1. Blog
 2. CV
 3. Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?

15 minuten leestijd
Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?
Kunstwerk door:Evgeniya Skubina
Moet je een ziekte nou wel of niet vermelden bij je sollicitatie of op je cv? Het hangt van allerlei zaken af, maar één ding wil je voorkomen: discriminatie.

Discrimineren mag niet; dus ook niet bij sollicitatieprocedures. Maar omdat je niet weet hoe de selecteur met bepaalde informatie omgaat, is voorkomen beter dan genezen. Het is daarom logisch dat je op je cv geen dingen wilt vermelden die discriminatie in de hand werken; bijvoorbeeld een ziekte.

Aan de andere kant wil je duidelijk zijn en voorkomen dat een potentiële werkgever moet gissen naar de oorzaak van een gat in je cv. En dat vraagt erom dat je alle kaarten op tafel legt. Dus wat is nu wijsheid?  

Geen wonder dat veel kandidaten worstelen met deze kwestie. In dit artikel reiken we je informatie aan waarmee je zelf een goede afweging kunt maken. Want er is geen eenduidig advies over het wel of niet vermelden van een ziekte op je cv. Elke situatie is uniek en vraagt om een individuele benadering.  

Wat we in dit artikel met je doornemen:

 • Wanneer mag je je ziekte verzwijgen bij een sollicitatie?
 • Wanneer ben je verplicht je ziekte te melden?
 • Een kortdurende ziekte of chronische ziekte melden bij sollicitaties
 • De ziektewet en solliciteren tijdens ziekte
 • Op welk moment vertel je over je ziekte
 • Moet je mentale ziektes of een burn-out melden bij het solliciteren?
 • Zwangerschap wel of niet melden bij het solliciteren
 • Je ziekteperiode wegwerken op je cv

Wanneer mag je je ziekte verzwijgen bij een sollicitatie of je huidige werkgever?

Mensen met hypochondrie weten dat de lijst met aandoeningen haast eindeloos is. Maar niet elke ziekte is langdurig en er zijn talloze ziektes die je niet of nauwelijks beperken bij het uitoefenen van bepaalde activiteiten. Je mag een ziekte verzwijgen als je werk er niet onder lijdt. Ook bij een sollicitatie hoef je een toekomstige werkgever niet te vertellen dat je ziek bent. Voorwaarde is dat je ziekte de uitvoering van je taken niet in de weg staat. 

Over ziektes die je gehad hebt, hoef je ook niets te zeggen. Heb je corona gehad en ben je weer helemaal hersteld?
Jouw zaak. 

Heb je een jaar op bed gelegen met een agressieve darmbacterie? 
Jouw zaak. 

Heb je een burn-out doorgemaakt? 
Ook daar hoef je de recruiter niet over te informeren. 

Stelregel is: als je ziekte voorbij is of geen belemmering vormt voor de baan, dan hoef je er niets over te zeggen. Verzwijgen is overigens iets anders dan liegen op je cv of in een sollicitatiegesprek. Vul dus geen gaten op met zelfverzonnen werkervaring. 

Wanneer ben je verplicht je ziekte te melden?

Het ligt anders wanneer jouw ziekte een belemmering kan betekenen voor het uitvoeren van je werk.  Zo kan het zijn dat je aangepaste werktijden nodig hebt of bepaalde taken niet kunt uitvoeren wegens een fysieke of mentale beperking. Als je die informatie opzettelijk achterhoudt, kan dat later leiden tot stopzetting van de loonbetaling, een boete of zelfs rechtmatig ontslag op staande voet. 

Heb je een ziekte of handicap die gevolgen heeft op de werkvloer? Dan moet je dat melden. 

Wanneer je medisch ongeschikt bent om de werkzaamheden uit te voeren of wanneer de kans groot is dat je ziekte zal leiden tot een aanmerkelijk ziekteverzuim, moet je dat van tevoren melden. Verzwijg je opzettelijk je ongeschiktheid voor de functie? En komt dat na je indiensttreding boven water? Dan is de werkgever niet verplicht je loon tijdens ziekte door te betalen. Ook kan hij je om die reden ontslaan.

We gaan er even vanuit dat je niet solliciteert op een baan die je onmogelijk kunt uitvoeren met jouw ziekte of handicap. In dat geval is het verstandig je ziekte of handicap niet op je cv te noemen, maar eerst te wachten of je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Mag je eenmaal op gesprek komen, dan is dat een prima moment om je beperking bespreekbaar te maken. 

Is je beperking nauwelijks van invloed op je werk, dan kan je wachten tot het tweede gesprek waarin je meestal wat concretere afspraken maakt over loon, werktijden etc. Bijvoorbeeld wanneer je enkel een ruimte nodig hebt om even insuline te meten en te spuiten. Of wanneer jouw oogafwijking om een aangepast beeldscherm vraagt.  

Een kortdurende ziekte of chronische ziekte melden bij sollicitaties

Nu vraag je je misschien af of de duur van je ziekte van invloed is op je meldingsplicht. Het antwoord is: nee. De duur van je ziekte speelt geen rol. Natuurlijk is het logisch dat je een griepje niet hoeft te melden. Daarvan zal je hersteld zijn op het moment dat je aan het werk gaat. Ook andere ziektes (kort of chronisch) die geen invloed hebben op je arbeidsgeschiktheid, hoef je niet te melden. De werkgever is alleen geïnteresseerd in de gevallen waarbij je ziekte gevolgen heeft voor je inzetbaarheid. 

Mag ik solliciteren tijdens ziekte?

Zit je in de ziektewet en wil je graag weer aan de slag? Hartstikke mooi! Houd er wel rekening mee dat je pas mag gaan solliciteren vanuit de ziektewet op het moment dat je weer in staat bent om te werken. Daarvoor moet je in overleg met je contactpersoon van het UWV.

Wat is de ziektewet? 

In de ziektewet is geregeld dat zieke werknemers die geen vaste baan hebben en geen loon krijgen, toch een inkomen hebben. Dat biedt zekerheid aan mensen zonder vaste baan, zoals uitzend-, oproep- en invalkrachten, mensen met een WW-uitkering en werknemers van wie het contract afloopt tijdens hun ziekteperiode.

Meestal bedraagt een ziektewetuitkering 70% van het dagloon. Uitzonderingen zijn ziekte vanwege zwangerschap of orgaandonatie. Die uitkering bedraagt 100% van het dagloon.

De Ziektewet biedt mensen zonder vaste baan zekerheid. Daar horen wel verplichtingen bij, zoals de verplichting om op zoek te gaan naar passend werk. Op de website van het UWV lees je meer over de rechten en plichten

Verplicht solliciteren tijdens ziekte

Heb je een Ziektewetuitkering? Dan kan het UWV je verplichten om te solliciteren. Zo’n verplichting komt pas vaak na acht weken en op het moment dat je in staat bent om bepaalde werkzaamheden te doen. Ook komt er een arbeidsdeskundige van het UWV bij  kijken. Maar er zijn ook uitzonderingen op de sollicitatieplicht, bijvoorbeeld wanneer er binnen je privésfeer een crisissituatie plaatsvindt of wanneer je zorg draagt voor een zieke of gehandicapte in je naaste omgeving. 

Solliciteren tijdens ziekte: wanneer vertel je over je ziekte?

Goed, je ziekte heeft gevolgen voor je werk. Daarmee ben je verplicht om je ziekte te melden aan je toekomstige (en huidige!) werkgever. De vraag is: op welk moment meld je dat je ziek bent? 

Dat mag je zelf bepalen. Zo lang je het maar vertelt tijdens het sollicitatieproces en vóórdat je een arbeidscontract ondertekent.

Aan jou de keuze of je dat direct op je cv doet, het in je sollicitatiebrief benoemt of dat je het tijdens je sollicitatiegesprek vertelt. Het kan een afweging zijn om je ziekte pas tijdens het sollicitatiegesprek te noemen. Dan weet je zeker dat je wordt uitgenodigd op basis van je kwaliteiten en ervaringen. Is er een klik in het gesprek, dan is het tijd je ziekte te benoemen. 

Vermeld je je ziekte op je cv of sollicitatiebrief en wordt je niet uitgenodigd? Dan ga je misschien twijfelen aan de reden waarom je bent afgewezen. Of je voelt je onprettig bij het onnodig informeren over je ziekte. 

Moet je mentale ziektes of een burn-out melden bij het solliciteren?

Ruim 2 op de 5 mensen krijgen in hun leven een psychische aandoening. Angststoornissen (verzamelnaam) komen het vaakst voor en de specifieke aandoening depressie treft de meeste mensen.

Statistisch overzicht

Het Trimbos stelt dat in de afgelopen 12 maanden 20% van de mensen minstens één psychische aandoening had. Het werkende deel van deze groep verzuimde gemiddeld 36 dagen per jaar. Daarbij zijn 21 dagen te markeren als direct verzuim (afwezigheid) en 15 dagen als indirect verzuim (de werknemer verricht minder werk of werkt minder zorgvuldig).

Uit deze cijfers blijkt dat psychische aandoeningen van invloed kunnen zijn op de arbeidsgeschiktheid. Daarom geldt voor mentale ziektes hetzelfde als voor fysieke beperkingen: wanneer de psychische of psychiatrische aandoening ervoor zorgt dat je bepaalde werkzaamheden niet of minder goed kunt uitvoeren, ben je verplicht het te melden

Hieronder noemen we een aantal psychische aandoeningen. Sommige mentale aandoeningen zullen je werk niet negatief beïnvloeden, andere wel en autisme kan juist een pluspunt zijn voor de werkgever. Maak voor jezelf de inschatting en bepaal vervolgens of je de werkgever moet inlichten. 

 • Adhd
 • ADD
 • Autisme spectrum stoornis
 • Bipolaire stoornis
 • Depressie
 • Dwangstoornis
 • Eetstoornis
 • Paniekstoornis
 • Persoonlijkheidsstoornis
 • Posttraumatische stress-stoornis
 • Psychotische stoornis
 • Schizofrenie
 • Sociale fobie

Wie gebukt gaat onder een burn-out, is niet in staat om te werken. Wie herstellende is van een burn-out, zal nog niet alle taken kunnen uitvoeren en rustmomenten moeten inbouwen. Solliciteer je vanuit een burn-out, dan ben je verplicht de werkgever in te lichten. Ben je 100% hersteld van een burn-out, dan hoef je het niet te melden

Solliciteren met een beperking - Hoe doe je dat?
Gerelateerde artikelen
Solliciteren met een beperking - Hoe doe je dat?

Solliciteren met een chronische ziekte, handicap of beperking? Lees hier onze tips voor het maken van een cv en een sollicitatiebrief, en voor het sollicitatiegesprek.

Zwangerschap wel of niet melden bij het solliciteren

Een zwangerschap is het tegengestelde van een ziekte, maar heeft voor werkgever en werknemer wel enkele overeenkomsten: je bent een tijdje niet in staat om te werken, terwijl de werkgever je toch (een gedeelte van je) loon dient uit te keren. 

Het spreekt daarom voor zich dat je een zwangerschap niet hoort te verzwijgen. Andersom mag een werkgever je niet discrimineren als je in de sollicitatieprocedure vertelt dat je zwanger bent. Bestaat er bij jou het vermoeden dat je met een smoes bent afgewezen, dan kun je een klacht indienen bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Je ziekteperiode wegwerken op je cv

Solliciteren met een ziekte hoeft geen probleem te zijn. Vooral niet als de ziekteperiode inmiddels achter je ligt of wanneer je ziekte geen of weinig gevolgen heeft voor je werkzaamheden.

Maak je je zorgen over een gat in je cv omdat je een tijdje uitgeschakeld bent geweest? Overweeg dan om een vaardigheden-cv te maken. Daarin draait het veel meer om jouw persoonlijke eigenschappen en vaardigheden. Wie jij bent en wat je kan staat centraal. Je exacte werkervaring en wanneer je die ervaring hebt opgedaan, zijn van ondergeschikt belang.

Zowel een omgekeerd chronologisch cv als een vaardigheden-cv maak je snel en eenvoudig met een goede template. Bijkomend voordeel is dat je cv automatisch in een mooie lay-out wordt gezet en je makkelijk kunt switchen tussen verschillende stijlen. Je voert één keer je cv-inhoud in en kijkt vervolgens in welke cv-template jouw gegevens het mooist tot hun recht komen. 

Om je te helpen met het schrijven van een goed cv, hebben we een handleiding cv maken geschreven. Daarin nemen we je stap voor stap mee naar een overtuigend eindresultaat. Nieuwsgierig geworden? Bekijk onze cv-voorbeelden en laat je inspireren!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere13 minuten leestijd
Gemiddeld salaris in Nederland
Wat verdienen we eigenlijk? Het gemiddeld salaris in Nederland
CV7 minuten leestijd
Eenvoudig solliciteren vanuit een basis cv
Het basis cv: wat, waarom en hoe - tips
CV18 minuten leestijd
CV-doelstellingen – tips en 9 voorbeelden
CV-doelstellingen – tips en 9 voorbeelden
Carriere14 minuten leestijd
Arbeidsduur: 32, 36 of 40 uur per week werken
Arbeidsduur: 32, 36 of 40 uur per week werken
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren