1. Blog
  2. Carriere
  3. Ontdek deze 20 motivatie tips om jezelf te blijven motiveren!
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Ontdek deze 20 motivatie tips om jezelf te blijven motiveren!

13 minuten leestijd
Ontdek deze 20 motivatie tips om jezelf te blijven motiveren!
Geen zin of een gebrek aan motivatie? In deze blog vind je 20 ijzersterke motivatie tips die je helpen je doelen te behalen.

Je hebt een taak op je to-do lijstje staan, maar de motivatie om eraan te beginnen ontbreekt. Een belangrijke presentatie voorbereiden, de voorjaarsschoonmaak doen of wat kilo’s kwijtraken: jij blijft het uitstellen. Als je dan eindelijk begint, stop je halverwege omdat je er geen zin meer in hebt. Jezelf motiveren kan soms lastig zijn. Daarom geef ik je in deze blog 20 motivatie tips om ervoor te zorgen dat je dit keer wel volhoudt!

Wat is motivatie?

Motivatie is je drijfveer om iets te doen. Een soort drang om ergens mee aan de slag te gaan. Vind je iets heel leuk, dan heb je automatisch de motivatie om ermee aan de slag te gaan. Vind je een bepaalde taak niet zo leuk of saai? Dan kan jezelf motiveren behoorlijk lastig zijn.

Wat is intrinsieke motivatie?

Misschien ben je de term ‘intrinsieke motivatie’ wel eens tegengekomen. Intrinsieke motivatie is een motivatie die vanuit jezelf komt. Je hoeft dus niet aangespoord of gemotiveerd te worden door anderen. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het zelf graag wilt.

Om te leren begrijpen waarom je momenteel geen motivatie hebt, neem ik de volgende 3 punten met je door.

  • Oorzaak: waarom ben je niet gemotiveerd?
  • Gevolg: wat als je niet meer gemotiveerd bent?
  • Oplossing: 20 motivatie tips hoe je jezelf kunt motiveren.

Kanttekening: in deze blog geef ik veel voorbeelden uit het werkleven. Maar alle voorbeelden en tips die je leest, kun je ook betrekken en toepassen op je privéleven.

Waarom ben ik niet (meer) gemotiveerd?

We hebben allemaal wel eens een dag geen zin. Omdat het laat werd de avond ervoor, omdat we ons niet lekker voelen of omdat je die dag een rotklus moet doen waar je tegenop ziet.

Voel je je echter structureel ongemotiveerd? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Vraag jij jezelf af: waarom heb ik weinig motivatie? Een gebrek aan motivatie kan een aantal oorzaken hebben:

  1. Je bent niet oprecht geïnteresseerd en doet iets met tegenzin. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jij advocaat bent geworden omdat je ouders dat min of meer van je verwachten, maar niet omdat je het zelf leuk vindt.
  2. Je verveelt je. Bijvoorbeeld omdat de taak te makkelijk voor je is en dus geen uitdaging biedt.
  3. Je wordt alleen extrinsiek gemotiveerd (door anderen) en niet intrinsiek (vanuit jezelf).
  4. De taak is te moeilijk of uitdagend waardoor je continu op je tenen moet lopen om je doel te halen.
  5. Wat je doet ligt niet in lijn met je persoonlijke waarden. Bijvoorbeeld wanneer je werkt bij een vervuilend bedrijf terwijl duurzaamheid voor jou heel belangrijk is. Of wanneer je werkt op een werkvloer waar gediscrimineerd wordt, terwijl jij gelijkheid belangrijk vindt.

Wat als je niet meer gemotiveerd bent?

De gevolgen van een gebrek aan motivatie kunnen groot zijn. Allereerst neemt je werkplezier af. Je ziet als een berg op tegen het naar je werk gaan en sleept jezelf door de dag. Motivatieproblemen kunnen leiden tot fysieke klachten (o.a. buikpijn, hoofdpijn) of mentale klachten (vermoeidheid, burn-out of bore-out).

Geen motivatie op het werk

Wat moet je doen als je geen motivatie hebt op je werk? Dan kan een eerste stap zijn om met je leidinggevende te praten. Kun je extra taken oppakken die je leuk vindt of juist wat taken van je bordje halen als de druk te hoog is? Kan dat niet, dan is het wellicht tijd om een carrièreswitch te overwegen.  

Hoe dan ook: het is tijd om actie te ondernemen. Hoe krijg je veel motivatie? Onderstaande 20 tips voor motivatie helpen je daarbij.

