1. Home
  2. Blog
  3. Sollicitatiebrief
  4. Hoe verwerk je een referentie in je sollicitatiebrief? (Met voorbeelden)
Paul DruryEva Jansen
Geschreven door Paul Drury, Eva Jansen

Hoe verwerk je een referentie in je sollicitatiebrief? (Met voorbeelden)

12 minuten leestijd
Hoe verwerk je een referentie in je sollicitatiebrief? (Met voorbeelden)
Recruiters horen graag goede verhalen over kandidaten die ze beoordelen. Daarom is het slim om te vermelden dat niet alleen jij, maar ook andere mensen denken dat je geknipt bent voor de functie. Een referentie helpt je daarbij.

Als je kijkt naar alle middelen die je kunt inzetten tijdens je zoektocht naar een baan, is het vermelden van een referentie een ijzersterke zet. Dat kan middels een aanbevelingsbrief, bijvoorbeeld van een oud-werkgever, maar ook door op subtiele wijze een referentie in je sollicitatiebrief te verwerken. De lovende woorden van een invloedrijk persoon kunnen je sollicitatiebrief echter alleen doen sprankelen als je ze op de juiste manier inzet, wat een subtiele kunst is die niet iedere kandidaat beheerst. 

Hoe integreer je zo’n referentie in je loopbaanverhaal? Hoe laat je het aansluiten op je verhaal over motivatie en potentieel? Dat verkennen we in dit artikel aan de hand van de volgende hoofdstukken:

  • Hoe helpt een referentie je aan een baan?
  • Het vinden van een referent
  • Zaken om te overwegen voordat je referentie vermeldt
  • Voorbeelden van sollicitatiebrieven met referenties

Hoe helpt een referentie je aan een baan?

De sleutel tot het binnenslepen van een nieuwe baan zit ‘m in je vermogen de recruiter ervan te overtuigen dat je oprecht de juiste persoon bent voor de functie. De nodige geloofwaardigheid is vanzelfsprekend moeilijk te verkrijgen wanneer je jezelf aanprijst. Als iemand anders je competenties kan bevestigen, is dat dus een uitstekende manier om je kandidatuur boven die van anderen te verheffen. Referenties voegen bovendien een persoonlijk tintje toe aan je sollicitatie.

Wanneer je een goede aanbeveling hebt, gaat de recruiter er ook sneller vanuit dat je de bedrijfscultuur en uitdagingen van het bedrijf begrijpt. De belangrijkste reden waarom mensen vroegtijdig ontslag nemen, is omdat de baan niet aan hun verwachtingen voldoet. Je referent kan duidelijk maken dat je met jouw competenties en karakter precies loyale en tevreden medewerker bent waarnaar wordt gezocht.

Uiteraard is het wel belangrijk om na te gaan of degene die jou aanbeveelt ook daadwerkelijk een positieve indruk zal maken op de recruiter. Als de aanbeveling afkomstig is van iemand die de recruiter niet kent, kan dat lastig zijn. Meestal geldt in ieder geval dat de referentie moet komen van iemand met voldoende autoriteit.

Het vinden van een referent

Iemand vinden die voor je kan instaan bij een bedrijf waar je nog niet werkt, is geen gemakkelijke taak. Het allerbeste is als je referent iemand is die al bij de organisatie werkt waarbij je aan de slag wil. Als je intern solliciteert of via via iemand kent die jou wil aanbevelen, dan is dat ideaal. Is dat niet het geval? Dan zijn er gelukkig andere opties.

Als je graag wil dat iemand binnen het bedrijf waarbij je gaat solliciteren je een referentie geeft, kun je kijken naar manieren om met personen binnen de organisatie in contact te komen. Sociale media zijn een vruchtbare bodem voor aanbevelingen bij je zoektocht naar een baan. Het is waarschijnlijk dat je verschillende gemeenschappelijke interesses deelt met je connecties, dus zoek door de werknemerslijsten van relevante afdelingen bij je beoogde werkgever. Misschien vallen er één of twee namen op? Benader hen op sociale media en vraag of je een gesprek kunt inplannen om meer te weten te komen over het bedrijf en of ze denken dat je geschikt zou zijn. Als je eenmaal met hen hebt gesproken, kun je hen vragen of je hun naam mag noemen tijdens het sollicitatiegesprek. Wees niet bang, want mensen zijn vaker bereid om te helpen dan je zou denken.

Om geloofwaardig over te komen is het in ieder geval belangrijk dat je referent iemand is die je redelijk goed kent. Voormalige werkgevers of zakelijker partners uit je vakgebied zijn ideaal, omdat deze referenten een gevoel van professionele objectiviteit impliceren. Als de aanbeveling afkomstig is van iemand met minder professioneel gezag kan dit je nog steeds een voordeel opleveren, maar vermeld de (aard van de) relatie dan liever niet in je sollicitatiebrief. Het belangrijkste is om eerst het sollicitatiegesprek binnen te slepen. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je uitweiden over wie je referent precies is.

Zaken om te overwegen voordat je referentie vermeldt

Voordat je klakkeloos iemands naam opgeeft als referent, is het verstandig om de volgende zaken in overweging te nemen:

Vraag uitdrukkelijk om toestemming

Voordat je een aanbeveling vermeldt, is het belangrijk dat je nadrukkelijk toestemming vraagt. Het is één ding als iemand informeel roept: ’Hé, die baan is echt wat voor je’, maar iets heel anders als hun woorden formeel worden gebruikt als referentie in een sollicitatiebrief.

Vraag de referent om advies

Als je een hechte relatie hebt met de persoon die je aanbeveelt, aarzel dan niet om advies te vragen over hoe je de sollicitatie moet aanpakken. Als de recruiter hen kent zouden ze wellicht het gevoel hebben dat hun kennis doorsijpelt in je sollicitatie. Door je huiswerk op deze manier te doen, toon je toewijding en nieuwsgierigheid.

Deel je sollicitatiebrief

Het delen van je sollicitatiebrief en cv met de referent is belangrijk, omdat ze dan hun goedkeuring kunnen geven voor de wijze waarop je hen aanhaalt en bovendien een idee geeft van hoe je je talenten pitcht. Als ze zich comfortabel voelen dat je een goede match bent voor de rol in kwestie, zal hun aanbeveling des te oprechter zijn. Ook zullen ze waarschijnlijk op een gegeven moment een gesprek met de recruiter voeren, dus geef hen wat munitie om je zaak te ondersteunen.

Een begeleidende mail voor je sollicitatie schrijven: uitgebreide gids
Gerelateerde artikelen
Een begeleidende mail voor je sollicitatie schrijven: uitgebreide gids

Als je gaat solliciteren, stuur je normaal gesproken een begeleidende mail met je sollicitatie mee. Hoewel we in het tijdperk van online sollicitatieportalen zijn beland, werven de meeste managers tenslotte ook gewoon nog via hun inbox. Lees verder om te ontdekken hoe een goede begeleidende mail er uitziet.

Hoe vermeld je een aanbeveling in een sollicitatiebrief?

Als je je referentie op de juiste manier verwerkt, kan deze je brief naar een hoger niveau tillen. Dat doe je als volgt:

Vermeld je referent vroeg in de brief

Het is slim om je referent in te zetten als aanleiding voor je sollicitatie. Als een recruiter de naam van de referent vroeg in de sollicitatiebrief opmerkt, zullen ze veel eerder geneigd zijn om verder te lezen. Als ze het gevoel hebben dat je al een connectie hebt met het bedrijf, voelt de rest van je brief vertrouwder aan. 

Expert tip

Verwijs je in je sollicitatiebrief naar een uitgebreide aanbevelingsbrief? Noem je referent dan pas aan het einde van de brief.

Wees specifiek: waarom zou de referent voor je instaan?

Je mist een kans als je de naam van de referent noemt en vervolgens alleen zegt dat deze persoon ’denkt dat je een goede match zou zijn voor de rol’. Dat is tenslotte nogal vaag en zou twijfels kunnen oproepen bij een recruiter. Zorg ervoor dat je een hint geeft over de nauwe aard van je relatie en uitbreidt over waarom deze persoon denkt dat je goed bij de functie past.

Voorbeelden van sollicitatiebrieven met een aanbeveling

Je hebt veel om over te praten in je sollicitatiebrief (zoals je motivaties, prestaties en persoonlijkheid), dus houd de referentie beperkt tot een korte alinea aan het begin van de brief of verwijs op het einde naar een meer uitgebreide referentie in een aparte bijlage.

Zorg ervoor dat je de naam en functie van je referent correct vermeldt. Hierin een fout maken zou rampzalig kunnen uitpakken. Vermeld indien mogelijk ook waarom de referent denkt dat je een goede match zou zijn voor de functie. Hun mening voegt dat extra beetje geloofwaardigheid toe aan je sollicitatie en je kunt erop rekenen dat de recruiter contact met hen zal opnemen tijdens de volgende stap van het recruitmentproces.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van manieren om een referentie in een sollicitatiebrief te verwerken.

Als de referent bij het bedrijf werkt (en je de persoon goed kent)

Voorbeeld 1

Ik ben zeer geïnteresseerd in de functie van verpleegkundige bij Medisch Centrum Eijck, een rol die onder mijn aandacht werd gebracht via een persoonlijke aanbeveling van Kate Nienhuis, die bij jullie als senior verpleegkundige werkzaam is. Ik heb enkele jaren geleden met Kate samengewerkt en we hebben sindsdien contact gehouden. Ze vindt dat dit het perfecte moment is om mijn focus op holistische patiëntenzorg naar jullie medisch centrum te brengen.

Gekopieerd!

Verwijzen naar een netwerkmoment

Voorbeeld 2

Na mijn ontmoeting met Anna Peters, jullie HR-adviseur, tijdens het jaarlijkse PWR-evenement in Amsterdam, raakte ik geïnspireerd door de visie en bedrijfscultuur van Grow. Anna moedigde me aan om te solliciteren op de functie van HR Adviseur en gelooft dat mijn uitgebreide ervaring goed van pas zou komen in jullie team.

Gekopieerd!

Referentie van een voormalig collega of leidinggevende

Voorbeeld 3

Ik solliciteer met veel enthousiasme op de functie van projectmanager bij Bouwsteen B.V.. Tijdens mijn werk bij VG Projects heb ik nauw samengewerkt met mijn toenmalige leidinggevende, Jan van Leeuwen. Jan heeft mij altijd aangemoedigd om mijn vaardigheden in leiderschap en projectplanning verder te ontwikkelen, en hij gelooft dat ik met mijn expertise een waardevolle aanvulling zou zijn binnen uw team.

Gekopieerd!

Verwijzen naar een aanbevelingsbrief

Voorbeeld 4

In de bijlage vindt u een aanbevelingsbrief van mijn voormalig leidinggevende bij Oracle, die mijn kwaliteiten als teamleider en mijn bijdrage aan diverse succesvolle projecten onderstreept. Ik hoop dat deze brief u een beter beeld geeft van mijn werkethiek en bekwaamheid.

Gekopieerd!

Belangrijkste punten

Referenties zijn een krachtige manier om de interesse van een recruiter te wekken. Ze maken je geloofwaardiger, waardoor de keuze om je uit te nodigen voor een gesprek makkelijker gemaakt wordt. Zorg ervoor dat je de referentie op een manier integreert die past bij je sollicitatiebrief en de relatie die je met de referent hebt. 

Hoewel een aanbeveling kan helpen om de deur voor je te openen, is het vervolgens natuurlijk aan jou om een overtuigende indruk achter te laten tijdens het gesprek. Wil je daar meer over weten? Lees dan ook eens dit artikel over hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Veel succes!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek5 minuten leestijd
Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek als medewerker klantenservice
Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek als medewerker klantenservice
Carriere14 minuten leestijd
Arbeidsduur: 32, 36 of 40 uur per week werken
Arbeidsduur: 32, 36 of 40 uur per week werken
Carriere29 minuten leestijd
De complete lijst van Nederlandse vacaturebanken in 2025
De complete lijst van Nederlandse vacaturebanken in 2025
Sollicitatiegesprek27 minuten leestijd
100+ ijsbreker-vragen die tijdens sollicitatiegesprekken worden gesteld
100+ ijsbreker-vragen die tijdens sollicitatiegesprekken worden gesteld
Alles Doorbladeren