1. Blog
  2. Carriere
  3. De 10 bestbetaalde mbo-banen
Geschreven door Misty PathuisMisty Pathuis

De 10 bestbetaalde mbo-banen

21 minuten leestijd
De 10 bestbetaalde mbo-banen
Zoek jij een mbo-opleiding die ook nog eens leuk verdient? Wij hebben de 10 bestbetaalde mbo-banen op een rijtje gezet.

Een mbo-opleiding is een goede start voor een leuke carrière. Je kunt een mbo-opleiding volgen in alle denkbare richtingen. Wel verdient de ene mbo-baan beter dan de andere. Of je dat belangrijk vindt, bepaal je natuurlijk zelf. Veel mensen vinden plezier in hun werk belangrijker dan het uiteindelijke salaris. Maar het is altijd goed om te weten waar je financieel aan toe bent voordat je een opleiding gaat volgen!

Ongeveer vier op de tien mensen met een mbo-4 diploma op zak stroomt door naar een hbo-opleiding. Veel mensen denken dat met een afgeronde hbo-studie meer geld te verdienen valt. Maar dat hoeft niet zo te zijn! De baankansen zijn voor veel mbo-opleidingen erg gunstig en ook de salarissen zijn goed.

Goed verdienen met een mbo-opleiding

Daarom leek het ons nuttig om de tien best betaalde mbo-banen voor jullie op een rijtje te zetten. Let wel op: dit zijn geen starterssalarissen, maar het gemiddelde salaris van mensen die anderhalf jaar geleden hun diploma hebben gehaald. Het kan dus zijn dat je als starter in deze functies de eerste anderhalf jaar wat minder verdient. Daarnaast geldt dat je als eigen baas een stuk meer kunt verdienen. 

Expert tip

Ondernemende mbo'ers die een goed betaalde baan ambiëren, starten vaak een eigen bedrijf. Naast de vrijheid om te werken aan je eigen doelen, je eigen agenda te bepalen en te werken voor klanten die je zelf kiest, is geld vaak een motivator voor zo'n stap. Een dik salaris verdienen met je eigen bedrijf is echter geen garantie. Houd er rekening mee dat je niet vanaf dag 1 al goed verdient en dat er vette en magere jaren zullen zijn.

Dit zijn de 11 bestbetaalde banen op mbo-niveau:

1. Systeemanalist

Gemiddeld salaris systeemanalist:€ 3.800,-  

Het best betaalde mbo-beroep is dat van een Systeemanalist. Systeemanalist is vaak wel een groot begrip, daarom dat de ene vacature zal vragen om minimaal een mbo-diploma en de andere om een hbo-diploma. Als Systeem Analist zorg je ervoor dat informatiesystemen effectief, efficiënt en veilig zijn. Je analyseert en bepaalt de behoeften van een gebruiker en tovert het om naar een softwaresystemen. Ook zijn ze vaak bezig met de details en werken ze samen met IT-managers, ontwikkelaars en databasebeheerders aan grote complexe software-systemen. Naast een goed startsalaris die bijna altijd boven de 2000 euro ligt, biedt de baan ook mooie toekomst perspectief. Als systeemanalist kan je doorgroeien naar nog hoger maandsalaris van wel 4700 euro.

2. Procestechnicus of procesoperator (mbo)

Gemiddeld salaris mbo-procestechnicus: € 3.111,-

Een van de beteret betaalde mbo-beroepen is dat van procesoperator of procestechnicus. De studie procestechniek kan je op drie niveaus volgen: A, B, of C. Bij niveau A assisteer je in de bediening van machines, bij niveau B kan je zelfstandig ingewikkelde installaties bedienen, en bij procestechniek niveau C geef je leiding aan andere operators. Na het behalen van je procestechniek C diploma word je ook wel een Operator C genoemd. Je signaleert fouten en knelpunten, coördineert de productie en stelt verbeterpunten voor. Dat kan in zeer diverse fabrieken en productielijnen: bijvoorbeeld het bottelen van bier, het optimaal laten functioneren van een waterzuiveringsinstallatie, of werken als operator bij een afvalverwerkingsfabriek. Veelzijdig werk dus. Na zo’n anderhalf jaar werkervaring kan je rekenen op een salaris van gemiddeld € 3.111,- bruto per maand. 

Marktconform salaris – wat schuift die baan?
Gerelateerde artikelen
Marktconform salaris – wat schuift die baan?

Wij bieden jou gezonde lunches, ontspannen potjes tafeltennis en natuurlijk een marktconform salaris. Bij die eerste twee heb je vast beeld. Maar een marktconform salaris, wat is dat eigenlijk? In dit blog geven we je inzicht in de wondere wereld van marktconforme salarissen.

3. Mbo-verpleegkundige

Gemiddeld salaris mbo-verpleegkundige: € 2.877,-

Verpleegkunde kan je zowel studeren op het mbo als hbo. Maar in de dagelijkse praktijk zijn de taken grotendeels hetzelfde. Als mbo-verpleegkundige kan je dus overal aan de slag! Bijvoorbeeld in ziekenhuizen, bij de mensen thuis als wijkverpleegkundige of in een verzorgingshuis. Je biedt zorg aan patiënten in de breedste zin van het woord en hebt een breed takenpakket. Je assisteert de arts bij medische handelingen en verstrekt medicijnen aan patiënten. Als afgestudeerd mbo-verpleegkundige verdien je anderhalf jaar na het behalen van je diploma gemiddeld €2.877 bruto per maand.

4. Mbo-verzorgende IG (individuele gezondheidszorg)

Gemiddeld salaris mbo-verzorgende IG: € 2.434,-

Het is niet gek dat het vierde beroep in deze lijst weer een beroep in de zorg is. De zorg kampt met grote tekorten aan personeel, en als verzorgende IG is er altijd wel een vacature in de buurt te vinden. Als verzorgende IG verdien je ongeveer € 2.434,- bruto euro per maand, 18 maanden nadat je jouw mbo-diploma hebt behaald. 

Je bent bijvoorbeeld werkzaam in een zorginstelling voor ouderen, een zorgboerderij voor gehandicapten, de kraamzorg, GGZ, of je komt bij cliënten thuis in de thuiszorg. Je taken zijn verzorgend en verpleegtechnisch. Je helpt de cliënt met dingen die hij niet zelfstandig kan. Bijvoorbeeld met douchen en eten. Verplegende taken zijn bijvoorbeeld het inbrengen van een katheter, bloed afnemen of medicatie injecteren. Echt een afwisselend beroep dus, geen dag is hetzelfde als Verzorgende IG.

5. Functies in weg- en railtransport op mbo-niveau

Gemiddeld salaris mbo’ers weg- en railtransport: € 2.411,-

Op plek vier staat een vrij brede categorie: mbo-functies in weg- en railtransport. Hierbij kan je allereerst denken aan chauffeursopleidingen: vrachtwagenchauffeur, machinist, touringcarchauffeur, trambestuurder of buschauffeur. Maar ook gerelateerde banen zoals reisleider, planner wegtransport of manager transport en logistiek vallen hieronder.

Hou jij van onderweg zijn, het landschap zien veranderen, en ervoor zorgen dat mensen of goederen veilig op hun bestemming aankomen? Of zorg jij er graag achter de schermen voor dat dit soort processen op rolletjes verlopen? Dan is een functie in de weg- en railtransportsector iets voor jou. 

Anderhalf jaar na het behalen van je mbo-diploma verdien je in deze branche gemiddeld € 2.411 bruto per maand voor je harde werk.

6. Scheepvaart: maritieme mbo-opleidingen

Gemiddeld salaris scheepvaart: € 2.300,-

Kan je niet wachten om het vasteland achter je te laten en van wal te gaan op een schip? Heb jij zeebenen en vaar jij zelfverzekerd mee op de binnenvaart of op open zee? Dan is een carrière in de scheepvaart iets voor jou! Er zijn meerdere maritieme mbo-opleidingen. Daarmee kan je bijvoorbeeld matroos worden, of schipper machinist, stuurman voor kleine of grote schepen. 

Ben je technisch aangelegd? Dan kan je een opleiding als scheepswerktuigkundige of in de maritieme techniek overwegen. Er zijn veel mogelijkheden. De salarissen zullen onderling verschillen - maar gemiddeld verdien je in de scheepvaart anderhalf jaar na het behalen van je mbo-diploma €2.300 bruto per maand. 

Kan je met mbo rijk worden?

Dat kan. Een opleiding heb je niet nodig om rijk te worden. Zo zijn er voldoende eindbazen die succesvol geworden met een mbo-diploma of zelfs zonder een diploma. Denk aan Richard Brandson, Michael Dell, Larry Ellison, Karl Albrecht, Ingvar Kampraden(IKEA), en Zara eigenaar, Amancio Ortega. Veel van dit succes rust wel op de immense ondernemende mentaliteit en de internet-boom van de afgelopen jaren. Maar zo zie je maar weer - de kansen zijn eindeloos met de juiste mindset.

7. Maatschappelijk werker op mbo-niveau

Gemiddeld salaris mbo-maatschappelijk werker: € 2.290,-

Als maatschappelijk werker of social worker draag jij bij aan het welzijn van mensen. Maatschappelijk werkers zijn onmisbaar in de Nederlandse samenleving. Ze helpen gezinnen thuis en werknemers op de werkvloer, geven steun aan patiënten in ziekenhuizen, zorgen voor dak- en thuislozen in de opvang, of gaan in gesprek met verslaafden, vluchtelingen of gevangenen. 

De taken bestaan uit het voeren van gesprekken, overleggen met hulpinstanties, opstellen van behandelplannen, afgeven van indicaties, en nog veel meer. Ben jij een echt mensen-mens, iemand die graag sociaal werk doet en een steentje bijdraagt aan een betere samenleving? Dan is de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening wat voor jou. Gemiddeld verdien je anderhalf jaar na het behalen van je mbo-diploma € 2.290 bruto per maand voor je werkzaamheden.

21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt
Gerelateerde artikelen
21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt

21e-eeuwse vaardigheden, of 21st century skills, zijn competenties die je nodig hebt in de huidige maatschappij. Hoe breng je leerlingen die vaardigheden bij en waarom zijn ze onmisbaar op de werkvloer?

8. Medisch assistent

Gemiddeld salaris medisch assistent: € 2.163,-

Binnen het vakgebied van medische assistenten zijn er eigenlijk twee beroepskeuzes: tandartsassistent of doktersassistent. In beide gevallen leer je tijdens je opleiding zowel de administratieve en secretariële onderdelen van het werk als enkele medische handelingen. 

Denk hierbij dus aan het bijhouden van de agenda en patiëntenadministratie en het beantwoorden van de telefoon, maar bijvoorbeeld ook het onderzoeken van bloed en urine, het geven van fluorbehandelingen of injecties, het aanbrengen van verbanden, en het maken van gebitsafdrukken. 

Expert tip

Ben jij een zorgzaam type dat graag gevarieerd werk doet in een medische setting? Dan is een medische assistentenopleiding echt iets voor jou. Anderhalf jaar na het behalen van je mbo-diploma verdien je gemiddeld €2.163 bruto per maand.

9. Industrietechniek voor mbo'ers met technisch inzicht

Gemiddeld salaris mbo-industrietechniek: € 2.153,-

Ook in de industrietechniek heb je op mbo-niveau de keuze uit meerdere specialisaties. Werktuigbouwkunde bijvoorbeeld, maar ook elektrotechniek, metaalbewerking, vliegtuigbouw, technisch tekenen en precisietechniek. Werk je graag achter een bureau of ga je liever met je handen aan de slag? Binnen de industrietechniek is er voor elk wat wils.

Je komt te werken in een industriële omgeving en er zijn volop kansen om je verder te verdiepen en specialiseren. Werk genoeg! Anderhalf jaar na het behalen van je mbo-diploma in deze sector is het gemiddelde salaris €2.153 bruto per maand.

Expert tip

Sta je open voor een buitenlandervaring? Dan kan je nog meer verdienen als Offshore werker bij een booreiland als arbeider of zelfs mechanisch technicus. Hoewel het leven op een boorplatform zijn uitdagingen heeft, word je hier mooi voor gecompenseerd. Zo kun je regelmatig naar huis vliegen, en krijg je leuk salaris. Een basissalaris ligt namelijk al tussen de €3.150 en €4.425 bruto per maand. Daarnaast kan jij zeggen dat je met een helikopter naar werk moet, ook niet verkeerd!  

Gemiddeld starterssalaris offshore werker: tussen de €3.150 en €4.425 bruto per maand

Welk werk wil niemand doen?

Werken op een booreiland kan gevaarlijk en geïsoleerd zijn en daarom zijn niet veel mensen het bereid om het te doen. Maar dit betekent wel een hoger loon en meer baankansen.

Slim solliciteren met de STARR-methode
Gerelateerde artikelen
Slim solliciteren met de STARR-methode

Recruiters gebruiken graag de STARR-methode tijdens een sollicitatiegesprek. Uiteraard kan je ook zelf de STARR-methode toepassen. Met onze tips en voorbeelden kan je snel aan de slag met het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.

10. Mbo-gezondheidstechniek

Gemiddeld salaris mbo-gezondheidstechniek: € 2.142,-

Misschien heb je niet direct een beeld van het werkveld van de gezondheidstechniek. Maar als je opticien zegt, weet iedereen wat dat is! Ook audiciens vallen onder de gezondheidstechniek. Dat zijn mensen die zich bezig houden met gehoorapparaten. Denk verder bijvoorbeeld aan orthopedische schoentechnici, tandtechnici en schoenmakers.

Wil jij mensen helpen om beter te zien of te horen? Of wil je graag leren hoe je kunstgebitten of schoenen maakt? Dan is een opleiding en baan in de gezondheidstechniek iets voor jou. 18 maanden na het behalen van je mbo-diploma is het gemiddelde bruto maandsalaris in deze branche €2.142. 

Bonus item: 11. Mbo'ers in de bouw, pedagogisch werk & onderwijs

Gemiddeld salaris voor deze mbo-beroepen: € 2.082,-

De elfde plek is een gedeelde elfde plek. Want als mbo’er verdien je in deze drie branches ongeveer evenveel. In de bouw, het onderwijs en als pedagogisch werker verdien je ongeveer €2.082 euro bruto per maand als je zo’n anderhalf jaar werkervaring hebt.

Als pedagogisch medewerker begeleidt je meestal individuele cliënten of gezinnen die hulp nodig hebben bij het dagelijks leven. Je helpt ze bij het ordenen van hun administratie en bij problemen met het opvoeden van de kinderen. Daarnaast adviseer je over allerlei dagelijkse zaken zoals financieel beheer. 

In het onderwijs assisteer je als onderwijsassistent docenten in het primaire of voortgezet onderwijs. Het werkveld in de bouw is breed. Denk aan het onderhoud en de nieuwbouw van allerlei soorten gebouwen in Nederland. En er is veel werk in te vinden!

Aan de slag op mbo-niveau

En… heb je een keuze gemaakt? We hopen dat we je hebben kunnen helpen met het kiezen van een mbo-opleiding. Met deze informatie over de best betaalde mbo-banen is het vast iets makkelijker om goed te kiezen. De banen op mbo-niveau liggen voor het oprapen, dat is alvast mooi! Wat nog mooier is: de komende jaren zal de vraag naar doeners met een praktische mbo-opleiding alleen maar groter worden. Veel bedrijven worstelen ermee dat ze willen groeien, maar geen personeel kunnen vinden om die groei mogelijk te maken. Denk aan verpleegkundigen, lassers, loodgieters (installateurs), automonteurs en elektromonteurs. Allemaal beroepen waar een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd personeel is. 

Natuurlijk moet jouw interesse aansluiten bij het werk dat je gaat doen. Ook moeten je cv en sollicitatiebrief er tip-top uitzien voordat je bij een bedrijf solliciteert. Wij kunnen je helpen met professionele templates voor je cv en sollicitatiebrief. En mag je op gesprek komen? Dan helpen we je met het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere7 minuten leestijd
Game-based learning: vaardigheden ontwikkelen met een spel of game
Game-based learning: vaardigheden ontwikkelen met een spel of game
Sollicitatiebrief5 minuten leestijd
Kun je 'hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd' nog gebruiken in je sollicitatiebrief?
Kun je 'hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd' nog gebruiken in je sollicitatiebrief?
Sollicitatiebrief9 minuten leestijd
De opbouw van je sollicitatiebrief
De opbouw van je sollicitatiebrief
CV15 minuten leestijd
Resume of cv? Dit zijn de belangrijkste verschillen
Resume of cv? Dit zijn de belangrijkste verschillen
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren