1. Home
  2. Blog
  3. Carriere
  4. Wat als je verliefd wordt op een collega?
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Wat als je verliefd wordt op een collega?

13 minuten leestijd
Wat als je verliefd wordt op een collega?
Liefde op de werkvloer. Hoe ga je ermee om? Verliefd zijn op een collega is prachtig, maar ook even opletten geblazen. Check de do’s en don’ts.

Collega’s brengen veel tijd samen door. Ze werken samen aan een taak of een project en bespreken op maandag het weekend. Collega’s delen hun interesse in het vak en kunnen elkaar bewonderen om hun professionele kwaliteiten. Ze vieren successen en maken tegenslagen mee. En na het werk reizen ze samen naar huis of zien ze elkaar tijdens bedrijfsuitjes en borrels. 

Voor je het weet verandert collegialiteit in vriendschap en vriendschap in liefde. 

Verliefd op een collega, wat nu?

Tja, en dan rijst de vraag: 
Wat moet je doen als je verliefd wordt op een collega?  

Wij gaan je helpen. In dit artikel vind je volop tips en nemen we de volgende onderwerpen met je door:

  • Is een relatie met een collega toegestaan?
  • Mag een werkgever zich bemoeien met verliefde collega’s?
  • Wat te doen als je verliefd wordt op een collega?
  • Hoe houd je het werkbaar voor andere collega’s?
  • Wat als de relatie voorbij is?

Liefde is prachtig en verliefd zijn op een collega maakt van elke werkdag een feestje. Maar het brengt ook dilemma’s met zich mee. 

Zowel voor de werknemer als de werkgever is een verliefdheid op de werkvloer een onderwerp om je even in te verdiepen. Als eerste dringt de vraag zich op of een werkgever zich eigenlijk wel mag bemoeien met het liefdesleven van zijn werknemers. 

Mag een werkgever liefdesrelaties tussen collega’s verbieden?

Nee, dat mag niet. Relaties hebben te maken met privacy en vrijheid van partnerkeuze. En dat is een grondrecht. Je privéleven is van jou en je werkgever kan de relatie niet verbieden.

Statistisch overzicht

In 2012 deed het CBS onderzoek naar liefdesrelaties op het werk en becijferde dat 4% van alle werknemers een relatie op de werkvloer had. Er waren toen bijna 150.000 stellen op de werkvloer. Dat is exclusief geheime affaires, onbeantwoorde liefdes, flirts, prille liefdes in wording en stiekeme crushes. 

Mag de werkgever zich bemoeien met verliefde collega’s?

Ja, dat mag. Als de relatie consequenties heeft op de werkvloer, mag de werkgever zich ermee bemoeien. Bijvoorbeeld als de relatie tussen twee werknemers invloed heeft op de werksfeer, werkresultaten negatief beïnvloedt, of leidt tot klachten van klanten of collega’s.

Bij een goede reden is het de werkgever toegestaan om in te grijpen. Bijvoorbeeld door een collega over te plaatsen naar een andere afdeling. De wijziging mag geen nadelige gevolgen hebben voor de betreffende collega.

De werkgever mag een gedragscode opstellen waaruit blijkt wat wel en niet geoorloofd is in het bedrijf. In zo’n gedragscode kan ook staan beschreven wat je moet doen als je een relatie met een collega hebt. Denk aan een meldingsplicht, omgangsvormen tussen de geliefden, taakwijzigingen etc.

Sommige werkgevers nemen in het contract een bepaling op om relaties op de werkvloer in goede banen te leiden, of verwijzen naar de cao. 

Wat te doen als je verliefd wordt op een collega?

Verliefdheid overkomt je. Daar heb je geen keuze in of invloed op. Maar gelukkig heb je altijd de keuze hoe je ermee omgaat. 

Afhankelijk van hoe de verhoudingen liggen tussen jou en je collega, is een verliefdheid nauwelijks een probleem of juist een lastige situatie. Wees je daarom bewust van de verhoudingen. 

Hoe liggen de verhoudingen?

Als je onderstaand rijtje leest, voel je dat de werkverhouding meespeelt:

  • Je bent als stagiair verliefd op een vaste werknemer.
  • Je bent als vaste werknemer verliefd op een stagiair.
  • Je bent als leidinggevende verliefd op een ondergeschikte.
  • Je bent als ondergeschikte verliefd op je leidinggevende.
  • Je bent verliefd op iemand met wie je nauw samenwerkt.
  • Je bent verliefd op iemand met wie je werkinhoudelijk niets te maken hebt.
  • Je bent als freelancer / interimmer verliefd op een opdrachtgever.
  • Je bent als opdrachtgever verliefd op een ingehuurde externe kracht.

