Geen diploma, wel een baan. Er zijn natuurlijk banen waarvoor je geen opleiding nodig hebt (ongeschoold werk) en banen waarin je zonder diploma kunt beginnen omdat de werkgever je een interne opleiding of een leer-werkplek aanbiedt. Die banen zetten we straks eerst op een rij.
Maar je bent hier natuurlijk voor de bestbetaalde banen zonder diploma. Banen waarmee je een dik salaris kunt verdienen zonder dat er een beroepsgerichte vooropleiding op je cv prijkt. De bestbetaalde banen zonder diploma vind je in dit artikel onderaan.
Banen waarvoor je geen diploma nodig hebt en weinig tot geen werkervaring
We beginnen met een lijstje ongeschoolde banen. Voor dit werk is geen vooropleiding nodig en soms hoef je ook geen Nederlands te spreken. Voor een aantal functies is een rijbewijs wel noodzakelijk.
Daarnaast geldt voor een aantal banen dat je weliswaar geen diploma nodig hebt, maar dat je wel bepaalde vaardigheden in de vingers moet hebben. Vaardigheden die je niet eventjes leert door goed op te letten tijdens een inwerkweek. Denk aan de werkzaamheden van een kleermaker.
Zonder diploma aan het werk? Het kan in deze functies:
- Assemblagemedewerker
- Bezorger
- Bouwplaatsopruimer
- Callcenter medewerker
- Chauffeur
- Fruitplukker
- Glazenwasser
- Horeca-medewerker
- Hulphovenier
- Inpakker
- Klantenservice medewerker
- Kwaliteitscontroleur kleding
- Machine operator
- Magazijnmedewerker
- Menger (grondstoffen)
- Montagemedewerker
- Naaister / coupeuse / kleermaker
- Nachtreceptionist
- Orderpicker
- Postbode
- Productiemedewerker
- Schoonmaker / interieurverzorger
- Sloper
- Sorteerder
- Steigerbouwer
- Stomerij medewerker
- Voorbewerker staal
- Zonnepanelen monteur
- Zwembadmedewerker
Het salaris van deze functies ligt grofweg tussen de 10,- en 18,- euro per uur. (ca. 1.650 – 2.950 euro per maand). Daarbij is een uurtarief van 16,- euro of meer de uitzondering. Het salaris van merendeel van deze functies ligt tussen de 11,- en 15,- euro per uur.
Banen waarin je zonder diploma kunt starten: leer-werkplekken
Heb je geen diploma maar wel de ambitie om een opleiding te volgen terwijl je werkt? Er zijn volop banen waarin je zonder diploma aan de slag kunt, maar direct intern wordt opgeleid.
Soms is de opleiding kort en werk je naar een certificaat toe. Soms doorloop je een volwaardige mbo-opleiding met bijbehorend diploma. Zo’n leer-werkplek noem je een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en is een samenwerking tussen de organisatie en een erkende mbo-opleiding. Daarbij werk je 4 dagen in de week en volg je 1 dag per week onderwijs.
Voorbeelden van beroepen met leer-werkplekken:
- Allround timmerman
- Audiciën
- Automonteur
- Bakker
- Begeleider maatschappelijke zorg
- Biologisch medisch analist
- Constructiewerker
- Coördinator sport, bewegen en gezondheid
- Dierenartsassistent
- E-commerce manager
- Elektrotechnisch monteur
- Facilitair dienstverlener
- ICT-medewerker
- Intercedent
- Kapper
- Kok
- Machinaal houtbewerker
- Marketing & communicatie specialist
- Mediavormgever
- Meubelmaker / (scheeps)interieurbouwer
- Onderwijsassistent
- Opticien
- Pedagogisch medewerker
- Schilder
- Schoonheidsspecialist
- Sociaal werker
- Sport- en bewegingsleider
- Tandartsassistent
- Verpleegkundige
- Verspaner
- Verzorgende Individuele Gezondheidszorg
Het salaris van deze functies ligt grofweg tussen de 12,50 en 23,- euro per uur (ca. 2.100 – 3.950 euro per maand). De mbo-opleidingen op niveau 4 zijn middenkaderopleidingen of specialistenopleidingen en leiden op tot de bestbetaalde banen (verpleegkundige, opticien, mediavormgever, biologisch medisch analist, dierenartsassistent, sociaal werker etc.).
Bekijk een overzicht met BBL-opleidingen aan mbo-instellingen in Nederland: mbo-BBL
Luchtverkeersleider: de bestbetaalde leer-werkplek
Luchtverkeersleider noemen we even apart. Want deze leer-werkplek heeft niet alleen een hogere ingangseis (een vwo-diploma) maar ook een zeer riant salaris.
Luchtverkeersleiders werken in de civiele of militaire luchtvaart. Zij zorgen voor een veilige start en landing van honderden vluchten per dag en controleren en begeleiden overvliegend verkeer. Daarvoor heb je een goede concentratie en ruimtelijk inzicht nodig. Ook moet je snel beslissingen kunnen nemen, vooruit denken en het overzicht kunnen bewaren. Als luchtverkeersleider heb je enorme verantwoordelijkheden en daar is het loon dan ook naar.
Je verdient bij aanvang van je opleiding tot luchtverkeersleider al zo’n 2.200 euro per maand en na 1 jaar studeren krijg je elke maand 3.200 euro overgemaakt. Wanneer je de 3-jarige opleiding hebt afgerond verdien je 6.500 euro per maand. Blijf je lang in dienst dan kan je salaris als senior luchtverkeersleider uiteindelijk oplopen tot wel 10.800 euro per maand!
Defensie: interne opleidingen en een unieke werksfeer
En laten we ook Defensie niet vergeten. Voor uiteenlopende functies ben je welkom zonder diploma van een vervolgopleiding. Een vmbo-diploma volstaat en soms is een zwemdiploma een vereiste. Je kunt dus direct na je vmbo (of havo, vwo, mbo) bij Defensie in dienst als militair.
Bij defensie word je intern opgeleid en ontvang je vanaf dag 1 een mooi salaris met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Je krijg een algemene militaire opleiding waarin je militaire kennis en vaardigheden opdoet. Daarnaast start je met een vaktechnische opleiding die je voorbereidt op je toekomstige functie. De doorgroeimogelijkheden zijn ruim en de werksfeer is uniek en hecht.
Voorbeelden van banen zonder diploma bij Defensie:
- Officier Luchtgevechtsleider (havo-diploma) salaris 2.600 tot 3.500 euro
- Onderofficier Monteur Wapensystemen (vmbo-diploma) salaris 2.600 – 3.500 euro
- Onderofficier verbindingsdienst (ICT) (vmbo-diploma) salaris 1.500 – 2.800 euro
- Catering medewerker (vmbo-diploma) salaris 1.500 – 2.700 euro
- Matroos Operationele Dienst (vmbo-diploma) salaris1.500 – 2.700 euro
- Onderofficier Algemeen Militair Verpleegkundige (vmbo-diploma) salaris 1.500 – 2.800 euro
- Onderofficier Communication & Engagement (vmbo-diploma) salaris 1.500 – 2.800 euro
Bestbetaalde banen zonder diploma
En tot slot zijn er nog banen waarvoor je geen diploma nodig hebt, maar waar je wel een goede boterham mee kunt verdienen. Geen diploma, wel een goed salaris. Hoe kan dat?
Dat kan door hard te werken, geluk te hebben, als eigen baas te werken, jezelf één ding heel goed aan te leren, kansen te zien en kansen te pakken.
Het zal je niet verbazen dat de bestbetaalde banen zonder diploma niet voor het oprapen liggen, en dat je daar niet zo maar even op kan solliciteren.
Voor de meeste goed betaalde banen zonder diploma moet je:
- heel vaardig zijn in iets (sport, programmeertalen, entertainen, schrijven of spreken),
- ergens veel kennis en ervaring in hebben opgedaan (coaches, trainers en adviseurs,
- veel geluk hebben gehad (fotomodel), of
- iets willen (durven) doen wat bijna niemand wil doen (plaatsdelictschoonmaker)
Geen diploma, wel goed betaald
Voor deze banen is geen diploma nodig. Vaak hebben mensen wel een diploma, maar het hoeft dus niet. Een mooi voorbeeld is de makelaar onroerend goed. Dit is geen beschermd beroep, dus in principe kan iedereen zichzelf makelaar noemen. Daarom is het verstandig om een makelaar te nemen die is aangesloten bij de NVM, de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Daar mag je alleen lid van worden als je een opleiding tot makelaar met succes hebt afgerond en jaarlijks de verplichte bijscholing doet.
Terug naar de beroepen waarvoor je geen opleiding nodig hebt. Ben je ergens heel goed in, dan kan je er je beroep van maken en er een bovengemiddeld tot zeer goed belegde boterham aan overhouden. Voor het merendeel van deze banen geldt dat je ze niet in loondienst uitvoert maar als zelfstandig ondernemer. Soms heb je een vergunning nodig om aan de slag te mogen.
Lijst met de bestbetaalde banen zonder diploma:
- Acteur
- Adviseur / consultant
- Auteur
- Autocoureur
- Business coach
- Cabaretier
- Copywriter
- DJ
- Ethisch hacker of software programmeur
- Fotomodel
- Handelaar (aandelen, grondstoffen, inboedel, etc.)
- Journalist
- Makelaar onroerend goed
- Personal shopper
- Plaatsdelictschoonmaker
- Profvoetballer
- SEO-specialist
- Trendwatcher
- Wethouder
Niets verdienen maar jezelf wel heel rijk voelen?
Word kasteelheer of kasteelvrouw! Een vrijwilligersbaan waarin je bezoekers ontvangt in ‘jouw’ kasteel en mensen rondleidt over het landgoed. Je verdient er niets mee, maar het staat bijzonder op je cv en je voelt je wellicht wel de koning te rijk!