1. Blog
  2. Carriere
  3. 10 bestbetaalde banen: WO
Geschreven door Misty PathuisMisty Pathuis

10 bestbetaalde banen: WO

19 minuten leestijd
10 Best betaalde banen: wo
Afgestudeerd aan een universiteit en nieuwsgierig naar de bestbetaalde banen op wo-niveau? In dit artikel hebben we de 10 bestbetaalde banen WO voor mensen met een universitair diploma op een rij gezet.

Ga jij in 2022 studeren aan de universiteit? Dan wil je natuurlijk een goede studiekeuze maken! Je kiest een universitaire studie uiteraard, vooral omdat de opleiding past bij je interesses en kennis. Maar het is ook interessant om even te kijken wat de bestbetaalde studies in het wetenschappelijk onderwijs zijn. 

Want als je straks klaar bent met je universitaire master, dan wil je vanzelfsprekend genoeg verdienen om je studielening bij ome DUO terug te betalen. Welke studie leidt tot de bestbetaalde baan in Nederland?

Hieronder vind je de 10 best betaalde banen voor mensen met een wo-opleiding.

10 Best betaalde wo banen 

1. Tandarts

Salarisrange tandarts: € 3.250 – meer dan € 6.000,-

In medische beroepen valt vaak een hoog salaris te verdienen. Met name tandheelkunde kan bijzonder lonend zijn! Een tandarts verdient als starter al snel een salaris van ruim 3.250 euro per maand. Hoe meer werkervaring, hoe hoger het maandsalaris van een tandarts. Met een aantal jaar ervaring in de tandartspraktijk kan dat hoge maandsalaris oplopen naar een dikke 5.100 euro per maand voor een tandarts in loondienst. 

Zelfstandige tandartsen verdienen vaak nog beter. Hun salaris loopt rustig op tot meer dan 6.000 euro per maand. Een tandarts die als zelfstandig ondernemer werkt, factureert namelijk alle handelingen aan de patiënten en zorgverzekeraars en daarbij hanteren de meeste tandartsen het hoogste tarief dat is toegestaan. Dat tikt lekker aan!

Maar van die royale inkomsten moet een zelfstandig gevestigd tandarts natuurlijk wel de nodige uitgaven doen. Denk bijvoorbeeld aan de huur of de hypotheek van een (gedeelde) praktijkruimte, het inhuren van een assistente, het aanschaffen van materialen en instrumenten, kosten voor nascholing en cursussen etc. Leuk detail: een tandarts verdient zijn riante salaris in een korte werkweek.

Expert tip

Tandheelkunde is een lotingstudie, je kunt dus niet gegarandeerd starten met deze opleiding. Wat wel gegarandeerd is, is een baan na je afstuderen. In Nederland is al jaren een groot tekort aan tandartsen. 

2. Geneeskundige beroepen

Salarisrange basisarts: € 2.973,- meer dan € 5.600,-

Het leven van een geneeskundestudent gaat niet over rozen. Toegelaten worden tot de studie geneeskunde is al behoorlijk lastig, en vervolgens maak je gedurende zes jaar lange dagen. Daar lijkt Grey's Anatomy nog een eitje bij. Onbetaalde coschappen, lastige practicums en belangrijke voortgangstoetsen zijn drempels die je onderweg moet nemen, maar na je afstuderen kan je dan wel een mooi inkomen verwachten! Je dient als basisarts van alle markten thuis te zijn. Als je jezelf daarna nog wilt specialiseren, bijvoorbeeld tot gynaecoloog, KNO-arts of nefroloog, dan moet je nog eens een aantal jaren extra studeren. 

Een basisarts verdient na het afronden van de studie geneeskunde gemiddeld zo’n 3.440 euro bruto per maand. Dat is echter het starterssalaris: een medisch specialist of topchirurg die uit het hele land patiënten krijgt, kan tot wel € 18.000,– per maand verdienen! In dat geval, zal geld geen zorg meer zijn!

Gemiddeld salaris in Nederland
Gerelateerde artikelen
Gemiddeld salaris in Nederland

Krijg jij loon naar werken? In dit blogartikel lees je wat het gemiddelde salaris in Nederland is. Vergelijk de salarissen met jouw eigen salaris en zie of je genoeg verdient.

3. Econometrie

Salarisrange econometrist: € 2.800,- meer dan € 4.000,-

Een econometrist bedenkt oplossingen voor problemen in de samenleving of in het bedrijfsleven. Hiervoor gebruikt hij wiskundige Een econometrist bedenkt oplossingen voor problemen in de samenleving of in het bedrijfsleven. Hiervoor gebruikt hij wiskundige modellen. Vragen waar een econometrist zich in vastbijt zijn bijvoorbeeld: Hoe raakt de coronacrisis de ouderenzorg? Hoe vind je de juiste balans tussen hoge winsten en een gezonde bedrijfsvoering? Wat zullen de effecten van de Brexit zijn?

Tijdens de universitaire studie econometrie leer je om cijfers en andere data te analyseren en hier conclusies uit te trekken. Een wiskundige benadering van bedrijfskunde. Met behulp van programma’s maak je statistische analyses om de stand en toekomst van de economie te duiden.

Econometrie is een lastige WO-studie die zeker niet voor iedereen is weggelegd, maar omdat er altijd vraag is naar econometristen word je na je afstuderen beloond met een starterssalaris van gemiddeld €3.430 bruto per maand. Met zo'n goed salaris wil iedereen wel economie en wiskunde studeren. 

4. Banen in international business

Salarisrange international business: € 2.700,- meer dan € 10.000,-

Is Nederland te klein voor jou en kan je niet wachten om in het buitenland te wonen en te werken? Of ga je graag aan de slag bij een grote multinational? Dan is de studie international business jou op het lijf geschreven. Hopelijk spreek je goed Engels, want deze studie wordt op vrijwel elke universiteit in het Engels gegeven. 

Na het behalen van je bachelor kan je als starter in de internationale zakelijke wereld rekenen op een beloning van zo’n €3.350 bruto per maand voor je harde werk. Uiteraard afhankelijk voor de richting die je uiteindelijk kiest. Voorbeelden daarvan zijn product marketeer, exportmanager, international sales manager en product manager. Mogelijkheden genoeg en vaak start je als trainee bij een multinational en bepaalt je drive en ambitie hoe goed je salaris uiteindelijk wordt. 

5. Functies in het notarieel en fiscaal recht

Salarisrange notarieel en fiscaal recht: € 2.600,- meer dan € 8.000,-

Rechten studeren is hard werken, zeker bij de universitaire studie notarieel en fiscaal recht. Het fiscaal recht, oftewel hoe we de belastingdruk eerlijk verdelen, is zeer complex. Een wo-afgestudeerde die goed is in zijn of haar vak, kan dan ook een mooi loon verwachten. Je kunt als fiscalist bij diverse bedrijven werken. Grote multinationals hebben eigen fiscalisten in dienst, en daarnaast zijn ze uiteraard ook werkzaam bij de Belastingdienst of andere overheidsinstellingen. Met notarieel recht hou je je bezig met juridische kwesties in de privésfeer, zoals erfenissen en scheidingen. 

Als je klaar bent met je wo-studie kan je aan de slag bij een notariskantoor of in het bedrijfsleven. Na het afstuderen verdient iemand met een diploma fiscaal of notarieel recht op wo-niveau gemiddeld € 3.250,– bruto per maand. Dat zijn met recht een goed betaalde banen!

Is het tijd voor een carrièreswitch? Hoe pak je dat aan?
Gerelateerde artikelen
Is het tijd voor een carrièreswitch? Hoe pak je dat aan?

Als je moe, verveeld of ontevreden bent op je werk is het misschien tijd voor een carrièreswitch. Dit blog helpt je om te beslissen of het tijd is om de knoop door te hakken en hoe je een positieve carrièreverandering kunt maken.

6. Informaticus

Salarisrange informaticus: € 2.675,- meer dan € 6.500,-

De digitalisering van onze samenleving zet onverminderd door. Daardoor is en blijft informatica een universitaire studierichting waarin goed betaalde banen te vinden zijn. Bij de wo-studie informatica leer je de wiskunde en logica achter computers. Zeker als je kunt programmeren en in staat bent om nieuwe software te ontwikkelen, kun je met een baan in de informatica een goed salaris verdienen. 

Je inkomen is afhankelijk van het werk dat je precies doet en de branche waarin je werkzaam bent. Gemiddeld verdien je na je afstuderen als informaticus of computerwetenschapper ongeveer € 3.150,- bruto per maand

7. Econoom

Salarisrange econoom: € 2.500,- meer dan € 8.000,-

Een goed betaalde baan als econoom vinden na je universitaire studie? Dat gaat je zeker lukken! Als econometrie iets te wiskundig voor je is en je graag bredere werkzaamheden wilt dan het analyseren van datasets, kan je kiezen voor de studie economie, vaak gecombineerd met bedrijfseconomie. Zo leer je actuele maatschappelijke vraagstukken te analyseren vanuit verschillende economische invalshoeken. Wat zijn risico’s voor de overheid? Welke kansen zijn er voor het bedrijfsleven en beleggers?

Je kunt na het afronden van je studie een baan vinden bij bijvoorbeeld de overheid of consultancybureaus. Je salaris is als starter gemiddeld € 3.110,– bruto per maand.

8. Constructeur of werktuigbouwkundige

Constructiestudies is een breed begrip: alle technische studies die te maken hebben met het maken of beheren van machines en apparaten kunnen hieronder vallen. De bekendste is werktuigbouwkunde, maar ook studies als biomedische technologie of lucht- en ruimtevaarttechniek horen hierbij. Voor elk wat wils dus - zolang je maar een echte bèta bent! En zolang je geïnteresseerd bent in het ontdekken en bestuderen van alle ins en outs van apparaten. 

Als afgestudeerde constructeur of werktuigbouwkundige aan de universiteit kan je als een startsalaris van zo’n € 3.100 bruto per maand verwachten. 

"De beste kansen op werk worden verwacht voor de master werktuigbouwkunde."
Uit: Onderzoek arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2024

9. Informatiekunde

Salarisrange informatiekundige: € 2.450,- meer dan € 6.000,-

Informatiekunde - werd die niet net ook al genoemd? Nee, dat was informatica. De wo-studie Informatiekunde heeft veel raakvlakken met informatica, maar is minder specifiek gericht op het echte programmeren. Je leert over de rol van technologie en ICT bij het verwerken van informatie en over de bedrijfskundige aspecten die hierbij een rol kunnen spelen, zoals ondernemerschap en projectmanagement. 

Als informatiekundige kan je bijvoorbeeld werken in de wereld van sociale media, als interactieontwerper, als datawetenschapper of als ondernemer. En als starter kan je gemiddeld gezien rekenen op een bruto maandsalaris van €3.060.

21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt
Gerelateerde artikelen
21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt

21e-eeuwse vaardigheden, of 21st century skills, zijn competenties die je nodig hebt in de huidige maatschappij. Hoe breng je leerlingen die vaardigheden bij en waarom zijn ze onmisbaar op de werkvloer?

10. Fiscaal econoom

Salarisrange fiscaal econoom: € 2.425,- meer dan € 7.000,-

De hekkensluiter van deze top 10 van de best betaalde beroepen waarvoor je een wetenschappelijke opleiding moet hebben afgerond is alweer een economisch beroep. Bij de studie fiscale economie leer je te werken op het raakvlak van rechten en economie. Als fiscaal econoom werk je voor een bedrijf of voor de overheid en hou je jezelf bezig met fiscale vraagstukken: wat voor effect heeft een hogere inkomstenbelasting voor de grootverdieners? En wat is het resultaat van een verlaging van de btw op bepaalde producten? Fiscale economen kunnen na hun studie deze vragen beantwoorden - en verdienen daarmee gemiddeld €3.030 bruto per maand, als starter. 

Slecht betaalde wo-studies

Twijfel je nog over je studie? Dit zijn ieder geval studies die volgens het UWV -  het minst verdienen en met weinig toekomstperspectief. Maar geld is natuurlijk ook niet alles, werkplezier is ook erg belangrijk.

  1. Letterkunde
  2. Archeologie
  3. Kunst- en cultuurwetenschappen
  4. Culturele antropologie
  5. Cultuurstudies

Wat is het perfecte salaris?

Oké, geld maakt niet gelukkig, maar het helpt wel een beetje. Wie maandelijks netto 2500 euro te krijgt, is net iets gelukkiger dan iemand met een inkomen van 2000 euro volgens een Belgisch onderzoek. Maar aan deze groei zit een duidelijke grens. Boven de 4500,- euro per maand houdt het namelijk op. Zodra er meer geld bij komt, is het zo dat mensen ongelukkiger voelen. Zodra iemand 6000,- binnenharkt, voelt diegene net zo gelukkig als iemand die 2500,- euro verdient (ongeacht hun leeftijd, geslacht, opleidingsniveau of gezondheid).  

Met een goed cv naar een goed betaalde wo-baan

Nu weet je welke banen het meeste verdienen op wo-niveau. Weet je al welke universitaire studie je het meeste aanspreekt? En is dat omdat het de best betaalde baan oplevert, of omdat je de studie en het werkveld waanzinnig interessant vindt? Heb je trouwens ook ons artikel over de best betaalde banen voor hbo-afgestudeerden gelezen? Wellicht doe je daar nog wat inspiratie op.

Hoe dan ook: je komt pas aan een baan als je solliciteert. En daarvoor heb je een ijzersterk cv nodig. Die kan je maken op CVster.nl. Ook handig als je solliciteert op een bijbaan, trouwens. Bekijk ons blog over de 10 best betaalde studentenbanen met zeer leuke salarissen. Perfect voor studenten die wel houden van een leuk zakcentje en graag carrière maken!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek14 minuten leestijd
Sollicitatiegesprek via de telefoon - tips
Sollicitatiegesprek via de telefoon - tips
Carriere8 minuten leestijd
Do's en don'ts voor trakteren op werk. Inclusief 30 traktatie ideeën!
Do's en don'ts voor trakteren op werk. Inclusief 30 traktatie ideeën!
Sollicitatiebrief9 minuten leestijd
De opbouw van je sollicitatiebrief
De opbouw van je sollicitatiebrief
Carriere20 minuten leestijd
Solliciteren voor een stage? Dit moet je weten voordat je solliciteert!
Solliciteren voor een stage? Dit moet je vooraf weten!
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren