1. Cv voorbeelden
 2. Onderwijsassistent
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Onderwijsassistent cv- voorbeeld & schrijfgids

Een goed cv-voorbeeld, speciaal voor het soort baan waarnaar jij op zoek bent, om snel jouw volgende baan voor 2024 te vinden. Kies dit Onderwijsassistent cv-voorbeeld om het te bewerken met jouw gegevens. Zo kom je snel uit de startblokken en maak je binnen een paar minuten een perfect cv. Vul gewoon je gegevens in, download je nieuwe cv en solliciteer vandaag nog!
4.3
Gemiddelde beoordeling
51 mensen die het al beoordeeld hebben
Onderwijsassistent cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Hoe schrijf je een Onderwijsassistent CV?

Voor wie de onderwijswereld in wil duiken, kan een baan als onderwijsassistent een perfecte eerste stap zijn. En dan is een eersteklas cv een essentieel onderdeel van je sollicitatie.

Onderwijsassistenten (ook wel klassenassistenten genoemd) zijn van onschatbare waarde voor leerkrachten en leerlingen. Ze ondersteunen de leerkracht bij allerlei onderwijstaken en begeleiden leerlingen individueel of in groepjes. Ook ondersteunen ze de leerkracht bij begeleidende, verzorgende en administratieve taken zoals lesmaterialen kopiëren of toetsresultaten invoeren.

Onderwijsassistenten werken meestal in het basisonderwijs, maar ook op middelbare scholen, in het mbo en het volwassenenonderwijs. Op de middelbare school assisteert een technisch onderwijsassistent (toa) bij de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie bij het voorbereiden van proefjes en experimenten. Een toa wordt ook wel een amanuensis genoemd.

Met een goed cv kan een onderwijsassistent de juiste vaardigheden en relevante werkervaring benadrukken. Daarnaast wil je als onderwijsassistent ook laten zien dat je graag met kinderen werkt, flexibel bent en verantwoordelijkheidsgevoel hebt.

In deze handleiding onderwijsassistent cv schrijven met voorbeeld cv lees je hoe je een overtuigend cv maakt voor jouw volgende carrièrestap als onderwijsassistent.

Profielschets voorbeeld voor onderwijsassistenten

Je profielschets is het eerste stuk tekst van je cv. Het is ook het best gelezen stuk tekst. In deze samenvatting staan namelijk de belangrijkste zaken over jou. Wie ben je, wat kan je en waar liggen je sterke punten en ambities? 

Het persoonlijk profiel op je cv geeft je de kans om een beetje persoonlijkheid en creativiteit in je cv te stoppen. Met een goede profielschets prikkel je de directeur om ook de rest van je cv te lezen. 

Benut deze drie à vijf zinnen om een beeld neer te zetten van jouw uitstekende persoonlijke en professionele kwaliteiten. Gebruik daarvoor krachtige actiewerkwoorden die specifieke taken, kwaliteiten en prestaties beschrijven. Elk woord in je profielschets moet bewust gekozen zijn. 

Probeer de link met de vacature te leggen, dat maakt je persoonlijk profiel extra krachtig. Heb je de ambitie om lerarenondersteuner of leerkracht te worden? Ook dat mag je uitspreken in je profielschets.

Aanpasbaar voorbeeld profielschets onderwijsassistent 

Bevlogen onderwijsassistent met 5 jaar ervaring in het ondersteunen van leerkrachten in het primair onderwijs. Enthousiaste kracht die energie krijgt van het helpen van kinderen in lijn met hun verschillende leerstijlen. Flexibele professional met grote betrokkenheid en een passie voor alle aspecten van het onderwijs en het bevorderen van groei. Aantoonbare vaardigheden in klassenmanagement en ervaring met het vastleggen van studievoortgang in leerlingvolgsystemen en leerlingdossiers. Sterke vaardigheden in rekenen, spelling en begrijpend lezen.

Gekopieerd!

Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan onze andere cv voorbeelden zoals:

Voorbeeld Werkervaring: de context van je prestaties

De opsomming van je werkervaring is eigenlijk jouw eigen persoonlijke rapport. Het laat opdrachtgevers zien wat je hebt gedaan, welke kennis en vaardigheden je hebt ingezet en wat je bereikt hebt in je functie. En op welke plek. Want op een reguliere basisschool ziet je werkdag er anders uit dan op een integraal kindcentrum of een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs. 

Heb je nog niet veel werkervaring als onderwijsassistent, dan heb je wellicht wel (bij)banen gehad die toch relevant zijn. Bijvoorbeeld onderwijs- of kinderopvanggerelateerde activiteiten zoals bijles geven, oppassen of vrijwilligerswerk met kinderen. De truc is om te laten zien hoe deze functies jou de vaardigheden hebben geleerd die nodig zijn om te slagen als onderwijsassistent. Focus daarbij op specifieke taken uit de functiebeschrijving en combineer dit met werkervaring die je opdeed (ook stageplaatsen tellen mee!). 

Heb je al ervaring als onderwijsassistent? Laat dan zien wat je taken en verantwoordelijkheden waren. Daarmee krijgt de directeur een goed beeld van wat je zou kunnen betekenen voor zijn of haar school. 

Aanpasbaar voorbeeld werkervaring onderwijsassistent 

Onderwijsassistent, Basisschool De Klimop, Almere Buiten
September 2020 tot heden

 • De leerkracht (groep 7 - 8) ondersteunen, gericht op diversiteit in leerstijlen en gedifferentieerde instructie.
 • Mede vormgeven van leeractiviteiten, werkvormen en opdrachten voor leerlingen en deze structureren, plannen en organiseren.
 • Bijdragen aan de evaluatie van leeractiviteiten, werkvormen en opdrachten.
 • Verbetervoorstellen schrijven en afstemmen met de groepsleerkracht.
 • Gestandaardiseerde toetsen afnemen en de resultaten bespreken met de leerkracht.
 • Gegevens administreren in ParnasSys en Cito LVS.
 • Samen met de leerkracht oudergesprekken voeren.

Onderwijsassistent, P.C. Basisschool Het Kompas, Almere Buiten
September 2019 tot Juni 2020

 • De groepsleerkracht (groep 6) ondersteunen bij dagelijkse activiteiten in de klas.
 • Kleine groepsprojecten leiden en één op één werken met leerlingen aan individuele taken.
 • Assisteren bij de lesplanning en het implementeren van routines in de klas.
 • Werkstukken beoordelen en leerlingdossiers bijwerken
 • Elke middag voorlezen en de klassenbieb aanvullen met leesboeken.
Gekopieerd!

Voorbeeld Opleidingen Onderwijsassistent

Er zijn 2 mbo-opleidingen tot onderwijsassistent die je op een ROC kunt volgen. De meest gebruikelijke is de opleiding onderwijsassistent op niveau 4. Daarnaast is onderwijsassistent een onderdeel van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (niveau 3). 

Vermeld op je cv de naam van je opleiding, de opleidingsinstelling en de plaats waar je gestudeerd hebt. Daarnaast kun je ook je vooropleiding vermelden. Voor sommigen zal dit een vmbo-opleiding zijn, anderen zijn doorgestroomd vanuit een mbo-studie op niveau 3, weer anderen hebben een havo-diploma op zak of een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. 

Heb je bijzondere trainingen (bijv. een EHBO-cursus) gevolgd die je van pas kunnen komen tijdens het werk? Zet deze dan ook op je cv!

Aanpasbaar voorbeeld Opleidingen Onderwijsassistent 

Onderwijsassistent, MBO College Almere, Almere Buiten
September 2016 - Juni 2019

 • Spelactiviteiten
 • Onderwijsprocessen, didactiek en pedagogiek
 • Rapporteren en neventaken
 • Digitale vaardigheden
Gekopieerd!

Vaardigheden voorbeelden voor onderwijsassistenten

Als onderwijsassistent wil je je concentreren op de vaardigheden die jou tot een uitstekende ondersteuner van de leerkracht maken. 

Zowel voor de leerlingen als voor collega’s. Hoewel er enige overlap is tussen de vaardigheden van een leraar en een onderwijsassistent, is het belangrijk om over te brengen dat je je rol en taken kent en de capaciteiten hebt om ze uit te voeren. Je speelt in op specifieke situaties en handelt naar eigen inzicht, werkt mee aan de vormgeving en planning van leeractiviteiten, werkvormen en opdrachten, doet verbetervoorstellen en overlegt met de juf of meester van de groep.

Voor veel onderwijsassistenten geldt dat ze geduld moeten hebben, overzicht kunnen houden en pedagogische vaardigheden nodig hebben. Nauwkeurig werken is nodig voor het afnemen van toetsen, het leerlingvolgsysteem bijhouden en het beheren van onderwijsmaterialen. Vaak heb je ook praktische taken waar een drukke leraar geen tijd voor heeft. Een positieve instelling en stressbestendigheid zijn dan erg handig. 

Wellicht heb je je gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen die (nog) geen Nederlands spreken, kinderen met een handicap of kinderen met specifieke leerproblemen. Ook deze vaardigheden horen thuis op het cv van een onderwijsassistent. 

Aanpasbaar voorbeeld Vaardigheden onderwijsassistent 
 • ParnasSys
 • SchoolKr8
 • Boom LVS
 • Cito LVS
 • Didactisch handelen
 • Pedagogisch handelen
 • Schoolactiviteiten organiseren
 • Communicatieve vaardigheden
 • Toetsen afnemen
 • EHBO verlenen aan kinderen
Gekopieerd!

Kies een overtuigende template voor je Onderwijsassistent CV

Zoek je de perfecte tool om snel een mooi cv te maken? En wil je inzicht in je sollicitatieproces? Gebruik dan de cv-maker van CVster.nl en kies een van onze professionele en door recruiters geteste cv-sjablonen. Er zijn talloze cv-templates om uit te kiezen en met onze handleiding cv maken schrijf je snel een overtuigend cv.

Leraar worden zonder diploma – kan dat?
Gerelateerde artikelen
Leraar worden zonder diploma – kan dat?

Je wilt aan de slag als leraar, maar hebt geen diploma van een lerarenopleiding. Wat zijn dan je opties om toch zonder diploma voor de klas te staan? Je leest het in dit blogartikel.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.3
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.670 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
3.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.600.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
3.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
720.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
570.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
55.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
530.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
32.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
510.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
340.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
920.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
220.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
480.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
190.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
49.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
13.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren