1. Home
  2. Blog
  3. Carriere
  4. Zwanger en solliciteren: zo pak je het aan
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Zwanger en solliciteren: zo pak je het aan

11 minuten leestijd
Zwanger en solliciteren: zo pak je het aan
Je bent op zoek naar een nieuwe baan én er groeit nieuw leven in je buik. Lees hier alles wat je moet weten over solliciteren als je zwanger bent.

Solliciteren tijdens je zwangerschap komt met vragen. Wanneer vertel je aan een potentiële werkgever dat je in verwachting bent? 

  • In je sollicitatiebrief?
  • Tijdens het eerste of tweede gesprek?
  • Of vertel je pas na je eerste werkdag dat je zwanger bent?

Wij beantwoorden al je vragen in dit blogartikel over zwanger zijn en solliciteren.

Zwanger en solliciteren: een no-go of geen probleem?

Als je binnenkort moeder wordt, verandert er veel in je leven. Het kan zomaar zijn dat daar ook een nieuwe baan bij hoort. Bijvoorbeeld omdat je:

  • dichter bij huis wilt werken
  • wilt switchen naar een parttime baan
  • een baan zoekt die lichamelijk of geestelijk minder belastend is.

Solliciteren als je zwanger bent, is dus helemaal niet gek en hoeft zeker geen probleem te zijn.

Wel is het verstandig om voor jezelf een aantal zaken op een rij te zetten en je te informeren over je rechten en plichten. En daarom ben je hier, dus dat is alvast een goede zet.

Solliciteren tijdens zwangerschap – 4x goed om te weten 

1. Je bent niet verplicht je zwangerschap te melden

Ten eerste is het goed om te weten dat je tijdens het solliciteren niet hoeft te vertellen dat je zwanger bent. Dat hoeft namelijk pas 3 weken voor het ingaan van je zwangerschapsverlof. 

2. Je bent wel verplicht je zwangerschap te melden als je daardoor je functie (deels) niet kunt uitoefenen

Het kan zijn dat je vanwege je zwangerschap bepaalde taken tijdelijk niet kunt of mag uitvoeren. Dan is het goed te weten dat je wél verplicht bent je zwangerschap te melden in situaties waarin de zwangerschap een belemmering vormt voor het uitvoeren van je taken. (En dat mag vervolgens geen reden zijn om je af te wijzen!)

3. Een werkgever mag niet informeren naar je gezondheid

Een werkgever mag tijdens een sollicitatiegesprek geen vragen stellen over je gezondheid. Je bent op gesprek om samen vast te stellen of je geschikt bent voor de baan, niet om je medisch dossier door te nemen. 

Omdat de werkgever moet uitknobbelen of je het takenpakket aankunt, mag de werkgever wel vragen of je lichamelijk in staat bent bepaalde taken uit te voeren. Bijvoorbeeld:

“Als centralist op de meldkamer moet je lang achter een bureau kunnen zitten. Ben je in staat om 2 uur lang te zitten zonder tussentijds op te staan?”

4. Je mag niet worden afgewezen om de reden dat je in verwachting bent

Een werkgever mag je niet afwijzen omdat je zwanger bent. Ook niet als daar andere zaken bijgehaald worden die misschien best logisch klinken. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om een zwangere vrouw af te wijzen voor een baan omdat zij:

  • minder uren kan werken door haar zwangerschap
  • het bedrijf met gevaarlijke stoffen werkt en een zwangere vrouw tijdens haar zwangerschap niet met gevaarlijke stoffen mag werken
  • tijdelijk vervangen moet worden tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof en daar extra kosten bij komen kijken
  • bepaalde diensten (nachtdiensten) niet mag draaien en er daardoor tijdelijk problemen in de planning ontstaan.
Expert tip

Ontvang je een afwijzing op je sollicitatie omdat je zwanger bent? Dan kun je dat melden bij een antidiscriminatiebureau of bij het College voor de Rechten van de Mens.

Vaak zal een werkgever een zwangere sollicitant echter niet afwijzen met als expliciete reden: ‘afgewezen vanwege zwangerschap’. 

Een smoesje ligt meer voor de hand: “We hebben gekozen voor een kandidaat met meer ervaring.” of “De vacature is helaas ingetrokken om budgettaire redenen.” Dat maakt het een ingewikkelde kwestie om aan te tonen.

Solliciteren als je zwanger bent - tips over het vertelmoment

Omdat je niet verplicht bent je zwangerschap te melden tijdens het solliciteren, ligt de bal bij jou. 

  • Wanneer je met een bolle babybuik aan de sollicitatietafel zit, snapt de selecteur ook wel wat er aan de hand is en kan je er maar beter zelf over beginnen.
  • Is je zwangerschap nog pril en/of nog niet zichtbaar, dan kun je zelf beslissen wanneer het juiste moment is om te vertellen dat je zwanger bent.
Expert tip

Vertel over je zwangerschap voordat je de baan definitief accepteert.

Je mag dus zelf weten wanneer je het vertelt, maar wij geven als advies om je toekomstige baas te informeren tijdens de laatste gespreksronde. 

Dan weet iedereen waar hij aan toe is voordat de handtekeningen onder het contract staan. Zo voorkom je een lastig gesprek in de eerste weken bij je nieuwe werkgever met daarbij alle risico’s van dien op een flinke deuk in het vertrouwen.

Zwanger & je cv maken 

Je cv is niet de plek om te vertellen dat je zwanger bent. Je kwaliteiten en geschiktheid voor de functie horen daar centraal te staan. 

Zwanger & je sollicitatiebrief schrijven

Ook in je sollicitatiebrief kun je je zwangerschap beter nog even stil houden. Het kan verleidelijk zijn om er in al je enthousiasme al iets over te zeggen, maar het is verstandiger je hier te richten op jouw motivatie voor de baan. 

Zwanger & op sollicitatiegesprek

Hebben je cv en brief tot een uitnodiging geleid? Dan komt het moment van vertellen dichterbij. Als er nog geen zwangere buik zichtbaar is, kun je gewoon het eerste sollicitatiegesprek voeren en niets zeggen over je zwangerschap. 

Je weet dan zeker dat je beoordeeld wordt op je kwaliteiten, je geschiktheid voor de functie en je klik met het bedrijf. Krijg je een uitnodiging voor een tweede gesprek? Dan weet je dat ze het in basis zien zitten met jou. 

In dat tweede gesprek kun je dan vertellen dat je in verwachting bent. Het is slim om jezelf voor te bereiden op hoe je het wilt vertellen en op de praktische vragen die je kunt verwachten. Daarover hieronder meer. 

Voorbereiding zwanger solliciteren – wat is voor jou belangrijk?

Heb je tijdens het solliciteren verteld dat je zwanger bent? Dan zal de werkgever geïnteresseerd zijn in een aantal praktische zaken, zoals:

  • of er aanpassingen nodig zijn tijdens je zwangerschap
  • wanneer je bent uitgerekend
  • wanneer je met zwangerschapsverlof zou willen gaan
  • en op welke datum je weer zou willen terugkeren op de werkvloer

Denk daar van tevoren over na en bespreek je plannen ook met je partner.

Verder is het handig om op een rij te zetten wat voor jou belangrijk is als je straks het moederschap combineert met een baan in loondienst. Een aantal voorbeelden om de gedachtestroom op gang te brengen:

  • Hoe flexibel is het werk en de werkgever?
    Dit is vooral belangrijk als je kindje straks naar het kinderdagverblijf gaat. Dat is een broedplaats voor virussen en jonge kinderen pakken ze vaak allemaal mee. Dan kan het gebeuren dat de medewerker kinderopvang belt met de vraag of je een koortsig kind wilt komen ophalen. 

    Flexibiliteit is op die momenten heel belangrijk. Is die flexibiliteit er niet, dan kun je alvast beginnen met het optuigen van een vangnet voor die situaties. Je partner, grootouders, vriendinnen, buren: wie in jouw omgeving kan bijspringen?
     
  • Arbeidsomvang
    Hoe kijk je naar het aantal uren dat je wilt werken, de werktijden en werkdagen? Heb je daar al zekerheid over of hangt dat ook nog af van bijvoorbeeld de plaatsing op het kinderdagverblijf?

Vertaal de zaken die voor jou belangrijk zijn naar vragen die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt stellen. Jij bent immers ook gewoon aan het verkennen of de baan bij je past en de bedrijfscultuur aansluit op jouw wensen.

Nieuwe baan en zwanger - tips

Je hebt een aantal maanden geleden gesolliciteerd, bent aangenomen, hebt je oude baan opgezegd en hebt daarna nog je contract bij je oude werkgever uitgediend. Tussen de twee banen in heb je nog genoten van een paar vrije weekjes en nu is het moment dat je gaat starten bij je nieuwe werkgever.

Klein detail, dit weekend stond je met een positieve zwangerschapstest in de badkamer. Wat gaat je nieuwe baas daarvan vinden? En hoe lang moet je wachten met vertellen dat je zwanger bent?

Geen zorgen, je bent niet verplicht het nieuws over je zwangerschap nu al te delen. Sterker nog, dat hoeft pas uiterlijk 3 weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat. Maar het is handiger het een flink aantal maanden eerder te melden. Je leest er meer over in ons blog Hoe vertel je je werkgever dat je zwanger bent?

In dat blogartikel vind je ook een overzicht van belangrijke zaken, rechten en plichten: zwangerschapsverklaring, verlof, doorbetaling loon tijdens controles en onderzoeken, zwangerschaps- en bevallingsuitkering, veilig werken en ontslagbescherming. 

Veel succes met solliciteren en geniet van je zwangerschap!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV11 minuten leestijd
Onderzoek: internationale cv’s vergeleken
Onderzoek: internationale cv’s vergeleken
Carriere13 minuten leestijd
Onderzoek: Hoe loyaal zijn jonge werknemers?
Onderzoek: Hoe loyaal zijn jonge werknemers?
Carriere9 minuten leestijd
15 voorbeelden van daadkrachtig gedrag op het werk
15 voorbeelden van daadkrachtig gedrag op het werk
CV26 minuten leestijd
Persoonlijk profiel - zo schrijf je een profielschets voor op je cv
Persoonlijk profiel
Alles Doorbladeren