1. Handleidingen
 2. Hoe maak je een cv
 3. Opleidingen cv
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Opleidingen cv

23 minuten leestijd
Opleiding cv
Kunstwerk door:Katya Vakulenko
Hoe moet je opleidingen op je cv vermelden? Wat doe je met lopende of onafgemaakte studies? Ontdek wat de beste methodes zijn om opleidingen te vermelden in je cv. Met tips voor speciale omstandigheden.

Hoe moet je in je cv opleidingen vermelden?

Moet je in je cv opleidingen vermelden? Jazeker! Door een overzicht van je opleidingen en trainingen (en werkervaring) te geven, geef je recruiters een compleet beeld van wat je in je mars hebt. Soms laat het zien dat je aan de vereiste harde vaardigheden voldoet, soms laat het zien dat je het principe van een leven lang leren hebt omarmd. En soms verklaart het zelfs een carrièreswitch. 

De gemiddelde werknemer verzamelt in zijn werkzame leven een aardige rij opleidingen. Denk aan: middelbare school, mbo, hbo, universiteit, (online) trainingen, bootcamps, licenties, vakgerichte certificaten, enzovoort. Maar hoe zet je opleidingen in je cv? Dat laten we je zien in deze handleiding cv opleidingen. 

Deze onderwerpen komen aan bod:

 • De basisprincipes om opleidingen te beschrijven in je cv
 • Tips over het noemen van opleidingen in je cv
 • Speciale omstandigheden zoals niet voltooide of lopende opleidingen

Waar staan opleidingen op je cv?

De sectie ‘Opleidingen’ komt in je cv onder de sectie ‘ Werkervaring ’. Tenzij je net bent afgestudeerd en nog geen relevante werkervaring hebt. Dan begin je met het vermelden van je opleidingen en zet je je eventuele bijbanen daaronder. Heb je veel opleidingen gevolgd en twijfel je over het vermelden van een bepaalde opleiding? Stel jezelf in dat geval de vraag: is dit stukje informatie relevant voor mijn toekomstige werkgever of functie?

Expert tip

Ben je nog bezig met je opleiding? Vermeld de opleiding dan toch alvast in je cv onder het kopje opleidingen. Noem de naam van de opleiding en de opleidingsinstantie, vermeld de aanvangsdatum en zet in plaats van een einddatum ‘heden’ of ‘huidig’ neer. Bijvoorbeeld: Opleidingen: Communicatiewetenschappen, Universiteit Amsterdam September 2019 - heden.

Wat vermeld je bij opleidingen op je cv?

Het vermelden van opleidingen komt met een aantal basisprincipes. Vermeld de volgende informatie in de sectie over opleidingen:

 1. Naam van de onderwijsinstelling of het kennisinstituut
 2. Naam van de opleiding
 3. Locatie school
 4. Datum aanvang studie en datum afstuderen
 5. Afstudeercijfer (alleen als het cijfer hoger is dan een 7,5)

 Tips voor het vermelden van opleidingen in je cv

 • Begin altijd met je hoogst afgeronde opleiding en ga verder in omgekeerd chronologische volgorde.
 • Vermeld je middelbare schoolopleiding alleen als je geen hbo- of universitaire opleiding hebt gevolgd, het een prestigieuze particuliere opleiding was of als je onlangs bent afgestudeerd.

 

Cv voorbeeld voor receptionist

Opleidingen cv - unieke situaties vermelden

Dat jouw opleidingen een belangrijke plek op je cv innemen, is vanzelfsprekend. Maar hoe zit het met cursussen, masterclasses, trainingen, workshops, minors en stages die je tijdens je opleiding, onder werktijd en/of in je vrije tijd volgde? En hoe zit het met onafgemaakte opleidingen en trainingen? Je leest het hieronder.

Huidige opleiding - nog niet afgeronde opleidingen op je cv vermelden

Wanneer je nog bezig bent met een studie op het mbo, hbo of de universiteit, kan deze toch relevant zijn voor de functie. Het is dan ook verstandig om te vermelden dat je met deze opleiding bezig bent. Ook kun je hierbij zetten wat je al bereikt hebt tijdens je studie. Heb je bijvoorbeeld je propedeuse al gehaald of een interessante stage gedaan? Zet het gerust op je cv.

De 10 bestbetaalde studentenbanen
Gerelateerde artikelen
De 10 bestbetaalde studentenbanen

Op zoek naar een bijbaan om het studentenleven te bekostigen? Dit zijn de 10 best betaalde studentenbanen!

Onafgemaakte opleidingen en trainingen 

Ben je gestopt met een studie, maar is deze wel relevant voor de functie? Vermeld dan dat je deze opleiding deels gevolgd hebt. Benoem de periode en geef aan dat je de studie voortijdig hebt afgebroken. Bijvoorbeeld door er tussen haakjes een opmerking aan toe te voegen, bijvoorbeeld:

 • (diploma niet behaald)
 • (eerste 2,5 jaar voltooid)
 • (gestopt in 3e studiejaar).

Vermeld een onafgemaakte studie alleen als het belangrijk kan zijn voor je sollicitatie. Als kandidaat voor een verkoopfunctie is het bijvoorbeeld niet nodig om te vermelden dat je een jaartje geologie hebt gestudeerd. Tenzij de betreffende instelling heel hoog staat aangeschreven. Maar als je aan de slag wilt in een museum, dan kan ook een onafgemaakte cursus kunstgeschiedenis relevant zijn. Houd rekening met vragen die tijdens het sollicitatiegesprek over je opleiding kunnen worden gesteld.

Middelbare school als hoogste opleiding

Is de middelbare school je hoogst behaalde opleiding? Of zit je momenteel nog op school? Noem dan de naam van de middelbare school en het niveau dat je volgt. Je kan het aanvullen met informatie over je profielkeuze + welke (extra) vakken je in het vrije deel hebt gekozen. Ook zijn er middelbare scholen die een bijzondere richting aanbieden. Bijvoorbeeld science/techniek (Technasium), ondernemerschap (International Business College), de combinatie met topsport of tweetalig onderwijs. Ook wanneer je minder dan 10 jaar geleden eindexamen deed, is het handig je middelbare school te noemen in de sectie Opleidingen.

Expert tip

Steeds vaker zien we dat starters moeite hebben met het vinden van hun eerste baan. Recruiters zoeken mensen met werkervaring, maar om werkervaring te krijgen moet je eerst een baan hebben. Het is dan ook belangrijk om alle relevante opleidingen en ervaringen zoals buitenschoolse activiteiten te benadrukken in je cv. 

Certificaten

Vermeld ook geldige, recente en relevante certificaten in je cv. Gebruik zo min mogelijk afkortingen of vaktaal om certificaten te beschrijven en geef volledige namen van certificaten en instellingen.

Expert tip

Zet diploma's en certificaten alleen op je cv als ze relevant zijn voor de functie. Zo is bijvoorbeeld een Google Adwordscertificaat niet relevant voor een verpleegkundige. Een EHBO-diploma is daarentegen juist een relevante toevoeging voor een zweminstructeur.

Bootcamps en workshops

Heb je recent deelgenomen aan educatieve activiteiten, zoals bootcamps, workshops, congressen, seminars, EHBO-cursussen en andere trainingen? Ook deze kan je onder de sectie ‘opleiding’ vermelden. Wees kort en bondig in je beschrijvingen of laat toelichtingen achterwege. Voeg hyperlinks toe aan programma's of cursussen die wellicht onbekend zijn voor anderen. Ook hier geldt de regel: voeg alleen toe als het relevant is.  

Propedeuse vermelden bij opleiding cv

Vermeld je propedeuse van een niet afgemaakte hbo of universitaire studie alleen wanneer dit relevant is. Dit kan zijn omdat je nog bezig bent met deze studie, nog aan het begin bent of dat deze opleiding relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Expert tip

Vergeet niet om je hoogst genoten opleiding bovenaan te zetten. Heb je bijvoorbeeld een master gehaald, dan plaats je die bovenaan. Hieronder zet je (indien relevant) je bachelor.

Minor op je cv

Een major vormt natuurlijk de hoofdmoot van je opleiding, maar ook een minor kan het vermelden waard zijn op je cv. Zoals altijd geldt: noem de minor alleen als het belangrijk kan zijn voor je toekomstige functie.

Expert tip

Volgde je meerdere minors, maar sluiten ze niet naadloos aan op je toekomstige functie? Als je nog ruimte over hebt op je cv, kun je ze toch vermelden. Je toont er namelijk mee aan dat je een brede interesse hebt en een harde werker bent.

Hoe maak je een cv
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een cv

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

Cum laude afstuderen - een pronkstuk op je cv

Ben je een van de weinigen die cum laude is afgestudeerd van een hbo of universitaire opleiding? Vermeld dit dan zeker op je cv.  Minder dan 10% van de studenten studeert cum laude af. Wanneer je behoort tot deze selecte groep afgestudeerden, zegt dat iets over jouw capaciteit. En zeker wanneer je magna cum laude of summa cum laude bent afgestudeerd. In het onderstaande voorbeeld cv zie je bij opleidingen hoe je dat noteert in je cv.

Cv voorbeeld met cum laude

Stages op je cv vermelden: ja of nee? 

Als je net afgestudeerd bent, heb je nog weinig werkervaring. Hierdoor kan jouw curriculum vitae er wat karig uitzien. Oké, je hebt misschien bijbaantjes gehad en in de zomervakanties gewerkt, maar de kans is groot dat die activiteiten niet erg relevant zijn voor de baan waarop je nu wilt solliciteren. Gelukkig zijn er altijd nog de stages. Zet ze dus gerust op je cv.

Stages

Vermeld stages (ook schoolstages) onder het kopje opleiding, in je werkervaring of in een aparte categorie. Opleidingen worden meestal vluchtig doorgenomen om te kijken of je aan de vereisten voldoet. Laat stages meer opvallen en vermeld ze aan het begin van je cv onder je werkervaring of in een aparte categorie. Zoals het voorbeeld hieronder:

Voorbeeld cv hoe vermeld je stages

Wat als je geen relevante opleiding hebt gedaan?

Heb je geen relevante opleiding afgerond? Verleg de focus dan van opleidingen naar andere prestaties en vaardigheden. Dat is een prima manier om je capaciteiten (en vooral ook je leervermogen!) aan te tonen. Besteed meer aandacht aan het vermelden van je harde en zachte vaardigheden die je buiten school hebt ontwikkeld. Maak je geen zorgen als je hebt besloten om de categorie opleiding volledig te schrappen. Je capaciteiten voor de functie blijken ook uit je ervaringen, vaardigheden en de professionele uitstraling van je cv.

Expert tip

Voldoe je niet aan de opleidingseis? Dan moet je het hebben van je werkervaring en vaardigheden. Geef daar extra aandacht aan en onderstreep vaardigheden die aansluiten op de functie. Heb je bijvoorbeeld werkervaring opgedaan of vrijwilligerswerk gedaan in een vergelijkbare functie? Vermeld het op je cv!

6 tips over opleidingen in je cv

Het verschilt natuurlijk per persoon, functie, organisatie en branche welke opleidingen, cursussen, trainingen en certificaten thuishoren op het cv. Maar de onderstaande vliegers gaan altijd op wanneer je jouw opleidingen op een rij zet. Zes tips:

 1. Wees altijd eerlijk
  Vertel geen leugens en wees oprecht over je opleidingen. Recruiters kunnen tegenwoordig heel makkelijk controleren of je de opleiding daadwerkelijk hebt gedaan. 
   
 2. Zorg voor overzicht en consistentie
  Beschrijf je opleidingen kort en bondig en besteed veel aandacht aan opmaak en consistentie. Gebruik een overzichtelijk ingedeelde template of laat je inspireren door cv-voorbeelden .
   
 3. Stem je informatie af op het doel. 
  Stem je cv altijd af op de betreffende vacature – van hobby's en werkervaring tot opleidingen. Diploma's zijn altijd belangrijk, maar een opleiding tot chef-kok is niet relevant als je solliciteert naar een administratieve functie. Pas je cv daarom altijd aan de vacature.
   
 4. Vermeld onderscheidingen en erkenningen 
  Vermeld wel speciale onderscheidingen, hoge cijfers, bijzondere studiebegeleiders, studiebeurzen of erkenningen. Houdt het kort en zakelijk. 
   
 5. Relevante professionele ontwikkeling 
  In bepaalde branches, zoals onderwijs en kunst, wordt veel waarde gehecht aan specifieke trainingen en opleidingen. Selecteer alleen cursussen en workshops die relevant zijn voor de vacature en die mogelijk interessant zijn voor recruiters. Vermeld academische ervaringen, zoals publicaties, lezingen en onderzoeken, in een aparte categorie als hier geen ruimte voor is in de sectie Opleiding.
   
 6. Vermeld opleidingen op de juiste plek
  Ben je net afgestudeerd en nieuw in de wereld van stages en banen? Dan staat het kopje ‘Opleidingen’ in je cv centraal. Plaats opleidingen in dit geval direct aan het begin, onder je persoonlijk profiel . Heb je al wat werkervaring? Dan raden we je aan om de sectie Opleidingen onder de sectie Werkervaring te plaatsen. Vermeld opleidingen in alle andere gevallen aan het einde van je cv, onder je werkervaring en speciale vaardigheden.
Vaardigheden in je CV vermelden
Gerelateerde artikelen
Vaardigheden in je CV vermelden

Hoe laat je jouw vaardigheden opvallen op je cv? Wat zet je op welke plek en hoe vermeld je jouw kwaliteiten? Je leest het in deze handleiding vol tips en voorbeelden.

Voorbeelden van opleidingen in je cv

Voorbeeld 1: Standaard

Radboud Universiteit, Faculteit der Letteren, Spaanse Taal en Cultuur, Nijmegen
Sep. 2016 - mei 2021

 • Summa cum laude
 • Alumnivereniging Spaans

Voorbeeld 2: inclusief propedeuse

Universiteit Utrecht
Propedeuse behaald bacheloropleiding Engels

September 2018 - mei 2019

Voorbeeld 3: je huidige opleiding vermelden

Toneelacademie Maastricht September 2019 - heden
Maastricht

Voorbeeld 4: afrondende fase

Universiteit Twente, bacheloropleiding in gezondheidswetenschappen, Twente
Jan. 2017 - heden

 • Afstuderen 2021

Voorbeeld 5: professionele ontwikkeling

Universiteit Leiden
Diploma Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie
Maart 2017

Zie al onze voorbeelden van cv templates hier.

Hoe gedetailleerd vermeld je je opleidingen in je cv? 

Bespreek details van je opleidingen tijdens het sollicitatiegesprek, maar vermeld ze niet in je cv. In cv's wordt in weinig woorden veel informatie gegeven en dit geldt zeker voor opleidingen. De naam van de school en de richting zijn vaak al voldoende om recruiters inzicht te geven in het belang van je opleiding. Zie hieronder een voorbeeld hiervan:

Voorbeeld hoe vermeld je opleidingen in je cv

In sommige gevallen kun je onder de categorie ‘Opleiding’ beknopt samenvatten wat de toegevoegde waarde is van je kennis. Dit is vooral van toegevoegde waarde wanneer je een starter bent of weinig werkervaring hebt.

Ga naar onze cv-maker om snel en eenvoudig een professioneel cv te maken of laat je inspireren door onze voorbeeld cv's, zoals deze van een salesmanager of deze van een programmeur.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV13 minuten leestijd
Cursussen op je cv vermelden: wel of niet?
Cursus CV Vermelden
CV14 minuten leestijd
Conceptuele vaardigheden – betekenis en voorbeelden
Conceptuele vaardigheden – betekenis en voorbeelden
Sollicitatiegesprek13 minuten leestijd
Sollicitatiegesprek via de telefoon - tips
Sollicitatiegesprek via de telefoon - tips
Carriere16 minuten leestijd
Ontslag nemen: Dit moet je weten
Ontslag nemen: Dit moet je weten
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren