De vraag "Vertel eens iets over jezelf" lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige vraag. Want wie kent jou beter dan jijzelf?
Maar in een sollicitatiegesprek spelen zenuwen een rol. En je weet niet precies wat de selecteur wil bereiken met deze vraag. Dat maakt dat je wellicht met je mond vol tanden staat, of een antwoord geeft dat beter had gekund.
Hoe benader je deze veelvoorkomende openingsvraag in sollicitatiegesprekken?
Het beste antwoord op de sollicitatievraag 'Vertel eens iets over uzelf' is een zorgvuldig geformuleerd antwoord waarin je vertelt wie je bent in relatie tot de baan die je zoekt.
De selecteur wil namelijk ontdekken of jij als persoon bij de functie past. Ben je bijvoorbeeld een fervent paraglider? Dan levert dat bonuspunten op voor beroepen die dapperheid en lef vereisen. Maar voor een accountant of verpleegkundige voegt het weinig tot niets toe.
In dit blogartikel leer je waarom recruiters deze vraag stellen, hoe je je daarop kunt voorbereiden en hoe je de vraag 'Vertel eens iets over jezelf' kunt antwoorden. Ook laten we je een aantal voorbeeldantwoorden zien. Dit is wat we met je doornemen:
In dit blogartikel:
- De reden dat in een sollicitatiegesprek ‘Vertel eens wat over jezelf’ een populaire vraag is onder recruiters.
- Voorbeelden van goede antwoorden op deze tricky sollicitatievraag.
- Antwoorden om te vermijden in je reactie op de vraag ‘Vertel eens iets over jezelf’.
Waarom recruiters “Vertel eens wat over jezelf” vragen in een sollicitatiegesprek
Recruiters zijn gek op de vraag "Vertel eens iets over jezelf". Het is een makkelijke manier om in een sollicitatiegesprek het ijs te breken en meteen een overzicht van de carrière van de sollicitant te krijgen.
Zie deze vraag als een kans om de toon voor het gesprek te zetten en de richting een beetje te bepalen. In je cv doe je dat met een persoonlijk profiel, in je sollicitatiebrief met een pakkende introductie en in het sollicitatiegesprek krijg je met deze vraag de kans om een goede binnenkomer te formuleren.
Soms heeft de HR-afdeling een vaste lijst met sollicitatievragen die aan bod moeten komen. Andere keren is het sollicitatiegesprek vormvrij. Hoe dan ook, een goede verstandhouding speelt een rol bij het al dan niet krijgen van de baan. De selecteur zal zoeken naar een manier om van een stijf vraag-en-antwoord-gesprek over te stappen naar een prettige conversatie. De manier waarop jij de vraag “Vertel eens iets over jezelf” beantwoordt, draagt daaraan bij.
Hoe te reageren op “Vertel eens wat over jezelf” in een sollicitatiegesprek
Met deze drie tips voor het beantwoorden van de sollicitatievraag 'Vertel eens wat over jezelf' begin je goed voorbereid en vol vertrouwen aan je sollicitatiegesprek:
- Richt je op de baan waarop je solliciteert. Je wilt de baan, daarom ben je daar en voer je een sollicitatiegesprek. Houd daar rekening mee bij het formuleren van je antwoord.
- Breng de hoogtepunten van je carrière en je kwalificaties ter sprake in je antwoord.
- Noem een doel waarmee je jezelf profileert als goede kandidaat voor de baan.
Bonustip 4: voeg een persoonlijk tintje toe, zoals een bijzondere interesse, hobby of ervaring. Dat vergroot de kans dat de recruiter zich jouw sollicitatie zal herinneren.
We werken de 3 tips + de bonustip hieronder uit:
Tip 1: Richt je op de baan waarop je solliciteert
Net zoals je in je cv meteen ter zake moet komen, geldt dat ook voor een sollicitatiegesprek. Tijdens het interview heb je ongeveer 45 – 60 minuten de tijd om jezelf te profileren. Het gesprek is jouw kans om mondeling toe te lichten hoe jij iets kan toevoegen aan het bedrijf en waarom jij de juiste persoon bent voor de baan.
"Vertel eens iets over jezelf" lijkt misschien een open uitnodiging om door te ratelen over je jeugddroom om leraar te worden of over je liefde voor afvinklijstjes of spreadsheets te vertellen. Maar je doet er beter aan je antwoord beknopt te houden en precies op maat te maken voor wat de selecteur wil horen.
Natuurlijk kan het belangrijk zijn om te vertellen waarom je voor je beroep hebt gekozen, maar de selecteur zal vooral willen begrijpen wat je met die ambitie hebt gedaan.
Een beknopt voorbeeld voor een projectmanager sollicitatie:
"Ik ben iemand die van structureren houd. Mijn partner plaagt me ermee, maar ik organiseer mijn leven met spreadsheets en afvinklijsten. Die gewoonte is mij goed van pas gekomen in mijn carrière als projectmanager."
Deze twee zinnen onthullen zowel persoonlijkheid als expertise en leggen de link naar de functie.
Tip 2: Breng de hoogtepunten van je carrière en je kwalificaties ter sprake
Wanneer je wat over jezelf vertelt, is het niet de bedoeling dat je je cv mondeling samenvat. Kies een of twee hoogtepunten uit je carrière die jouw kwalificaties voor de baan illustreren. Gebruik het ook meteen om je enthousiasme te tonen voor het werk dat je doet.
De projectmanager in ons bovenstaande voorbeeld zou het antwoord kunnen vervolgen door te zeggen:
"Ik ben altijd bezig met spreadsheets. In mijn huidige baan viel het mij op dat bepaalde zaken in elke projectplanning terugkwamen en telkens voor problemen zorgden. Om dat probleem op te lossen, creëerde ik een nieuw proces voor het beheren van de workflow. Dat beviel mijn manager zo goed, dat zij mij vroeg het uit te rollen over de hele afdeling en mijn collega’s erin te trainen.”
Dit deel van het antwoord volgt dezelfde rode draad: ik ben dol op spreadsheets. Daarnaast voegt het details toe waaruit blijkt wat de sollicitant kan betekenen voor zijn toekomstige werkgever.
Tip 3: Noem een doel
Jouw prestaties zijn belangrijk. Ze herinneren je gesprekspartner eraan waarom jij voor hem zit en waarin jij uitblinkt in je werk. Met een doel geef je de selecteur inzicht in wat je hoopt te bereiken als ze jou aannemen en in welke richting je ambitie ligt.
Solliciteer je op een functie die een stapje hoger is? Dan is het prima om te zeggen dat je klaar bent voor de volgende stap in je carrière, maar voeg óók een specifieke vaardigheid toe die je wilt verbeteren wanneer je de baan krijgt. Daarmee laat je enerzijds zien dat je in huis hebt wat nodig is voor de carrièrestap, en anderzijds dat je je er ook van bewust bent dat je nog wat te leren hebt in je nieuwe rol.
Een voorbeeld ter illustratie:
“Ik zou heel graag een teambuildingcursus willen volgen, zodat ik kan leren hoe ik goed functionerende teams kan bouwen nu zoveel medewerkers deels thuiswerken. Ik mis de kameraadschap van collega's op één plek. Ik denk dat zo’n cursus mij helpt mijn ervaring te verstevigen door betere processen te ontwikkelen en personeel te begeleiden bij het functioneren in een team dat deels op afstand werkt.”
Deze beschrijving van je doel laat de selecteur weten dat de kandidaat een team wil managen en weet welke uitdagingen daarbij horen in een setting waarin niet alle collega’s dagelijks op kantoor samenkomen en dus niet tijdens de gezamenlijke lunch kunnen bijkletsen en elkaar even op de schouder kunnen tikken voor een vraag.
De opbouw van je antwoord
Het is je misschien opgevallen dat onze drie tips voor het beantwoorden van de vraag "vertel eens wat over jezelf" een logische opbouw volgen.
- Het verleden: wat is je inspiratie of drijfveer? Wat heb je gedaan?
- Het heden: wat doe je nu? Waarom ben jij gekwalificeerd voor deze job?
- De toekomst: hoe kijk je naar de toekomst? Wat zijn je doelen?
Bonustip 4: Voeg een persoonlijk tintje toe
Een scheutje persoonlijkheid toevoegen kan lastig zijn als je niet te veel over jezelf wilt delen in een sollicitatiegesprek. Maar een persoonlijk tintje toevoegen is wel nodig als je wilt dat de selecteur zich jouw verhaal makkelijk kan herinneren.
Want ook na een aantal sollicitatiegesprekken wil je nog op het netvlies van de recruiter zijn. Heeft de selecteur aan het einde van het sollicitatieproces geen beeld meer van jou en kan hij geen gezicht meer bij de naam plaatsen? Dan krijg je de baan niet.
Hoe zorg je ervoor dat je in het geheugen van de selecteur blijft? Met een beetje persoonlijkheid! Laat zien wie je bent, draag bij aan een vloeiend gesprek en reageer op de selecteur alsof je een ‘gewoon’ gesprek voert.
Humor kan daar ook bij helpen (uiteraard wel op de juiste manier en juiste toon). Aanhaken op informatie vanuit de recruiter kan ook een manier zijn om het gesprek wat persoonlijker te maken. Zie je bijvoorbeeld een foto op het bureau van de recruiter staan, haak daar dan op in. Vertel dat je ook een Duitse herder hebt, een voetballende puber of in de zomervakantie graag mag surfen. Pas wel op dat je geen aannames doet.
Een voorbeeld:
"Ik zie een foto van een voetbalteam op je bureau. Ben je jeugdcoach of heb je een kind dat voetbalt? Ik heb een zoon en een dochter die beiden op voetbal zitten."
Je kunt deze zin bewaren voor de afsluiting van het sollicitatiegesprek, of verwerken in het laatste deel van je antwoord op de vraag “Vertel eens wat over jezelf”.
Vertel eens wat over jezelf - voorbeelden
Laten we eerst onze voorbeeldzinnen van hierboven samenvoegen om tot een volledig antwoord te komen op de vraag 'vertel eens wat over jezelf'.
Ik ben iemand die van structureren houd. Mijn partner plaagt me ermee, maar ik organiseer mijn leven graag met spreadsheets en afvinklijsten. Die gewoonte is mij goed van pas gekomen in mijn carrière als projectmanager.
Want ook op het werk ben altijd bezig met spreadsheets. In mijn huidige baan viel het mij op dat bepaalde zaken in elke projectplanning terugkwamen en telkens voor problemen zorgden. Om dat probleem op te lossen, creëerde ik een nieuw proces voor het beheren van de workflow. Dat beviel mijn manager zo goed, dat zij mij vroeg het uit te rollen over de hele afdeling en mijn collega’s erin te trainen.
In de toekomst zou ik graag een teambuildingcursus willen volgen, zodat ik kan leren hoe ik goed functionerende teams kan bouwen nu zoveel medewerkers deels thuiswerken. Ik mis de kameraadschap van collega's op één plek. Ik denk dat zo’n cursus mij helpt mijn ervaring te verstevigen door betere processen te ontwikkelen en personeel te begeleiden bij het functioneren in een team dat deels op afstand werkt.
Voorbeeldantwoord voor een kandidaat zonder ervaring
Hier volgt een voorbeeldantwoord voor iemand die start op de arbeidsmarkt:
Ik heb net mijn marketingdiploma behaald en sta te popelen om aan mijn carrière te beginnen.
Toen ik op mijn achtste een prijs bij de bibliotheek won met de slagzin "Lezen is lekker!" ben ik mij bewust van de kracht van een goede slogan en het imago dat daarbij hoort. Woorden en beelden hebben impact en mijn vrienden herinneren zich "Lezen is lekker!" tot op de dag van vandaag en ze maken er graag grapjes over.
Ik heb veel volgers op Instagram, Twitter en TikTok en gebruik sociale media om een persoonlijk merk te creëren. Dat leverde mij tijdens mijn studententijd verschillende freelanceopdrachten op zoals ik ook heb laten zien in het portfolio dat ik heb meegestuurd met mijn sollicitatie. Ik kijk ernaar uit om mijn aandacht te richten op het verbeteren van het imago en branding van uw bedrijf.
Voorbeeldantwoord voor een ervaren kandidaat
Hier is een voorbeeldantwoord voor een persoon in het midden van zijn carrière:
Ik heb zeven jaar geleden mijn hbo-opleiding tot verpleegkundige afgerond en ben meteen gaan werken als verpleegster bij het Radboud Universitair Medisch Centrum.
In mijn huidige functie heb ik sterke en respectvolle relaties opgebouwd met artsen, verpleegkundigen en ander personeel. Ik weet dat artsen en verpleegkundigen de reputatie hebben dat zij nogal eens kunnen botsen, maar met mijn open en positieve communicatiestijl heb ik daar eigenlijk nooit last van.
Hoewel het moeilijk kan zijn, is mijn favoriete onderdeel van het werk het medelevend en oprecht communiceren met patiënten en hun naasten.
Nu wil ik de overstap maken naar cardiologie. Dat specialisme is betekenisvol voor mij omdat mijn vader in dit ziekenhuis werd behandeld toen hij een hartaandoening kreeg. De zorg was uitstekend en gelukkig gaat het inmiddels weer goed met mijn vader. Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan als verpleegkundige op de afdeling cardiologie en mij verder te ontwikkelen op dat vlak.
De do’s en don’ts van een goede reactie op ‘Vertel eens wat over jezelf’
- Praat over je hobby, jeugd of familie als de anekdote betrekking heeft op de functie waarop je solliciteert.
- Breng carrièreprestaties ter sprake en wees er trots op.
- Praat over een realistisch doel.
- Maak een connectie met de selecteur.
- Geef geen details die te persoonlijk zijn of niets te maken hebben met de vaardigheden en eigenschappen die je nodig hebt voor de baan.
- Wees niet bescheiden over wat je al bereikt hebt. Dit is je kans om vrijuit over je prestaties te praten en de richting van het gesprek te sturen.
- Doe geen aannames over wat je ziet in het kantoor van de selecteur.
Belangrijkste leerpunten
- Bereid je goed voor. Bepaal wat de selecteur absoluut moet onthouden over jou en leg de nadruk op eigenschappen die passen bij de baan. Voorbereiden betekent overigens niet dat je een verhaaltje uit je hoofd moet leren. Werk een globaal script uit voor je antwoord en maak van je antwoord een vloeiend, natuurlijk verhaal.
- Noem alleen relevante feiten en details. Wil je een hobby noemen? Koppel het dan aan hoe het je werkprestaties verbetert of gebruikt het als aanzet om het gesprek wat persoonlijker te maken.
- Laat je persoonlijkheid zien. Ben jij de grappenmaker op kantoor? De moederkloek die zich over jongere collega’s ontfermt? Gebruik een aantal goedgekozen bijvoeglijke naamwoorden om belangrijke eigenschappen te laten zien, en het de selecteur makkelijker te maken in zijn beslissing of je in het team past.
- Onthoud: verleden, heden, toekomst.
- Wat heb je gedaan of waarom heb je voor je beroep gekozen?
- Wat doe je nu? Waar ben je het meest trots op?
- Welke doelen heb je in je nieuwe functie?
Verder lezen over de voorbereiding op je sollicitatiegesprek? Met ons stappenplan sollicitatiegesprekken voorbereiden kom je goed beslagen ten ijs.