1. Blog
 2. CV
 3. In 5 stappen je cv updaten 2022
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

In 5 stappen je cv updaten 2022

12 minuten leestijd
In 5 stappen je cv updaten 2022
Kunstwerk door:Lizabeth Zaft
Je cv is een dynamisch document. Het ontwikkelt zich gedurende je carrière. Je cv updaten en bijwerken is een fluitje van een cent anno 2022. Volg de 5 stappen uit dit artikel, kijk terug op wat je hebt bereikt en geniet van je eigen prestaties.

Waarom moet je je cv regelmatig updaten?

Er zijn twee belangrijke redenen voor het bijwerken en updaten van je cv :

1. Je cv up-to-date houden in 2022

De meeste mensen maken hun cv als ze gaan solliciteren. Is de baan binnen, dan belandt het cv in een vergeten mapje op de computer. Wanneer er 3 jaar later opnieuw een mooie vacature voorbij komt, is het oude cv onvindbaar en maken ze een nieuw cv. En wanneer het cv wel boven water komt, rijst de vraag: 

“Wat heb ik de afgelopen 3 jaar eigenlijk aan kennis en ervaring opgedaan?”

Dikke kans dat belangrijke informatie dan onbenoemd blijft. Want hoe zat het ook al weer? 

Behaalde certificaten, vrijwilligerswerk , bijzondere projecten, je boek of wetenschappelijke publicatie, die gewonnen aanbesteding… 

Veel gebeurtenissen die op het moment zelf veel impact hebben, verdwijnen met het verstrijken van de tijd naar de achtergrond. Je vergeet simpelweg wat je gedaan en bereikt hebt. Om van de exacte cijfers maar te zwijgen. Want wat was het budget ook al weer voor die marketingcampagne? En hoeveel extra omzet had je daar ook al weer mee binnengesleept?

Precies.

Je tast in het duister.

En dat is eenvoudig te voorkomen. Door op vaste momenten je cv bij te werken. Bijvoorbeeld in de kerstvakantie wanneer je toch al reflecteert op het afgelopen jaar. Of (en) midden in de zomer, wanneer je in de komkommertijd prima een uurtje kunt vrijmaken om je cv te updaten.

Expert tip

 Je cv bijwerken kan een arbeidsintensief klusje zijn. Om je cv helemaal up to date hebben in 2022, kun je het beste een basis cv maken. Met een basis cv bespaar je tijd en zie je niets over het hoofd.

Beste cv format 2022
Gerelateerde artikelen
Beste cv format 2022

Het cv format bepaalt welke delen van je cv opvallen. De cv-indeling die je kiest is daarom belangrijk: het bepaalt welke informatie eruit springt en je toekomstige werkgever zeker zal lezen.

2. Je cv bijwerken voor een specifieke functie

Het is dus een goede gewoonte om 1 of 2 keer per jaar je cv erbij te pakken en de inhoud aan te vullen. Daarnaast is er nog een moment waarop je altijd je cv moet updaten: wanneer je gaat solliciteren. 

Elke functie is net weer even anders, dus voor elke sollicitatie moet je een cv op maat maken. Ook als je je cv vorige week al van een update had voorzien. Of gisteren. Of vanmorgen. Maak voor elke vacature een cv op maat. Waarom? Met een cv op maat kun je:

 • je profielschets toespitsen op de functie
 • bepaalde werkzaamheden benadrukken
 • belangrijke vaardigheden toevoegen en onbelangrijke skills weghalen
 • een specifieke opleiding, cursus, workshop of behaald certificaat uitlichten
 • relevant vrijwilligerswerk opnemen
Expert tip

Je cv bijwerken is altijd belangrijk, maar vergeet je LinkedIn niet! Veel recruiters kijken naar je social media kanalen. Je LinkedIn kan beschouwd worden als een online versie van jouw cv, dus updaten ‘m naar 2022!

'Moet ik m'n cv aanpassen per vacature?'
Gerelateerde artikelen
'Moet ik m'n cv aanpassen per vacature?'

Wil je op verschillende functies solliciteren? Dan is het slim om je cv per sollicitatie aan te passen. Maar waarom? Je leest het hier!

Je cv upgraden en bijwerken in 5 stappen

Je cv updaten hoeft geen uren te duren. Zeker als je 1 of 2 keer per jaar je cv even bijwerkt, ben je met een half uurtje wel klaar. Volg onderstaande 5 stappen en geef je cv in no time een upgrade!

1. Persoonlijke informatie en contactgegevens controleren

De eerste stap is een makkie. Zeker als je ondertussen niet getrouwd, gescheiden of verhuisd bent en nog steeds hetzelfde telefoonnummer hebt. Check je persoonlijke informatie op:

 • naam, woonplaats (evt. volledig adres), e-mailadres en telefoonnummer
 • links naar social media profielen (zoals je LinkedIn profiel )
 • links naar je persoonlijke website of online portfolio
Misty Pathuis
Freelance copywriter

Creëer een persoonlijke URL voor je Linkedin. Linkedin.com/in/misty-pathuis. Klinkt een stuk fijner dan linkedin.com/in/6748293629.

Hoe maak je een cv
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een cv

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

2. Werkervaring en opleidingen aanvullen

De volgende stap is het aanvullen van je werkervaring en eventueel ook het cv-onderdeel opleidingen . Heb je een vaardigheden-cv, dan verwerk je de opgedane kennis en vaardigheden in lijn met de indeling die je hebt gekozen. Heb je een klassieke cv-indeling (een omgekeerd chronologisch cv), dan staat je meest recente werkervaring bovenaan. 

Voeg nieuwe werkervaring toe en beschrijf wat je hebt gedaan liever te uitgebreid dan te beknopt. Weghalen kan altijd nog als je straks je cv op maat maakt voor een gerichte sollicitatie. Hetzelfde geldt voor opleidingen, cursussen, trainingen en workshops die je deed.

Dit is ook het moment om irrelevante informatie weg te halen. Heb je drie mooie werkervaringen die samen zo’n 10 jaar bestrijken? Dan kan oudere werkervaring van je cv af. Of je vat het in één regel samen waarbij je de taken weglaat:

2002 – 2005:      Receptioniste bij Sanadome Nijmegen

Expert tip

Expert tip: Heb je een gat in je cv? Lees hier hoe je er slim mee om kunt gaan.

3. Vaardigheden updaten

Welke nieuwe vaardigheden heb je de afgelopen periode opgedaan? Heb je een training functioneringsgesprekken voeren gevolgd en vervolgens met je 15 teamleden een functioneringsgesprek gevoerd? Of heb je een groot rijbewijs gehaald, nieuwe digitale vaardigheden geleerd of intensief samengewerkt in een multidisciplinair team? 

Op de werkvloer ontwikkel je jezelf continu. Soms is dat heel duidelijk (je volgt een training), soms wat minder duidelijk (je werkt met een nieuw CMS) en soms moet je echt even goed nadenken welke vaardigheid je in de laatste maanden hebt ontwikkeld. Vooral met soft skills is dat het geval. Die ontwikkel je vaak heel geleidelijk. Check het rijtje vaardigheden op je cv en vul aan waar nodig.

Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken
Gerelateerde artikelen
Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken

Ben je een kei in je vak? Prachtig. Maar het is niet genoeg. Een succesvolle professional is vakinhoudelijk sterk én bezit goede professionele vaardigheden. Lees hier welke professionele vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer en daarmee ook op je cv.

4. Persoonlijk profiel nalopen of herschrijven

Je persoonlijk profiel (of profielschets ) is het deel van je cv waar je jouw persoonlijkheid kunt laten zien. En je kunt hem perfect op maat maken voor een specifieke functie. Dit cv-onderdeel update je daarom eigenlijk alleen wanneer je je cv bijwerkt voor je sollicitatie op een specifieke functie. 

5. Lay-out en foto updaten 

Wanneer je informatie toevoegt en weghaalt, komt je cv er anders uit te zien. Er ontstaat extra witruimte of juist minder. De opmaak van je cv moet rustig en verzorgd ogen, daarom is de lay-out check een belangrijke laatste stap. 

Controleer de lay-out van je cv op:

En als je dan toch bezig bent: kijk even in de spiegel en daarna naar de foto op je cv. Zie je weinig verschil, dan hoef je niets te doen. En anders is het tijd voor een recentere foto. 

Expert tip

Wanneer je toch je cv bijwerkt, kijk ook even naar het gebruik van kleuren om bepaalde informatie uit te lichten. De kleur die je kiest moet passen bij wie jij bent en wat je wilt uitstralen. Kies dus vooral een kleur die past bij jou anno 2022. 

Sterke punten cv
Gerelateerde artikelen
Sterke punten cv

De beste cv’s staan vol met sterke punten. Denk aan de vaardigheden die je in de vingers hebt en aan kennis en persoonlijke eigenschappen die jou onderscheidend maken. Met sterke punten op je cv benadruk je je expertise en geschiktheid voor de baan.

Hoe update ik mijn cv op CVster.nl?

Heb je een account op CVster.nl dan is je cv updaten een fluitje van een cent. Je hoeft je geen zorgen te maken over de lay-out en kunt met één muisklik je cv in een totaal andere stijl zetten. Templates genoeg, dus er is er altijd eentje die bij je past. 

Op CVster.nl kun je eindeloos cv’s aanmaken. Zo kun je de oude versie bewaren en de inhoud gebruiken voor een gloednieuw cv. 

 • Ga in de cv-maker naar het cv dat je wilt kopiëren en updaten
 • Onder ‘bewerken’, ‘delen’ en ‘download pdf’ zie je ‘… Meer’ staan.
 • Klik op ‘… Meer’ en kies vervolgens voor ‘kopiëren’
 • Het cv verschijnt als nieuw exemplaar met in de titel ‘Kopie van [naam van je cv]’
 • Alles staat klaar voor een update van je cv en wordt keurig als nieuwe versie bewaard.

Bekijk onze cv-templates of laat je inspireren door cv-voorbeelden . Liever nog even lezen? In ons blog over cv’s, sollicitatiebrieven, sollicitatiegesprekken en carrière staat een schat aan informatie om jouw banenjacht mee te boosten. 

 

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere16 minuten leestijd
Perfectionisme - valkuil of pluspunt?
Perfectionisme - valkuil of pluspunt?
CV13 minuten leestijd
Cursussen op je cv vermelden: wel of niet?
Cursus CV Vermelden
Carriere22 minuten leestijd
De Beste Bijbanen voor Jongeren
De Beste Bijbanen voor jongeren
CV1 minuten leestijd
Onderzoek: clichés op Belgische cv’s
Clichés in Belgische cv’s
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren