Een aanbevelingsbrief is geen standaard onderdeel van elke sollicitatieprocedure. Maar in sommige gevallen kan wel om een aanbeveling worden gevraagd.
Ben je gevraagd om een aanbevelingsbrief te laten zien? Of heb je zelf het gevoel dat een aanbeveling je kan helpen? Hier zijn een paar dingen om over na te denken voordat je om een aanbevelingsbrief vraagt, of er zelf een gaat schrijven.
In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:
- Wat is een aanbevelingsbrief?
- Wie heeft een aanbevelingsbrief nodig?
- Hoe vraag je om een aanbeveling?
- De indeling van een aanbevelingsbrief
- 5 kenmerken van een goede aanbevelingsbrief
- Hoe schrijf je een goede aanbevelingsbrief?
Wat is een aanbevelingsbrief?
Een aanbevelingsbrief kan een krachtig hulpmiddel zijn in je sollicitatie. Zelf vertellen hoe goed je bent is één ding, maar als je toekomstige baas het ook van iemand anders hoort, bijvoorbeeld een collega of voormalige werkgever, dan wordt je verhaal opeens een stuk geloofwaardiger. Een of meerdere aanbevelingsbrieven kunnen belangrijk bewijsmateriaal vormen in je sollicitatieproces.
In een aanbevelingsbrief bevestigt iemand anders dat jouw werkervaring, vaardigheden of onderwijsresultaten inderdaad de moeite waard zijn. Wat jij beweert in je cv en tijdens je sollicitatiegesprek wordt bevestigd, waardoor jij betrouwbaarder overkomt en men ook andere dingen die je vertelt makkelijker zal geloven. Als je één prestatie kunt bewijzen, wordt al het andere ook geloofwaardiger.
Wie heeft een aanbevelingsbrief nodig?
1. Opleiding of beursprogramma
Voor sommige selectieve opleidingen, zoals researchmasters of honoursprogramma's, moet je bij je aanmelding een of meerdere aanbevelingsbrieven overleggen. Ook als je een beurs aanvraagt, bijvoorbeeld voor een studieperiode in het buitenland, kan een aanbevelingsbrief deel uitmaken van de selectieprocedure. Met een aanbevelingsbrief laat je zien dat niet alleen jijzelf, maar ook een persoon met de nodige autoriteit vindt dat jij de juiste potentie en ambitie hebt voor de functie, studieplek of beurs in kwestie.
2. Bepaalde beroepen
In bepaalde werkvelden, bijvoorbeeld de medische wereld en het hoger onderwijs, is het van oudsher gebruikelijk dat aanbevelingsbrieven onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure. Als je als onderdeel van je functie een grote (positieve of negatieve) invloed op het leven van andere mensen kunt hebben, dan is het niet gek dat er in de sollicitatieprocedure goed wordt gecontroleerd wat voor persoon jij eigenlijk bent.
3. Weinig ervaring of carrièreswitch
Misschien heb je nog niet veel werkervaring. Of misschien ga je wel een carrièreswitch maken naar een nieuwe functie of zelfs een heel andere branche. In dat soort gevallen heb je waarschijnlijk geen heel sterk cv voor die specifieke rol. Dit probleem kun je oplossen met een aanbevelingsbrief waarin iemand anders de werkgever ervan overtuigt dat jij echt geschikt bent voor de baan. Een karakterreferentie van een voormalige collega of een vriend(in) kan alle verschil maken. Nog mooier is het als je een aanbeveling kan krijgen van iemand die binnen de desbetreffende branche werkt.
Hoe vraag je om een aanbeveling?
Een aanbevelingsbrief wordt altijd geschreven door iemand die je goed kent. Zo iemand vindt het vast geen probleem om je te helpen. Vraag je je af hoe je iemand kunt vragen om een aanbevelingsbrief? Er zijn een paar dingen die je in het oog kunt houden. Een goede voorbereiding doet wonderen.
- Stel de vraag tijdens een persoonlijk gesprek, niet in een e-mail of appje.
- Vertel over de functiebeschrijving en leg jouw unieke situatie uit.
- Laat je cv zien, zodat je referent kan zien hoe jij jezelf verkoopt.
- Leg uit wat je graag in de aanbevelingsbrief zou willen zien (en wat juist niet).
- Geef eventueel een sjabloon mee, waarop de referent de brief kan baseren.
- Geef de referent ruim de tijd, met een realistische deadline.
En het allerbelangrijkste: laat duidelijk zien hoe dankbaar je bent voor je aanbevelingsbrief. Je referent is nergens toe verplicht, maar als duidelijk is hoeveel er voor jou van afhangt, dan zal hij of zij vast alles op alles zetten om een mooie brief voor je te schrijven.
De indeling van een aanbevelingsbrief
1. Inleiding en aanbeveling
De schrijver van een aanbevelingsbrief moet aangeven wat zijn of haar rol is, en welke relatie hij of zij met de sollicitant heeft. De aanbeveling is alleen geloofwaardig als het expertisegebied van de referent bekend is.
2. Overzicht en redenen voor aanbeveling
Een goede aanbevelingsbrief valt meteen met de deur in huis: de referent beschrijft de persoonlijke kwaliteiten en prestaties waarvan hij of zij denkt dat ze de sollicitant geschikt maken voor de functie. Een puntenlijst gaat misschien net iets te ver, maar het is wel belangrijk om duidelijke redenen te geven waarom de werkgever de sollicitant zou moeten aannemen.
3. Persoonlijk verhaal met specifiek, op maat gesneden bewijs
De perfecte manier om een toekomstige werkgever over de streep te trekken, is met een verhaal over de sterke punten van de sollicitant en welke prestaties er in de functie van hem of haar verwacht kunnen worden. Meningen moeten wel altijd worden ondersteund met context en bewijzen.
4. Afsluiting
De beste en meest logische manier om een aanbevelingsbrief af te sluiten is door de werkgever aan te moedigen deze sollicitant toch écht in overweging te nemen. Geef nog een laatste reden, en sluit de brief op een positieve toon af.
5 kenmerken van een goede aanbevelingsbrief
Een aanbevelingsbrief is bedoeld om de kansen van de sollicitant vergroten. Zorg dat je de plank niet misslaat en het tegendeel bereikt met een slechte brief. Een goede aanbevelingsbrief heeft de volgende vijf kenmerken:
1. De aanbevelingsbrief is geschreven door een geloofwaardig persoon.
2. De brief is specifiek en speciaal geschreven voor de desbetreffende functie.
3. De boodschap is schaamteloos positief.
4. De brief vertelt een verhaal tot in de juiste mate van detail.
5. De algehele boodschap van de aanbevelingsbrief is dat de werkgever de sollicitant moet aannemen.