1. Blog
  2. Carriere
  3. De 10 bestbetaalde banen op hbo-niveau
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

De 10 bestbetaalde banen op hbo-niveau

12 minuten leestijd
De 10 bestbetaalde banen op hbo-niveau
Leuk verdienen? Kies dan voor een hbo-studie waarbij een hoog maandloon bijna vanzelfsprekend is. Er zijn genoeg hbo'ers die na het behalen van hun hbo-diploma een goed salaris verdienen. Dit is de top 10 van bestbetaalde banen op hbo-niveau.

Welke banen op hbo-niveau verdienen goed?

Een goed salaris maakt het leven makkelijker. Dat roept de vraag op welke hbo-banen het best verdienen. Natuurlijk moet je een hbo-opleiding niet kiezen puur omdat je er veel mee kunt verdienen. Werkplezier is belangrijk, anders houd je het niet vol. Maar je oriënteren op goed betaalde banen op hbo-niveau kan geen kwaad. 

Het zal je niet verbazen dat je met een technische hbo-opleiding een dik maandsalaris verdient. Maar wist je ook dat je als mondhygiëniste een leuk salaris kunt noteren? 

Om je wegwijs te maken in de wereld van goed betaalde banen, hebben we een top 10 gemaakt. Moet jij in 2023 een studie of een werkveld kiezen? Doe dan je voordeel met onderstaande top 10. Ben je gewoon benieuwd naar de bestbetaalde banen op hbo-niveau? Dan wensen we je veel leesplezier.

Hoe hebben we de bestbetaalde hbo-banen bepaald?

Bij het samenstellen van de lijst hebben we gekeken naar onderzoeken van hogescholen, arbeidsmarktscans van vacaturesites en de hbo-studievergelijker van Keuzegids.nl. Daarin gaat het vaak over startsalarissen van vers afgestudeerde hbo-studenten. 

Omdat wij het interessanter vinden om ook het salarisperspectief mee te wegen, hebben we de info gecombineerd en vertaald naar onze eigen top 10 van bestbetaalde banen. Daarom staat de leraar bij ons niet in de lijst. Zij krijgen een prima startsalaris maar hebben weinig mogelijkheden om meer salaris te gaan verdienen. 

Expert tip

Studiekiezers opgelet: staar je niet blind op baankansen en hoge maandsalarissen. Werk komt elke dag terug. Van een goedbetaalde maar vervelende baan word je uiteindelijk niet gelukkig. En een studie kiezen die niet bij je past, kost bakken vol negatieve energie. Kies iets waar je goed in bent en beter in wilt worden, gewoon omdat je het leuk vindt. Als je elke dag mag doen wat je leuk vindt, ben je de koning te rijk!

Top 10 bestbetaalde banen op hbo-niveau

Wist je dat veel hbo-afgestudeerden beter verdienen dan WO-afgestudeerden? Het gemiddelde startsalaris van een hbo-afgestudeerde is € 2160,-. Een hbo-diploma is dus een mooi vertrekpunt, mits je de juiste studie kiest en daarna de juiste baan bemachtigt. 

Wij wijzen je de weg naar een mooi loonstrookje met onze top 10 van best verdienende banen op hbo-niveau. De beroepen staan gesorteerd op startsalaris, maar kijk zeker ook even naar de potentie!

1. Hacker - € 4.000 tot > € 10.000 p.m.

De extra slimme variant van de hbo-ict’er: de hacker. In de meeste onderzoeken staat de ict’er ergens halverwege in de top 10. Maar ons speurwerk leerde dat je als hacker pas echt een mooi startsalaris kunt verdienen. Een bedrag van € 4000,- is geen uitzondering. En daarmee bedoelen we de Ethical Hacker, ook wel White-hat hacker genoemd. Intelligente programmeurs die grote bedrijven of de overheid helpen beveiligingslekken te dichten en informatie te bemachtigen. Hun goed betaalde salaris is logisch verklaarbaar: de belangen zijn groot in onze digitale wereld. 

Expert tip

Hackers, front-end, back-end en full-stack developers, Application Designers, software engineers, ... De vraag naar mensen die kunnen programmeren is groot. Heb je een hbo-studie Informatica gedaan of via cursussen een of meerdere programmeertalen geleerd? Dan ben je zo goed als verzekerd van een baan én een prima salaris!

2. Elektrotechnisch ingenieur - € 2.827 tot > € 6.000 p.m.

Een elektrotechnicus op hbo-niveau is verantwoordelijk voor de engineering complexe installaties. Bijvoorbeeld bij water-, energie- en infrastructurele projecten, maar ook bij elektrotechnische installaties in de utiliteitsbouw. De markt schreeuwt om elektrotechnici en dat zie je terug in de salarissen die er betaald worden. Het is veelzijdig en belangrijk werk, waar je als starter na het afronden van je hbo-studie ook nog eens gemiddeld € 2.827,- bruto per maand mee verdient. Een ervaren ingenieur kan rustig € 6.000,- per maand bijschrijven.

3. Voertuigtechnicus - € 2.815 tot > € 4.600 p.m.

Bereikbaarheid is belangrijk, zo blijkt wel uit dit lijstje van de best betalende hbo- beroepen. Niet alleen digitaal, maar ook op de weg, het spoor, in de lucht of op het water. Op de vijfde plaats staan voertuigtechnici, wat een verzamelnaam is voor mensen die bijvoorbeeld werken als autotechnicus, scheepsbouwkundige, of als luchtvaarttechnicus. Na het halen van hun hbo-diploma verdienen starters in dit beroep gemiddeld € 2.815,- bruto per maand.

4. ICT’er - € 2.774 tot > € 6.500 p.m.

Een hbo-diploma richting ICT vormt de start van een carrière in de informatie en communicatietechnologie. Ons leven is inmiddels uiterst afhankelijk van goed functionerende softwaresystemen. Die afhankelijkheid maakt dat ICT’ers in elke branche en in sterk uiteenlopende beroepen werkzaam zijn. Eén ding hebben ze gemeen: een prachtig startsalaris van gemiddeld € 2.774 bruto per maand dat rap kan oplopen naar zo’n € 4.000,- en een top kent van ongeveer € 6.500,-.

"Vooral ICT-beroepen zijn groeiberoepen: ruim de helft van de vacatures in de ICT zijn het gevolg van nieuwe werkgelegenheid, vooral vanaf hbo-niveau"
Uit: Onderzoek arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2024

5. Werktuigbouwkundige - € 2.767 tot > € 5.000 p.m.

Werktuigbouwkundigen houden zich bezig met de technische ontwikkeling van machines. Bijvoorbeeld in de landbouw, maar ook windturbines, medische apparaten en fabrieken hebben werktuigbouwkundigen nodig! Als afgestudeerd werktuigbouwkundige kun je bestaande machines verbeteren en nieuwe machines ontwikkelen. Je wordt technisch adviseur, montageleider of technisch ontwerper, en wordt als starter met gemiddeld € 2.767,- bruto per maand beloond voor je harde werk. 

21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt
Gerelateerde artikelen
21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt

21e-eeuwse vaardigheden, of 21st century skills, zijn competenties die je nodig hebt in de huidige maatschappij. Hoe breng je leerlingen die vaardigheden bij en waarom zijn ze onmisbaar op de werkvloer?

6. Technisch Bedrijfskundige - € 2.757 tot > € 10.000 p.m.

De technisch bedrijfskundige verbindt bedrijfskunde, techniek en IT. Met deze hbo-opleiding krijg je vaak een baan als projectmanager of procesmanager in de technische branche. Maar ook banen als facility manager, bedrijfsleider of zelfs marketing manager zijn denkbaar met deze brede hbo-opleiding. Omdat de carrièremogelijkheden zo ruim zijn, is de salarisrange dat ook. Het startsalaris ligt op € 2757,- bruto per maand en kan oplopen tot rond de € 10.000,-

7. Logistiek manager - € 2.748 tot > € 5.500 p.m.

Spullen en personen op een efficiënte manier van A naar B krijgen: dat is in een notendop wat logistiek manager doet. Natuurlijk denk je dan aan transportplanners voor havens, vliegvelden, de spoorwegen en het wegennetwerk. Maar ze vinden net zo makkelijk een baan bij grote retailers of als inkoper bij een groot bouwbedrijf. Qua salaris doen vooral de supply chain managers het goed, ze verdienen als starter gemiddeld € 2.748,- bruto per maand en groeien makkelijk door naar een maansalaris van meer dan € 5.500,-.

8. Bouwkundige, vastgoed expert, makelaar onroerend goed - € 2.736 tot > € 10.000 p.m.

Er wordt veel gebouwd in Nederland. De beschikbare ruimte wordt steeds schaarser, en er moet aan steeds meer wet- en regelgeving worden voldaan. De hbo-studies die te maken hebben met gebiedsontwikkeling, bouwen en residentieel en commercieel vastgoed leiden dan ook op voor goedbetaalde banen in deze branche. Hbo-afgestudeerden Bouwkunde kunnen als bouwkundige aan de slag bij een ingenieursbureau, de overheid of een bouwbedrijf. De hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij stoomt mensen klaar voor een carrière als property manager, vastgoedadviseur of makelaar in onroerend goed. Nederland klaarmaken voor de toekomst wordt prima betaald, met een starterssalaris van gemiddeld € 2.736,- bruto per maand.

9. Civieltechnisch ingenieur - € 2.682 tot > € 5.250 p.m.

Tunnels, ecoducten, sluizen, landingsbanen, en spoorbruggen: voor ze worden aangelegd zijn onderzoeken, moeilijke berekeningen en precieze ontwerpen nodig. Tijdens de bouwfase moet er vervolgens een oogje in het zeil gehouden worden. De civieltechnisch ingenieur draait daar zijn hand niet voor om en strijkt daar als starter al een prima salaris mee op van gemiddeld € 2.675,- bruto per maand.  

10. Mondhygiënist - € 2.665 tot > € 4.735 p.m.

Een van de bestbetaalde WO-beroepen is tandarts. Dat maakt het logisch dat de hbo-opleiding tot mondhygiënist ook garant staat voor een goed salaris. Een mondhygiënist werkt veelal preventief. Van gebitsreiniging tot polijsten en sealen: alles om gaatjes en tandvleesontstekingen te voorkomen. Het startsalaris dat hoort bij dit werk ligt gemiddeld op € 2.665,- bruto per maand. 

Huh? Wat verdienen hbo'ers met een hbo-diploma in de economische richting dan?

In de top 10 staan geen banen die passen bij een hbo-diploma bedrijfseconomie, commerciële economie of accountancy. Dat lijkt vreemd, want met een hbo-studie in de economische richting valt namelijk veel geld te verdienen. Bijvoorbeeld als financial controller, business controller of accountant. De topsalarissen liggen ruim boven de € 10.000,- per maand. Maar omdat je als starter niet hoog in de organisatie kunt instappen, vind je deze goedbetaalde banen niet terug in onze lijst. Eerst werkervaring opdoen, dan cashen. 

En nu aan de slag met jouw baan op hbo-niveau!

Geïnspireerd geraakt om zelf ook je hbo-diploma te verzilveren? Ga direct  aan de slag met je cv. Of leer hier hoe je je opleiding het beste kunt vermelden in je cv, zodat jij in aanmerking komt voor die leuke vacature. Heb je nog wat tijd over naast je studie? Bekijk dan ons blog over de 10 bestbetaalde studentenbanen zeker ook even. 

10 bestbetaalde banen: WO
Gerelateerde artikelen
10 bestbetaalde banen: WO

Afgestudeerd aan een universiteit en nieuwsgierig naar de bestbetaalde banen op wo-niveau? In dit artikel hebben we de 10 bestbetaalde banen WO voor mensen met een universitair diploma op een rij gezet.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV15 minuten leestijd
6 krachtige werkwoorden voor je cv
6 krachtige werkwoorden voor je cv
CV12 minuten leestijd
Hoe populair is de profielschets in Nederland?
Hoe populair is de profielschets in Nederland?
Carriere13 minuten leestijd
Marktconform salaris – wat schuift die baan?
Marktconform salaris – wat schuift die baan?
Sollicitatiegesprek8 minuten leestijd
Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen
Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren