1. Blog
 2. CV
 3. Een cv voor je eerste baan maken
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Een cv voor je eerste baan maken

13 minuten leestijd
Een cv voor je eerste baan maken
Kunstwerk door:Alexandra Shevchenko
Je studententijd zit erop en je bent klaar voor je eerste echte baan. Hoe maak je als starter op de arbeidsmarkt een overtuigend cv? Wijs op je potentieel en laat je persoonlijkheid schitteren.

Als starter kan het een pittige klus zijn om een cv te maken voor je eerste baan. Je hebt nog weinig tot geen ervaring. Dus wat ga je op je cv zetten? Toch heb je meer te vertellen dan je nu misschien denkt. 

Op een cv voor een eerste baan staat uiteraard weinig werkervaring. Maar dat wil niet zeggen dat je weinig persoonlijkheid, vaardigheden of potentieel in huis hebt. Je hebt ongetwijfeld situaties bij de hand gehad waarin je ervaringen hebt opgedaan die je nu weer prima in je cv kunt verwerken. 

Het belangrijkste is om op een starters cv te laten zien wie je bent en wat je aan potentieel in huis hebt. Oftewel, laat jouw persoonlijkheid en vaardigheden de boventoon voeren op je cv. Dan ziet je toekomstige werkgever waar jouw kracht ligt en wat jouw groeicapaciteit is. 

21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt
Gerelateerde artikelen
21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt

21e-eeuwse vaardigheden, of 21st century skills, zijn competenties die je nodig hebt in de huidige maatschappij. Hoe breng je leerlingen die vaardigheden bij en waarom zijn ze onmisbaar op de werkvloer?

De belangrijkste tip voor jouw eerste cv

De allerbelangrijkste tip die we je kunnen geven, is dat het niet nodig is om het wiel opnieuw uit te vinden. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk door een leeg Word-document te openen en te hopen op inspiratie en een spontaan idee voor een goede cv-structuur

Gebruik een template (een cv-sjabloon) die je langs alle belangrijkste stappen loodst. Wij hebben volop keuze uit cv-templates die gemaakt zijn door HR-experts en getest zijn door recruiters. Ze zien er niet alleen prachtig uit, ze hebben ook de juiste cv-indeling en tekstsuggesties die je op weg helpen. Kortom, met een goede template maak je snel en eenvoudig een overtuigend cv voor je eerste baan. 

Een persoonlijk profiel voor je eerste cv

Je toekomstige werkgever wil je via je cv alvast een beetje leren kennen. Nu is een curriculum vitae best een droog document, dus het valt niet mee om er wat persoonlijkheid in te gieten. Gelukkig is er een goede en logische plek voor: je persoonlijk profiel, ook wel de profielschets genoemd. 

Dit stukje tekst staat boven aan je cv en wordt zeer goed gelezen door selecteurs. Vooral omdat een persoonlijk profiel een goede eerste indruk geeft van de kandidaat. Tenminste, als het een goed geschreven profielschets is. 

De selecteur wil na het lezen weten wie je bent, waar je kracht en ambities liggen, welke kennis en vaardigheden je in huis hebt en wat jouw affiniteit met de baan en/of branche is. Verwerk je die info in je persoonlijk profiel, dan heb je zijn aandacht gevangen. 

In onze cv-handleiding persoonlijk profiel schrijven, lees je alles over het opstellen van een pakkende profielschets. In aanvulling daarop volgt nog een tip specifiek voor een goed persoonlijk profiel voor je eerste baan: zorg ervoor dat je carrièredoelen in lijn liggen met de functie waarop je solliciteert

 • Denk na over je carrièredoelen, hoe ziet je droombaan eruit?
 • Beschrijf dat in een korte zin.
 • Leg in die zin de link naar de functie waarop je solliciteert.

Bijvoorbeeld:

Je hebt kunstgeschiedenis gestudeerd en wilt aan de slag bij een museum. Nu zijn daar momenteel geen vacatures die goed aansluiten op jouw opleiding en ambities, maar je ziet wel een baan als verkoopmedewerker bij de museumwinkel voorbij komen. Hoewel het niet je droombaan is, heeft het wel een link met je ambitie om ooit als conservator aan de slag te gaan. Je besluit te solliciteren. Dit is hoe je profielschets eruit kan zien:

“Kunstfanaat die zijn carrièredroom om conservator te worden wil aanvangen als verkoopmedewerker museumwinkel. Op die manier kan ik de kennis uit mijn master Kunst- en Cultuurwetenschappen combineren met mijn passie om mensen te vertellen over de geschiedenis van beeldende kunst.”

Hoe maak je een cv? Stappenplan cv maken met tips en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een cv? Stappenplan cv maken met tips en voorbeelden

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

Werkervaring beschrijven op je eerste baan cv

Voor een eerste baan moet je de sectie ‘ werkervaring’ in een wat bredere context zien. Je beschrijft uiteenlopende ervaringen en hoe deze bijdragen aan jouw geschiktheid voor de functie. Omdat je weinig tot geen werkervaring hebt, zal je moeten putten uit andere activiteiten om je vaardigheden en kwaliteiten te beschrijven. Noem deze sectie dan ook gerust ‘ervaring’ in plaats van ‘werkervaring’. 

Ervaringen waaruit je kunt putten, zijn:

 • betaald werk
 • bijbaantjes
 • vrijwilligerswerk
 • extracurriculaire activiteiten
 • stages
 • schoolprojecten

Betaald werk

Elke vorm van betaald werk hoort thuis op het cv van een starter op de arbeidsmarkt. Je toont ermee aan dat je ervaring hebt met de verantwoordelijkheid die komt met het verrichten van betaald werk. Zelfs als het werk niet relevant is, heb je in die baan geleerd om je taken te organiseren, op tijd te komen, met collega’s samen te werken etc. 

Bijbanen

We hebben allemaal bijbanen gehad tijdens onze school- en studententijd. Het lijkt misschien niet bijzonder dat je een zomer achter de kassa van een supermarkt hebt gezeten, toeristen hebt rondgeleid in je woonplaats of als au pair in het buitenland hebt gewerkt. Maar je toekomstige werkgever zal eruit afleiden dan je studie en werk kon combineren en arbeidsethos hebt. Houd de sectie bijbanen kort en bondig in je starters-cv als de werkervaring weinig relevant is. Maar laat het zeker niet weg. Je weet maar nooit of het voor een klik met de selecteur zorgt of de nieuwsgierigheid prikkelt en daarmee je kansen vergroot om aan de sollicitatietafel te komen.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doen betekent je hand opsteken en ervoor kiezen om je onbetaald in te zetten voor een bepaalde taak. Daarmee toon je passie en interesse aan. En je laat ermee zien dat je het hart op de juiste plek hebt. Als jouw activiteiten als vrijwilliger ook nog eens aansluiten bij je toekomstige baan, is dat mooi meegenomen. Vrijwilligerswerk is sowieso goed voor je imago. Neem het dus zeker op in je cv voor je eerste baan. 

Extracurriculaire activiteiten

Of je nu meedeed aan een wiskunde Olympiade op de middelbare school, succesvol was in de studentensportvereniging, of een bestuursjaar hebt gedaan; met extracurriculaire activiteiten laat je een stuk van je persoonlijkheid zien. Buitenschoolse activiteiten vormen je karakter en geven een inkijkje in je interesses en ambities. Selecteer de meest relevante activiteiten die je naast je studie deed en geef ze een eervolle vermelding op je cv. Als starter heb je daar meestal plek genoeg voor op je curriculum vitae.

Cursussen op je cv vermelden: wel of niet?
Gerelateerde artikelen
Cursussen op je cv vermelden: wel of niet?

Is het slim om cursussen, masterclasses en workshops op je cv te noemen? Welke cursus noem je wel en welke niet? En hoe vermeld je cursussen op je cv?

Stages

De verplichte stages die onlosmakelijk verbonden zijn met de meeste studies, leveren al een mooi beetje werkervaring op. Neem ze dus zeker op in je cv. Noem de organisatie waar je stage hebt gelopen, de duur van de stage en het aantal dagen (of uren) per week dat je stage liep. En uiteraard vertel je over je taken en de vaardigheden die je daarbij nodig had. 

Schoolprojecten, studiereizen en afstudeeronderzoeken

Ook tijdens je school- en studietijd heb je vaak vaardigheden nodig die je later op de werkvloer dagelijks gebruikt. Samenwerken, plannen en organiseren, feedback geven en ontvangen, etc. Heb je bijvoorbeeld deelgenomen aan bijzondere projecten omdat je de Technasium variant koos op de havo of het vwo? Deed je mee aan een uitwisselingsproject met een partnerschool in Spanje of heb je je horizon verbreed tijdens SummerSchools? Ook je afstudeeronderzoek kan het vermelden waard zijn. Leg uit wat je precies hebt geleerd en welke vaardigheden je hebt gebruikt wanneer je ervaringen uit deze tijd op je cv vermeldt.

Vaardigheden noemen op je eerste cv 

Bij het beschrijven van je ervaring is de juiste woordkeuze belangrijk. Je wilt indruk maken ondanks je beperkte werkervaring. 

Tegenwoordig is er veel aandacht voor soft skills omdat deze overdraagbare vaardigheden op elke werkplek het verschil kunnen maken. Prima dus om die op je cv te zetten, maar zorg er wel voor dat je ze concreet beschrijft en onderbouwd met feitelijke voorbeelden in zo relevant mogelijke situaties. 

De harde vaardigheden die je noemt, stem je uiteraard af op de functie-inhoud. Voor de ene baan is het belangrijk dat je handig bent met kantoorsoftware en sociale media, voor een andere baan is kennis van Java, Python en .NET weer heel belangrijk. 

Om te achterhalen welke vaardigheden je toekomstige werkgever belangrijk vindt, is het zaak dat je de functiebeschrijving grondig doorspit. Welke vaardigheden worden genoemd bij de functievereisten? En welke vaardigheden vinden ze impliciet belangrijk als je goed tussen de regels door leest? Noteer die skills en verwerk ze in je cv als jij ze goed in de vingers hebt. Probeer in ieder geval een mooie mix van harde en zachte vaardigheden op je starters-cv te noemen.

Het cv-onderdeel over vaardigheden is voor een eerste baan van cruciaal belang. Het is namelijk een kans om te laten zien wat je al in huis hebt en aantoonbaar te maken dat je het in je hebt om (moeilijke) vaardigheden aan te leren, jezelf te ontwikkelen en te groeien. Kies daarom voor je cv de meest indrukwekkende voorbeelden uit. Ze zijn misschien niet direct gerelateerd aan de functie, maar ze tonen wel je groeipotentieel aan. 

Vaardigheden in je CV vermelden
Gerelateerde artikelen
Vaardigheden in je CV vermelden

Hoe laat je jouw vaardigheden opvallen op je cv? Wat zet je op welke plek en hoe vermeld je jouw kwaliteiten? Je leest het in deze handleiding vol tips en voorbeelden.

Aan de slag met je allereerste cv

Een cv-sjabloon selecteren voor je eerste baan is natuurlijk een zeer persoonlijke keuze. Maar we zijn ervan overtuigd onze collectie cv-templates voldoende variatie kent, zodat er altijd een cv-sjabloon is dat bij jouw situatie en persoonlijkheid past.

Kies voor je eerste baan een cv-template met een minimalistische uitstraling en een prominent vaardigheden gedeelte. Bijvoorbeeld voor het template ‘Rome’, ‘Wenen’ of ‘Dublin’ uit de collectie creatieve cv-templates.

Is je cv na het invullen van je gegevens nog wat kaal en wil je de witruimte opvullen? Weersta de verleiding en spring over de valkuil om je cv op te vullen met nietszeggende woorden. Dan heb je straks een goed gevuld cv met een zeer matige inhoud. Houd het liever kort en krachtig met flink wat witruimte, dan kan de selecteur je cv makkelijk scannen en snel beoordelen. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV6 minuten leestijd
Nationaliteit op je CV vermelden: wel of niet?
Nationaliteit op je CV vermelden: wel of niet?
Sollicitatiebrief22 minuten leestijd
7 onmisbare onderdelen in een goede sollicitatiebrief
7 onmisbare onderdelen in een goede sollicitatiebrief
Sollicitatiegesprek14 minuten leestijd
Onverwachte vragen sollicitatiegesprek
Onverwachte vragen sollicitatiegesprek
CV11 minuten leestijd
Onderzoek: Dit zijn wereldwijd de grootste clichés op cv’s
Teamplayer
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren