsvaardigheden in je cv benoemen

Hierboven vertelde ik al dat in je cv leiderschapsvaardigheden het beste tot hun recht komen in de cv-onderdelen persoonlijk profiel en werkervaring. De belangrijkste tip daarbij is, dat je goed wilt aansluiten op de situatie van je toekomstige werkgever.

Wat heeft hij nodig? Welke issues spelen er in het bedrijf? Bepaal aan de hand daarvan welke leiderschapsvaardigheden je benoemt en stem je voorbeelden af op situaties die de werkgever herkent. 

  • Speelt er een bedrijfsfusie? Richt je op de vaardigheid verandermanagement.
  • Moet er een nieuw team worden opgetuigd? Vertel over je talent om de juiste mensen op de juiste plek te zetten.
  • Staat het bedrijf voor lastige keuzes? Geef voorbeelden van moeilijke beslissingen die je bij een eerdere werkgever hebt genomen.

Voorkom in ieder geval dat je jouw leiderschapsvaardigheden in je cv benadrukt met een situatie die de werkgever totaal niet herkent. Als sollicitant wil je niet dat een potentiële werkgever je cv leest en denkt: ‘Nou, zoiets gebeurt hier niet.’. Leiderschapsvaardigheden zijn fantastisch als het de juiste leiderschapsvaardigheden zijn. 

Kies daarnaast voor passende actiewerkwoorden om je verhaal extra kracht bij te zetten. Probeer ook om jouw bijdragen zo duidelijk mogelijk te kwantificeren op je cv, maar geef ook je team de nodige credits. Een echte leider weet dat het niet allemaal om hemzelf draait. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere16 minuten leestijd
Een sterk karakter ontwikkelen – hoe doe je dat?
Een sterk karakter ontwikkelen – hoe doe je dat?
Carriere6 minuten leestijd
Met welke persoonlijkheid heb je het meeste succes op de werkvloer?
Met welke persoonlijkheid heb je het meeste succes op de werkvloer?
Carriere12 minuten leestijd
Geen reactie op sollicitatie - tips en voorbeeldmails
Geen reactie op je sollicitatie
Sollicitatiegesprek22 minuten leestijd
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren