1. Home
  2. Blog
  3. Carriere
  4. Om feedback vragen: een praktische handleiding ( + 30 voorbeeldvragen)
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Om feedback vragen: een praktische handleiding ( + 30 voorbeeldvragen)

19 minuten leestijd
Veel mensen vinden het lastig om goed om te gaan met feedback. Zonde, want het kan ontzettend waardevol zijn. In dit artikel lees je waarom het verstandig is om vaker om feedback te vragen en lees je aan de hand van een stappenplan en voorbeelden hoe je dat aanpakt.

Je krijgt als het goed is regelmatig feedback op je werk. Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse functioneringsgesprekken met je baas of na afronding van belangrijke projecten. Maar waarom zou je daarop wachten? Je kunt tenslotte ook zelf actief om feedback vragen aan bijvoorbeeld collega’s, een leidinggevende of zelfs aan klanten. 

Feedback vragen en ontvangen is best spannend, dus stel je het misschien liever uit (of af). En wanneer je over die eerste drempel heen bent, rijzen er nieuwe vragen. Wat zijn slimme vragen om te stellen? En hoe vraag je een collega om feedback? Dit blogartikel is jouw handleiding om aan waardevolle feedback te komen. 

De onderwerpen die we met je doornemen:

  • 7 goede redenen voor het vragen om feedback
  • Om feedback vragen in 6 stappen
  • 30 voorbeelden van feedbackvragen
  • Aandachtspunten bij het ontvangen van feedback

Vraag om feedback en geef je carrière een boost

Het leven is één grote feedbacksessie. Je krijgt het de hele dag uit allerlei hoeken op je afgevuurd. Van het ongevraagde advies van je bezorgde moeder en de leefstijladviezen van je huisarts, tot kritiek van je beste vriend op je kookkunsten en de complimenten van die ene leuke buurvrouw over jouw discipline voor dagelijkse hardloopsessies. 

Zelf om feedback vragen, kan wat onwennig voelen. Feedback ontvangen kan immers best lastig zijn, zeker als iemand verbeterpunten voor je functioneren aandraagt. Maar toch is zelf om feedback vragen een goed idee. Zeker waar het werksituaties betreft.

Feedback krijgen is jouw kans om te groeien als professional

Feedback levert je immers precies díe informatie op die jij nodig hebt om je prestaties op het werk te verbeteren. Het stelt je in staat om beter te worden in bepaalde taken, je te ontwikkelen in werkrelaties én een betere band met collega’s en je leidinggevende op te bouwen. En dat leidt er weer toe dat je met meer plezier en tevredenheid op je werk zit. 

Wie optimaal wil presteren, kan simpelweg niet zonder feedback. Een mens heeft altijd anderen nodig om te groeien. Zij kunnen je laten zien waar je (onbewust) erg goed in bent en waarin je (onbewust) nog wat te leren hebt. 

7 redenen om op werk om feedback te vragen over jezelf 

Vraag jij je wel eens af hoe je presteert op de werkvloer? Ben je benieuwd of je inspanningen tot het gewenste resultaat leiden en je jouw taken goed uitvoert? De beste manier om daarachter te komen, is door om feedback te vragen. De volgende 7 redenen overtuigen je hopelijk om over de drempel heen te stappen:

  1. Je laat zien dat je toegewijd bent om je vaardigheden te verbeteren.
  2. Je straalt uit dat je jouw bijdrage aan het team belangrijk vindt.
  3. Je toont initiatief om beter te worden in bepaalde aspecten van je werk.
  4. Je geeft ermee te kennen dat je ijverig, loyaal en enthousiast werkt aan het behalen van doelen.
  5. Je profileert jezelf als iemand die ervoor kiest om te leren en te groeien.
  6. Je verbetert de werkrelatie met collega’s en managers wanneer je actief vraagt om hun mening en advies.
  7. Je ontwikkelt professionele relaties die gebaseerd zijn op eerlijkheid, openheid en vertrouwen.

Vraag je regelmatig om feedback, dan draagt dat bij aan je professionele ontwikkeling. Je ontvangt dan immers commentaar op je functioneren in een bepaalde taak of rol. Commentaar waaruit je kunt afleiden wat al goed gaat en wat nog beter kan.

En daarmee kun je pragmatisch aan de slag. Verbeterpunten en leerdoelen formuleren, die omzetten in concrete acties en zo je persoonlijke en professionele groei een boost geven.

Feedback krijgen heeft alleen maar voordelen:

  • Het helpt je bij het verbeteren van je prestaties op de korte en lange termijn.
  • Het draagt bij aan een open en transparante dialoog
  • Het kan je promotiekansen vergroten.
  • Het geeft je de mogelijkheid om fouten snel te herstellen.
  • Het stelt je in staat om te leren van collega’s.
  • Het verstevigt de werkrelatie tussen jou en de feedbackgever.

Om feedback vragen in 6 stappen

Feedback vragen doe je niet even tussendoor bij de koffieautomaat. En ook niet met de vraag: “Zeg, heb je feedback voor me?”. Op de juiste manier om feedback vragen, vergt voorbereiding. Kies je moment, kies je collega en kies de juiste openingsvraag voor het feedbackgesprek. Onthoud dat het doel is om waardevolle input te krijgen. Dat gaat het beste als je deze 6 stappen volgt:

1. Bepaal welke vaardigheden je wilt verbeteren

Feedback vragen is een kans om persoonlijk en professioneel te groeien. Om die kans optimaal te benutten, denk je van tevoren na over welke specifieke vaardigheden of gebieden je wilt verbeteren. 

Daarnaast is het een stuk makkelijker om over één of twee zaken feedback te vragen, dan je totale functioneren in de volle breedte onder de loep te nemen. 

Kies dus een vaardigheid en een afgebakend deel van je werk of rol waarin je die vaardigheid inzet. Dat wordt het specifieke aspect waarover je feedback wilt ontvangen.

2. Bepaal welke collega jou van waardevolle feedback kan voorzien

Als je weet waarover je feedback wilt ontvangen, ontstaat er meestal ook al een beeld van wie daarvoor de aangewezen persoon is. 

Zijn er meerdere collega’s die jou van feedback kunnen voorzien? Kies dan de collega die het beste beeld heeft van jouw bekwaamheid in de specifieke vaardigheid én je niet naar de mond praat.

Aan complimenten van een collega-vriendin die je ook in je vrije tijd spreekt, heb je weinig. Aan goed geformuleerde leerpunten van een collega met wie je enkel een zakelijke klik hebt, des te meer.

3. Plan een feedbackmoment in

Laten we ervan uitgaan dat je niet even tussendoor om feedback wilt (of kunt) vragen, maar er echt even de tijd voor wilt nemen. In dat geval plan je een afspraak in. Dan weet je zeker dat er tijd en aandacht is voor het feedbackgesprek.

Een afspraak in de agenda geeft je collega ook de tijd om zich voor te bereiden, je werkprestaties te evalueren en de feedbackpunten goed te formuleren. 

Het kan misschien een beetje ongemakkelijk voelen om je collega of bijvoorbeeld een leidinggevende om feedback te vragen. De onderstaande voorbeeldtemplates helpen je daar mogelijk bij: 

Verzoek om feedback over een project of vaardigheid

Beste [Naam],

Ik hoop dat alles goed met je gaat. Ik zou graag wat tijd met je willen inplannen om feedback te ontvangen over mijn bijdrage aan [het projectnaam]/[specifieke vaardigheid]. Jouw mening is voor mij erg waardevol en ik ben benieuwd naar je inzichten over wat er goed ging en waar ik mogelijk kan verbeteren.

Heb je misschien tijd deze week of begin volgende week om dit even te bespreken? Een korte meeting van 15-20 minuten zou voor mij al heel nuttig zijn.

Laat me alsjeblieft weten wanneer het jou uitkomt, dan zorg ik dat ik mijn agenda daarop afstem.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,
[Je Naam]

Gekopieerd!
Verzoek om feedback over een activiteit of periode

Hallo [Naam],

Ik wilde je vragen of je binnenkort een momentje hebt om feedback te geven over [specifieke activiteit/periode, bijvoorbeeld "mijn presentatie van vorige week" of "de manier waarop ik de laatste campagne heb geleid"]. Ik denk dat jouw perspectief me kan helpen om verder te groeien en beter te worden in wat ik doe.

Heb je een kwartiertje tijd ergens deze of volgende week? Ik pas me graag aan jouw schema aan, dus laat me weten wanneer het voor jou het beste uitkomt.

Ik kijk ernaar uit om van je te horen!

Groeten,
[Je Naam]

Gekopieerd!
Verzoek om feedback over een activiteit of periode

Hallo [Naam],

Ik wilde je vragen of je binnenkort een momentje hebt om feedback te geven over [specifieke activiteit/periode, bijvoorbeeld "mijn presentatie van vorige week" of "de manier waarop ik de laatste campagne heb geleid"]. Ik denk dat jouw perspectief me kan helpen om verder te groeien en beter te worden in wat ik doe.

Heb je een kwartiertje tijd ergens deze of volgende week? Ik pas me graag aan jouw schema aan, dus laat me weten wanneer het voor jou het beste uitkomt.

Ik kijk ernaar uit om van je te horen!

Groeten,
[Je Naam]

Gekopieerd!

4. Bereid feedbackvragen voor 

Goede feedbackvragen helpen om het gesprek richting te geven en de meest waardevolle input te verzamelen. Ga er even voor zitten en bedenk met welke vragen je nuttige informatie boven tafel kunt krijgen. Neem de tijd om vragen te bedenken die goed aansluiten op jouw situatie en op de vaardigheden die je wilt ontwikkelen. 

De beste vragen zijn vragen die jou helpen je sterke punten en zwakke punten te ontdekken, en je input opleveren over je ontwikkelpunten. 

Wel

Hoe vind je dat ik klachten van gasten afhandel?

Niet

Vind je dat ik goed met klanten omga?

De eerste vraag is open en gaat over een specifiek onderwerp, namelijk klachten die gasten kunnen hebben. De tweede vraag is gesloten en ook redelijk vaag. Bovendien is de vraag redelijk suggestief. Je lokt de feedbackgever in feite uit om bevestigend te antwoorden.

5. Maak aantekeningen tijdens het feedbackgesprek

Nadat je je vraag hebt gesteld, begint je collega te praten. Die informatie wil je vasthouden! Maak aantekeningen zodat je de feedbackpunten nog eens terug kunt lezen. Dan kun je meteen evalueren of je je inderdaad hebt ontwikkeld op die punten. 

Bijkomend voordeel van aantekeningen maken, is dat je daarmee laat zien dat je het belangrijk vindt wat je collega te vertellen heeft. Die waardering zal je collega aansporen nog meer feedback met je te delen. 

Kun je geen aantekeningen maken, bijvoorbeeld omdat je feedback krijgt terwijl je van de vergaderzaal terugloopt naar je werkplek, maak dan een notitie zodra je wél in de gelegenheid bent. Je hoofd is geen goede plek om waardevolle tips te bewaren. 

6. Bedank je collega voor de feedback op jouw prestaties

Feedback ontvangen is spannend, feedback geven is dat ook. Dus wanneer je collega de moeite heeft genomen om jou van feedback te voorzien, is dat zeker een bedankje waard. 

Spreek je uit en laat merken dat je de feedback waardeert. Bijvoorbeeld met een simpel:

"Dankjewel voor je input, ik waardeer je openheid en ben blij met de inzichten."

Of

“Ik vind het natuurlijk niet leuk om te horen, maar je hebt absoluut een punt dus ik ga eraan werken. Bedankt voor je oprechtheid.”

Dankbaarheid toon je ook door te laten zien dat je meteen met de feedback aan de slag gaat. Je zou dus ook een punt kunnen aanhalen en vertellen wat je eerste vervolgstap wordt: 

“Ik ga meteen Todoist installeren en mijn takenlijst prioriteren.”

“Ik vraag vandaag nog aan Manon of er opleidingsbudget is voor een cursus omgaan met agressieve klanten.”

“Ik ben het met je eens dat mijn rommelige bureau geen visitekaartje is voor onze front office. Ik ruim straks alles op en plan voortaan aan het eind van elke werkdag 10 minuten opruimtijd in om mijn bureau georganiseerd te houden.”

Wat is een goed moment om om feedback te vragen? 

Wat voor jou een geschikt moment is, zal afhangen van je werk(plek)situatie. Net voor een belangrijke deadline is bijvoorbeeld geen handig moment, dan staat je hoofd er niet naar.

Een goed moment om naar feedback te vragen is bijvoorbeeld direct nadat je een (nieuwe) vaardigheid hebt ingezet of kort nadat je een nieuwe rol hebt aangenomen. Dan krijg je inzicht in je verbeterpunten, gekoppeld aan een concrete situatie. 

Het juiste moment hangt ook af van het type vaardigheid waarover je feedback wilt ontvangen. Wanneer je van je supervisor wilt weten hoe efficiënt je de bloeddruk hebt opgenomen bij een patiënt, kan je daar tenslotte prima naar vragen op het moment dat jullie samen naar de volgende patiënt lopen. Maar als je van je leidinggevende wilt horen hoe die kijkt naar jouw aanpak van een vervelende situatie met een verbaal agressieve patiënt, is het beter daar even een rustig moment voor te vinden.

30 voorbeelden van goede feedbackvragen

Om je van wat inspiratie te voorzien, vind je hieronder 30 voorbeelden van goede feedbackvragen om te stellen:

  1. Wat vond je van mijn aanpak bij het project [projectnaam]?
  2. Hoe kan ik mijn communicatie met het team verbeteren?
  3. Waar zie je ruimte voor verbetering in mijn werk?
  4. Heb je suggesties voor hoe ik efficiënter kan werken?
  5. Wat zou ik anders kunnen doen in toekomstige vergaderingen?
  6. Hoe kan ik beter bijdragen aan onze teamdoelen?
  7. Vind je dat ik mijn deadlines goed beheer? Waarom wel/niet?
  8. Hoe ervaar je mijn leiderschapsstijl?
  9. Zijn er momenten waarop je vindt dat ik meer ondersteuning had kunnen bieden?
  10. Wat zou je willen dat ik vaker deed in mijn rol?
  11. Hoe kan ik beter omgaan met stressvolle situaties op het werk?
  12. Vind je dat ik voldoende open sta voor nieuwe ideeën en suggesties?
  13. Ik heb nog 2.000 euro aan opleidingsbudget te besteden, welke training zou jij mij aanraden en waarom?
  14. Welke aspecten van mijn werk voer ik volgens jou goed uit?
  15. Wat vond je van mijn bijdrage aan de laatste teambespreking?
  16. Waar denk je dat mijn sterkste punten liggen in ons team?
  17. Hoe kan ik een betere mentor zijn voor mijn collega’s?
  18. Welke vaardigheden zou ik moeten ontwikkelen om verder te groeien in mijn rol?
  19. Vind je dat ik effectief omga met conflicten? Waarom wel/niet?
  20. Hoe kan ik mijn aandacht beter verdelen tussen verschillende projecten?
  21. Hoe kan ik beter inspelen op feedback van onze klanten?
  22. Wat kan ik doen om meer initiatief te tonen op het werk?
  23. Hoe kan ik mijn bijdrage aan strategische discussies verbeteren?
  24. Wat zou je willen dat ik anders aanpak in mijn dagelijkse werk?
  25. Vind je dat ik voldoende proactief ben in het oplossen van problemen?
  26. Hoe kan ik mijn invloed binnen het team vergroten?
  27. Hoe kan ik mijn doelen beter afstemmen op de behoeften van het team?
  28. Vind je dat ik goed omga met veranderingen op de werkvloer? Waarom wel/niet?
  29. Heb je tips voor het verbeteren van mijn besluitvormingsproces?
  30. Wat kan ik doen om mijn werkplezier en motivatie te verhogen?

Aandachtspunten bij het ontvangen van feedback 

Feedback ontvangen is nog een kunst op zich. Die kunst bestaat uit:

  1. luisteren
  2. doorvragen
  3. de feedback verwerken

Luisteren naar feedback op jouw functioneren

Als je actief luistert, zal je collega eerder geneigd zijn door te praten en meer details te geven. Laat zien dat je aandacht hebt voor wat je collega zegt, wees niet bang om een stilte te laten vallen en vat de feedback samen in je eigen woorden om te checken of je het goed hebt begrepen. 

Vat negatieve feedback niet op als een aanval op jou als persoon. Je mag ervan uitgaan dat je collega jou oprecht wil helpen een bepaald aspect van je werk of gedrag te verbeteren. Dat je iets nog niet onder de knie hebt, zegt niets over jouw waarde als persoon. 

In de verdediging schieten is daarom niet nodig. Luister gewoon naar wat je collega te zeggen heeft en stel vast of je er iets van kunt leren. Aandachtig luisteren betekent niet automatisch dat je het ermee eens bent, maar wel dat je serieus nadenkt over het commentaar. Of je er iets mee doet, is vervolgens aan jou.

Doorvragen voor de beste input

Wanneer je een feedbackvraag hebt gesteld, zal je collega de vraag beantwoorden. Soms levert dat antwoord alle informatie op die je voor ogen had. Maar meestal zal je moeten doorvragen. Naar voorbeelden of naar wat je collega precies bedoelt.

Doorvragen is belangrijk. Je wilt immers iets leren en je kunt pas aan de slag met verbeterpunten als je goed begrijpt op welk vlak je je kunt verbeteren. Zorg er daarom voor dat je de feedback goed begrijpt en het verhaal compleet krijgt.

Ontvangen feedback verwerken

Feedback is informatie. Jij bepaalt zelf wat je met die informatie doet. Feedback verwerken begint met jezelf af te vragen wat je van het commentaar vindt. 

  • Vind je de feedback positief of negatief?
  • Vind je de feedback terecht of onterecht?
  • Is de feedback herkenbaar?
  • Heb je soortgelijke feedback al eens eerder ontvangen?

Besluit vervolgens wat je met de feedback doet. Soms weet je meteen wat er nodig is, soms zal je een tijdje moeten nadenken over hoe je de feedback kunt verwerken tot concrete actiepunten voor je professionele groei. 

Belangrijkste punten:

Vraag regelmatig zelf om feedback, want dat bevordert je groei als professional. Bepaal vooraf waarover je feedback wilt ontvangen en bereid gerichte vragen voor. Kies vervolgens de juiste collega uit en plan een geschikt moment voor het feedbackgesprek. Feedback ontvangen is een kunst die draait om goed luisteren, doorvragen, en de input effectief verwerken.

Gesprekstechnieken: verbeter je interacties als professional
Gerelateerde artikelen
Gesprekstechnieken: verbeter je interacties als professional

Een goed gesprek voeren met je collega’s, klanten of leidinggevende? De kunst van het converseren is belangrijk op de werkvloer. Gesprekstechnieken en goede gespreksvaardigheden helpen je carrière vooruit.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief22 minuten leestijd
7 onmisbare onderdelen in een goede sollicitatiebrief
7 onmisbare onderdelen in een goede sollicitatiebrief
Carriere6 minuten leestijd
Ontslag nemen tijdens ziekte
Ontslag nemen tijdens ziekte
Sollicitatiebrief19 minuten leestijd
Pakkende openingszin sollicitatiebrief - tips en 32 voorbeelden
Sollicitatiebrief openingszinnen
Sollicitatiebrief25 minuten leestijd
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Alles Doorbladeren