1. Blog
 2. CV
 3. Persoonlijk profiel - zo schrijf je een profielschets voor op je cv
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Persoonlijk profiel - zo schrijf je een profielschets voor op je cv

26 minuten leestijd
Persoonlijk profiel
Jezelf profileren in 3 zinnen op je cv. Hoe doe je dat? Met een ijzersterke profielschets. Lees hoe je een perfecte profieltekst schrijft

Persoonlijk profiel op je cv: zó moet dat

Een ijzersterke profielschets is de basis van een overtuigend cv. In jouw persoonlijk profiel op je cv laat je in enkele zinnen zien wie je bent en waar je in uitblinkt. Hoe je een goede profielschets voor je cv schrijft? Dat gaan we je laten zien!

Wat is een profielschets of een persoonlijk profiel op je cv?

Een persoonlijk profiel is een korte tekst op je cv waarin je jezelf voorstelt en een inkijkje geeft in je persoonlijkheid. Niet verplicht, maar wat ons betreft onmisbaar op je cv. Het is namelijk jouw visitekaartje waarmee je de recruiter nieuwsgierig maakt naar jou. . 

Je kunt een profielschets zien als je persoonlijke elevator pitch. Met een goed persoonlijk profiel val je op tussen de vele sollicitanten. Uit onderzoek dat Indeed in april 2020 liet uitvoeren, blijkt dat 83% van de werkgevers graag jouw persoonlijkheid op je cv terug ziet. 

De profielschets is de plek waar je jezelf kunt etaleren en de link met de vacature kunt leggen. 

Zo maak je een ijzersterke profielschets op je cv:

 • Beschrijf jezelf in 4 - 6 regels
 • Gebruik een pakkende openingszin
 • Noem je functietitel. Bijvoorbeeld: 'Junior developer’ of ‘gepassioneerde productmanager’
 • Vertel beknopt en enthousiast over jezelf
 • Zorg voor een uniek verhaal dat een duidelijk beeld van jou schetst
 • Benoem waar je goed in bent ( harde en zachte vaardigheden)
 • Vertel wat je al bereikt hebt: feiten en cijfers
 • Beschrijf duidelijk wat voor een baan je zoekt
 • Vertel over je professionele ambities en doelen op de korte en lange termijn
 • Stem de profielschets af op de vacature waarop je solliciteert

Dit lijkt misschien te veel informatie om in 75 à 100 woorden samen te vatten. Maar als je je meedogenloos focust op de essentie, kan je heel beknopt toch veel vertellen. 

Verderop in dit blogartikel vind je een aantal voorbeelden van persoonlijke profielen. Ook in onze cv-voorbeelden per beroep staat telkens een voorbeeld profielschets. Gebruik ze ter inspiratie en schrijf de beste versie van jouw persoonlijke profiel in je cv!

Wel
 • Beknopt en enthousiast over jezelf vertellen in maximaal 3 zinnen (5 à 6 regels)
 • Prikkel de nieuwsgierigheid.
Niet
 • Uitgebreid uitweiden over jezelf in lange zinnen vol clichés. Gááp…
 • Dit is niet de plek om volledig te zijn.
Moet ik m'n cv aanpassen per vacature?
Gerelateerde artikelen
Moet ik m'n cv aanpassen per vacature?

Wil je op verschillende functies solliciteren? Dan is het slim om je cv per sollicitatie aan te passen. Maar waarom? Je leest het hier!

Hoe ziet een persoonlijk profiel op je cv eruit?

Als je LinkedIn gebruikt dan ben je bekend met het begrip ‘persoonlijke samenvatting’. Eigenlijk is LinkedIn samenvatting niets anders dan de lange versie van een persoonlijk profiel voor op je cv. Je kunt er lezen wat iemand drijft ( motivatie) en wat zijn competenties en kwaliteiten zijn. Ook lees je in welke rollen en bij welke bedrijven hij dat al heeft laten zien en welke ambities hij heeft. 

Na het lezen van een goed LinkedIn-profiel, heb je het idee dat je diegene al een beetje kent en ben je benieuwd naar wat hij of zij voor jou kan betekenen. Een persoonlijk profiel op je cv dient datzelfde doel. Kennismaken en verleiden tot een sollicitatiegesprek. Alleen doe je dat op je cv veel beknopter en in maximaal 6 regels van 2 à 3 zinnen.

Hieronder geven we alvast twee voorbeelden van een persoonlijk profiel. Verderop in dit artikel vind je nog meer voorbeelden van zowel goede als minder goede profielschetsen.

Profielschets medewerker klantenservice 

Gedreven, loyaal en servicegericht zijn woorden die mij goed omschrijven. Als teamplayer houd ik niet alleen rekening met de belangen van de klant, maar ook met die van mijn collega’s en leidinggevenden. Mijn affiniteit met IT stelt mij in staat om me snel aan te passen aan nieuwe systemen. Ik wil mijn ervaring nu gaan inzetten bij een grote energieleverancier waarbij ik ook werkzaamheden kan coördineren.

Profielschets webredacteur

Schrijven is mijn passie. Omdat ik ‘s ochtends het creatiefst ben, sta ik vroeg op en heb ik voor het middaguur de belangrijkste taken voor de dag af. Opdrachtgevers waarderen mijn respect voor deadlines en mijn proactieve houding. Dankzij mijn teksten ontvangen websites meer bezoekers en stijgt de omzet van webwinkels. Mijn ambitie is om in een groot contentteam te werken aan meer traffic en een hogere conversie.

Wel
 • Zelfvertrouwen uitstralen. Je mag best opscheppen over wat je allemaal kan en bereikt hebt. Maak jezelf gerust een beetje groter dan je bent.
Niet
 • Te bescheiden zijn en daardoor je kwaliteiten onvoldoende uitlichten. Als jij geen vertrouwen hebt in je eigen kunnen, waarom zou een recruiter dat dan wel hebben?
Hoe schrijf je functienamen in je cv?
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je functienamen in je cv?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan? Los of aan elkaar? En schrijf je functienamen met een hoofdletter of een kleine letter?

Persoonlijk profiel voorbeeld met uitleg

Innovatieve directiesecretaresse met meer dan 10 jaar ervaring in het ondersteunen van drie directieleden bij een financiële dienstverlener. Deskundig in complex agendabeheer, het coördineren van reizen en het beheren van grootschalige onkostendeclaraties. Op zoek naar internationale werkgever waar ik mijn talenkennis kan inzetten en kan groeien in een werkomgeving met korte deadlines die probleemoplossende vaardigheden vereist.

Deze voorbeeld profielschets heeft de volgende sterke punten:

 • De functie staat in de eerste zin.
 • Specifieke informatie over werkzaamheden en de samenstelling van het team.
 • Beknopte opsomming van belangrijke verantwoordelijkheden en vaardigheden
 • Aandacht voor harde vaardigheden (ervaring met het coördineren van agenda’s, reizen en onkostendeclaraties) en zachte vaardigheden (goed presteren onder druk, aandacht voor details en communicatie).
 • De laatste zin is specifiek afgestemd op de vacaturetekst en het bedrijf.
Samenwerken als competentie op je cv zetten
Gerelateerde artikelen
Samenwerken als competentie op je cv zetten

Samenwerken. Werkgevers vinden het belangrijk dat je dat goed kunt. Wanneer ben je een goede teamspeler en hoe laat je dat zien op je cv? Lees gauw verder.

Hoe lang is een persoonlijk profiel op je cv?

Een persoonlijk profiel telt bij voorkeur 4 - 6 regels. Natuurlijk mag je jezelf ook in 3 of in 15 regels beschrijven. Er is namelijk geen harde eis waaraan een profielschets moet voldoen. 

Maar we adviseren natuurlijk niet voor niets je persoonlijk profiel in minimaal 4 en maximaal 6 regels op te stellen. Wanneer je minder dan 3 regels gebruikt, bestaat de kans dat je onvoldoende uit de verf komt. Dan heb je te weinig plek om alles te vertellen. 

Gebruik je meer dan 6 regels, dan haakt de recruiter hoogstwaarschijnlijk af omdat je:

 • langdradig bent (schrijf beknopter)
 • te veel details geeft (ga terug naar de essentie)
 • clichés hebt toegevoegd (blijf bij jouw unieke verhaal)

Ben je in je enthousiasme aan een opstel over jezelf begonnen, kort je verhaal dan in. Maar verval niet in een droge opsomming van je competenties en kwaliteiten. Dat leest niet prettig en voelt afstandelijk. Beschrijf de belangrijkste punten in een verhalende vorm, alsof je het aan iemand vertelt. Op die manier heb je ook meteen de juiste vorm te pakken: de ik-vorm. 

Waarom je kiest voor de ik-vorm? Omdat het jouw cv is. Daarin zet jij jouw persoonlijke pitch neer. Wanneer jouw verhaal in de derde persoon enkelvoud staat, ziet dat er vreemd uit. Alsof je collega het voor je heeft opgeschreven: “Bram is een ervaren sales director die met zijn team voor 15% omzetstijging zorgde.”

Wel
 • Je persoonlijk profiel in de ik-vorm schrijven
Niet
 • Je persoonlijk profiel in de derde persoon enkelvoud schrijven.
Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden
Gerelateerde artikelen
Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden

De elevator pitch. Als werkzoekende heb je er vast wel eens van gehoord. Vaak in de context van netwerken, maar ook de sollicitatie elevator pitch komt regelmatig voorbij.

Positie van het persoonlijk profiel op je cv

Je persoonlijk profiel staat in je cv net onder je personalia en nog boven je werkervaring en opleiding. Daarmee is je profielschets het eerste tekstblok dat de selecteur ziet. Een ijzersterk persoonlijk profiel trekt de aandacht en helpt enorm om jouw cv te laten opvallen in de grijze massa. 

Expert tip

Recruiters willen een inkijkje in je persoonlijkheid. Wie is de persoon achter het cv? Met een profielschets stel je jezelf voor en laat je zien wie je bent op professioneel vlak.

Eerst je cv maken, dan je persoonlijk profiel toevoegen

Een persoonlijk profiel schrijf je als de rest van je cv klaar is. Daarmee voorkom je dat je direct al in de knoop raakt bij het maken van je cv. 

Begin eerst met de secties Werkervaring en Opleiding. Wat deed je allemaal in een bepaalde functie? Wat heb je bereikt en wat waren je verantwoordelijkheden? Als je die informatie goed op je netvlies hebt, kun je daarna veel makkelijker je persoonlijk profiel toevoegen aan je cv. 

Bekijk welke zaken eruit springen, welke woorden uit jouw werkervaring passen bij de trefwoorden uit de vacaturetekst en welke vaardigheden je voor eerdere functies hebt gebruikt. Die informatie is de basis voor je persoonlijk profiel. 

Wel
 • Eerst je werkervaring en opleiding beschrijven in je cv, dan je persoonlijk profiel schrijven en toevoegen.
Niet
 • Beginnen met je persoonlijk profiel en daarna de rest van je cv schrijven. Daarmee maak je het jezelf onnodig moeilijk en waarschijnlijk vergeet je belangrijke feiten te noemen in je profielschets.
Hoe populair is de profielschets in Nederland?
Gerelateerde artikelen
Hoe populair is de profielschets in Nederland?

Hoe populair is de profielschets in Nederland? En welke woorden gebruiken sollicitanten in deze korte pitch op hun cv? We zochten het voor je uit.

Voorbeelden van goede en minder goede persoonlijke profielen

Voorbeeld: Goed persoonlijk profiel cv – Digital Marketing Manager

Ervaren Digital Marketing Manager met vijf jaar ervaring in het aansturen van een internationaal bedrijf. Inbound leads met 500% vergroot en online verkoop binnen een tijdsbestek van drie jaar verbeterd van jaarlijks 100.000 naar meer dan 2 miljoen. Klaar om deze vaardigheden in te zetten binnen het marketingteam van CVster.nl en groei te realiseren.

Bijzonder concreet en prestatiegericht zonder het woord 'ik' te gebruiken. 

Voorbeeld: Matig persoonlijk profiel cv – Digital Marketing Manager

Ik ben vijf jaar werkzaam geweest als Digital Marketing Manager. Ik heb me in die periode ingezet als belangrijk en hardwerkend teamlid en ik heb laten zien dat ik onder druk kan werken om bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Ik wil mijn vaardigheden inzetten in een nieuwe functie binnen digital marketing.

Erg algemeen, vermelding van prestaties ontbreekt, te vaak het woord ‘ik’.

In onderstaand voorbeeld perrsoonlijk profiel ligt de nadruk ligt op carrièredoelen. Die insteek is een goede optie als je nieuw bent in de betreffende branche of nog weinig werkervaring hebt. 

Voorbeeld: Goed persoonlijk profiel cv – Content writer

Content writer met drie jaar ervaring in een groot e-commercebedrijf. Content gemaakt die de sociale aanwezigheid van het merk liet groeien naar 700.000 binnen drie kanalen en het openingspercentage van e-mails verbeterde met 48%. Op zoek naar nieuwe carrièrekansen door als SEO Executive aan de slag te gaan bij CVster.nl.

Duidelijk wat de ervaring en de ambitie is. Benadrukt de overdraagbare kwaliteiten en cijfers onderstrepen de prestaties.

Een cv maken als starter: zo sleep je je eerste baan binnen
Gerelateerde artikelen
Een cv maken als starter: zo sleep je je eerste baan binnen

Je studententijd zit erop en je bent klaar voor je eerste echte baan. Hoe maak je als starter op de arbeidsmarkt een overtuigend cv? Wijs op je potentieel en laat je persoonlijkheid schitteren.

Voorbeeld: Matig persoonlijk profiel cv – Content writer

Ik ben een content writer die op zoek is naar een functie als SEO Executive. Hoewel ik geen ervaring heb op dit gebied, ben ik wel leergierig en een echte doorzetter. Mijn interesse in de werking van zoekmachines helpt me om me te onderscheiden binnen uw bedrijf.

Dit persoonlijk profiel is onopvallend en noemt geen overdraagbare kwaliteiten. Het is belangrijk dat eventuele feiten in je intro ook echt waarde toevoegen.

Profiel cv voorbeeld

Onderstaande voorbeelden laten zien hoe een profielschets bijdraagt aan het beeld dat de recruiter van je krijgt. Deze receptionisten hebben dezelfde taken, maar kijken daar anders naar omdat ze (uiteraard) twee verschillende persoonlijkheden zijn:

Persoonlijk profiel voorbeeld 1
Persoonlijk profiel voorbeeld 1
Persoonlijk profiel voorbeeld 2
Persoonlijk profiel voorbeeld 2

Een conceptversie schrijven van je persoonlijk profiel cv

Schrijf de eerste versie van je persoonlijk profiel altijd zonder wijzigingen aan te brengen. Maak je tijdens deze eerste stap geen zorgen over lengte of woordkeuze. Schep op over jezelf, wees trots op je prestaties en voeg interessante cijfers toe. 

Schrijf alles op waarvan je denkt dat het belangrijk zou kunnen zijn in je profielschets. De beste teksten ontstaan als je eerst schrijft zonder te schrappen. Schrijf daarom vrijuit een conceptversie van je persoonlijk profiel en maak je je (nog) niet druk om spelling, grammatica de lengte van je tekst. Bijschaven komt later.

Je persoonlijke profielschets bijschaven

Nu ga je de eerste versie van je persoonlijk profiel bijschaven. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Is mijn eerste zin duidelijk en beknopt?
  Vermeld je functie in de openingszin en val op met overtuigende, enthousiaste bewoordingen. Hier wordt ook vaak het aantal jaren ervaring genoemd.
   
 • Is het concreet en actief geschreven?
  In een persoonlijk profiel kun je echt laten zien wie je bent. Wees zelfbewust en begin zinnen niet met 'Ik denk dat ik ...' of 'Ik vind het fijn als ...'. Kom direct tot de kern en wees trots op je vaardigheden.
   
 • Staan er feiten en cijfers in?
  Denk als een recruiter. Als jij deze functie zou moeten invullen, welke eisen stel je dan aan een kandidaat? Neem specifieke vaardigheden, feiten en cijfers op die laten zien dat jij aan die eisen voldoet.
   
 • Leest de tekst makkelijk?
  Je profiel moet nuttige info bevatten, maar ook makkelijk leesbaar zijn. Schrap woorden die alleen als opvulling dienen of die de toon van je cv veranderen.
Expert tip

Schaaf en slijp aan je profielschets tot je alle belangrijke info hebt teruggebracht naar 2 à 3 zinnen, verdeeld over 4 tot 6 regels.

Belangrijkste zaken over het persoonlijk profiel op je cv

Je persoonlijke profiel is eigenlijk je persoonlijke pitch. Vergelijkbaar met de eerste twee minuten van een persoonlijk of telefonisch sollicitatiegesprek

De HR-manager vraagt je om 'iets over jezelf te vertellen'. Dat is jouw kans om jezelf krachtig te presenteren en richting te geven aan het gesprek. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een persoonlijk profiel.

Verwerk onderstaande punten in jouw persoonlijke profielschets en maak indruk met je cv:

 • Een natuurlijke, professionele toon die je persoonlijkheid weerspiegelt
 • De belangrijkste redenen waarom jij met jouw ervaring de ideale kandidaat bent voor deze functie
 • Waarom deze rol aansluit op je carrièreplannen
 • Feiten en gegevens om eerdere punten te onderbouwen

Nog een laatste voorbeeld van een persoonlijk profiel. Laat je erdoor inspireren en ga dan snel aan de slag met het schrijven van je eigen profielschets.

Voorbeeld profielschets cv SEO-copywriter

Deskundige SEO-copywriter met tien jaar B2C- en B2B-ervaring binnen drie branches. Veelzijdig in het schrijven van social content, websiteteksten en lange teksten om de unieke toon en boodschap van merken over te dragen. Haalde in 2 jaar tijd 15 nieuwe klanten binnen en vergrootte het lezerspubliek van klanten met meer dan 200%. Op zoek naar een organisatie die met sterke copy klanten wil verleiden tot duurzame keuzes. 

Sjabloon of template gebruiken voor het persoonlijk profiel op je cv? Doen!

Je kunt natuurlijk het wiel zelf gaan uitvinden, maar waarom zou je het zelf niet makkelijk maken? Een cv maken op basis van een template scheelt je veel tijd. 

In onze online cv-maker is dat je kunt kiezen uit tientallen templates waarbij tekstsuggesties je op weg helpen. En heb je nog meer inspiratie nodig? Dan bekijk je de schrijfhandleidingen en voorbeeld cv’s die we voor diverse beroepen maakten. Daarin staat ook telkens een persoonlijk profiel waar je elementen uit kunt gebruiken. 

Tips persoonlijk profiel cv

Tot slot nog enkele tips voor het persoonlijk profiel op je cv. Houd deze tips in gedachten als je je profielschets gaat schrijven:

 • Maak je profielschets beschrijvend, dat roept meer gevoel op dan droge feiten achter elkaar zetten in een zin.
   
 • Show don't tell. Laat je eigenschappen zien of maak ze met voorbeelden aantoonbaar. Een humoristische profielschets werkt beter dan een saaie waarin je opschrijft dat je humor hebt.
   
 • Zorg ervoor dat je profielschets echt alleen op jouw cv kan staan. Deze geen zin die niets over jou zegt, zoals: 
  "Ambitieuze duizendpoot met oog voor detail en ervaring in een internationale omgeving." 
  Maar een zin die inzicht geeft in jouw persoonlijkheid: 
  "Een rustige werkomgeving is niets voor mij. Ik krijg energie van veel verschillende taken en schiet collega's en klanten graag te hulp."

Succes met het schrijven van jouw persoonlijke pitch!

Hoe maak je een inspirerend cv?
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een inspirerend cv?

Met een inspirerend cv val je op. Een inspirerend cv zorgt ervoor dat de selecteur denkt: ‘Die kandidaat wil ik spreken.’ Tips voor het maken van een inspirerend cv.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV1 minuten leestijd
Onderzoek: clichés op Belgische cv’s
Clichés in Belgische cv’s
Carriere8 minuten leestijd
Het verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek
Het verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek
Carriere21 minuten leestijd
Welke bedrijfscultuur past bij mij?
Welke bedrijfscultuur past bij jou?
Carriere9 minuten leestijd
Net afgestudeerd: wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt?
Net afgestudeerd: wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren