1. Blog
 2. Carriere
 3. Creatieve eigenschappen: gebruik je creatieve talenten in je carrière
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Creatieve eigenschappen: gebruik je creatieve talenten in je carrière

11 minuten leestijd
Creatieve eigenschappen: gebruik je creatieve talenten in je carrière
Kunstwerk door:Aleksandra Remaruk
Creativiteit verlegt grenzen en zorgt voor creatieve oplossingen op de werkvloer. Wat zijn creatieve vaardigheden hoe gebruik je ze in je carrière? Lees er alles over en bekijk de voorbeelden.

Werksituaties verlangen vaak een flinke portie creativiteit. Want zaken lopen vaak anders dan verwacht, gehoopt en/of gepland. Om de boel op de rit te houden en klanten tevreden te stellen, zijn vaak creatieve oplossingen nodig. 

Bijvoorbeeld bij vraagstukken als deze:

 • Hoe kan je met de beschikbare mensen en middelen tóch leveren als alles tegen zit?
 • Hoe kan je met een unieke oplossing een terugkerend probleem in je productieproces uit de wereld helpen?
 • Hoe krijg je een groep ongemotiveerde middelbare scholieren tóch betrokken?

Dat vereist creatieve eigenschappen en creatief denkvermogen om tot unieke, innovatieve ideeën te komen. Creatieve eigenschappen stellen je in staat verfrissende ideeën aan te dragen en originele oplossingen te verzinnen. 

Niet gek dat werkgevers waarde hechten aan creativiteit. 

In dit blogartikel:

 • Wat zijn creatieve vaardigheden?
 • Wat zijn kenmerken van creativiteit?
 • Voorbeelden van creativiteit en creatief gedrag.

Wat zijn creatieve vaardigheden?

Creatieve vaardigheden of creatieve eigenschappen zijn de specifieke capaciteiten die je nodig hebt om oplossingen te bedenken en tot innovaties voor producten of diensten te komen. 

Creativiteit is een abstract begrip waarin meerdere vaardigheden samenkomen. Enkele van de belangrijkste creatieve vaardigheden:

 1. Verbeeldingskracht: 
  Met de creatieve eigenschap verbeeldingskracht kan je je dingen voorstellen die nog niet bestaan. Dat voorstellingsvermogen is nodig om tot nieuwe ideeën te komen.
 2. Probleemoplossing: 
  Voor creatieve oplossingen is het nodig dat je complexe problemen kan analyseren en daar passende oplossingen voor kunt bedenken.
 3. Flexibiliteit: 
  Creativiteit verlangt flexibiliteit. Want met een flexibele houding houd je makkelijk aansluiting op nieuwe situaties en kan je beter meebewegen met veranderende omstandigheden.
 4. Originaliteit: 
  Creativiteit en originaliteit gaan hand in hand. Met deze creatieve eigenschap bedenk je unieke, originele en onderscheidende producten, diensten of oplossingen.
 5. Kritisch denken: 
  Om tot nieuwe inzichten en ideeën te komen, is het belangrijk dat je aansluiting houdt op de realiteit terwijl je ook nadenkt over een nieuwe werkelijkheid. Daarvoor is kritisch denken nodig. Eerst analyseren en evalueren, dan tot nieuwe ideeën komen en die dan weer kritisch tegen het licht houden.
 6. Communicatie: 
  Op de werkvloer moet een creatief idee kunnen landen bij de rest van het team. Daarom verlangt creativiteit óók het vermogen om effectief te communiceren. Dan kan je de ideeën en concepten duidelijk en overtuigend overbrengen aan anderen.
 7. Samenwerking: 
  Meestal verlangen creatieve ideeën de inzet van anderen om tot uitvoering te komen. Of je hebt expertise van andere teamleden nodig om met je mee te denken. Creatieve innovaties verlangen effectieve samenwerkingen.
 8. Experimentele houding: 
  Een andere creatieve eigenschap is de experimentele houding. Anders gezegd: een open en nieuwsgierige blik ten opzichte van nieuwe ideeën en oplossingen, de wil om proefondervindelijk te innoveren en het vermogen om te leren van fouten.
 9. Doorzettingsvermogen:
  Voor het uitvoeren van creatieve oplossingen en ideeën moeten vaak tegenslagen en obstakels worden overwonnen. Daarom is doorzettingsvermogen een belangrijke eigenschap voor succesvolle creatieve processen.
Expert tip

Is creativiteit een kwaliteit? Jazeker! Beschik jij over creatieve talenten, dan schud je de mooiste oplossingen uit je mouw en kom je vaak met creatieve ideeën op de werkvloer. Creativiteit als los woord op je cv opnemen heeft echter weinig zin. Laat met voorbeelden zien hoe je jouw creatieve eigenschappen inzet in werksituaties.

Wat zijn kenmerken van creativiteit?

Waaruit blijkt dat je creatief bent en wat zijn kenmerken van creativiteit? Natuurlijk kun je creatieve medewerkers herkennen aan hun creatieve eigenschappen en vaardigheden. Die beschreven we hierboven al. 

Maar je herkent creatieve medewerkers ook aan deze aanvullende kenmerken van creativiteit:

 1. Originaliteit: 
  Creatieve talenten komen met vernieuwende ideeën. Je herkent creatieve medewerkers aan hun vermogen om out-of-the-box te denken en nieuwe, ongebruikelijke invalshoeken te vinden.
 2. Passie:
  Creatieve mensen zijn vaak gepassioneerd over hun werk. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd om de beste oplossingen en innovaties te verzinnen. Ze willen zich telkens blijven verbeteren. Die passie helpt creatievelingen om in lastige situaties doelgericht te blijven zoeken naar oplossingen.
 3. Risicobereidheid: 
  Je herkent creatievelingen ook aan hun bereidheid om risico’s te nemen. Een nieuwe oplossing testen zonder garantie op succes is immers een risico. Creatieve mensen deinzen daar niet voor terug. Ze zijn bereid om te falen en van hun fouten te leren.
 4. Enthousiasme:
  In je eentje krijg je weinig voor elkaar op de werkvloer. Wie met enthousiasme het team kan laten warmlopen voor een out-of-the box idee, is al halverwege de uitvoering. Daarmee is een enthousiaste communicatiestijl een ander kenmerk van creatieve medewerkers.

Voorbeelden van creativiteit en creatief gedrag

Wat is creatief gedrag en wat zijn voorbeelden van creativiteit op de werkvloer? We geven je enkele voorbeelden:

De marketeer die een hippe campagne bedenkt die het product in de spotlight zet en de verkoop stimuleert:

Een creatieve marketeer weet consumenten te boeien met een opvallende campagne waardoor de verkopen de pan uit rijzen. Bijvoorbeeld door:

 • Een flashmob te organiseren in een druk winkelcentrum.
 • Een grappige TikTok te maken die viraal gaat.
 • Jongeren nieuwe make-up te laten testen met een augmented reality app.
 • Samen te werken met een populaire influencer voor meer zichtbaarheid.

De docent die zijn lessen interactiever maakt om zijn studenten te inspireren en motiveren

Leerlingen moeten zich door een saai, taai hoofdstuk worstelen en haken mentaal af. De creatieve docent bedenkt iets om de lesstof aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door:

 • De lesstof met video, online games en interactieve quizzen interactiever te maken.
 • Studenten te laten discussiëren, samenwerken, presenteren of een spel te laten maken waarmee het makkelijk wordt de lesstof te begrijpen en onthouden.
 • Leerlingen op hun eigen tempo en niveau aan de stof te laten werken met aangepaste opdrachten.
 • Lesstof te koppelen aan de leefwereld en ervaringen van studenten zodat het tastbaarder en persoonlijker wordt.
 • Studenten uit te dagen de lesstof te gebruiken voor een project, een ontwerp of een actueel probleem.

De technicus die zijn creatieve eigenschappen inzet om een defecte machine te repareren.

Er is een machine kapot gegaan en de technicus slaagt er niet in om hem op de gebruikelijke manier weer aan de praat te krijgen. Hij moet een creatieve oplossing vinden. Bijvoorbeeld door:

 • Verschillende onderdelen van andere machines en/of apparaten te combineren tot iets wat het defecte onderdeel kan vervangen.
 • Het defecte onderdeel te vervangen door een alternatief onderdeel dat met een aanpassing geschikt te maken is voor de machine.
 • Met 3D-printing het defecte onderdeel opnieuw te creëren.

De manager die creatief de efficiëntie van zijn team verbetert zonder de werkdruk te verhogen

Een manager wil meer uit zijn medewerkers halen en bedenkt een creatief nieuw beleid dat de efficiëntie van het team zal verbeteren. Bijvoorbeeld door:

 • Flexibele werktijden te introduceren. Medewerkers kunnen voortaan werken op de momenten dat zij het meest productief zijn. Ook de verbeterde werk-privébalans stuwt de prestaties omhoog.
 • Een beloningssysteem te introduceren dat de medewerkers uitdaagt om slimmer en efficiënter te werken.
 • Creatieve pauzes te introduceren. Medewerkers mogen hun creativiteit opladen in korte pauzes. In die pauzes kunnen zij een powernap doen, sporten, mediteren, muziek maken of creatief bezig zijn.
 • Werkplekken te optimaliseren. Dat kan gaan van logische looproutes tot een slimmere werkplekinrichting tot voldoende frisse lucht en daglicht.

De wetenschapper die nieuwe inzichten uit resultaten van experimenten weet te halen

Een wetenschapper bedenkt een innovatieve methode om de resultaten van een experiment te analyseren. Zo komt hij tot nieuwe inzichten. Bijvoorbeeld door:

 • Datavisualisatietools te gebruiken die patronen, trends en correlaties in de data laten zien die niet zichtbaar zijn in de standaard tabellen en grafieken.
 • Samen te werken met experts uit andere disciplines waarbij input vanuit andere vakgebieden tot nieuwe inzichten leidt.
 • Machine learning en kunstmatige intelligentie in te zetten om complexe patronen in de data te identificeren.
 • Te experimenteren met verschillende statistische methoden om tot nieuwe inzichten te komen.

Beschik jij over creatieve eigenschappen en wil je die laten zien op je cv? Lees ons blog over vaardigheden op je cv zetten en kies voor een creatieve cv-template om het plaatje compleet te maken. 

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere8 minuten leestijd
25 jaar in dienst? Alles wat je moet weten over een 25-jarig jubileum en bonussen
25 jaar in dienst? Alles over de jubileumbonus en cadeaus!
CV12 minuten leestijd
LinkedIn op je cv, ja of nee?
LinkedIn op je cv, ja of nee?
Carriere9 minuten leestijd
Nieuwe baan? Maak een goede start met deze tips en checklists
Nieuwe baan? Maak een goede start met deze tips en checklists
Carriere11 minuten leestijd
Kernkwaliteiten: laten zien wat jouw aangeboren talent is
Kernkwaliteiten: laten zien wat jouw aangeboren talent is
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren