Als je nog studeert of net afgestudeerd bent, heb je weinig werkervaring. Voordeel is dat je cv makkelijk op één A4'tje past, nadeel is dat er wel erg weinig valt te vertellen. Je curriculum vitae ziet er dan wat karig uit.
Oké, je hebt misschien bijbaantjes gehad en in de zomervakanties gewerkt. Maar de kans is groot dat die werkervaring niet erg relevant is voor de baan waarop je nu wilt solliciteren of zelfs je imago ongunstig beïnvloedt.
Gelukkig zijn er altijd nog de stages.
Wat is een stage?
Een stage is een periode van een paar dagen (scholieren), enkele weken (studenten) tot vele maanden (studenten en afstudeerders) waarin je zeer relevante werkervaring opdoet in jouw vakgebied. Je krijgt de kans je kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen en on the job te leren. Soms in combinatie met een afstudeeronderzoek.
Een stageperiode helpt je bij het ontdekken van je zwakke en sterke punten. De stage-ervaring zorgt ook voor inzicht in wat je wel en niet leuk vindt, zodat je nog specifieker richting kan geven aan je carrière.
De beste stageplekken zijn vaak bij werkgevers waar je zelf naar op zoek gaat. Wanneer je geen goede stageplaats kunt regelen, heeft de opleidingsinstelling vaak een database met mogelijke stageplekken die passen bij je studierichting.
Is een stage alleen voor studenten?
Nee, zeker niet. Werknemers met tientallen jaren werkervaring kunnen ook stage lopen. Bijvoorbeeld omdat zij een carrièreswitch overwegen en zich goed willen oriënteren voordat ze de sprong wagen of zich laten omscholen. Maar ook voor langdurig werklozen kan een stage een opstapje zijn naar betaald werk.
Moet je een stage vermelden op je cv?
Nee, dat hoeft niet. Een stage vermelden op je cv is vooral handig als je nog weinig werkervaring (in een bepaalde branche) hebt. Heb je inmiddels volop werkervaring, dan voegt een stage in datzelfde vakgebied weinig tot niets toe.
Een stage vermelden op je cv is wel een goed idee als je werkervaring in een bepaalde branche wilt aantonen. Bijvoorbeeld als je stage liep bij een kweker, je daarna 4 jaar bij een groothandel werkte en je nu wéér bij een kweker wilt solliciteren. Dan kan je met je stage aantonen dat je ervaring in de branche hebt opgedaan.
Starters op de arbeidsmarkt kunnen stages op hun cv vermelden onder het cv-onderdeel Werkervaring.
Vallen stages op je cv onder werkervaring of leerervaring?
Tja, menig stagiair zal kunnen beamen dat het op een stageplaats flink aanpoten is. Hard werken dus met alle ervaring die daarbij hoort. Maar tijdens dat werken is er vaak een koppeling met je studie. Je moet bijvoorbeeld een aantal opdrachten uitvoeren, een onderzoekje doen of specifieke taken verrichten, voorgeschreven door de onderwijsinstelling. In die zin is een stage absoluut een intense leerervaring.
Dus waar zet je je stage op je cv?
Onder werkervaring of onder opleiding? De keuze is aan jou. Hieronder helpen we je bij het maken van de afweging.
Waar vermeld je stages op je cv?
Wanneer je er eenmaal voor hebt gekozen om jouw stage(s) op je cv te vermelden, is het de vraag waar je ze precies plaatst. Je hebt drie opties:
1. Stages op je cv bij werkervaring vermelden
Als je nog weinig of geen werkervaring hebt, is het kopje Werkervaring de beste plek voor je stage. Zo maak je meer indruk dan wanneer er onder werkervaring enkel één of twee bijbanen staan. Over indruk maken gesproken: je wilt niet teveel de aandacht vestigen op het feit dat het een stage betrof. Belangrijker is wat je hebt geleerd en welke verantwoordelijkheden je kreeg.
Besteed daarom aandacht aan het vermelden van je taken, verantwoordelijkheden en de vaardigheden die je hebt ingezet.
09/2022 – 02/2023 Financieel medewerker (stage), W&R, Amsterdam
- Assisteren bij het opstellen van jaarrekeningen
- Uitvoeren van controlewerkzaamheden en contacten onderhouden met de cliënten
- Voorbereiden van de aangiften OB en IB
- Journaalposten maken en verwerken in de betreffende administratie
- Specificaties van grootboekrekeningen maken
- Eenvoudige belastingaangiften zelfstandig afhandelen
Ook als je maar enkele weken stage liep, is het het prima om alleen de maanden te vermelden waarin je actief was bij die werkgever.
2. Stages op je cv bij opleidingen vermelden
Plaats je jouw stage onder het kopje Opleidingen, dan vestig je er iets minder de aandacht op. Je stage onder Opleidingen op je cv zetten is gebruikelijk wanneer je al wat meer relevante werkervaring hebt. Ook wanneer jouw stage en opleiding niet 100% relevant waren voor de baan waarop je nu solliciteert, kun je de stage het beste onder Opleidingen zetten.
2018 – 2022: Hogere Hotelschool, Hotel School The Hague, Den Haag.
Bachelor in Hospitality Management
Stage (2022): Quality Management Assistant, Mercure Hotel, Eindhoven
3. Stages onder een apart kopje op je cv noemen
Je kunt er ook voor kiezen stages op je cv te noemen onder een aparte kop. Dus niet onder Werkervaring of Opleidingen, maar onder een apart kopje Stages. Dat is vooral een goede optie wanneer je al andere relevante werkervaring hebt en je niet wilt dat je stageperiode verdwijnt tussen de opleidingen.
Met een apart kopje stages op je cv vestig je echt even de de aandacht op je stages. Slimme keuze als je bijvoorbeeld stage liep bij een zeer gerenommeerde werkgever. Of wanneer de branche van je stageplaats overeenkomt met de branche waarin je nu wilt solliciteren.
Ook wanneer je naast je werk stage hebt gelopen in het kader van een carrièreswitch is een aparte kop de perfecte plek om deze ervaring te vermelden. Let er wel op dat je cv niet langer dan 2 velletjes wordt.
juli 2022 - februari 2023, Secretaresse bij de Raad van Europa, Straatsburg, Frankrijk
- Complex agendabeheer
- Telefoon- en receptiefunctie in het Engels, Frans en Duits
- Informatie verzamelen voor vergaderingen van deskundigen
- Notuleren en opstellen van vergaderverslagen in het Engels
- Interne website updaten
Cv nodig voor je stageplaats?
Wil je in aanmerking komen voor een stageplaats en moet je daarvoor een cv opsturen? Pak het professioneel aan met een uitstekend stage-cv. Bij CVster.nl schreven we een cv handleiding waarmee je stap voor stap jouw cv kunt samenstellen én we maakten een stageplaats voorbeeld cv. Zo maak je in een wip een prachtig cv en sleep je die stageplaats binnen. Succes!
Is je cv klaar? Bekijk dan ook onze stage sollicitatiebrief. In onze cv-maker kan je beide documenten maken en in dezelfde opmaak gieten. Dat ziet er professioneel uit!