1. Blog
 2. Carriere
 3. De 10 bestbetaalde studentenbanen
Geschreven door Misty PathuisMisty Pathuis

De 10 bestbetaalde studentenbanen

15 minuten leestijd
De 10 bestbetaalde studentenbanen
Op zoek naar een bijbaan om het studentenleven te bekostigen? Dit zijn de 10 best betaalde bijbanen voor studenten.

Goed betaalde bijbaan nodig als student? Dit zijn de beste bijbanen voor studenten! 

Het leven van een student is aardig prijzig. Je bent al duizenden euro’s per jaar kwijt aan collegegeld, boeken en studiemateriaal. Daar komen de kamerhuur, boodschappen, verzekeringen en je mobiel nog eens bovenop. En dan heb je ook nog geld nodig voor kleding, cadeaus en hobby's.

Nu de lockdowns achter ons liggen en het leven weer zijn normale gang neemt, nemen de kosten ook weer toe. Etentjes buiten de deur, eindelijk weer eens op vakantie, avonden in de kroeg, filmpjes pakken in de bios en festivals en concerten. En zelfs als je weinig geld uitgeeft aan dat soort activiteiten, is het studentenleven duur genoeg. 

Hoog tijd voor een goed betaalde bijbaan. Of nog liever de best betaalde bijbaan natuurlijk! Want ook je tijd is schaars, dus wanneer je jouw kostbare tijd in een bijbaan steekt, wil je er natuurlijk klinkende munten voor terug zien.

Met deze bestbetaalde bijbanen kan je als student lekker cashen

Met de onderstaande lijst in de hand kan je kijken met welke bijbanen je lekker kunt cashen als student. Er zijn zoveel meer opties dan ober, serveerster of caissière. En veel van die opties hebben een hoger uurloon.

Niet al deze bijbanen zijn makkelijk te vinden, dus misschien kost het je iets meer tijd voordat je de juiste studentenbaan hebt gevonden. Maar als het loont zeker de moeite om even verder te kijken dan de vacatures bij de supermarkt om de hoek. Wij hebben de tien bestbetaalde studentenbanen voor je op een rij gezet, dit zijn ze:

De 10 Best Betaalde Bijbanen voor Studenten van 2023:

 1. Bijles geven aan scholieren
 2. Privéchauffeur
 3. Callcenter medewerker
 4. Thuiszorg medewerker
 5. Administratief werk
 6. Eigen baas
 7. Tellen, meten of checken
 8. Hovenier of tuinman
 9. Logistiek werk
 10. Maaltijdbezorging

1. Best betaalde studentbaan: Bijles geven aan scholieren

Het onderwijs heeft het flink te verduren gehad in de coronatijd. Scholieren kampen met achterstanden en met het huidige lerarentekort zijn die kennishiaten niet zo maar weggewerkt. Maar zoals altijd geldt: crisissituaties leveren kansen op. Want jezelf verhuren als bijlesstudent is dankbaar werk en het is ook in 2023 een goed betaalde bijbaan. Met bijles geven kan je maar liefst 10 tot 30 euro per uur verdienen! Het gemiddelde uurtarief ligt op 15 euro netto. Er is veel vraag naar bijles voor scholieren en er zijn volop initiatieven om dat goed te regelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Studenten Helpen Scholieren of Studenten Inzet Op School

Zenuwachtig voor werk – tips voor stalen zenuwen op de werkvloer
Gerelateerde artikelen
Zenuwachtig voor werk – tips voor stalen zenuwen op de werkvloer

Iedereen is wel eens zenuwachtig. Maar wat als je zenuwachtig bent voor je werk? Wat als je de kriebels krijgt van een deel van je takenpakket? Het komt vaker voor dan je denkt. Daarom schieten we iedereen die zenuwen voelt op de werkvloer te hulp met praktische tips.

2. Zeer goed betaalde bijbaan student: Privéchauffeur 

De kosten van je rijbewijs terugverdienen? Dat doe je als privéchauffeur! Als privéchauffeur rijd je strak in het pak in een glimmende auto van de zaak met belangrijke mensen achterin. Van een conferentie naar een vergadering, van het hoofdkantoor van een multinational naar het vliegveld of naar een hotel. Succesvolle zakenmensen, politici en artiesten zitten op je achterbank, dus je werkt meteen aan een interessant netwerk. 

Zo vormt je studentenbaan misschien wel de kickstarter van je carrière! Dan heb je niet alleen de best betaalde bijbaan maar ook de beste netwerkvergrotende studentenbaan te pakken. 

Omdat je ook vaak ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend werkt, is het logisch dat het salaris boven minimumloon ligt. Junior chauffeurs verdienen zo'n €10 per uur en ervaren (directie)chauffers zo'n € 18 per uur, plus fooien!

3. Bijbaan student: Callcenter medewerker

Ben jij commercieel aangelegd, met een talent voor verkopen? Dan zit je op de outbound afdeling van een callcenter op de goede plaats! Namens grote bedrijven werk je aan campagnes om nieuwe klanten te werven. Met een beetje vlotte babbel kun je naast je basisloon ook nog een leuk commissiebedrag opstrijken. Ook worden er vaak leuke bonussen uitgekeerd bij het behalen van targets. Zo'n bonus is bijvoorbeeld extra cash, maar komt ook vaak in de vorm van een nieuwe iPhone of een leuk reisje. Als dat geen goede motivatie is om hard te werken! De verdiensten van deze bijbaan kunnen wel aardig schommelen. Bedenk daarom van tevoren of je een échte salestijger bent. Je kunt namelijk 16 euro per uur binnen harken, maar ook 6 euro. Dat hangt af van je prestaties. Je verdient in deze studentenbaan ergens tussen de 6 tot 16 euro per uur.

4. Bijbaan student: Thuiszorg medewerker

De thuiszorg heeft een chronisch tekort aan medewerkers, zeker in de schoolvakanties. Vandaar dat deze branche de focus heeft verschoven naar studenten! Ook zonder zorgdiploma kan je aan de slag in de thuiszorg, als huishoudelijk medewerker of alfahulp. En dat werk is veel meer dan alleen maar schoonmaken! Je hebt een belangrijke sociale functie en helpt je cliënten in alles wat bij het runnen van een huishouden komt kijken. Boodschappen, de (af)was, soms kleine klusjes in huis of hulp bieden bij simpele vragen over de smartphone of computer. Afwisselend werk dat met een salaris rond de €11 per uur boven het minimumloon betaalt. En met korte diensten en avonddiensten kun je het goed inplannen rond je colleges!

5. Bijbaan student: Administratief werk 

Veel verzekeraars, energiebedrijven en banken, maar bijvoorbeeld ook schoolbesturen en woningcorporaties, betalen relatief goed voor eenvoudige administratieve klussen. Bij Delta Lloyd en Aegon zoeken ze bijvoorbeeld regelmatig studenten die de gegevens van verhuisde of nieuwe verzekerden in het systeem verwerken. Geen spannend werk, maar het is vaak wel mogelijk om lekker thuis te werken. Uit bed rollen, koffie zetten en aan de slag voor zo’n €11 per uur!

6. Doen waar je goed in bent en bijverdienen als eigen baas 

Heb je een talent? Maak er een goed betaalde bijbaan van! Als eigen baas kan je aan de slag wanneer je maar wilt. Of je nu computers repareert, bijles geeft of een hondenuitlaatservice begint, als eigen baas bepaal je zelf hoeveel je verdient. Om je talenten in te zetten als eigen baas, hoef je echt niet altijd een zzp’er te zijn: tot 10.000 euro per jaar mag je zonder KvK inschrijving bijverdienen. Helaas zal je jouw inkomsten wel gewoon moeten aangeven bij de Belastingdienst. 

7. Studenten bijbaan: Tellen, meten of checken 

Voor een adviesbureau verkeerstellingen uitvoeren als veldwerker, bij winkels de mystery guest uithangen of mensen op straat enquêteren betaalt leuk. Je kan ook gevraagd worden om ‘s avonds, in het weekend of op feestdagen te werken, waar vaak een fijne extra toeslag aan verbonden is. Als verkeersteller verdien je bijvoorbeeld een tientje per uur - ook als je onder de 23 bent!

Een baan vinden op een carrièrebeurs: uitleg en tips
Gerelateerde artikelen
Een baan vinden op een carrièrebeurs: uitleg en tips

Een bezoek aan een carrièrebeurs is dé manier om je te oriënteren op de arbeidsmarkt en een nieuwe baan binnen te slepen. Lees verder om te ontdekken wat zo’n beurs precies inhoudt, waarom zoiets een bezoek waard is en hoe je jezelf optimaal voorbereidt.

8. Studenten bijbaan: Hovenier of tuinman

Heb jij groene vingers? Onkruid wieden, heggen snoeien, gras maaien en perkjes beplanten: hoveniers doen graag een beroep op studenten die graag de groene handen uit de mouwen steken. Als hovenier of tuinman ben je lekker gezond bezig in de buitenlucht tegen een prima salaris variërend van € 7,- tot € 13,- per uur. En de grap is dat je goed betaald krijgt om lekker buiten in beweging te zijn en de omgeving groener en mooier te maken! Da's een goed betaalde bijbaan met extra pluspunt!

9. Studenten bijbaan: Logistiek werk 

Doe jij graag fysiek werk, maar liever niet in de buitenlucht? Geen zorgen, ook in magazijnen zijn ze altijd op zoek naar een extra set handen! Orders picken, bestellingen klaarleggen en dozen inpakken voor distributiemagazijnen kan parttime en betaalt behoorlijk goed. In de vakantieperiodes ben je vaak fulltime welkom, waardoor dit een prettige bron van inkomsten kan zijn. Zo kan je in de zomervakantie met een salaris van gemiddeld 1 euro hoger dan het minimum(jeugd)loon lekker sparen voor je uitwisselingsjaar! 

10. Studenten bijbaan: Maaltijdbezorging

De horeca heeft het momenteel moeilijk, maar bezorgrestaurants beleven gouden tijden! Al die lekkere maaltijden moeten wel bezorgd worden, dus zijn er altijd wel vacatures voor maaltijdbezorgers. Sommige bedrijven betalen per bezorging, een goede reden om die beenspieren te trainen en extra hard te fietsen! Onder bijzondere omstandigheden is het soms zelfs mogelijk om 34 euro per uur te verdienen - maar boven dat tientje kom je sowieso uit! En als het regent? Dan hebben mensen vaak medelijden met je, en kan je regelmatig rekenen op een leuke fooi.

Expert tip

Kijk goed naar de werkgever. Bij Deliveroo verdien je bijvoorbeeld gemiddeld € 14,65 per uur (38% boven het nationale gemiddelde), terwijl een Domino's pizzabezorger doorgaans € 7,- per uur verdient. 

Welke alternatieve bijbanen voor studenten zijn er?

Naast de bovenstaande lijst, kun je ook dikke smak geld verdienen met een alternatieve studentenbaan. Zo kun je met je eigen YouTube kanaal of blog best een leuk zakcentje verdienen. Vooral als je een niche vindt waar weinig concurrentie in is. Het leukste hiervan is dat je dan ook nog vaak iets doet wat je écht interesseert. Ben je namelijk een échte die-hard gamer? Review bijvoorbeeld de nieuwste games. Of begin je eigen Twitch kanaal om je nieuwe skillset te showen in CoD. De concurrentie hiervoor is best groot, maar niet geschoten is altijd mis! 

Realiseer je wel dat je flink veel tijd moet investeren voordat je (eventueel) financiële resultaten ziet. Je hebt er een groot aantal volgers voor nodig en het kost tijd om zo'n fanbase op te bouwen én betrokken te houden. Maar als het lukt heb je écht de best betaalde bijbaan te pakken als student.

Zwart werk of illegaal werk: geen slimme studentenbaan

Natuurlijk zijn er alternatieve bijbanen waarmee je nóg meer geld kan verdienen. Maar we gaan ervan uit dat je principes hebt en geen risico’s wilt lopen. Aan het begin van je carrière al meteen een kruisje achter je naam vanwege zwart werken of illegale praktijken, dat is niet slim. Met bovenstaande studentenbanen verricht je legaal werk, werk je veilig en verzekerd, kun je met opgeheven hoofd over straat én verdien je leuk! 

Jouw best betaalde bijbaan als student vinden

Zin gekregen om in 2023 aan de slag te gaan met een goedbetaalde bijbaan? Als student kun je gewoon op de reguliere vacaturebanken kijken. Typ een baan in die bij je past, voeg eventueel het woord bijbaan of studentenbaan toe en scroll door de resultaten. In dit artikel hebben we een complete lijst met vacaturebanken voor je gemaakt. Ook als student kun je daarop zoeken naar jouw ideale (en best betaalde) studentenbaan!

Leuke vacature gevonden? Tijd voor een kick-ass sollicitatiebrief en cv voor studenten. Met onze online cv en sollicitatiebrief maker is dat een fluitje van een cent én je bent voor een prikkie klaar. Voor meer achtergrond informatie over het maken van een cv als student is dit een waardevolle hulp.

 

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere18 minuten leestijd
Onderzoek: impact corona op de arbeidsmarkt
Onderzoek: impact corona op de arbeidsmarkt
CV22 minuten leestijd
Je cv optimaliseren voor ATS
cv optimaliseren voor ATS
Sollicitatiegesprek16 minuten leestijd
Soorten interviews: een uitgebreid overzicht
Soorten interviews: een uitgebreid overzicht
CV12 minuten leestijd
Hoe schrijf je functienamen in je cv?
Hoe schrijf je functienamen in je cv?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren