1. Blog
  2. Carriere
  3. Solliciteren na een burn-out
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Solliciteren na een burn-out

10 minuten leestijd
Solliciteren na een burn-out
Kunstwerk door:Olya Levina
Je bent hersteld van een burn-out en wilt graag weer aan de slag. Bij een nieuwe werkgever wel te verstaan. Hoe pak je zo’n sollicitatie aan? En wat vertel je wel of niet over je burn-out tijdens een sollicitatiegesprek? Dit artikel vol tips helpt je met jouw sollicitatie na een burn-out.

Een nieuwe baan vinden tijdens en na je burn-out

Heb je mede een burn-out gekregen door je functie of de omstandigheden op de werkvloer? Dan is de kans groot dat je niet terug wilt naar je oude functie en collega’s. Een groot deel van de werknemers met een burn-out gaat na hun herstel op zoek naar een nieuwe baan. Soms betreft het een complete carrièreswitch, voor anderen is dezelfde functie bij een andere werkgever voldoende om met nieuwe energie aan de slag te gaan. 

Een andere baan vinden na je burn-out is nét even anders dan ‘gewoon’ solliciteren om een carrièrestap te maken. Je voelt de druk om deze keer wel de juiste werkgever en functie te kiezen, je maakt je misschien zorgen over het gat in je cv en je vraagt je af wat je over je burn-out moet vertellen tijdens een sollicitatiegesprek. In dit artikel helpen we je op weg met je sollicitatie na een burn-out. 

Heeft een burn-out invloed op mijn carrière?

Herstellen van een burn-out is vaak een langdurig proces. Je bent al snel een jaar verder en gedurende die tijd heeft je ontwikkeling op de werkvloer vrijwel stilgelegen. Wellicht zijn er projecten aan je neus voorbij gegaan, heb je trainingen gemist of zelfs een promotiekans misgelopen. Als je lange tijd afwezig bent, mis je informatie en raak je achterop bij interne en externe ontwikkelingen. In die zin heeft een burn-out – op de korte termijn - invloed op je carrière. 

Wat echter niet heeft stilgelegen, is jouw persoonlijke ontwikkeling. En dat is iets waar je op de lange termijn profijt van hebt. Als je bent hersteld van een burn-out, heb je er een flinke dosis zelfkennis bijgekregen. Je weet beter waar je grenzen liggen en hoe je die kunt bewaken. Ook heb je veel geleerd over het inbouwen van ontspanning, het omgaan met stress en hoe je hulp kunt inroepen en accepteren. Allemaal waardevolle inzichten waar je de rest van je carrière veel aan hebt. Een burn-out heeft dus zowel positieve als negatieve invloed op je carrière. 

Wanneer ben je klaar om weer te solliciteren?

Ongeveer 20 tot 30 procent van de mensen die re-integreren na een burn-out, krijgt vroeg of laag een terugval. Natuurlijk spelen daarin meerdere factoren een rol, maar een belangrijke tip is dat je voorafgaand aan solliciteren écht de tijd neemt om goed te herstellen. Begin je te vroeg, dan is de kans groot dat de emmer snel opnieuw overloopt. 

Begin daarom pas met solliciteren als je er klaar voor bent. Wanneer dat moment is, is voor iedereen anders. Je voelt dat je energieniveau toeneemt, je hebt weer zin om dingen te ondernemen en merkt dat het tijd is om weer aan de slag te gaan. Waar je eerst nog weerstand voelde bij het onderwerp ‘werk’, merk je dat je ineens oog hebt voor vacaturesites en in gedachten jezelf in een interessante functie aan het werk ziet. 

Mag je solliciteren tijdens een burn-out als je nog in  de Ziektewet zit?

Wil je weer gaan solliciteren maar zit je in de Ziektewet vanwege een burn-out? Solliciteren tijdens ziekte - in dit geval een burn-out - gaat altijd in overleg met je contactpersoon van het UWV. Ook als je solliciteert op een ander soort werk dan je eerder deed. Jullie bekijken samen de opties en de financiële gevolgen. 

Expert tip

Wist je dat volgens een poll van Ondernemen met Personeel,  60%  van de MKB-ondernemers open staat om personeel met een arbeidsbeperking in dienst te nemen?

Eerst reflecteren, dan solliciteren

Een burn-out is geen fijne periode, en je wilt dan ook voorkomen dat je in een nieuwe baan een terugval hebt. Daarom is reflectie een belangrijke stap in de eindfase van je herstelproces. 

Reflecteer op je burn-out. Hoe komt het dat je structureel te veel stress ervoer? Durfde je geen nee te zeggen en nam je meer taken op je dan je aankon? Paste je werk misschien niet goed bij je? En waarom dan niet? Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een fantastische docent natuurkunde bent, maar dat het niveau of de onderwijsinstelling onvoldoende bij je aansloot. Je komt bijvoorbeeld niet uit de verf op een middelbare school met ongemotiveerde pubers, maar juist wel bij studenten die al veel achtergrondkennis hebben in de natuurkunde en het een interessant vakgebied vinden.

Je werk(omgeving) kan om allerlei redenen niet bij je passen. Pas als je weet waar voor jou het knelpunt zat, heeft het zin om op zoek te gaan naar ander werk. Heb je dat niet helder voor ogen, dan loop je het risico dat je bij je nieuwe baan opnieuw in de problemen komt.

Reflecteer ook op wie je bent: waar ben je goed in, wat vind je interessant om te doen en van welk type organisatie word je blij? Hoe ziet jouw ideale baan eruit? Wat zou je willen doen en past binnen jouw kwaliteiten en mogelijkheden? Maak de balans op voordat je het avontuur van een sollicitatietraject aangaat.

Perfectionisme - valkuil of pluspunt?
Gerelateerde artikelen
Perfectionisme - valkuil of pluspunt?

Perfectionisme. Voor sommige mensen een begrip met een positieve bijklank, voor anderen juist een negatieve eigenschap. Hoe voorkom je dat perfectionisme een valkuil wordt en wat zeg je erover in een sollicitatiegesprek?

Stel realistische doelen, zeker na een burn-out

De verleiding kan groot zijn om na je burn-out gauw weer volle bak aan de slag te gaan met Een Heel Nieuw Leven Vol Fantastische Doelen. Niet verstandig, en dat weet je zelf ook. Leg de lat op een realistisch punt en stel haalbare doelen op het vlak van tijd en werkinhoud. 

Bepaal voor jezelf hoeveel uur per week je aan werk wilt besteden. Is 24 uur voor jou de max? Solliciteer dan niet naar fulltime banen, maar naar een baan met minder uren. En ben je in je vorige baan als leidinggevende stukgelopen op de stress die daarbij kwam kijken? Stel dan vast dat leidinggeven vooralsnog geen goed plan is en solliciteer niet naar banen als manager.

Welke bedrijfscultuur past bij mij?
Gerelateerde artikelen
Welke bedrijfscultuur past bij mij?

De bedrijfscultuur van je werkgever speelt een grote rol in je werkplezier. Wat is voor jou belangrijk en hoe weet je of je past in de bedrijfscultuur van de organisatie?

Wat vertel je over je burn-out bij een sollicitatie?

Je vraagt je misschien af of je over je burn-out moet vertellen tijdens een sollicitatie. Wanneer je nog herstellende bent en het je werk kan beïnvloeden, dan moet je het inderdaad benoemen. Bijvoorbeeld wanneer je nog geen 8 uur per dag kunt werken. Of wanneer je een aangepaste werkomgeving nodig hebt om prikkels te reduceren. 

Als je helemaal hersteld bent van je burn-out en het niet meer van invloed is op je functioneren in de baan, dan hoef je er niets over te zeggen. Maar het kan een overweging zijn het juist wél te benoemen. Ben je er bijvoorbeeld sterker uit gekomen of was jouw burn-out de aanleiding voor een carrièreswitch? Dan kan het juist krachtig zijn je burn-outperiode bespreekbaar te maken. 

Een mooi moment om je burn-out ter sprake te brengen, is tijdens het sollicitatiegesprek. Niet als binnenkomer, maar als jullie al een tijdje in gesprek zijn en de recruiter een beeld van je heeft. Dan heb je de kans gehad een goede eerste indruk te maken en maakt de informatie over je burn-out een zachtere landing. 

Bereid je er echter wel op voor dat je misschien niet zelf het moment kunt kiezen waarop je het ter sprake brengt. Het kan zijn dat de recruiter een vraag stelt die je alleen kunt beantwoorden door ook open te zijn over je burn-out. Ook kan een recruiter kritische vragen hebben wanneer je over je burn-out vertelt. Wees er dus zeker van dat je er klaar voor bent om het erover te hebben.

Expert tip

Werkgevers mogen volgens de wet alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Een werkgever mag dus niet zomaar vragen naar je gezondheid of je ziekteverzuim bij een vorige werkgever. Vragen over je gezondheid mogen alleen worden gesteld tijdens een medische keuring (maar dan alleen als de mogelijkheid van een medische keuring in de vacaturetekst werd aangekondigd).

Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?
Gerelateerde artikelen
Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?

Moet je een ziekte nou wel of niet vermelden bij je sollicitatie of op je cv? Het hangt van allerlei zaken af, maar één ding wil je voorkomen: discriminatie.

Je hebt de baan, wat nu?

Ben je aangenomen voor een nieuwe baan? Gefeliciteerd! Nu kun je je burn-out en de gevolgen daarvan steeds meer achter je laten. Ook wanneer je burn-out voor je gevoel voorbij is, blijft het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je grenzen aan te geven.

Krijg je het idee dat je weer steeds vaker gestrest bent en het overzicht kwijtraakt? Geef het op tijd aan bij je leidinggevende, zodat jullie samen tot een oplossing kunnen komen. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere9 minuten leestijd
Vind werkgeluk in de zorg, overheid en onderwijs
Vind werkgeluk in de zorg, overheid en onderwijs
Carriere8 minuten leestijd
Resultaatgericht werken: streven naar succes
Resultaatgericht werken: streven naar succes
Carriere5 minuten leestijd
Ontslag nemen tijdens ziekte
Ontslag nemen tijdens ziekte
CV26 minuten leestijd
Engels cv maken: zó doe je dat. Met gratis templates!
Engels cv maken: zó doe je dat
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren