Yes! Je cv is af. Alle informatie staat erin, de opmaak is prachtig en je bent trots op het eindresultaat. Maar verstuur je curriculum vitae nog niet. Maak nog even tijd voor de laatste belangrijkste stap: je cv proeflezen, teksten verbeteren, info aanvullen en de laatste check op de opmaak. Pas dan is je cv helemaal klaar voor een succesvolle sollicitatie.
Deze handleiding proeflezen vormt het laatste deel van ons stappenplan Hoe maak je een cv. Met aandachtig proeflezen til je jouw cv nét dat stapje hoger. Dit is wat we je aanreiken:
- Typefouten en opmaakfouten verbeteren
- Spelling en grammatica verbeteren in je cv
- Ontbrekende informatie in je cv aanvullen
- Stappenplan cv proeflezen
Waarom moet je een cv controleren op typefouten?
Waarom zou je je cv moeten controleren op typefouten? Omdat een correct cv van doorslaggevend belang kan zijn bij je sollicitatie. Recruiters kunnen per vacature kiezen uit gemiddeld 200 kandidaten. Wat is er dan makkelijker dan snel een eerste schifting maken en alle kandidaten met typefouten en slordigheden in hun cv afwijzen? Juist.
Natuurlijk zijn er recruiters die een typefout door de vingers zien. Zeker als je cv prachtig aansluit op de vacature. Maar als ze bij het lezen van je cv telkens op type- en taalfouten stuiten, dan zal de maat snel vol zijn. Logisch, want recruiters maken zelf ook een slechte beurt als zij een kandidaat met een cv vol fouten voorstellen. Welke indruk laten ze achter bij collega’s over hun eigen kennis van de Nederlandse taal? Een grondige cv controle kan dus geen kwaad!
Voor sommige recruiters geldt: elke typefout is er één te veel. Recruiters willen zien dat je nauwkeurig kunt werken, oog hebt voor detail en weet wanneer je extra moeite moet doen voor een goed eindresultaat. Met een foutloos cv maak je een goede eerste indruk.
Je cv controleren op spelling en grammatica
De eerste stap op weg naar een foutloos cv, is een grondige check op typefouten. Lees je cv woord voor woord door en check op:
- Dubbele woorden ("Proeflezen en en verbeteren van teksten")
- Dubbele letters ("Proeflezen en verbeteren vann teksten")
- Dubbele spaties ("Proeflezen en verbeteren van teksten")
- Typefout één letter ("Proeflezen en verbeteren van teksten")
- Typefout één woord ("Proeflezen en verbeteringen van teksten")
De tweede stap is het elimineren van spelfouten. De standaard spellingchecker van Word haalt al best wat foutjes eruit. Maar het garandeert zeker geen 100% foutloos cv. Twijfel je over de spelling van een bepaald woord? De website woordenlijst.org is een handige tool om de spelling te checken.
De derde stap is een grondige controle op grammaticale missers. Is je kennis van de Nederlandse grammatica weggezakt en heb je geen zin om je er opnieuw in te verdiepen? Dan is de snelste oplossing om je cv te laten controleren door een vriend of familielid die de grammaticaregels nog wel scherp op het netvlies heeft. Wil je er zelf mee aan de slag, dan zijn deze websites je nieuwe vrienden bij het proeflezen en verbeteren van je cv:
Je cv controleren op opmaakfouten
Heb je met een eerste cv controle alle taalfouten uit je cv gehaald? Dan is het tijd om je cv te controleren op opmaakfouten. Fouten in de lay-out van je cv vallen namelijk direct op. Mensen zien snel wanneer een visueel ontwerp een afwijking heeft of wanneer bijvoorbeeld hoofdletters niet consequent zijn gebruikt.
De makkelijkste manier om grote opmaakfouten te voorkomen, is met een template. Met een professionele cv-template verschijnen al je teksten automatisch op de juiste plek, in het juiste lettertype en met de juiste kleuren.
Proeflezen op opmaakfouten - een checklist voor je cv:
- Controleer je cv op afwijkingen in kleurgebruik en lettertype.
- Kijk scherp naar de spatiëring. Regels met slechts één woord ogen niet erg fraai en nemen kostbare ruimte in beslag op je cv. Formuleer zinnen opnieuw (maak ze korter of juist langer) om te voorkomen dat regels uit één woord bestaan.
- Zorg dat de opmaak consistent is.
- Let op de uitlijning van inspringingen en marges.
- Zet pagina-einden op de juiste plek zodat er niet onnodig witregels in je cv staan.
- Check ook alle links tijdens je cv controle. Download je cv en controleer of links correct werken. Je kunt links toevoegen naar je eigen website, LinkedIn profiel, je professionele pagina bij je huidige werkgever of professionele sociale netwerken waar je lid van bent. Verstuur je je cv digitaal, vermeld dan geen volledige URL's, maar voeg een hyperlink toe aan teksten.
Ontbrekende informatie in je cv aanvullen
Een cv controle bestaat niet alleen uit het proeflezen en verbeteren van teksten. Dit is ook het moment om ontbrekende informatie toe te voegen aan je cv.
We zien bij slecht geschreven cv's dikwijls dat er - naast taal- en opmaakfouten - cruciale informatie ontbreekt. Er ontbreken belangrijke gegevens zoals datums, locatie en soms zelfs functieomschrijvingen. Een kritische blik tijdens het proeflezen maakt dat je dit soort onnodige fouten op je cv snel kunt verbeteren.
Proeflezen op ontbrekende informatie - een checklist voor je cv:
- Controleer of je naam en contactgegevens correct en volledig zijn.
- Controleer of je bij werkervaring telkens je functietitel, de bedrijfsnaam en locatie, de periode dat je er werkte en een beknopte taakomschrijving hebt toegevoegd.
- Check of je opleidingen compleet zijn weergegeven. Dus: de naam van de opleiding, de onderwijsinstelling/het cursusinstituut en locatie, de periode dat je de opleiding volgde en evt. de datum dat je een certificaat of diploma behaalde.
- Voeg bij opleidingen eventueel informatie toe over je prestaties (afstudeercijfer, de vermelding cum laude, magna cum laude of zelfs summa cum laude).
- Is je cv korter dan één A4’tje? Voeg dan optionele secties toe zoals hobby’s, vrijwilligerswerk of stages.
- Ga na of je cijfers kunt toevoegen die je prestaties onderstrepen.
Recruiters zijn dol op cijfers die inzichtelijk maken wat jij voor hun organisatie kan betekenen. Vermeld die cijfers dus ook.
Wees specifiek en onderstreep je prestatie met cijfers:
"Verkoop binnen 2 maanden met 23% vergroot via advertenties op Instagram en Facebook."
Vaag omschrijven wat je bereikt hebt:
"Verkoop vergroot door het toepassen van marketingtechnieken op sociale media."
Stappenplan cv proeflezen - de allerlaatste check
Je hebt je cv gecontroleerd op typefouten en op dubbele spaties, je hebt een template gebruikt en je hebt drie keer gecontroleerd of er geen informatie ontbreekt. Tijd voor de allerlaatste check waarmee je ervoor zorgt dat je cv van 'goed' naar 'perfect' gaat. Onderstaand stappenplan helpt je bij het proeflezen van je cv:
Proefleesmethode 1: Printen en lezen
Op papier zie je sneller foutjes dan wanneer je je cv op je beeldscherm checkt. Print je cv daarom voor een zorgvuldig rondje proeflezen.
Proefleesmethode 2: Lees je cv hardop
Dat rondje proeflezen doe je bij voorkeur hardop. Dat lijkt misschien een beetje raar, maar door iets hardop te lezen, hoor je vanzelf waar het niet lekker loopt. Zo kun je zinnen en ideeën die je probeert over te brengen beter formuleren. Het zal je verbazen hoeveel fouten je ontdekt door je cv hardop te lezen.
Proefleesmethode 3: Lees je cv achterstevoren
Neem even de tijd om je cv regel voor regel te lezen. Begin met het laatste stuk en werk naar boven toe. Je brein wordt op die manier gedwongen om anders na te denken over wat je leest. Dat helpt bij het ontdekken van typefouten en onduidelijkheden.
Proefleesmethode 4: Lees je cv de volgende dag (uitrusten, slapen, nalezen)
Je hoofd leegmaken en eventjes uitrusten doet wonderen voor je brein en daarmee ook voor je cv. Laat je cv een aantal uur of een nachtje sudderen en bekijk hem de volgende dag met een frisse blik. Je zal zien dat je anders tegen je cv aankijkt en al snel zinnen herschrijft en informatie schrapt of juist toevoegt. Doe dit bij voorkeur een aantal dagen achter elkaar. Controleer je cv nauwkeurig en dien je sollicitatie pas in als je volledig tevreden bent.
Proefleesmethode 5: Vraag iemand anders om je cv te lezen
Zoek binnen je netwerk iemand die dezelfde functie heeft of die werkzaam is in de branche waar je wilt solliciteren. Vraag hem of haar om je cv te lezen en van feedback te voorzien.
Proefleesmethode 6: Huur iemand in
Ga je solliciteren naar je droombaan en wil je er ALLES aan gedaan hebben om zo veel mogelijk kans te maken? Overweeg dan om een professional in te huren voor een grondige, inhoudelijke check van je cv. Er zijn diverse bedrijven die je cv kunnen controleren en het kan de investering waard zijn als je zeker wilt weten dat recruiters een optimaal eindresultaat in handen krijgen.
Klaar met proeflezen? Check de sollicitatievereisten
In vacatures lees je soms specifieke eisen rond het indienen van je sollicitatie. Bijvoorbeeld dat je je cv moet indienen via een online formulier, of de recruiter vraagt je om een portfolio toe te voegen. Lees de vacature nogmaals door voordat je de sollicitatie indient. Zo voorkom je dat je in je sollicitatiebrief of cv zaken over het hoofd ziet.