1. Blog
 2. CV
 3. Academische en hbo titels in je cv noemen
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Academische en hbo titels in je cv noemen

15 minuten leestijd
Academische en hbo titels in je cv noemen
Kunstwerk door:Liza Gagarina
Vermeld jij je titel in je cv, of toch maar niet? Welke titel hoort bij jouw studie en plaats je die vóór of juist achter je naam? En wat als je meerdere titels hebt? Kom te weten hoe je universitaire en hbo-titels op je cv zet.

Moet je je titel wel of niet noemen op je cv?  

Wie een hbo-opleiding heeft gedaan of een universitaire studie heeft afgerond, staat voor de keuze om de behaalde titel wel of niet te noemen op het cv. Het is inderdaad een keuze: je mag zelf beslissen of je een behaalde titel wilt noemen op je cv.  

Afwegingen voor het wel of niet noemen van je titel  

Laten we het noemen van je titel niet groter maken dan het is. Voel je je prettig bij het noemen van je titel, dan zet je hem op je cv. Vind je het niks, dan laat je hem weg. Niemand zal je erop afrekenen. Maar wil je toch de afweging maken, stel jezelf dan deze vragen:

 1. Is hbo- of wo-opleidingsniveau vereist?
  Zo ja, dan ziet de recruiter meteen bij het lezen van je naam dat je de juiste opleiding hebt gedaan. Bij een ingenieur of meester in de rechten is dat heel voor de hand liggend. Maar ook als de functie-eis een afgeronde hbo master of een universitaire bachelor is, geeft het toevoegen van je titel meteen duidelijkheid.
 2. Voegt mijn titel iets toe?
  Ben je na je afstuderen een compleet andere weg ingeslagen, dan zal je titel weinig toevoegen. Bijvoorbeeld wanneer je solliciteert naar een baan als fotograaf met een master in de Biomedische Wetenschappen op zak. Of de leraar die switcht naar een administratieve functie. Heb je echter een hbo-master gedaan die perfect aansluit op de baan, dan grijp je meteen de aandacht. Een Master Corporate Communication (MCC) past bijvoorbeeld perfect bij een baan als communicatieadviseur met de focus op bedrijfscommunicatie.
 3. Kan mijn titel in mijn nadeel werken?
  Er kunnen allerlei redenen zijn om als hoogopgeleide te solliciteren op een functie waarvoor een lagere opleiding volstaat. Het noemen van je titel kan de indruk wekken dat je duur bent, snel uitgekeken bent op de functie, aast op de baan van de leidinggevende etc. Met een beetje pech zorgt je naam + titel ervoor dat je cv meteen op de nee-stapel belandt. Natuurlijk komt je opleiding verderop in je cv ook nog aan bod, maar dan heeft de recruiter in ieder geval al over je ambities en beweegredenen gelezen in je persoonlijk profiel.
 4. Solliciteer ik in een branche waarin titels belangrijk zijn?
  In bepaalde branches is het belangrijk dat je gestudeerd hebt en wordt zelfs voor mbo-functies gevraagd naar een hbo of wo vooropleiding. Branches die hierom bekend staan zijn het onderwijs, de wetenschap, accountancy, gezondheidszorg en de overheid.
Expert tip

Weet jij wat moet je studeren om veel geld te verdienen? Zie hier de best betaalde banen op hbo-niveau,   wo-niveau, en mbo-niveau

Welke academische titel hoort bij welke graad?

Wie succesvol een initiële opleiding afrondt, krijgt een graad toegekend. Een initiële opleiding is een associate degree-, bachelor- of masteropleiding. Vervolgens mag je die graad tot uitdrukking brengen in je eigen naamsvermelding. Daarbij kun je ervoor kiezen de graad te noemen (bijv. MA of MSc), of de Nederlandse titel(bijv. drs. of ir.) te voeren. Heb je meerdere studies gevolgd, dan moet je kiezen voor het noemen van je titels of graden, combineren mag niet.  

Wel

Je Nederlandse titels of je graden noemen:

 • ir. drs. M. de Groot
 • M. de Groot, MSc MA
Niet

Titel en graad combineren:

 • drs. M. de Groot, MSc
 • ir. M. de Groot, MA

Nederlandse wo-titels:

Doctor (dr.), meester in de rechten (mr.), ingenieur (ir.), doctorandus (drs.).

Master graden:

Master of Arts (MA), Master of Science (MSc), Master of Laws (LLM), 

Nederlandse hbo-titels:

Ingenieur (ing.), baccalaureus (bc)

Bachelor titels:

Associate degree (Ad), Bachelor of + naam studie (B + naam studie), Master of + naam studie (M + naam studie)

De eerste keuze die je maakt, is het wel of niet noemen van je titel in je cv. De tweede keuze gaat over het noemen van de Nederlandse titel of de bachelor-/mastergraad. Hieronder zie je welke titel bij welke graad hoort:

Titels en graden hbo:

Afkorting Nederlandse titel Naam Nederlandse titel Afkorting graad / internationale titel Naam graad / internationale titel Reden
  -     - Ad Associate degree tweejarige studie afgerond aan een hogeschool
Ing. Ingenieur B (+ toevoeging) Bachelor of (+ naam studie) Technische of agrarische studie of studie natuurlijke omgeving op hbo-niveau
Bc. Baccalaureus B (+ toevoeging) Bachelor of (+ naam studie) Overige hbo-studies
  -     - M (+ toevoeging) Master of (+ naam studie) Een voor 1 januari 2014 afgeronde hbo-master afgerond aan een hogeschool of universiteit
  -   - MA / MSc Master of Arts / Master of Science Een na 1 januari 2014 afgeronde hbo-master van een opleiding die opnieuw is geaccrediteerd door de NVAO 
Expert tip

Aan post-hbo-opleidingen zijn geen titels verbonden. 

Titels en graden wo:

Afkorting Nederlandse titel Naam Nederlandse titel Afkorting graad / internationale titel Naam graad / internationale titel Reden
Prof. Professor (is geen academische titel maar een ambtelijke titel)   -   - Professor is de aanspreektitel van een hoogleraar. Deze is als onderzoeker en docent verbonden aan een universiteit. 
Dr. Doctor D / PhD Doctor / Doctor of Philosophy na wetenschappelijke promotie
Drs.  Doctorandus MA / MSc Master of Arts / Master of Science wo-master geesteswetenschappen, toegepaste, sociale of exacte wetenschappen
  -   - BA Bachelor of Arts wo-bachelor, geesteswetenschappen en de meeste sociale wetenschappen
  -   - BSc Bachelor of Science wo-bachelor, toegepaste of exacte wetenschap, sommige sociale wetenschappen als econometrie en psychologie
  -   - LLB Bachelor of Laws Universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid 
Mr. Meester in de rechten LLM Master of Laws Universitaire master Rechtsgeleerdheid afgerond 
Ir. Ingenieur MSc   Universitaire master in de richting techniek, landbouw of natuurlijke omgeving
Expert tip

Als je na 2002 een universitaire opleiding hebt afgerond, mag je in plaats van MA, MSc of LLM de titel drs., ir. of mr. voeren, afhankelijk van de afstudeerrichting. 

Andersom is ook toegestaan: stamt je universitaire opleiding van vóór de invoering van het BaMA-stelsel dan mag je in plaats van je Nederlandse titel (drs., ir., mr.) kiezen voor de internationale variant.

Wat is het verschil tussen Master of Arts en Master of Science?

Master of Arts (afkorting MA) en Master of Science (MSc) zijn alle twee wo-masters. Het verschil is de richting. MA zijn alle masteropleidingen in de geesteswetenschappen (denk aan alle taalopleidingen, kunstwetenschappen filosofie, geschiedenis en archeologie). MSc zijn alle masteropleidingen in bètawetenschappen (denk aan informatica, biologie, farmacie, natuurkunde wiskunde) of gammawetenschappen  (bijvoorbeeld, psychologie, economie, onderwijskunde, pedagogiek, sociologie etc).

Hoe vermeld je academische of hbo-titels op je cv?

Voeg je Nederlandse titel of internationale graad toe aan je naam. Dat is de enige juiste manier om een titel te gebruiken. Een Nederlandse titel komt voor je naam, een internationale graad komt achter je naam. 

Expert tip

Sinds in 2002 de Bachelor-Masterstructuur werd ingevoerd, zijn er flink wat internationale graden bijgekomen naast de gangbare Nederlandse titels. Die graden hebben als voordeel dat je meteen kunt zien in welke studierichting iemand zijn graad heeft behaald. Twijfel je welke titel je mag voeren? Op je diploma staat exact vermeld welke titel bij jouw studierichting hoort. 

Het opleidingsniveau van de rijkste personen per land
Gerelateerde artikelen
Het opleidingsniveau van de rijkste personen per land

Als je je opleiding ziet als een stap in de richting van je eerste miljard, kijk dan eens naar het laatste onderzoek op dit gebied!

Hoe vertaal je een buitenlandse graad naar een Nederlandse titel?

Wanneer je in het buitenland een graad hebt behaald en een titel mag voeren, dan mag je die ook in Nederland gebruiken. Behaalde je de graad Master of Arts, dan schrijf je de afkorting MA achter je naam. 

Wil je echter op basis van een buitenlands diploma een Nederlandse titel voeren (drs., dr., mr., ir., ing. of bc), dan kan dat niet zo maar. De titel drs. is in Nederland een wettelijk beschermde titel die alleen wordt toegewezen aan afgestudeerden aan een Nederlandse universiteit. Je kunt op basis van je buitenlandse diploma de Nederlandse titel aanvragen bij de afdeling Diplomawaardering van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Krijg je toestemming, dan staat in de officiële beschikking welke Nederlandse titel bij jouw buitenlandse diploma hoort. 

Vaak zal dat geen verrassing zijn. Een LLM wordt mr., een MA wordt drs. en een PhD wordt dr. Maar bij een MSc is het de vraag of het drs. of ir. wordt. En bij een bachelor studie op hbo-niveau kan de vertaling uitkomen op ing. of op bc. 

Hoe plaats je titels en graden bij je naam? 

Titels komen altijd vóór de naam. Graden komen altijd achter de naam:

Titel Graad
drs. F.E. de Veer F.E. de Veer, MA
ir. W.M. Steenvoorden W.M. Steenvoorden, MSc
mr. I.H. Ibrahimi  I.H. Ibrahimi, LLM

Heb je meerdere titels, houd je dan aan de gangbare volgorde in Nederland: 

 1. prof.
 2. mr.
 3. dr.
 4. ir.
 5. drs.
 6. ing.

De afkortingen van de Nederlandse titels worden zonder spatie ertussen achter elkaar geplaatst. 

Voorbeeld meerdere titels:

Prof.mr.dr.ir. Jaap Zevenbergen 

De afkortingen van de internationale titels van het Bachelor-Masterstelsel komen achter de naam, gescheiden door een komma en een spatie.

Voorbeeld meerdere graden:

Hans Mooij, MSc, LLM

Hoe spreek je een MSc aan?

Hieronder een korte lijst met de juiste academische titulatuur voor verschillende graden, functies en titels.

Titel graad of functie Titulatuur in de aanhef boven een brief
doctor (dr.) Weledelzeergeleerde heer/vrouwe
meester in rechten (mr.), ingenieur (ir.), doctorandus (drs) en master of laws (LLM) Weledelgestrenge heer/vrouwe
Master of Science (MSc)

Weledelgestrenge (conform ir.) 

heer/vrouwe 

 

Weledelgeleerde (conform drs.) heer/vrouwe

Master of Arts (MA) Weledelgeleerde heer/vrouwe
Bachelor  Geachte heer/ mevrouw

Aan de slag met je sollicitatie

In onze cv-templates vul je jouw titel eenvoudig in bij het veld ‘naam’. Je ziet het resultaat direct verschijnen in je cv. Zin gekregen om aan de slag te gaan met je cv en sollicitatiebrief? CVster.nl heeft alles in huis om jouw banenjacht te boosten én je snel op weg te helpen met handleidingen, voorbeeld cv’s en professionele templates! 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV18 minuten leestijd
De beste cv-sjablonen van 2024
De beste cv-sjablonen van 2024
CV14 minuten leestijd
Excel vaardigheden op je cv benoemen: zo pak je het aan
Excel vaardigheden op je cv benoemen: zo pak je het aan
CV1 minuten leestijd
Onderzoek: clichés op Belgische cv’s
Clichés in Belgische cv’s
Carriere8 minuten leestijd
Op zoek naar een bijbaan met 15 jaar? Ontdek er alles over
Op zoek naar een bijbaan met 15 jaar? Ontdek er alles over
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren