1. Blog
  2. CV
  3. Op welke manieren kun je je cv versturen? En wat werkt het beste?
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Op welke manieren kun je je cv versturen? En wat werkt het beste?

9 minuten leestijd
Op welke manieren kun je je cv versturen? En wat werkt het beste?
Jij hebt een leuke vacature gezien en wilt je cv versturen. In deze blog lees je welke aanpak werkt en hoe jouw cv opvalt tussen die van concurrenten.

Je hebt een leuke vacature gezien en wilt je cv versturen. Maar hoe pak je dat op een effectieve manier aan? Je wilt immers niet verzanden in de massa, maar juist opvallen tussen de cv’s van de concurrentie. In deze blog lees je op welke manieren je een cv kunt versturen en welke manier het beste werkt.

Hoe stuur je je cv op?

Een cv versturen: op welke manieren kun je dat doen?

  • Cv versturen per mail
  • Cv versturen per post
  • Cv uploaden via een website
  • Cv delen via social media (bijvoorbeeld LinkedIn)
  • Cv persoonlijk afgeven (als je in de buurt woont).

Je cv versturen per mail is het meest gangbaar. Dat komt omdat digitaal solliciteren eigenlijk de norm is geworden. Waar je vroeger je motivatiebrief en cv per post moest versturen of langs moest brengen bij het bedrijf in kwestie, verstuur je het nu meestal als bijlage bij een e-mail.

Wel zo handig als de uiterste sollicitatiedatum nadert! Ook is het voor bedrijven een praktische manier om alle sollicitaties overzichtelijk op één plek te verzamelen, snel te kunnen filteren en antwoorden.

Cv versturen: praktische tips voor meer slagingskans

Sta je op het punt je cv te versturen? Loop dan even deze praktische tips na voor meer slagingskans!

1.      Wat voor bestand moet een cv zijn?

Het beste bestandstype voor een cv is pdf. Een pdf-bestand houdt de lay-out immers vast. Het maakt niet uit op welk apparaat jouw cv geopend, gedownload of bekeken wordt: het ziet er altijd uit zoals jij het opgemaakt hebt.

2.      Hoe begin je een sollicitatie mail?

Begin een sollicitatiemail met een enthousiaste toon en een persoonlijke begroeting. Probeer de nieuwsgierigheid van de recruiter te wekken met een persoonlijke anekdote of indrukwekkend feitje zodat hij/zij zin krijgt om jouw mail en cv te lezen.

Maar voordat je aan de aanhef van je begeleidende mail begint, verzin je natuurlijk eerst een pakkende onderwerpregel voor jouw mail. Een droge onderwerpregel als: ‘Sollicitatie winkelmedewerker’ of ‘Cv Bram van Laren’ is nietszeggend. Veel van je concurrenten zullen het op deze manier aanpakken, dus aan jou de taak om het nét even anders te doen. Zo val je op! Kies bijvoorbeeld een onderwerpregel als:

  • Kan [bedrijfsnaam] 5+ jaar verkoopervaring gebruiken?
  • Ik kan [bedrijfsnaam] helpen aan meer leads.

3.      Hoe spreek je een recruiter aan?

Een eerste indruk kun je maar één keer maken. Probeer jouw sollicitatiebrief en mail altijd te beginnen met een persoonlijke naam. Dus liever: ‘Geachte Petra Janssen’, dan: ‘Beste team Bijenkorf’.

Een persoonlijke aanhef zorgt voor een connectie, meteen al aan het begin van je sollicitatie. De kans is bovendien groter dat je een reactie krijgt als je kiest voor de persoonlijke aanpak.

Hoe je de naam van de recruiter kunt achterhalen? Sommige bedrijven noemen de naam letterlijk in de vacaturetekst. Zo niet, dan kun je met een kort telefoontje aan het bedrijf meestal wel achterhalen wie over de personeelswerving gaat.

4.      Wat zet je in de mail van een sollicitatie?

Zie de mail van een sollicitatie als een begeleidende brief bij je cv. Denk hier niet te licht over. Als je hier niet de juiste indruk maakt, loop je het risico dat de recruiter je cv niet eens bekijkt.

Vertel alvast kort iets over jezelf, wees enthousiast en verwijs op een nette manier naar de bijlage. Onthoud: jouw mail moet dusdanig de interesse wekken van de recruiter dat hij/zij je cv wil openen.

Je kunt er ook voor kiezen om je motivatiebrief niet als bijlage bij te voegen, maar in de mailtekst te plakken. Dan heb je dus alleen een cv als bijlage. Wat je in ieder geval wilt voorkomen is dat je mailtekst en je motivatiebrief bijna één op één dezelfde tekst zijn.

Aan wie kun je je cv versturen?

Je weet nu op welke manieren je een cv kunt versturen. Maar aan wie stuur je je cv? Iedere vorm van solliciteren vraagt om een andere aanpak.

Cv versturen naar aanleiding van een vacature

De eenvoudigste manier om je cv te versturen is door middel van een gerichte sollicitatie. In een vacaturetekst staat namelijk meestal aangegeven hoe het bedrijf wil dat je solliciteert. Hou je hier ook aan. Staat er in de vacaturetekst dat je je sollicitatie kunt mailen naar een bepaald e-mailadres? Verstuur je cv dan niet per post.

Solliciteer je via de eigen website van het bedrijf of een vacaturebank? Dan bestaat de kans dat er een ‘solliciteer direct’ knop is. Je kunt je cv in dat geval eenvoudig uploaden als bijlage.

Cv versturen bij een open sollicitatie

Wil jij je cv versturen voor een open sollicitatie? Dan is het belangrijk om eerst uit te zoeken aan wie je je open sollicitatie richt. Anders belandt het waarschijnlijk in een overvolle algemene inbox. Je hebt geen vacaturetekst om op terug te vallen, daarom is een telefoontje aan het bedrijf de snelste manier om te achterhalen aan wie je je cv kunt versturen.

Je cv versturen als open sollicitatie heeft een aantal grote voordelen. Je mailt namelijk niet op een piekmoment samen met dertig andere kandidaten. Nee, jij mailt zonder dat er een vacature is. Hierdoor is er meer aandacht voor jouw sollicitatie en val je dus positief op. Ook heb je met een open sollicitatie automatisch het streepje voor dat je oprechte interesse hebt in het bedrijf. Je laat zien dat je niet zomaar een massabrief stuurt naar tien verschillende bedrijven alleen omdat je om werk verlegen zit, maar dat je juist specifiek bij dat bedrijf wilt werken.

Cv versturen aan een uitzendbureau of wervingsbureau

Heb je dringend een nieuwe baan nodig? Dan is een uitzendbureau of wervingsbureau wellicht de oplossing. Deze bureaus worden door bedrijven ingeschakeld als zij functies te vervullen hebben en tijd willen besparen. Werving- en uitzendbureaus verzorgen namelijk de voorselectie en presenteren vervolgens uitsluitend kandidaten die in het profiel van de vacature passen.

Wil je je cv versturen aan een bureau? Zorg er dan voor dat je dat alleen doet aan bureaus die zich richten op jouw vakgebied. Jezelf aanmelden bij een uitzend- of wervingsbureau kan meestal online. Je uploadt je cv, motivatie en een foto. Vaak word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek zodat het bureau weet wie ze aanbieden aan bedrijven. Vervolgens zal het bureau proberen jou te koppelen aan een passende werkgever.  

Cv verspreiden via social media kanalen

Steeds meer bedrijven werven personeel via LinkedIn en andere social media kanalen. Zorg voor een up to date LinkedIn profiel, zet je account op ‘open to work’ en schrijf alvast wat bedrijven aan met een persoonlijk bericht (dm). Omdat dit een vrij ‘koude manier’ van solliciteren is en het bedrijf met een cv alleen geen beeld krijgt van jouw persoonlijkheid, is het slim om te beginnen met een persoonlijk profiel. Een kort stukje tekst van een aantal zinnen waarin je een stukje persoonlijkheid laat zien en vertelt wat jouw ideale baan en ambities zijn.  

Ook kun je je cv online delen door hem op een eigen website te plaatsen of via andere sociale media te verspreiden. Wil je op deze manier gevonden worden door interessante werkgevers? Houd er dan rekening mee dat je relevante zoekwoorden vermeldt in je cv.

Jouw cv versturen met cvster.nl

Wil jij een cv versturen die indruk maakt? Dan ben je bij cvster.nl aan het juiste adres. In onze online cv-maker vind je tal van bewezen effectieve cv-templates. Zowel voor je motivatiebrief als cv! Gebruik onze ingebouwde spellingscontrole en tekstsuggesties en pas je cv eenvoudig aan voor iedere functie of vacature. Wij hebben het opmaakwerk voor je gedaan, jij hoeft alleen nog je gegevens in te vullen.

Succes met solliciteren!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere12 minuten leestijd
Spam van recruiters: wat doe je eraan?
Spam van recruiters: wat doe je eraan?
Carriere11 minuten leestijd
De LSD-methode: zo werkt luisteren, samenvatten en doorvragen op je werk
De LSD-methode: zo werkt luisteren, samenvatten en doorvragen op je werk
Carriere9 minuten leestijd
Nieuwe baan? Maak een goede start met deze tips en checklists
Nieuwe baan? Maak een goede start met deze tips en checklists
Sollicitatiegesprek9 minuten leestijd
Hoe toon je empathisch vermogen in een sollicitatiegesprek?
Hoe toon je empathisch vermogen in een sollicitatiegesprek?
Alles Doorbladeren