Hoewel elke situatie uniek is, zou je voorzichtig kunnen stellen dat relaties tussen collega’s makkelijker geaccepteerd worden als ze in een organogram horizontaal zo ver mogelijk uit elkaar zitten en verticaal juist dicht bij elkaar zitten. 

  • Dus horizontaal gezien liever een relatie tussen twee collega’s die weinig tot niet samenwerken en letterlijk vele kantoordeuren tussen hun werkplekken hebben dan tussen twee naaste collega’s.
  • En verticaal gezien liever een relatie tussen een teamleider en een medewerker dan tussen een CEO en een stagiair.

Bij grote machtsverschillen liggen de oordelen al snel klaar en ook de risico’s op #metoo-situaties. 

Afhankelijk van de werkverhouding kunnen er scheve gezichten ontstaan. Collega’s kunnen denken dat er iemand wordt voorgetrokken op het gebied van tijd, geld of taakinhoud. In de praktijk kunnen geliefden elkaar juist benadelen omdat ze de schijn van vriendjespolitiek willen voorkomen. 

7 handige tips en overwegingen voor liefdesrelaties op de werkvloer:

Verliefd worden op een collega is dus echt andere koek dan verliefd worden op die ene leukerd in de kroeg of sportschool. Bezint eer ge bemint, zullen we maar zeggen. Zeker wanneer de liefde op de werkvloer ontstaat, is het slim om je hoofd erbij te houden. En ja, dat is knap lastig als de oerinstincten het overnemen. Maar onderstaande tips gaan je daarbij helpen:

1. Denk je dat een relatie mogelijk is?

Vraag jezelf af of een relatie met de betreffende collega kans van slagen heeft. Verduidelijk voor jezelf wat je voelt. Ben je verliefd op de persoon om wie die is of ben je verliefd op het flirtspelletje dat je werkdag minder saai maakt? Ga ook na of je collega niet al een partner heeft. Een relatie op het werk is al uitdagend genoeg als de collega single en beschikbaar is. Een affaire met een getrouwde collega is een echte no-go en levert geheid gedonder op.

Evalueer of het verstandig is om een relatie te beginnen. Zo niet, probeer je verliefdheid te stoppen. 

De beste manier daarvoor is het contact zo veel mogelijk te beperken, of – als dat kan - helemaal te verbreken. Wat je aandacht geeft en voedt, groeit. Dus richt je aandacht niet op die leuke collega, maar focus je op andere zaken. Je werk bijvoorbeeld. Positieve afleiding zoeken bij vrienden en in hobby’s helpt ook.

Denk je dat een relatie kans van slagen heeft, lees dan vooral verder. 

2. Controleer of er bedrijfsregels gelden voor liefde op de werkvloer

Veel bedrijven hebben glashelder beleid rond relaties op het werk. Via de cao, het arbeidscontract en/of het bedrijfsreglement krijgen medewerkers te maken met gedragsregels en voorschriften op dat vlak. 

Bijvoorbeeld een meldplicht die je verplicht de relatie met je collega te melden aan je werkgever. Ook kan het protocol zijn dat de kortst zittende collega moet uitzien naar ander werk of intern wordt overgeplaatst. Zorg ervoor dat je duidelijkheid hebt over de regels en procedures voor relaties tussen collega’s. 

Persoonlijke ontwikkeling voor je carrière
Gerelateerde artikelen
Persoonlijke ontwikkeling voor je carrière

Haal het beste uit jezelf en je carrière met persoonlijk ontwikkeling. Ga via zelfkennis en persoonlijke doelen naar ontwikkeling, groei en meer werkgeluk.

3. Onderzoek of de liefde wederzijds is

Een ander essentieel punt waarover duidelijkheid moet zijn, is of de ander hetzelfde voor jou voelt. Vaak heb je wel een beeld, maar soms ook niet. 

Probeer signalen op te vangen en als je redelijk zeker van je zaak bent, kan je bij de ander checken of je goed zit. Woorden winnen het van acties. Je wilt ongewenste intimiteiten en grensoverschrijdend gedrag voorkomen. Dus maak niet zo maar een move, maar spreek je voorzichtig uit over je gevoelens om te ontdekken of je collega ook een oogje op jou heeft.

Expert tip

Laat een verliefdheid je carrière niet verpesten en pak het verstandig aan. Weet dat werkgevers arbeidsrechtelijke consequenties kunnen verbinden aan grensoverschrijdend gedrag.

4. Leer elkaar beter kennen buiten het werk

Op het werk zijn mensen vaak de beste versie van zichzelf: sociaal en alert, netjes aangekleed en goed verzorgd. Ze zijn bezig met iets waar ze goed in zijn en plezier in hebben. 

Hoe iemand is buiten werktijd, kan behoorlijk afwijken. Als de interesse wederzijds is, spreek dan eens af na het werk of in het weekend. Leer elkaar beter kennen in de privésituatie. Blijven de vlinders en rollen jullie een relatie in? Doe dan wat de bedrijfsregels voorschrijven. 

5. Houd werk en privé gescheiden

Thuis is thuis en werk is werk. Waarbij thuis is thuis de belangrijkste is. Natuurlijk kan je tijdens het avondeten praten over het werk, maar voorkom dat werk jullie enige gespreksonderwerp is. Thuis wil je tot rust komen en bijtanken. 

Omgekeerd geldt dat je tijdens de kantoorlunch niet over privézaken praat. Laat jullie privéleven als stel thuis. Op het werk – tussen de collega’s – nog even een privékwestie doornemen of zelfs een ruzietje uitpraten is niet professioneel. 

Werk en privé gescheiden houden voorkomt dat een relatie met een collega je werk, prestaties en je relatie met andere collega’s en je leidinggevende beïnvloedt. 

6. Hoe houd je het werkbaar voor andere collega’s?

Op de werkvloer is het vaak groot nieuws dat twee collega’s de liefde hebben gevonden. Vaak zijn ze enthousiast, maar er kunnen uiteraard ook minder positieve reacties zijn. Zorg er in ieder geval voor dat jullie relatie geen publiek geheim wordt. Wees open om roddels en geruchten te voorkomen. 

Als het nieuws eenmaal wereldkundig is, is ook de vervolginformatie belangrijk. Afhankelijk van de werkverhouding tussen jou en je collega-geliefde, zullen de collega’s zich afvragen hoe nu verder. Leg uit welke afspraken er met leidinggevenden zijn gemaakt om vertroebeling tussen werk en privé te voorkomen. 

Tot slot is openheid over jullie relatie geen vrijbrief voor onprofessioneel gedrag. Zoenende collega’s op de werkvloer levert ongemakkelijke situaties op. Maar ook minder in het oog springend intiem gedrag kan collega’s een doorn in het oog zijn. Dus doe je collega’s een lol en bewaar de passie voor thuis. 

Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
Gerelateerde artikelen
Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht

Mentaal sterker worden doe je door goed voor jezelf te zorgen en daarnaast aan een aantal karaktereigenschappen te werken. Het resultaat? Je zit goed in je vel en kunt beter presteren op de werkvloer.

7. Bereid je voor op het meest gevreesde moment: de breuk

De wens van iedereen die een relatie begint, is dat deze standhoudt. Je moet je echter ook voorbereiden op het andere scenario. Wat doen jullie als de relatie voorbij is?

Het is verstandig om tijdig na te denken over jullie aanpak bij een eventuele relatiebreuk. Wie verlaat dan het bedrijf of vraagt overplaatsing aan? Of houdt ieder z’n baan en, zo ja, hoe gaan jullie daar dan mee om? 

Ook bij het beëindigen van een relatie, wil je duidelijkheid geven om roddels te voorkomen. Informeer collega’s en vertel je leidinggevende dat jullie niet langer een stel zijn. Het is minstens zo belangrijk als tijdens jullie relatie, dat jullie je professioneel opstellen en de privésituatie niet meenemen naar de werkvloer. En nee, dat is niet eenvoudig. Vandaar dat tip 1 en 2 zo belangrijk zijn

Solliciteren naar een nieuwe baan vanwege liefde op de werkvloer

Liefde op de werkvloer is regelmatig de aanleiding om een nieuwe baan te zoeken. Omdat je de verliefdheid wilt stoppen, omdat de bedrijfsregels dat voorschrijven of omdat je na een relatiebreuk niet langer wilt samenwerken met je ex. 

Als het tijd is voor een nieuw carrièrepad, dan is een opgefrist en up-to-date cv onmisbaar. 

Bij CVster.nl helpen we je met het maken van een online cv waarmee je sneller een baan vindt. Je creëert eenvoudig een succesvol cv dat is aangepast aan de eisen en wensen van recruiters. Met tekstsuggesties, spellingcontrole en een mooie opmaak heb je snel een goed cv in handen. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV12 minuten leestijd
Hoeveel werkervaring moet je op je cv zetten? Tips en richtlijnen
Hoeveel werkervaring moet je op je cv zetten? Tips en richtlijnen
Carriere16 minuten leestijd
Perfectionisme - valkuil of pluspunt?
Perfectionisme - valkuil of pluspunt?
Sollicitatiebrief12 minuten leestijd
Hoe verwerk je een referentie in je sollicitatiebrief? (Met voorbeelden)
Hoe verwerk je een referentie in je sollicitatiebrief? (Met voorbeelden)
Carriere16 minuten leestijd
Welk land krijgt de meeste betaalde vakantiedagen?
Welk land krijgt de meeste betaalde vakantiedagen?
Alles Doorbladeren