20 Motivatie tips om jezelf te motiveren

Tip 1: Ontdek wat jij leuk vindt

Motivatie komt vanzelf als je iets doet wat je leuk vindt. De eerste stap om jezelf te motiveren is door op zoek te gaan naar je passie. Misschien is dat een andere baan, maar het kan ook een kwestie zijn van veranderingen aanbrengen in je huidige takenpakket. Zoeken naar wat je écht leuk vindt, kan een zoektocht zijn. Maar geef jezelf die kans.  

Tip 2: Stel jezelf een (realistisch!) doel

Jezelf een doel stellen werkt motiverend. Je hebt immers een concreet doel om naartoe te werken. Bijvoorbeeld: ‘vrijdag wil ik deze taken afgerond hebben. Zo ga ik met een opgeruimd gevoel het weekend in en heb ik maandag meer zin in de werkweek’. Of: ‘ik ga solliciteren en wat proefdagen meelopen bij verschillende bedrijven. Ik wil ernaar streven om voor het nieuwe jaar een leukere baan te vinden’.

Let bij het stellen van doelen wel altijd op dat je een realistisch doel stelt. Volgende week een andere baan hebben kan, maar trek er liever iets langer voor uit om teleurstelling te voorkomen.

Tip 3: Schrijf je doel op

Heb je een doel gesteld voor jezelf? Schrijf hem op! En hang het briefje ergens waar je het vaak kunt zien. Op de spiegel in de badkamer, op je bureaublad op het werk. Zo word je telkens herinnerd aan je doel en dus ook waarvoor je het allemaal doet.

Tip 4: Bedenk vooraf hoe je om zult gaan met tegenslagen

Als je demotivatie wilt ombuigen naar motivatie is er verandering nodig. En verandering kan soms gepaard gaan met tegenslagen. Bijvoorbeeld dat je je baas wilt vragen om andere taken, maar die zijn er niet. Of dat je solliciteert op een fantastische baan, maar je wordt afgewezen.

Het is slim om vooraf al wat mogelijke tegenslagen te bedenken. Welke hobbels verwacht jij tegen te komen? Hoe ga je daar dan mee om? Door alvast een plan B en C klaar te hebben liggen, voorkom je dat je opnieuw gedemotiveerd raakt na iedere kleine tegenslag.

Tip 5: Maak tijd vrij om je doel te halen

Verandering kost tijd. Tijd om te solliciteren naar een andere baan, tijd om een taak uit te voeren, tijd om naar de sportschool te gaan om af te vallen. Om je doelen te behalen en vol te houden, is het belangrijk dat je voldoende tijd vrijmaakt.

Tip 6: Zoek een voorbeeld

Wat kan je doen om gemotiveerd te blijven? Zoek een voorbeeld! De grootste bron van motivatie is iemand die datgene al heeft bereikt wat jij graag wilt. Gaat je moeder iedere dag met plezier naar haar werk? Dan is zij misschien wel jouw voorbeeld. Of een zakenman die geïnterviewd werd in een tijdschrift en waar je veel bewondering voor hebt.

Je kunt motivatie ook halen uit een mooie quote. Er zijn tal van ‘motivational’ Instragram en Tiktok accounts die dagelijkse motivatie tips delen. Als jij je daardoor gesterkt voelt, sla de posts op voor later en bekijk ze zo vaak terug als je nodig hebt.

Tip 7: Stel realistische deadlines

Heb je een concrete taak die af moet? Of werk je naar een concreet doel? Stel jezelf dan een deadline. Zo blijf je gemotiveerd om het te halen en er iedere dag even tijd aan te besteden. Let er natuurlijk wel op dat je realistische deadlines stelt!

Tip 8: Hak het grote doel op in kleine stukjes

Vergelijk je doel met een stip op de horizon waar je naartoe wilt. Om daar te komen, moet je nogal een eind lopen. Daarom is het slim om jouw grote doel op te hakken in kleinere tussendoelen. Onderstaande afbeelding laat dit heel duidelijk zien.

Heel veel kleine stapjes zorgen er ook voor dat je je einddoel haalt en het zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft! Werken met een to-do lijstje kan daarbij helpen. Iedere keer als jij een (kleine) taak afvinkt, voelt het als een beloning. En ervaar je telkens een klein geluksmomentje.

Tip 9: Verander je gewoontes

Motivatie komt voort uit verandering. Jij bent ergens niet tevreden over en wilt dus een andere situatie creëren voor jezelf. Om dat te bewerkstelligen, is een verandering in je gewoontes nodig. Wil je afvallen? Maak er dan een gewoonte van om iedere ochtend meteen na het ontbijt een wandeling te maken. Door van doelen halen een gewoonte te maken, integreer je het in je dagelijks leven en hou je het langer vol.

Tip 10: Werk aan je discipline

Heb je structureel geen motivatie en ervaar je klachten? Dan is er werk aan de winkel. Het kan ook voorkomen dat je gewoon geen zin hebt in een bepaalde taak. Dan komt er een stukje discipline om de hoek kijken.

Discipline is een mindset. Hoe vervelend een taak ook is, soms moet je het simpelweg doen. Even door de zure appel heen bijten. Het leven bestaat niet alleen uit leuke dingen. En bedenk maar zo: hoe lekker zal het straks voelen als je het eindelijk gedaan hebt?

Tip 11: Beloon jezelf

Hoe krijg je meer intrinsieke motivatie? Door jezelf te belonen! Een beloning op z’n tijd helpt je volhouden en maakt van doelen halen een positieve ervaring! Wat die beloning is, kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Iets lekkers, een leuk uitje of een klein cadeautje aan jezelf.

Tip 12: Wees eens wat liever voor jezelf

Ben je lekker bezig, maar heb je een baaldag? Wees lief voor jezelf. Je werkt hard en doet je uiterste best. Plan ook een keer een dagje vrij en ga iets doen waar jij blij van wordt. Onthoud: jij bent je eigen bondgenoot.

Tip 13: Zoek een maatje

Samen sta je sterker dan alleen. Klinkt misschien een beetje ‘cheesy’ maar het is wel zo. Er is vast iemand die in hetzelfde schuitje zit als jij. Het vinden van een maatje sterkt je in je doelen én houdt je scherp.   

Tip 14: Vind een app

Wat heb jij nodig voor motivatie? Er zijn tal van handige hulpmiddeltjes, zoals motivatie apps.

  • Apps voor dagelijkse motivatie quotes
  • Apps om een focus dagboek bij te houden
  • Apps met to-do lijstjes die je kunt afvinken.

Als het helpt jou gemotiveerd te houden, waarom niet?

Tip 15: Zorg goed voor je lichaam

Jezelf motiveren en doelen behalen gaat zoveel makkelijker als je je goed voelt. Neem dus op tijd pauze, slaap goed en eet gezond. Door te werken aan een gezond lichaam, zul je merken dat je beter in je vel zit.

Tip 16: Zorg voor een positieve mindset

Hetzelfde geldt natuurlijk voor je mindset. Een sterke geest is net zo belangrijk als een gezond lichaam. Als jij je koppie op orde hebt, sta je vanzelf positiever in het leven en dus ook tegenover je doelen. Zoek voor jezelf dingen waar jij blij of rustig van wordt. Een goed boek lezen voor het slapengaan, een playlist met muziek of een lange wandeling in de natuur.

Tip 17: Omring jezelf met positieve mensen

Deze tip zou eigenlijk in de top 3 motivatie tips moeten staan. De mensen om je heen hebben een grotere invloed op je dan je zou denken. Wees eens heel eerlijk: heb jij vooral energiegevers om je heen, of energiezuigers? Welke mensen laden je op en geven je motivatie? En van welke mensen moet je een uur of dag bijkomen als je ze hebt gezien? Kies jouw kring aan mensen zorgvuldig en kies voor mensen die je inspireren, blij maken en die zorgen voor energie.

Tip 18: Moedig jezelf

Jezelf aanmoedigen werkt motiverend! Zeg iedere ochtend tegen je spiegelbeeld dat je het kan, dat het je vandaag weer gaat lukken. Dit heet affirmaties. Beeld jezelf in dat je het doel al behaald hebt. Misschien voelt het de eerste tien keer een beetje gek, maar in jezelf geloven is nog veel belangrijker dan anderen die in je geloven. Iets met intrinsieke motivatie, weet je nog?

Tip 19: Geniet als je een taak af hebt

Jezelf motiveren is een weg. Daarom is het belangrijk om iedere kleine stap te vieren. Beloon jezelf en geniet van het feit dat je weer een stapje dichter bij je doel bent.

Tip 20: Wees trots op jezelf

Misschien wel de nummer 1 van alle motivatie tips? Wees TROTS op jezelf. Trots dat je voor jezelf kiest, dat je in beweging komt en dat jij een betere situatie wilt creëren voor jezelf. Je bent een inspiratie voor velen!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV12 minuten leestijd
ChatGPT voor cv schrijven: tips én hoe het werkt
ChatGPT voor cv schrijven: tips én hoe het werkt
CV14 minuten leestijd
Nederlandse of Nederlander? Alles over het vermelden van je nationaliteit op je cv
Nationaliteit: Nederlands, Nederlandse of Nederlander
CV13 minuten leestijd
Vaardigheden op je CV vermelden
Vaardigheden
Sollicitatiegesprek14 minuten leestijd
Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden
Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden
Alles Doorbladeren