Het kan gebeuren dat er problemen zijn op de werkvloer. De werkrelatie met een leidinggevende loopt uiterst stroef, het contact met collega’s is vijandig, de taken zijn te zwaar, etc. De arbeidsomstandigheden kunnen er dan toe leiden dat je ziek wordt. Logisch dat misschien de gedachte door je hoofd spookt: ‘kan ik ontslag nemen tijdens ziekte’?
Lukt het niet om de werkgerelateerde problemen op te lossen? Dan kan het verstandig zijn ontslag te nemen en een andere werkgever te zoeken. Daarbij is het belangrijk om eerst na te gaan of het UWV in dat geval een WW-uitkering toekent. Meestal is dat niet het geval.
Door eerst een nieuwe baan te zoeken en daarna pas ontslag nemen, voorkom je dat je tijdelijk zonder inkomsten komt te zitten.
Ontslag nemen tijdens ziekte om medische redenen
Ontslag nemen tijdens ziekte om medische redenen levert niet automatisch een WW-uitkering op. Ook niet als je ontslag neemt op advies van je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts.
Wie zelf ontslag neemt om medische redenen, krijgt pas een WW-uitkering als een UWV-arts bepaalt dat aan één van de voorwaarden is voldaan. De voorwaarden zijn:
- De ontslagname kan je niet verweten worden vanwege je psychische toestand op het moment van ontslag nemen.
- Weer aan het werk gaan is schadelijk voor je gezondheid en je gezondheid verbetert naar verwachting niet op korte termijn.
Ik ben ziek en neem zelf ontslag - kan ik een WW-uitkering krijgen?
Als je zelf ontslag neemt, ben je zelf verantwoordelijk voor je werkloosheid. Daarom krijg je (meestal) geen WW-uitkering. Dat geldt in principe ook in situaties waarin je ziek bent en zelf ontslag neemt.
Soms kan het UWV bepalen dat je toch een WW-uitkering krijgt nadat je zelf ontslag hebt genomen. Ontslag nemen om medische redenen is zo’n reden die het UWV kan doen besluiten je tóch een WW-uitkering toe te kennen.
Meer informatie hierover vind je op de website van het UWV bij ‘zelf ontslag nemen’.
Ontslag nemen tijdens ziekte met wederzijds goedvinden
Zelf ontslag nemen tijdens ziekte is eigenlijk altijd af te raden. Je hebt dan immers in principe geen recht op een WW-uitkering. Wil je toch uit dienst bij je werkgever, dien dan niet eenzijdig je ontslag in maar kies voor ontslag met wederzijds goedvinden.
Ontslag nemen tijdens ziekte met wederzijds goedvinden biedt de mogelijkheid om afspraken te maken met je werkgever. Je werkgever verlaten met ontslag met wederzijds goedvinden, gaat via een vaststellingsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst wordt dan in goed overleg beëindigd en de afspraken en ontslagvoorwaarden komen in een vaststellingsovereenkomst te staan. Ontslagvoorwaarden zijn bijvoorbeeld het recht op een transitievergoeding en een ontslagvergoeding.
Het is belangrijk dat in de vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen wat de aanleiding is voor het ontslag met wederzijds goedvinden. Met die informatie zwart op wit bestaat er een kans dat een UWV-arts bepaalt dat je toch een WW-uitkering krijgt.
Ik heb ontslag genomen en ben ziek tijdens de opzegtermijn
Het kan ook gebeuren dat je blakend van gezondheid ontslag neemt. Omdat je een andere baan hebt gevonden, fulltime voor je kind wilt gaan zorgen of op wereldreis gaat. Natuurlijk werk je dan door tijdens je opzegtermijn. De opzegtermijn is de periode tussen het moment waarop je ontslag neemt bij je werkgever en je laatste formele werkdag. In je arbeidscontract of cao staat hoe lang die periode minimaal moet zijn en maximaal mag zijn.
Het kan echter gebeuren dat je tijdens je opzegtermijn ziek wordt. En dat je dus ziek uit dienst gaat terwijl je zelf ontslag hebt genomen. Wat dan?
In dat geval handel je in lijn met het verzuimreglement van je werkgever. Meestal houdt dat in dat je je ziek meldt, vertelt wat er aan de hand is en een inschatting maakt van de duur van je afwezigheid. Bespreek ook wat je eventueel nog wel kunt doen en welke taken overgenomen moeten worden.
Belangrijkste aandachtspunt bij ontslag nemen tijdens ziekte
Samengevat is zelf ontslag indienen tijdens ziekte (maar ook in gezondheid) af te raden wanneer je nog geen nieuwe baan hebt. Want als je zelf ontslag neemt, vervalt (meestal) je aanspraak op een WW-uitkering.
FAQ - Ontslag nemen tijdens ziekte
Mag je ontslag nemen als je ziek bent?
Je mag als werknemer ontslag nemen tijdens ziekte. Het is alleen sterk af te raden. Als je zelf ontslag neemt, heb je in de meeste gevallen geen recht op een WW-uitkering. Heb je al een andere baan gevonden? Dan is het aan te raden om eerst te herstellen van je ziekte om te voorkomen dat je bij je nieuwe werkgever direct uitvalt.
Ik krijg ontslag tijdens ziekte, wat nu?
Ontslag tijdens de ziektewet betekent dat een werkgever je ontslaat terwijl je ziek thuis zit. Hier ben je als werknemer in de meeste gevallen tegen beschermd. Er geldt namelijk een opzegverbod. Een werkgever mag in de meeste situaties een werknemer niet ontslaan tijdens de eerste twee jaar ziekte. Pas na twee jaar mag een werkgever je ontslaan. Maar alleen als hij actief heeft meegewerkt aan je re-integratie en een ontslagvergunning heeft aangevraagd.