1. Blog
 2. CV
 3. Opleidingen cv
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Opleidingen cv

27 minuten leestijd
Opleidingen cv
Kunstwerk door:Katya Vakulenko
Hoe moet je opleidingen op je cv vermelden? Wat doe je met lopende of onafgemaakte studies? Ontdek wat de beste methodes zijn om opleidingen te vermelden in je cv. Met tips voor speciale omstandigheden.

Hoe vermeld je opleidingen op cv?

Opleidingen zijn een onmisbaar onderdeel op je cv.  Het geeft de recruiter een completer beeld van wat je in je mars hebt. Samen met je werkervaring, vaardigheden en persoonlijk profiel ontstaat er zo een goed plaatje van je kennis, ervaringen en capaciteiten. 

Door opleidingen te vermelden kan je:

 • aantonen dat je over een bepaald werk- en denkniveau beschikt,
 • aantonen dat je aan de vereiste harde vaardigheden voldoet,
 • laten zien dat je het principe van een leven lang leren hebt omarmd,
 • een carrièreswitch verklaren.

De gemiddelde werknemer verzamelt in zijn werkzame leven een aardige rij opleidingen. Denk aan: voortgezet onderwijs (mavo, havo, vwo), vervolgopleiding (mbo, hbo, universiteit), trainingen, licenties & bijscholingen, vakgerichte certificaten, enzovoort. 

Maar hoe zet je opleidingen in je cv? Dat laten we je zien in deze handleiding opleiding vermelden op je cv. 

Deze onderwerpen komen aan bod:

 • De plek op je cv waar je opleidingen noteert,
 • De basisprincipes om opleidingen te beschrijven in je cv.
 • Tips over het noemen van opleidingen in je cv.
 • Advies over speciale situaties zoals niet voltooide of lopende opleidingen.

Waar staan opleidingen op je cv?

De plek op je cv waar je opleidingen noteert is vrijwel altijd onder de sectie ‘ Werkervaring’. Tenzij je net bent afgestudeerd en nog geen relevante werkervaring hebt. Dan begint je cv met het cv-onderdeel Opleidingen en noteer je daaronder in de sectie Werkervaring jouw eventuele bijbanen en/of stages. 

Welke opleidingen vermeld je niet?

Heb je veel opleidingen gevolgd en twijfel je over het vermelden van een bepaalde opleiding? Vraag jezelf dan af of de opleiding relevant is voor je toekomstige werkgever of functie. Zo niet, laat het dan gerust weg. 

Hetzelfde geldt voor voortgezet onderwijs dat je langer dan 10 jaar geleden volgde. En wanneer je inmiddels een diploma op zak hebt van een mbo-, hbo- of universitaire opleiding, dan mag je middelbare school ook van je cv. af.

Wat vermeld je bij opleidingen op je cv?

Het vermelden van opleidingen komt met een aantal basisprincipes. Vermeld de volgende informatie in de sectie over opleidingen:

 1. Naam van de opleiding
 2. Naam van de onderwijsinstelling of het kennisinstituut
 3. Locatie school
 4. Datum aanvang studie en datum afstuderen
 5. Afstudeercijfer (alleen als het cijfer hoger is dan een 7,5)
 6. Informatie over je major, minor, buitenlandervaring, bijzondere prestaties en nevenactiviteiten

 In welke volgorde zet je opleidingen op je cv?

 • Begin altijd met je hoogst afgeronde opleiding en ga verder in omgekeerd chronologische volgorde.
 • Opleidingen die je langer dan 15 jaar geleden volgde, zijn meestal niet meer relevant voor de functie en hoef je niet te vermelden.
 • Vermeld je middelbare schoolopleiding alleen als je als je onlangs bent afgestudeerd, geen hbo- of universitaire opleiding hebt gevolgd of als het een prestigieuze opleiding betrof.

 

Cv voorbeeld voor receptionist

Tips opleidingen cv - speciale situaties rond opleidingen op je cv vermelden

Dat jouw opleidingen een belangrijke plek op je cv innemen, is vanzelfsprekend. Maar hoe zit het met cursussen, masterclasses, trainingen, workshops, minors en stages die je tijdens je opleiding, onder werktijd en/of in je vrije tijd volgde? En hoe zit het met onafgemaakte opleidingen en trainingen? Dit zijn de speciale situaties die we met je doornemen:

 1. Een lopende opleiding vermelden
 2. Onafgemaakte opleidingen en trainingen
 3. Middelbare school als hoogst genoten opleiding
 4. Certificaten op je cv vermelden
 5. Trainingen en workshops op je cv vermelden
 6. Propedeuse op je cv vermelden
 7. Minor bij de betreffende studie noemen
 8. Cum laude, magna cum laude en summa cum laude

1. Een lopende, nog niet afgeronde opleiding op je cv vermelden

Je huidige opleiding is nog niet afgerond, hoort die dan toch op je cv? 

Jazeker, wanneer je nog bezig bent met een studie op het mbo, hbo of de universiteit, kan deze toch relevant zijn voor de functie. Het is dan ook verstandig om te vermelden dat je met deze opleiding bezig bent. Ook kun je hierbij zetten wat je al bereikt hebt tijdens je studie. Heb je bijvoorbeeld je propedeuse al gehaald of een interessante stage gedaan? Zet het gerust op je cv.

Noem de naam van de opleiding en de opleidingsinstantie, vermeld de aanvangsdatum en zet in plaats van een einddatum ‘heden’ of ‘huidig’ neer. Bijvoorbeeld: 

Opleidingen: 
Communicatiewetenschappen, Universiteit Amsterdam September 2021 - heden.

2. Onafgemaakte opleidingen en trainingen 

Ben je gestopt met een studie, maar is deze wel relevant voor de functie? Vermeld dan dat je deze opleiding deels gevolgd hebt. Benoem de periode en geef aan dat je de studie voortijdig hebt afgebroken. Bijvoorbeeld door er tussen haakjes een opmerking aan toe te voegen, bijvoorbeeld:

 • (diploma niet behaald)
 • (eerste 2,5 jaar voltooid)
 • (gestopt in 3e studiejaar).

Vermeld een onafgemaakte studie alleen als het belangrijk kan zijn voor je sollicitatie. Als kandidaat voor een verkoopfunctie is het bijvoorbeeld niet nodig om te vermelden dat je een jaartje geologie hebt gestudeerd. Tenzij de betreffende instelling heel hoog staat aangeschreven. Maar als je aan de slag wilt in een museum, dan kan ook een onafgemaakte cursus kunstgeschiedenis relevant zijn. Houd rekening met vragen die tijdens het sollicitatiegesprek over je opleiding kunnen worden gesteld.

De bestbetaalde banen zonder diploma
Gerelateerde artikelen
De bestbetaalde banen zonder diploma

Een goed betaalde baan zonder diploma, kan dat eigenlijk wel? Eerlijk is eerlijk: het is niet makkelijk en het komt niet zonder flinke inspanningen. Maar… het kan wel!

3. Middelbare school als hoogste opleiding

Is de middelbare school je hoogst behaalde opleiding? Of zit je momenteel nog op school? Noem dan de naam van de middelbare school en het niveau dat je volgt. Je kan het aanvullen met informatie over je profielkeuze + welke (extra) vakken je in het vrije deel hebt gekozen. Ook zijn er middelbare scholen die een bijzondere richting aanbieden. Bijvoorbeeld science/techniek (Technasium), ondernemerschap (International Business College), de combinatie met topsport of tweetalig onderwijs. Ook wanneer je minder dan 10 jaar geleden eindexamen deed, is het handig je middelbare school te noemen in de sectie Opleidingen.

Expert tip

Steeds vaker zien we dat starters moeite hebben met het vinden van hun eerste baan. Recruiters zoeken mensen met werkervaring, maar om werkervaring te krijgen moet je eerst een baan hebben. Het is dan ook belangrijk om alle relevante opleidingen en ervaringen zoals buitenschoolse activiteiten te benadrukken in je cv. 

4. Certificaten onder opleidingen of apart vermelden

Vermeld ook geldige, recente en relevante certificaten in je cv. Gebruik zo min mogelijk afkortingen of vaktaal om certificaten te beschrijven en geef volledige namen van certificaten en instellingen.

Zet diploma's en certificaten alleen op je cv als ze relevant zijn voor de functie. Zo is bijvoorbeeld een Google Adwordscertificaat niet relevant voor een verpleegkundige. Een EHBO-diploma is daarentegen juist een relevante toevoeging voor een zweminstructeur.

Heb je meerdere certificaten, dan kan je overwegen er een apart cv-onderdeel aan te wijden.

5. Trainingen en workshops

Heb je recent deelgenomen aan educatieve activiteiten, zoals bootcamps, workshops, congressen, seminars, EHBO-cursussen of andere trainingen? Ook deze kan je onder de sectie ‘opleiding’ vermelden. Wees kort en bondig in je beschrijvingen of laat toelichtingen achterwege. Voeg hyperlinks toe aan programma's of cursussen die wellicht onbekend zijn voor anderen. Ook hier geldt de regel: voeg alleen toe als het relevant is.  

6. Propedeuse vermelden bij opleiding cv

Vermeld je propedeuse van een niet afgemaakte hbo of universitaire studie alleen wanneer dit relevant is. Dit kan zijn omdat je nog bezig bent met deze studie, nog aan het begin bent of dat deze opleiding relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Ook wanneer je van een opleiding enkel de propedeuse hebt gehaald en daarna de opleiding nooit hebt afgerond, kan je de propedeuse noemen wanneer die kennis bijdraagt aan je kansen op de baan.

7. Minor opnemen bij de opleidingen op je cv

Een major vormt natuurlijk de hoofdmoot van je opleiding, maar ook een minor kan het vermelden waard zijn op je cv. Zoals altijd geldt: noem de minor alleen als het belangrijk kan zijn voor je toekomstige functie. Volgde je een minor in het buitenland? Buitenlandervaring doet het altijd goed op je cv, dus een minor in het buitenland is zeker noemenswaardig!

Noteer de minor onder de bijbehorende opleiding.

8. Cum laude afstuderen - een pronkstuk op je cv

Voeg bij opleidingen eventueel informatie toe over je prestaties zoals je afstudeercijfer. Ben je een van de weinigen die cum laude is afgestudeerd van een hbo of universitaire opleiding? Vermeld dit dan zeker op je cv.  

Minder dan 10% van de studenten studeert cum laude af. Wanneer je behoort tot deze selecte groep afgestudeerden, zegt dat iets over jouw capaciteit. En zeker wanneer je magna cum laude of summa cum laude bent afgestudeerd. 

In het onderstaande voorbeeld cv zie je bij opleidingen hoe je dat noteert in je cv. 

Cv voorbeeld met cum laude

Stages op je cv vermelden: ja of nee? 

Als je net afgestudeerd bent, heb je nog weinig werkervaring. Hierdoor kan jouw curriculum vitae er wat karig uitzien. Oké, je hebt misschien bijbaantjes gehad en in de zomervakanties gewerkt, maar de kans is groot dat die activiteiten niet erg relevant zijn voor de baan waarop je nu wilt solliciteren. Gelukkig zijn er altijd nog de stages. Zet ze dus gerust op je cv.

Stages

Vermeld stages (ook schoolstages) onder het kopje opleiding, in je werkervaring of in een aparte categorie. Opleidingen worden meestal vluchtig doorgenomen om te kijken of je aan de vereisten voldoet. Laat stages meer opvallen en vermeld ze aan het begin van je cv onder je werkervaring of in een aparte categorie. Zoals het voorbeeld hieronder:

Voorbeeld cv hoe vermeld je stages

Wat als je geen relevante opleiding hebt gedaan?

Heb je geen relevante opleiding afgerond? Verleg de focus dan van opleidingen naar andere prestaties en vaardigheden. Dat is een prima manier om je capaciteiten (en vooral ook je leervermogen!) aan te tonen. Besteed meer aandacht aan het vermelden van je harde en zachte vaardigheden die je buiten school hebt ontwikkeld. Maak je geen zorgen als je hebt besloten om de categorie opleiding volledig te schrappen. Je capaciteiten voor de functie blijken ook uit je ervaringen, vaardigheden en de professionele uitstraling van je cv.

De bestbetaalde banen zonder diploma
Gerelateerde artikelen
De bestbetaalde banen zonder diploma

Een goed betaalde baan zonder diploma, kan dat eigenlijk wel? Eerlijk is eerlijk: het is niet makkelijk en het komt niet zonder flinke inspanningen. Maar… het kan wel!

6 tips over opleidingen in je cv

Het verschilt natuurlijk per persoon, functie, organisatie en branche welke opleidingen, cursussen, trainingen en certificaten thuishoren op het cv. Maar de onderstaande vliegers gaan altijd op wanneer je jouw opleidingen op een rij zet. Zes tips:

 1. Wees altijd eerlijk
  Vertel geen leugens en wees oprecht over je opleidingen. Recruiters kunnen tegenwoordig heel makkelijk controleren of je de opleiding daadwerkelijk hebt gedaan. 
   
 2. Zorg voor overzicht en consistentie
  Beschrijf je opleidingen kort en bondig en besteed veel aandacht aan opmaak en consistentie. Gebruik een overzichtelijk ingedeelde template of laat je inspireren door cv-voorbeelden.
   
 3. Stem je informatie af op het doel. 
  Stem je cv altijd af op de betreffende vacature – van hobby's en werkervaring tot opleidingen. Diploma's zijn altijd belangrijk, maar een opleiding tot chef-kok is niet relevant als je solliciteert naar een administratieve functie. Pas je cv daarom altijd aan de vacature.
   
 4. Vermeld onderscheidingen en erkenningen 
  Vermeld speciale onderscheidingen, hoge cijfers, bijzondere studiebegeleiders, studiebeurzen of erkenningen. Houdt het kort en zakelijk. 
   
 5. Relevante professionele ontwikkeling 
  In bepaalde branches, zoals onderwijs en kunst, wordt veel waarde gehecht aan specifieke trainingen en opleidingen. Selecteer alleen cursussen en workshops die relevant zijn voor de vacature en die mogelijk interessant zijn voor recruiters. Vermeld academische ervaringen, zoals publicaties, lezingen en onderzoeken in een aparte categorie als hier geen ruimte voor is in de sectie Opleiding.
   
 6. Vermeld opleidingen op de juiste plek
  Ben je net afgestudeerd en nieuw in de wereld van stages en banen? Dan staat het kopje ‘Opleidingen’ in je cv centraal. Plaats opleidingen in dit geval direct aan het begin, onder je persoonlijk profiel. Heb je al wat werkervaring? Dan raden we je aan om de sectie Opleidingen onder de sectie Werkervaring te plaatsen. Vermeld opleidingen in alle andere gevallen aan het einde van je cv, onder je werkervaring en speciale vaardigheden.
Een cv maken als starter: zo sleep je je eerste baan binnen
Gerelateerde artikelen
Een cv maken als starter: zo sleep je je eerste baan binnen

Je studententijd zit erop en je bent klaar voor je eerste echte baan. Hoe maak je als starter op de arbeidsmarkt een overtuigend cv? Wijs op je potentieel en laat je persoonlijkheid schitteren.

Voorbeelden van opleidingen in je cv

Voorbeeld 1: Standaard

Radboud Universiteit, Faculteit der Letteren, Spaanse Taal en Cultuur, Nijmegen
Sep. 2017 - mei 2022

 • Voorzitter van de studievereniging

vwo-E&M, Mondial College Leuvensbroek, Nijmegen
september 2011 - juni 2017

 • Cum laude afgestudeerd met een 8,3 gemiddeld

 

Master Mechanical Engineering, Technische Universiteit Eindhoven 
september 2019 - juni 2021 

Onderzoeksgebied: Dynamics & Control (cluster Dynamical Systems Design)

Bachelor Mechanical Engineering, Technische Universiteit Eindhoven 
september 2015 -juni 2019

 

Voorbeeld 2: inclusief propedeuse

Engelse Taal- en cultuurwetenschappen, Universiteit Utrecht
Propedeuse behaald bacheloropleiding Engels

September 2019 - mei 2020

 

Voorbeeld 3: je huidige, lopende opleiding vermelden

Theatervormgever: scenograaf en kostuumontwerper, Toneelacademie Maastricht 
September 2021 - heden

 

Voorbeeld 4: afrondende fase

Bachelor Gezondheidswetenschappen, Universiteit Twente, Enschede
Jan. 2019 - heden

 • Minor: Psychologie, Universiteit Twente
 • Verwachte afstudeerdatum: juni 2023

 

Voorbeeld 5: professionele ontwikkeling - werken & studeren

2011- 2013   Master of Business Administration (MBA) – Business Administration and Management, Nyenrode University

2003- 2009   Rechtsgeleerdheid (LLB), Universiteit van Amsterdam

1997- 2003   VWO, Hermann Wesselink College Amsterdam, Profiel Economie en Maatschappij

Hoe gedetailleerd vermeld je je opleidingen in je cv? 

Bewaar de details van je opleidingen voor tijdens het sollicitatiegesprek en vermeld ze niet in je cv. Je wilt je cv beknopt houden en zeker bij het cv-onderdeel opleidingen. De naam van de onderwijsinstelling en de studierichting zijn vaak al voldoende om recruiters inzicht te geven in wat je kan. 

In sommige gevallen kun je onder de categorie ‘Opleiding’ beknopt samenvatten wat de toegevoegde waarde is van je kennis. Dit is vooral van toegevoegde waarde wanneer je een starter bent of weinig werkervaring hebt. Een voorbeeld:

Master of Arts, Professioneel vertalen, Universiteit Utrecht
2020 - 2022

Enkele vakken uit deze masteropleiding:

 • Vertaaltechnologie: CAT-tools gebruiken, zoals SDL Trados en MultiTerm
 • Vertaalkritiek, vertaalrevisie en editing. De verschillende fasen van het bekritiseren, evalueren, herzien en corrigeren van vertalingen.
 • Gespecialiseerd vertalen: specialistische teksten analyseren en vertalen
 • Vertaalmethoden en vertaalethiek
 • Attitudes, ideologies and variation in English around the world

Ga naar onze cv-maker om met een template snel en eenvoudig een professioneel cv te maken of laat je inspireren door onze voorbeeld cv's, zoals deze van een salesmanager of deze van een programmeur.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV12 minuten leestijd
Stages op je CV vermelden: ja of nee?
Stages op je CV vermelden: ja of nee?
Carriere5 minuten leestijd
Ontslag nemen tijdens ziekte
Ontslag nemen tijdens ziekte
Sollicitatiebrief13 minuten leestijd
Hoe schrijf je een Engelse sollicitatiebrief?
Een Engelse sollicitatiebrief schrijven - voorbeelden
CV10 minuten leestijd
Netwerk-cv: wat is het en wanneer gebruik je het?
Wat is een netwerk-cv?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren