1. Blog
 2. Carriere
 3. Waar zijn alle Digitale Nomaden?

Waar zijn alle Digitale Nomaden?

15 minuten leestijd
Waar zijn alle digitale nomaden?
Kunstwerk door:George Mager
Ben jij een digitale nomade en op zoek naar je volgende bestemming? Bekijk hier welke locaties remote werkende freelance globetrotters elkaar aanraden.

Digitale nomades zijn altijd op zoek naar de volgende hotspot. Waar is het lekker werken? Met goede wifi, mooi weer, interessante mensen en volop kunst en cultuur?

Resume.io – waar CVster.nl onderdeel van is - zocht het voor je uit. We analyseerden 90.000 Instagram-berichten met de tag #digitalnomad om te achterhalen welke locaties vandaag de dag het populairst zijn onder remote werkende freelancers. 

Werken, reizen, genieten
Een digitale nomade werkt volledig online. Niet in regenachtig Nederland natuurlijk, maar op een exotische locatie met een laptop op de blote knieën en de voetjes in de zee. Of in de wachtruimte van een luchthaven, vanuit een hangmat of op het dakterras van een hip hotel.

Een digitale nomade heeft een neus voor snelle wifi, een spiegelreflexcamera om de nek, een koffiekopje in de ene hand en een daiquiri in de andere. Alles uiteraard tegen een spotprijsje gekocht in de lokale valuta.

Freelancers die hun werk volledig online kunnen doen, hebben de wereld aan hun voeten liggen. In de Verenigde Staten alleen al, steeg het aantal freelancers met 12% in de eerst 1,5 jaar van de coronapandemie (januari 2020 – juli 2021). Waar kunnen deze digitale nomaden naartoe reizen in een wereld die sinds corona het remote werken écht heeft omarmd?

Dat wilden wij ook weten. Daarom doken we in Instagram om de favoriete bestemmingen van rondreizende digital nomads te achterhalen. En te ontdekken welke locaties zij aanbevelen aan andere freelancers die reizen willen combineren met online en remote werken. Dit is wat we ontdekten:

 • Vancouver in Canada is de hoofdstad van de wereld voor digitale nomaden. In Vancouver zijn 57.401 Instagram-foto’s getagd met #digitalnomad.
 • Het Engelse Londen is de Europese topbestemming voor digitale nomaden met 47.244 posts.
 • 299 bestemmingen werden meer dan 1.000 keer getagd met #digitalnomad op Instagram.
 • De populairste strandstad voor digitale nomaden is Dubai met 27.007 posts.

Vancouver de topbestemming voor digitale nomaden van Instagram

Een riant loon uitgeven op een plek waar het leven goedkoop is. Dat is een van de grote aantrekkingskrachten van het digitale nomadenleven. Het is dan ook opvallend dat 2 van de 3 populairste bestemmingen tot de duurste plaatsen ter wereld behoren. En Vancouver - volgens freelancers op Instagram de beste bestemming - kun je ook geen koopje noemen. 

Bestbetaalde technische banen
Gerelateerde artikelen
Bestbetaalde technische banen

De baankansen in de technische sector zijn zeer goed, maar hoe zit het met het salaris van technische beroepen? Check hier de startsalarissen op mbo-, hbo- en wo-niveau.

Topbestemmingen bieden ideale werkplekken én perfecte ontspanning

Vancouver is populair omdat het iets biedt wat niet te koop is: een geweldige omgeving. Waar je ook neerstrijkt, in Vancouver vind je cafés, bars en parken op loopafstand. En de mensen zijn er zo vriendelijk dat je spontaan geen last meer hebt van de eenzaamheid die je soms kan overvallen bij een rondreizende levensstijl.

New York City staat bij veel mensen op hun bucketlist. Geen wonder dus dat digitale nomaden hun vrijheid optimaal benutten om de stad New York te ontdekken. Net als Londen is het een opwindende plek om te wonen. Maar als je een gewone baan hebt, is New York niet echt spannend. Matig weer, het vervoer: je zit al snel in een sleur. Freelancen is het perfecte alternatief. Werk overdag vanuit een van de beroemde New Yorkse cafés of vanuit huis. En gebruik de avond (en nacht) om New Yorks in te duiken en de cultuur op te snuiven. 

Londen heeft, net als New York City, veel te bieden op het vlak van kunst, films, clubs en sporten. Londen heeft een rijke geschiedenis, veel culturele hotspots en is een kosmopolitische ontmoetingsplaats voor startups en creatief talent. En vanuit Londen reis je makkelijk verder rond door Groot Brittannië. 

De kosten van levensonderhoud in de duurste steden ter wereld worden opgestuwd door de vele digitale nomaden en andere migranten die genieten van de aantrekkingskracht van deze prachtige plekken. Daarom is het misschien toch geen verrassing dat de populairste bestemmingen voor digitale nomaden ook de duurste bestemmingen zijn.

Wat zijn de beste digitale nomadensteden bij jou in de buurt?

We zetten hieronder de essentiële informatie op een rij over de top vijf steden in Amerika, Europa, Azië, Oceanië en Afrika. Scroll door en bekijk de meest populaire bestemmingen op je favoriete continent. 

Top 5 bestemmingen voor digitale nomaden in Europa

Bucketlist-hoofdsteden en grote steden domineren de topbestemmingen in Europa. Berlijn, Istanbul en Praag vallen net buiten de top vijf. 

De top vijf is overigens behoorlijk divers: naast de kunstscène en zakelijke drukte van het dure Londen en Parijs zijn er de betaalbare Latin hotspots Lissabon en Barcelona, ​​beide supercharmante steden boordevol unieke cultuur en architectuur. 

Ons eigen Amsterdam staat op de vijfde plaats. Digital nomads zien Amsterdam als stad van de toekomst. Progressief, ruimdenkend en een broedplaats voor innovaties, en dat alles naast de rijke kunst en geschiedenis die hoort bij een Europese hoofdstad.

Top 5 bestemmingen voor digitale nomaden in het Midden-Oosten en Centraal-Azië

Aziatische topbestemmingen zijn de betaalbare paradijsjes Bali en Thailand. Ook de duurdere, zakelijk georiënteerde steden Dubai en Singapore scoren hoog. 

Chiang Mai in Thailand is een minder voor de hand liggende plek dan het best beoordeelde Bangkok. Chiang Mai biedt zijn bloeiende expatpopulatie het hele jaar warm weer, betaalbaarheid, heerlijk en gevarieerd eten, vriendelijke lokale bewoners en een geweldige gemeenschap. 

Top 5 bestemmingen voor digitale nomaden in Noord-Amerika

Vancouver en New York City zijn met kop en schouders het populairst in Amerika. Ze hebben elk dubbel zoveel Instagram-tags als de nummer drie: Playa del Carmen in Mexico. 

Zie je Mexico wel zitten als uitvalsbasis? Ook Tulum, Mexico-Stad en Cancún scoren hoog onder digital nomads

Topbestemmingen voor digitale nomaden in Zuid-Amerika

De meest populaire bestemming in Zuid-Amerika is Medellin in Colombia. In Medellin vind je namelijk een overvloed aan co-working ruimtes en betaal je weinig voor het dagelijks levensonderhoud. De Columbiaanse stad Cartagena is om vergelijkbare redenen ook een geweldige locatie voor digitale nomaden. Minpuntje is wel dat je in Cartagena vaak geduld moet hebben vanwege de lage downloadsnelheden.

Topbestemmingen voor digitale nomaden in de rest van Azië en Oceanië

Melbourne en Sydney delen met elk 7.771 posts de eerste plaats in onze top 5 beste bestemmingen in Oceanië voor digitale nomaden. Op het continent worden echter relatief weinig Instagram-berichten geplaatst in vergelijking met Europa en Amerika. 

De topbestemming buiten Australië en Nieuw-Zeeland is Moorea-Maiao op de Bovenwindse Eilanden in Frans-Polynesië, met 192 tags.

Topbestemming voor digitale nomaden in Afrika

In Afrika is Kaapstad veruit de populairste stek voor digitale nomaden. De stad herbergt volop cafés en co-working ruimtes met snelle Wi-Fi. En… in Kaapstad ben je altijd dicht bij een uniek natuuravontuur.

Waar brengt jouw werk je de volgende keer?

De wereld van werk verandert snel. Tegenwoordig ligt de wereld écht aan je voeten en kun je in veel banen remote werken op een locatie naar keuze. 

Een recent rapport van de Harvard Business School laat zien dat 90% van de managers denkt dat het inzetten van freelancers – die ze werven via freelancerplatforms - hen in de toekomst concurrentievoordeel oplevert. En een meerderheid voorziet een inkrimping van het vaste personeelsbestand.

De pandemie heeft ons laten zien dat je prima vanuit huis – of vanaf het strand – kunt werken. Waar begint jouw digital nomad-avontuur?

Wil je een baan waarbij je veel reist? Bekijk onze top 10
Gerelateerde artikelen
Wil je een baan waarbij je veel reist? Bekijk onze top 10

Een baan waarbij je veel reist, ze zijn er op alle niveaus en in elke branche. Er zijn volop banen met veel reizen en internationale contacten als bijkomend voordeel. Bekijk onze top 10 banen waarbij je vaak in het buitenland zit.

METHODOLOGIE & BRONNEN

Om de topbestemmingen voor digitale nomaden te achterhalen, hebben we:

 • locatiegegevens geëxtraheerd voor 85.519 Instagram-berichten getagd met de hashtag #digitalnomad.
 • het aantal locaties geëxtrapoleerd op basis van het totale aantal berichten dat met die hashtag is getagd.
 • Numbeo gebruikt om extra gegevens over de topsteden in elke categorie te verzamelen, zoals de kosten voor levensonderhoud en boodschappen.
 • de geluksindex op worldhappiness.report  en Tripadvisors 2021 Travellers Choice Awards gebruikt om populaire steden te achterhalen.
 • met nomadlist gegevens verzameld over favoriete co-working ruimtes en internetsnelheden.

Verder lezen? In The Elevator - ons blog - vind je nog veel meer onderzoeken en interessante artikelen over carrière maken, cv's opstellen, sollicitatiebrieven schrijven, sollicitatiegesprekken voeren. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere55 minuten leestijd
Ontslagbrief schrijven - voorbeelden en tips
Ontslagbrief schrijven
Sollicitatiebrief11 minuten leestijd
Solliciteren als zzp’er: 3 tips om opdrachtgevers te overtuigen
3 sollicitatie tips voor ZZP’er, interimmer of freelancer
CV15 minuten leestijd
Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?
Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?
Carriere12 minuten leestijd
Ontdek deze 20 motivatie tips om jezelf te blijven motiveren!
Ontdek deze 20 motivatie tips om jezelf te blijven motiveren!
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren